De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een spiegel: hoe kijkt het buitenland naar Nederland?

Eind april viel voor de vierde keer in tien jaar tijd een kabinet. Na de eerste drie kabinetten Balkenende struikelde ook het kabinet-Rutte ver voor de eindstreep. 

Onder anderen oud-voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas sprak kortgeleden zijn zorgen uit over de instabiliteit in ons land en de volgens hem kwalijke gevolgen daarvan voor het aanzien van Nederland in het buitenland. Hij verwees daarbij niet alleen naar de vier eerdergenoemde kabinetscrises. Weisglas noemde ook de negatieve invloed van de ‘anti-Europa-retoriek’ van de PVV.

‘Beeld onveranderd’
Maar is het aanzien van Nederland de afgelopen jaren echt wel verslechterd? Aan nieuwspartners uit het netwerk van NOS Net en via een oproep op de website vroegen we geëmigreerde Nederlanders hoe de mensen in hun omgeving denken over Nederland. Bijna vijftig reacties kwamen binnen. En wat blijkt: het beeld is nagenoeg onveranderd bij die mensen.

Velen hebben wel hun bedenkingen bij de politiek van Geert Wilders. Onder andere het meldpunt voor lastige Polen is met de nodige verontwaardiging ontvangen in het buitenland. Desalniettemin wordt Nederland nog steeds geroemd om zijn tolerante en liberale karakter.

Naar onze regelgeving omtrent euthanasie, abortus en het homohuwelijk wordt met veel verwondering gekeken. Maar de nieuwe wietpas doet deels afbreuk aan het beeld van het tolerante Nederland. Veel mensen in het buitenland vragen zich wat dit precies gaat betekenen en door sommigen wordt de wietpas zelfs als discriminatie gezien.  
 
Cruijff en Gullit
Opvallend is het grote verschil tussen de landen in Europa en de landen buiten Europa. De inwoners van laatstgenoemde landen weten erg weinig over Nederland en komen vaak niet verder dan de standaard clichés over onze tulpen, molens en coffeeshops.

Wat verder opvalt is dat binnen Europa vrijwel iedereen over Geert Wilders begint, maar daarentegen niemand onze demissionair premier Mark Rutte lijkt te kennen. Zelfs koningin Beatrix wordt veel minder vaak genoemd dan Wilders. 

Het nationale voetbalelftal is veruit het meest bekende exportproduct. (Ex-) voetballers als Cruijff, Gullit, Sneijder en Van Persie worden, samen met Wilders dus, het meest genoemd als bekende Nederlanders. Ons volk wordt geprezen om zijn vriendelijke en ontspannen karakter, maar het klimaat van Nederland spreekt minder aan. Veel mensen vragen zich tot slot af hoe het kan dat een land dat onder zeeniveau ligt niet onder water loopt.

Toegankelijke mensen
Het beeld dat naar voren komt uit deze rondgang wordt bevestigd door de Nation Brand Index 2011. In dit onderzoek onder 20.000 respondenten naar de kracht en aantrekkingskracht van vijftig toonaangevende landen staat Nederland op de twaalfde plaats. Net als in 2009. Nederland scoort opvallend genoeg het hoogst op het onderdeel overheid en het laagst op toerisme. Ons land wordt gewaardeerd om zijn toegankelijke mensen, creativiteit, kwalitatief hoogwaardige producten en het uitblinken in sport.

Benieuwd wat onze nieuwspartners verder zeiden over Nederland? Klik op de oranje stippen in onderstaand kaartje. Woont u ook in het buitenland en herkent u dit beeld? Laat het ons weten via een reactie. Vergeet dan niet uw woonplaats te vermelden.


View Larger Map

Door NOS Net-stagiair Job Hulsman

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


19 reacties op “Een spiegel: hoe kijkt het buitenland naar Nederland?”

 1. Marco Capriolo zegt: 28-06-12 om 13:11

  Wat het EK betreft was een commentaar: “Einfach nur Peinlich”

 2. Moniek zegt: 28-06-12 om 14:53

  Ben getrouwd met een Belg (Oostende) en de Belgen (Vlamingen) zien de Nederlanders als arrogant, ‘met een dikke nek’, omdat wij zogenaamd alles beter weten.

