De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tot ziens, op aarde!

 Over een paar uur stap ik samen met mijn collega’s Oleg Kononenko en Don Pettit in de Sojoez-capsule. Zes maanden zijn voorbij gevlogen.

Als we losgekoppeld zijn, draaien we nog twee rondjes om de aarde. Dan zit mijn ruimtereis er, na 193 dagen, definitief op.

Ik ga terug met gemengde gevoelens. De ruimte zal ik ontzettend missen. Het heerlijke zweven, het uitzicht, het nuttige werk dat ik aan boord kon doen en de mensen met wie ik al deze ervaringen heb gedeeld.

Maar ik wil ook mijn gezin, familie en vrienden weer zien. En ik wil genieten van frisse lucht, de zon in mijn gezicht en een douche die ik hier zes maanden lang heb moeten missen. Tijd om te vertrekken. Tot ziens, op aarde!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


21 reacties op “Tot ziens, op aarde!”

 1. Harry zegt: 01-07-12 om 06:32

  Andre,

  Je bent een mooi mens, welkom terug op moeder aarde :-)

  Harry

 2. Paul Streutjens zegt: 01-07-12 om 06:57

  Andre,

  Wederom een prachtige en zinvolle bijdrage in de wetenschap. Ik wens je een goede terugreis naar onze aarde en geniet van diegene welke je zo lang moest missen.

  Счастливого пути

 3. Edwin Stuivenberg zegt: 01-07-12 om 07:59

  We hebben meegeleefd Andre, bedankt daarvoor!

 4. Sheila Bouquet zegt: 01-07-12 om 10:19

  Ik heb je belevingen via Twitter gevolgd en zojuist je terugkomst live op tv….spannend! Welkom terug André. Weer een held erbij in ons kleine landje.

 5. ruud zegt: 01-07-12 om 10:43

  zo en nu weer met beide benen op moeder aarde!!

 6. N Herbert zegt: 01-07-12 om 10:45

  Prachtich om te zien,en gelukkig alles goed gegaan.

 7. Dat was een mooie landing, spannend toen jullie er uit gehaald werden, het leek wel de geboorte van een drieling. Welkom terug en wederom een goed herstel toegewenst. Keep smiling.

 8. Wuppie Dreves zegt: 01-07-12 om 11:41

  De hele tijd gekeken ,spannend,welkom terug,het blijft echt fantastisch en niet te geloven hoe dit allemaal kan! groeten uit Wedde,(Groningen)

 9. welkom weer op de aarde! ontroerende beelden
  je hebt geschiedenis geschreven Andre
  speodig herstel en gauw naar je gezin

 10. Pim zegt: 01-07-12 om 13:18

  Hallo,
  Erg mooie video gemaakt. Eindelijk een indruk en goed idee hoe het er aan toe gaat. Mooi werk en lijkt me ook erg bizar. Ik vind het mooi dat er mensen zijn die dit allemaal kunnen maken en uitvoeren!!
  Welkom terug.

 11. Gea zegt: 01-07-12 om 13:22

  Gewoon een mond vol tanden!
  Geweldig en gefeliciteerd

 12. Bob zegt: 01-07-12 om 14:18

  Beste Andre,

  Wat heb je toch weer gepresteerd. De tweede keer in de ruimte, wat moet dat toch een mooie levenservaring zijn!

  Als mede-wetenschapper ben ik je er ENORM dankbaar voor hoe je de wetenschap promoot, jong en oud laat zien wat voor moois de mens kan en samen gebreikt heeft. Altijd zo positief, altijd zoveel passie, altijd zo duidelijk. Je bent voor Nederland, de wetenschap en de mens een verrijking.

  Je laat zien dat de wetenschap meer is dan het negatieve waarmee het recentelijk in het nieuws is gekomen en dat het nut heeft. Ik hoop dat je ook nu na deze ervaring je zult blijven inzetten zoals je dat gedaan hebt. Ik spreek namens velen in ons vakgebied als ik zeg dat we je dankbaar zijn voor je inzet.

  Je bent voor ons echt een voorbeeld. Welkom terug op onze mooie planeet.

  Bob

 13. gerdien zegt: 01-07-12 om 14:29

  Welkom terug, het was mooi te zien. Bedankt ook voor de uitleg die u heeft gegeven bij het filmpje.

