De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Waterkleppen checken en alweer vals alarm

WOOVNog twee dagen, dan zit mijn verblijf hier erop. Ik heb zo op de valreep nog drie belangrijke taken kunnen volbrengen. Ik heb een inspectie uitgevoerd van de kleppen voor de koelvloeistof in het Columbus laboratorium, een Amerikaans wetenschappelijk experimentenrack weer aan de praat gekregen en aan het Japanse Ryutai rack gewerkt. Zulke onderhoudstaken hebben we veel in het ISS. Ze moeten tijdig gebeuren om het station optimaal in te kunnen zetten voor de wetenschappelijke experimenten die we doen.

WOOV
De taak in Columbus stond in mijn tijdlijn als WOOV, de Water On Off Valves van het koelsysteem. Een van de vorige bemanningen heeft een gecorrodeerde klep gerepareerd. Ik moest controleren of de andere kleppen van het Temperature Control System ook aangetast waren. Dat vergde een goede voorbereiding. Je wilt niet dat er Ryutai chemische troep vrijkomt, dus de ventilatie moest uit en ik moest handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje dragen. Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen. De kleppen waren nog in orde.

Ik heb ook bij een van de defecte Express racks nieuwe software geladen om het rack weer te kunnen gebruiken. Er zijn vijf Express rekken aan boord, verdeeld over drie modules. Het zijn Amerikaanse rekken waarin je allerlei experimenten kunt doen. Om de procedure tot een goed eind te brengen, was ik aan het werk met drie laptops en allerlei kabelverbindingen. Ik stond voortdurend in contact met technische specialisten van NASA in Huntsville. We liepen soepel door de uitgebreide procedures heen.

Vals alarm
Terugreis Tussen alle reparatiewerkzaamheden door hebben we een aantal valse alarmen gehad. Hier aan boord heb je drie categorieën alarmen: de caution, de warning en de emergency. Emergency is de ergste, want dat betekent dat er iets is dat de veiligheid van de bemanning in groot gevaar brengt, zoals een gat in het ISS, brand of een lek van ammonia vanuit het koelsysteem. Wat we nu kregen waren cautions en warnings. Bij die eerste moet er iets gebeuren aan een van de experimenten of de hardware, omdat anders dingen verloren gaan. Bij de tweede is er een probleem met het ruimtestation. De stroom kan bijvoorbeeld voor een deel uitgevallen zijn, of de standregelsystemen werken niet meer.

Als zo’n alarm afgaat, schiet de adrenaline flink omhoog. Je weet niet wat er aan de hand is en moet snel zoeken naar de oorzaak. In dit geval waren het stuk voor stuk valse alarmen, veroorzaakt door een fout in het waarschuwingssysteem in het Russische segment. De Russen werken hard aan een oplossing voor het probleem. Want als er te vaak een alarm afgaat zonder dat er werkelijk iets aan de hand is, dan denk je op een gegeven moment: het zal wel meevallen. En dat is niet goed voor de veiligheid aan boord.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Waterkleppen checken en alweer vals alarm”

 1. Harry zegt: 29-06-12 om 05:26

  André,

  Fotos aan boord van de ISS zijn erg informatief. Ik ben bekend met werken aan grote rekken vol electronische apparatuur en kan me voorstellen hoe je zo met 3 laptop pc’s bezig bent storingen te verhelpen.

  Goede terugreis toegewenst.
  PS, zijn er nog rituelen of vormen van bijgeloof die voorafgaan aan de terugreis ?

  Harry

 2. Zullen nu minder Nederlanders de activiteiten volgen van de ISS en bemanning nu jij huiswaarts keert, Andre ? Blijf jij vanaf de grond een bijdrage leveren aan het project en contact houden met de geïnteresseerden ? Ik wens je een goede reis terug naar de aarde, een voorspoedig herstel en een mooi weerzien met vrienden en familie. Dat je onderzoeken maar veel vruchten mogen afwerpen en een positieve bijdrage zullen opeverenl voor al het leven hier op aarde en het universum.Bedankt voor alle mooie foto’s, video’s en informatie. Vriendelijke groet.

Geef een reactie