 3. @Moniek, je moet wel een hele grote huiskamer hebben, want je hebt wel een zeer uitgebreide vrienden/kennissenkring. Je kent ze allen. Volgens jou, zien de Belgen, de Vlamingen welteverstaan, ons Nederlanders als arrogant enzovoort. Dat moet niet meevallen voor jullie beiden. Als je een Nederlandse bent , zit die arme Vlaming toch maar mooi opgescheept met een arrogant wezen, “met een dikke nek” , die ook nog eens zogenaamd alles beter weet

 4. peter zegt: 28-06-12 om 17:00

  raar volkje die hollanders,loeki loeki nie kopen, ja maar en waarom, grote mond,beste jongetje van de klas,achtertuin van duitsland uit het duitse slib ontstaan,blowers op klompen,neuken voor kauwgom,de toppers,balkenende,wilders,mussert,piet hein,wall street,florijn,prins pils,vader abraham,shogun,de vliegende hollander,patatje met,haring happen,zijspiegels en zwarte kousen,turks fruit,handelaars,barneveld,bollenstreek,efteling,afsluitdijk,xtc,mary jane,grammetje soz,gabber,jumpstyle.

  lijkt wat,maar stelt geen donder voor.

 5. rosa zegt: 28-06-12 om 17:06

  ach die belgen en meestal de vlamingen hebben altijd kritiek op nederlanders maar er werd me uitgelegd door een eerlijke vlaming zelf dat het allemaal jaloezie is dus dan is het ook ongeneeslijk en laat ze maar in hun eigen tuin wieden want ze lopen jaren achter ons.

 6. Louis van Rasten zegt: 28-06-12 om 17:06

  Nederland heeft als land op het wereld toneel helemaal niets te betekenen maw: wij stellen helemaal niets voor op de wereld. Dit is echter een grote schande want wij doen de grootste financiële bijdrage aan het Europese fonds en daar mag dus wel wat tegenover staan, respect bijvoorbeeld.

 7. Peter zegt: 28-06-12 om 18:39

  Het probleem zou snel opgelost zijn als we een kiesdrempel van 5% instellen. Het zou een partij als de PVV niets in de weg gelegd hebben, maar als alle stemmen van GroenLinks en de PvdD naar de SP en PvdA gingen, en alle stemmen van de CU en SGP naar het CDA danwel de VVD, dan zou het politieke landschap minder versplinterd zijn en was er dus ook minder noodzaak om met allerhande regeringsonbekwamen te gaan coalitievormen…

 8. Bas zegt: 28-06-12 om 18:46

  @ Peter

  een hoge kiesdrempel zie ik als een achteruitgang. Want dan zijn er groepen die we gewoon niet horen. De verschillen tussen PvdD en GL zijn groot net als tussen SGP en CU – en dan noem ik de meest verwante partijen.

  @ Louis
  De Duitsers doen natuurlijk meer, maar ik dnek dat wij – we zijn de 11de economie van de wereld, ongeveer, een van de grootste economieën zijn die de VN contributie op tijd betalen.

  Ook Duitsland zal dat doen, maar de meeste landen lopen 1 tot 3 jaar achter, en die tel ik dan niet mee.

  @ stabiliteit
  Onze kabinetten vallen weliswaar, maar daarna komt er een neiuw kabinet waarvan toch meestal de helft of meer van de steun in de Kamer komt van partijen die in het vorige kabinet zaten

  Dus het beleid verandert niet zomaar, en dat is waar de buitenlandse investeerders naar kijken. echte stabiliteit, en daar zijn we goed in

 9. jelle zegt: 28-06-12 om 21:09

  Nederland is niet wat het lijkt en wat wordt voorgespiegeld.
  Geen enkel persoon zou anno 2012, na eeuwen van vooruitgang, ontwikkeling en automatisering nog moeten klagen.
  Harde werkelijkheid is dat het overgrote deel van de bevolking helemaal niet verwend is. Voor de rijkdom wordt duur betaald en “meestal” hard gewerkt buitenom de kwestie “hoge loonverschillen”. Overal voor betalen, overal aan mee moeten doen. Er gebeurd weinig vanuit het “weg met geld” oogpunt.
  Vroeger 15 uur per dag ploegen voor een bestaan. Eigenlijk liggen de verhoudingen tegenwoordig niet ver uit elkaar.
  Ziektes al om……..maaaaaaaaaaar “we blijven positief” en kijken het kwaad en oorzaak vooral niet in de ogen want dat is negatief en dat kunnen de meesten niet hebben. Met z’n alleen aan de antidepressiva, slaappillen en trendy psyche-behandelingen.
  En ons braaf de les laten volgen door onze regering die door de belastingbetalers bekostigd wordt.

