De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Grijze beelden van de Telstar

“Kom snel mee naar boven, dan kunnen we iets heel bijzonders zien”, riep mijn vader. Met naar boven bedoelde hij naar de TV van de bovenburen. Met iets heel bijzonders bedoelde hij de eerste directe beelden vanuit de Verenigde Staten die in Europa te zien waren.

Ik zou niet meer weten welke datum het was, maar dat moet dus 23 juli 1962 geweest zijn, lees ik nu. Vandaag, 10 juli, is het precies 50 jaar geleden dat de eerste communicatiesatelliet, de Telstar werd gelanceerd. Maar de echte datum om  bij stil te staan is natuurlijk die 23ste, toen we met het hele gezin de trap naar de bovenburen opstormden.

Er is van alles uitgezonden, lees ik nu: ondermeer een speech van vice-president Lyndon Johnson en  een kort fragment van een baseballwedstrijd. Het zou best kunnen, maar ik kan me er niets meer van herinneren. Het enige wat ik nog weet, en zie dat nog helder voor me, was een brede snelweg, “echt Amerikaans”, waarover geruisloos lange auto’s schoven. Die heldere herinnering is op zich al opmerkelijk, want het beeld was alles behalve scherp. De auto’s en de weg bestonden uit grijze vlakjes met hele vage contouren.

Dat ik dit nog weet komt waarschijnlijk vooral omdat het ons goed werd ingepeperd dat dit een historisch moment was, de eerste keer dat je kon zien wat er in Amerika op precies dat moment gebeurde en dat het helemaal via een kunstmaan in de ruimte hier naartoe was gekomen.

De Telstar, de satelliet die dit mogelijk maakte, werd een begrip, een symbool van de moderne tijd, waar niets onmogelijk leek. De Telstar was ook het symbool van de Amerikaanse hegemonie, waar we toen ademloos in geloofden. Amerika was het beloofde land aan de andere kant van het grote water. Daar kon je van schoenpoetser miljonair worden en was iedereen gelukkig.

Kindertelevisie bestond alleen nog uit een uurtje op de vrije woensdag- en de zaterdagmiddag. Pipo, treinreis naar de toekomst, Rikkie en Slingertje, dat soort dingen. Een van de kinderprogramma’s heette dan ook prompt De Vertelstar, meeliftend op de roem van de zojuist gelanceerde kunstmaan.

Achteraf duurde het eigenlijk nog maar heel kort voordat het de Amerikanen lukte de eerste man op de maan zetten. Maar daarover vertelt opa de volgende keer.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Grijze beelden van de Telstar”

  1. Lex Kamphuis zegt: 14-07-12 om 12:56

    Ik kan me ook nog herinneren dat we via de Telstar ook getuige konden zijn van de begrafenis van president John F. Kennedy. Het was wel een sinister gezicht: door de gebrekkige verbindingen met de satelliet en de grondstations, waren de zwart-wit beelden nogal trillerig en leek het soms net alsof de kist bewoog… Ondanks deze technische tekortkomingen werd de wereld door deze ‘live’uitzending toch een stukje kleiner en is me deze gebeurtenis altijd bijgebleven.

Geef een reactie