 14. erwin plesman zegt: 01-07-12 om 16:02

  Beste,m”neer kuipers ik wens u heel veel succes met uw uitkomst van de door u gedane,experimenten.Ik heb uw persoonlijk beglijdster,al gevraagd of er ooit iets gedaan is met epileptie op het gebied van medich experimenten.Ikzelf,moet nog leren omte gaan met het idee epileptie te hebben,ook nu na zevenjaar nog steets.Uw verzorgster{uit privasie haar naam onthoud ik}zal mij nog antwoord toesturen maar wellicht kan nasa etc hier in de toekomst iets mee?.Niet alleen ik, maar veel anderen zullen hiermee geholpen zijn,en geeft het schakering naar meer oplossingen.Enne,went u maar aan de zwaartekracht had ik ook met zweven,met vriendelijke groeten erwin plesman.

 15. Agnes zegt: 01-07-12 om 18:26

  Complimenten aan de NOS voor het live verslag van de terugkeer van André Kuipers op aarde. Erg plezierig voor de ruimtevaartliefhebbers dat er een goed (live) programma rondom deze missie is gemaakt.
  Zowel met de beelden van de lancering als tussentijdse updates en de terugkeer van André (en collega’s) heeft de NOS er mooie uitzendingen van gemaakt. De ESA als achtergrond met goed commentaar en prima presentatie van Rob Trip. Ga zo door zou ik zeggen en op naar een volgende missie, hopelijk weer met een Nederlands tintje!

 16. Harry zegt: 02-07-12 om 04:52

  Andre,

  Uit je commentaar op de NOS site proef ik dat de terugtocht zwaarder was dan je had verwacht dus ik proef daar een behoorlijke teleurstelling in en dat mag ook wel als je 6 maanden je spieren niet op aards niveau kunt onderhouden. Mss toch feedback geven naar de Russen om dit te verbeteren.
  Ik wens je moed, geduld en de juiste inzichten om je conditie weer op te bouwen en laten we zeggen om over 9 maanden de marathon van New York te lopen ….. of gewoon lekker in je achtertuin huppelen mag ook.

  PS, ik verwacht dat de Chinezen over een paar jaar naar de maan gaan, mss kun je alvast wat goede contacten leggen met de Chinezen om mss mee te kunnen gaan ……… ?

 17. Welkom thuis! Ga flink erg veel genieten met je gezin, familie en vrienden! Ik heb erg genoten om je alle nieuws van hele 6 maanden te zien hoe het daar het is. En fijn dat jij goed bent aangekomen!

 18. Bedankt voor de rondleiding, erg leuk om te zien.

 19. Een Nederlander die erg trots is op ONZE André! zegt: 04-07-12 om 19:55

  Ik heb net eindelijk tijd gehad om deze film (70 minuten is geen filmPJE meer) te bekijken. Wat prachtig om je zo te zien zweven. En wat heb je alles goed uitgelegd. Ieder beroep heeft zo z’n mooie kanten. Ik denk dat veel mensen jaloers zijn op het feit dat je een half jaar hebt rondgezweefd in een ruimtestation. Hoe hard het werken is, dat zien wij niet (maar ik geloof je 200%). Ik hoop dat je nogeens terug kan. We kunnen als Nederlanders mooi trots op je zijn (ik ben het in ieder geval wel). Succes met het bijkomen van je ruimtereis. Je zag er lekker fris en fruitig uit met de landing. Ik hoop dat je herstel lekker vlot verloopt (en ik hoop hetzelfde voor je collega’s). Ik hoop snel van je te horen hoe het je hier weer bevalt en of je lekker hebt genoten van je eerste echte douche op aarde. Het ga je goed!

 20. erwin plesman zegt: 04-07-12 om 21:06

  Veel geluk met uw proef,uitkomsten.Dat zij voor 100procent geslaagd
  mogen zijn.

 21. Ben Heideveld zegt: 09-07-12 om 18:59

  Beste André,
  De droom van Wernher von Braun was een roterende torus als ruimtestation. In 2001 a Space Odyssee laat Kubrick dit ontwerp tot leven komen. Wellicht dat de lanceercapaciteit ontoereikend is om dit ontwerp te realiseren, maar twee crew quarters aan tethers laten spinnen om een axle die verbonden is aan ISS, is dat niet interessant. Door de tethers lang genoeg te maken worden de vervelende Corioliskrachten aanvaardbaar laag. De spin hoeft niet 1 g te zijn, 0,6g is al beter dan nul. Is ook een interessante modus voor transarean coast:-)
  You live nu dream, man!
  Ben

Geef een reactie