  Als ik een buitenlander was dan zou ik zeggen dat ik Nederland een eerloos volk vindt. Een volk wat vaak helemaal niet open is en nog leeft in het interbellum van 1918-1940. Zie wat het nieuws brengt. Zo’n driekwart wat niets van de oorlog heeft geleerd/meegekregen.
  Er moet nog steeds gevochten worden voor het goede doel.

  Echte Hollanders: geef niet de buitenlander of je buur aan, maar diegenen waar je echt bang voor zou moeten wezen…..de narcisten in de regering, bankwereld, chief excecutives en weet ik veel verder wat voor zelfproclaimde belangrijke mensen die schuilen onder de schijnfilantropie want de jongeren hier hebben geen flauw idee wat hen nog te wachten staat.

  Als ik dit slecht hebt getypt……..een paar spelfouten zorgen niet voor een mislukte maatschappij.

 10. jelle zegt: 28-06-12 om 21:39

  Ook typisch Nederlands: Bedrijven/ondernemers die zich over laten nemen door buitenlandse investeerders om later massaal te “reorganiseren”.

 11. Hoe je je eigen land, het volk, de wereld, de mensheid beziet heeft heel erg te maken met hoe je zelf in het leven staat, hoe lekker of niet lekker je in je vel zit. Een land is niet alleen wat er via onderzoeken en media bekend is. Een land is ook wat er op kleine schaal door mensen individueel en/of groepsgewijs dagelijks voor elkaar gebokst wordt. Ik ken genoeg mensen van buiten Nederland die om heel veel verschillende redenen de voorkeur geven aan een leven in Nederland dan in eigen land.
  @Peter, ik hoop dat je zelf in je leven nog wat andere indrukken hebt opgedaan, je lijkt immers niet echt tevreden met het bovengenoemde rijtje van ” loeki, loeki tot jumpstyle “.
  We mogen nog van geluk spreken, er zijn bijvoorbeeld mensen die niets anders zouden kunnen schrijven dan, honger, bomaanslagen,vuilnisbelt,vluchten,kampen, ga zo maar door, wanneer ze uberhaupt wat kunnen schrijven

 12. Bart zegt: 29-06-12 om 11:33

  Alleen enige voetballers en Ajax is bekend in verre oorden van deze aardbol.
  Politiek , politici zoals het artikel omschrijft onstabiel, een soort labiel, ja Wilders is een nieuw gezicht vanuit Nederland , bekend van alle theaters en TV.

  Alle maatregelen van de regeringen hebben alleen een tegenovergesteld effect, zie uw bericht van ING vandaag, maar dat simpele rekensommetje was al door diverse economen ieder jaar sinds 2008 voorgerekend.
  Verlies van wergelegenheid, wantrouwen in overheid , minder consumeren, meer faillisementen in midden en kleinbedrijf, en een overheid welke heel veel geld moet lenen op voor betaling van al die uitkeringen, en ongedekte verliezen.
  Het belang van het land, en de mensen is al lang geleden geheel uit het oog verloren, nu alleen een mega -ega show van politici als opmaat neer de verkiezingen in sept.

  Een meneer Diederik Samson was ook weer een voorbeeld de afgelopen week met het steunfonds debat naar Emiel Roemer, als een drinken studentje van de Leidse MInerva, keffend dat de visie van Roemer meer in lijn was met Noord Korea !@*
  En Jolande Sap, vals grijnzend op de achtergond.

  Dit contra productieve gedrag zal Nederland alleen maar verder naar de afgrond brengen, maar dan onder gezelschap van een coalitie die men Kunduz, of ‘ lente kriebels gezelschap’ zal noemen’

 13. peter zegt: 29-06-12 om 14:04

  @anouk
  ik had het rijtje nog veel langer kunnen maken.
  , honger, bomaanslagen,vuilnisbelt,vluchten,kampen, ga zo maar door, is ook op nederland van betrekking dus goed dat je deze ook opsomt.
  Dank.

  nog 1 ding dan: wij zijn allen bekend met de term,nederland op zijn smalst

 14. Ricardo zegt: 30-06-12 om 16:52

  Mooie relativering van Nederland ‘gidsland’ waar het tolerantie en verdraagzaamheid betreft. Dat was lange tijd wel erg overdreven positief. In die zin speelde Wilders blijkbaar een tot zeer ver over de grens opvallende rol. Qua marketing een jaloers makend succes dat blijkbaar wedijvert met de clichees rond molens, dijken, klompen en coffeeshops. Overigens heb ik ook al jaren de indruk dat Noord-Amerikanen zich opvallend druk maken over het verval van Europa en wij omgekeerd vaak hetzelfde doen. We namen veel van hen over maar blijven cultureel blijkbaar enorm verschillen.

 15. Bas zegt: 30-06-12 om 18:46

  @ Ricardo,

  Voor zover Amerikanen een cultuur hebben, is die inderdaad heel anders dan de onze.

  Ik schrijf voor zover ze een cultuur hebben, want het enige dat ik kan zien is een sfeer van onderlinge haat en uitbuiting. Niemand vertrouwt elkaar daar – wellicht in het gezin, maar dan niet verder. En kleine dorpjes helpen elkaar – zolang men precies doet wat de gezamenlijkheid wenst, en dan nog is alles wat van buiten komt vreemd en dus onbetrouwbaar.

  We moeten, vind ik, dit voorkomen. Ik kan mij geen te hoge prijs voorstellen

 16. Claudia zegt: 01-07-12 om 21:29

  Ik woon zelf in Roemenie, en hier is het fascistische beleid wel door gedrongen, maar de mensen zijn nog het meest geschokt door de negatieve manier waarop hun worden afgeschilderd door Nederland, omdat Nederlanders het verschil niet zien tussen Zigeuners en Roemenen. Een hoop goodwil dat in jaren is opgebouwt is wel in 2 jaar om zeep geholpen.

  Vrienden in de VS horen regelmatig dat mensen daar niet meer naar Amsterdam willen omdat het niet meer de gezellige stad is die het vroeger was en onbetaalbaar is geworden.

  In Nieuw Zeeland zijn ze verbaast dat de revolutie nog niet is uitgebroken.

  Maar de voorkeur voor handel gaat meer uit naar Duitsland dan naar Nederland bij inkopers in Roemenie, VS, Canada en Nieuw Zeeland wat ik van inkopers verneem.

 17. Ricardo zegt: 02-07-12 om 23:29

  @Bas, ik ben er nooit geweest maar denk dat je het land onrecht aandoet. Je schetst ook weer een beetje een karikatuur. Via media, boeken en documentaires meen ik gezien te hebben dat er ook een andere kant is. Zoals m.i. altijd bij de andere volken of landen. Er is daar ook insteden op lokaal niveau ook veel gemeenschapszin, zoals er ook hier veel haat en zelfs uitbuiting bestaat. Ok, daar is het misschien wat extremer want letterlijk veel groter. En zeker erg kapiyalistisch, voor hen zijn Europa en NL weer erg socialistisch. dat verenigingen hier zo vaak gesubsidieerd worden vindt men daar gek. Maar de charitatieve mentaliteit is ook daar heel sterk.

  Vooral de waarde die men in de VS hecht aan individuele vrijheid komt me als vrij uniek over. Is nog steeds aantrekkelijk voor talloze volkeren op aarde. Waarbij de zichzelf zo graag als betrokken en individualistisch beschouwende Nederlander nog steeds vaak een beetje dorps, miezerig, kleinzielig en onecht overkomt. De )stadse)Amerikanen die ik ontmoette waren juist vrij open, communicatief, geestig en bijna ‘kinderlijk’ enthousiast in het leven staand. Maar goed, ook dit zijn weer vrij subjectieve oordelen op basis van enige afstand. Als zovelen groeide ik op met een amerikaanse invloed die een andere geest ademde dan de sfeer vanuit dat land sinds 11 september 2001. Ik ben ook blij dat we hun politiek stelsel niet hebben. Zoals Amerikanen omgekeerd ook vaak denken.

 18. John zegt: 04-07-12 om 01:08

  Nederland bestaat niet meer.
  Dan kun je er dus ook niet naar kijken.
  Wereld dictatuur is het enige dat er nog
  zichtbaar is en dat s voor elke wereldbewoner hetzelfde.
  alhoewel een equadoriaanse slaaf wel anders is dan een
  nederlandse……alhoewel…….

 19. De houding ten opzichte van Nederland in de Verenigde Staten ? En is die houding de afgelopen jaren veranderd ? Het ligt eraan aan wie je die vragen stelt. Mijn inziens bestaat er een tweedeling in dit land. Die splitsing heeft te maken met zaken als inkomen, religie, educatieve opleiding etc. Stel deze vragen over Nederland aan een persoon die bijvoorbeeld woont en/of werkt in downtown San Francisco, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een heel verschillend antwoord dan van een inwoner van een meer geografisch geïsoleerd gebied. Echter, over het algemeen genomen zijn mensen ook hier beter ingelicht. Tulpen, kaas, molens en het jongetje met zijn vinger in de dijk worden nog steeds opgesomd maar de meeste Amerikanen begrijpen heus wel dat men in Amsterdam niet meer op ‘wooden shoes’ loopt. Toen ik 24 jaar geleden voor het eerst voet op Amerikaanse bodem zette was dit wel anders. Mijn inziens is deze verandering mede dankzij verschillende sociale netwerken als Twitter en Facebook in een stroomversnelling terechtgekomen.

  De Nederlandse euthanasie en softdrugs wetgeving is een onderwerp dat geregeld terugkeerd. Door oerconservatieve zenders als FoxNews en radio goeroe’s als Rush Limbaugh wordt vaak een verkeerd beeld geschetst. Miljoenen Amerikanen zijn sowieso sceptisch over het waarheidsgehalte van deze berichtgeving. Men kent FoxNews en Limbaugh en hun manier van opereren. Echter, er zijn ook veel Amerikanen die de vaak onjuiste feiten geloven.

  Amerikanen weten niet veel over de Nederlandse politiek maar over de Eurocrisis en de problemen binnen de Eurozone wordt hier in de Verenigde Staten bijna dagelijks gesproken. De val van het kabinet Rutte in April was dan ook kort in het nieuws Nu met de Eurocrisis gaat het toch vaak over Frankrijk en Duitsland (die worden gezien als europese krachtpatsers) en Griekenland, Portugal en Spanje (de probleemgevallen). De begrotingstekorten en staatschulden van verschillende Eurozone landen baart Amerikanen zorgen. Men is sceptisch over het nut van de vele europese toppen waar getracht wordt een oplossing te vinden en betwijfeld de slagvaardigheid van de verschillende Europese overheden om dit tot een goed einde te brengen. Veel Amerikanen begrijpen dat het uitblijven van een oplossing van de Eurocrisis invloed kan hebben op de aankomende presidentsverkiezingen en op de Amerikaanse- en wereldeconomie.

  Bekende Nederlanders in de Verenigde Staten ? Sinds mijn definitieve emigratie naar Amerika in 2003 zijn er twee Nederlanders die er bovenuit steken: Ayaan Hirschi Ali en Geert Wilders. Hirschi Ali is bekend door haar boeken en verschijningen bij het populaire TV prgramma ‘The Colbert report’. Ik ben de afgelopen jaren geregeld personen tegengekomen die over Ayaan Hirschi Ali begonnen te vertellen. Wilders is een paar keer bij FoxNews geweest. Met zijn opmerking ‘Islam is a retarted religion’ verbaasde hij zelfs de mensen bij Fox.

  De Nederlandse expertise die werd ingezet na orkaan Katrina in 2005 en de WK finale 2010 tegen Spanje waren hier in het nieuws. Binnen de Latijns-Amerikaanse gemeenschap zijn namen als Robben, van Persie, Gullit en van Basten enigzins bekend, maar over het algemeen zeggen deze namen niets in de VS.

  De meeste mensen in de VS weten over Amsterdam, de gelegaliseerde prostitutie en marijuana. Dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is blijkt voor veel Amerikanen nieuw te zijn. Over het algemeen wordt Nederland gezien als een tolerant, welvarend land. Men kijkt vaak op tegen de hoge levensstandaard en men weet dat Nederlanders vaak meerdere talen spreken. Over de softdrugs wetgeving hebben Amerikanen uiteenlopende meningen. Sommige vinden de hele ‘war on drugs’ van de afgelopen 30 jaar geldverspilling. Andere vinden gedogen van handel in marijuana onacceptabel. Vaak weet deze laatste groep het verschil tussen soft- en harddrugs niet.

Geef een reactie