De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Marslanding Curiosity ‘euforische dag’

Zo’n eerste week na de Marslanding van de Curiosity verloopt een beetje in een roes. De dag van de landing zelf was euforisch, voor iedereen die hier op wat voor manier dan ook aan heeft meegewerkt. Het idee dat iets waar jij aan meegewerkt hebt, nu op Mars staat en straks gaat rijden, is waanzinnig cool.

Ook een beetje onwerkelijk, omdat je je, ondanks de enorme hoeveelheid gegevens en foto’s die we al hebben van Mars, toch niet voor kan stellen hoe het daar nou echt is.

Opgelucht

De eerste paar dagen is er hard gewerkt in het vluchtleidingcentrum in Pasadena om alle instrumenten en roveronderdelen te testen en we waren dus ook erg opgelucht toen een van de SAM-wetenschappers, Dr. Daniel Glavin, het volgende bericht doorstuurde: “Curiosity heeft vandaag ons instrument aangezet en ik ben erg blij te melden dat ‘ie het doet en dat alles goed gaat.”

Ik ben inmiddels zes jaar betrokken bij de ontwikkeling van SAM, een van de instrumenten aan boord van Curiosity, waarvan bijna vijf bij NASA Goddard Space Flight Center, nabij Washington DC. SAM is het grootste instrument aan boord van Curiosity en gaat op zoek naar koolwaterstofmoleculen, waaronder methaan en complexer organisch materiaal. Zodra de eerste resultaten hierover binnenkomen zal ik dit beter uitleggen.

Marstijd

De mensen in Pasadena zijn op het moment van de landing overgestapt op Marstijd. Mars heeft een iets langere dag dan de aarde: de sol. Deze duurt 24 uur 37 min en 22.663 seconden om precies te zijn. De reden dat Pasadena op Marstijd werkt, is dat Curiosity alleen overdag rijdt en ‘s nachts analyses zal doen. NASA heeft een mooie app ontwikkeld om Marstijd bij te houden.

Dit geldt echter alleen voor de mensen in Pasadena. Alle andere medewerkers, onder wie ikzelf, werken gewoon op aardse tijd en wachten met smart op alle nieuwe updates die we via een speciale Curiosity-wiki krijgen.

Nieuw brein

Op dit moment krijgt Curiosity een nieuw brein zoals Pasadena dat noemde: er wordt nieuwe software geïnstalleerd en er komen even geen nieuwe foto’s en gegevens. Dit duurt tot en met 13 augustus, oftewel het einde van sol 7, dus dat geeft ons mooi de tijd door al het nieuwe beeldmateriaal heen te gaan. Ook volgende week zullen de gegevens voornamelijk bestaan uit fotomateriaal. SAM wordt voorlopig nog niet gebruikt, dus dat geeft mij mooi de gelegenheid iets meer de vertellen over de rest van de missie in de komende weken.

Mijn favoriete foto’s tot nu toe zijn de foto van de rover aan de parachute genomen door het ‘HiRISE’ instrument op de ‘Mars Reconnaissance Orbiter’ dat als satelliet in een baan om Mars zweeft.

Deze foto laat zo geweldig zien waar we met de huidige technologie toe in staat zijn en hier de kraterwand van de Gale krater, omdat deze mij het idee geeft dat Mars nog dichterbij is dan dat hij al is.

Tot binnenkort, met meer nieuws van Mars!

Inge Loes ten Kate is onderzoekster aan de Universiteit van Utrecht en is sinds zes jaar betrokken bij de ontwikkeling van de Marsverkenner Curiosity. Zij houdt een blog bij over de verkenningstocht van de Marswagen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Marslanding Curiosity ‘euforische dag’”

 1. paul zegt: 13-08-12 om 11:30

  Dat plaatje van Mars lijkt Noord-Afrika wel!

  Dit biedt perspectief….

 2. Henk zegt: 14-08-12 om 05:19

  Hoi Inge loes,

  Met veel interesse je blog gelezen.
  Wat ik minder begrijp, waarom wordt er nu al nieuwe software geinstalleerd, was er iets niet in orde vanaf het begin?

  Henk

 3. vincent zegt: 14-08-12 om 16:21

  Henk,

  dat kan een paar redenen hebben.
  ik kan me voorstellen dat de software onderweg naar mars andere dingen heeft moeten doen dan nu op de planeet zelf en het is hoogst waarschijnlijk dat er door ontwikkeld is in de jaren die kant op dus is er vast wel nieuwe software om die kant op te sturen.

  Ik vraag mij af met wat voor snelheid hoeveel bytes die kant op moeten en hoe het werkt met data verlies door rommel tussen de verzend kan en de ontvang kant.

 4. Tafli zegt: 15-08-12 om 02:43

  Allemaal leuk en aardig, maar ik geloof niet dat NASA strak alle ontdekkingen met iedereen zal gaan delen…

  Maar zoiets blijft wel altijd spannend.

 5. Inge Loes ten Kate zegt: 15-08-12 om 09:07

  Hoi Henk

  De originele software die op Curiosity zat, was navigatie software, om te zorgen dat hij zichzelf goed naar Mars kon sturen en kon laten landen. Deze software is echter niet geschikt om het onderzoekswerk op Mars te doen.

  Zodra Curiosity geland was en de eerste functies waren getest, werd dus de oude software vervangen door een nieuw pakket waarmee daadwerkelijk het onderzoek gedaan kan worden.

  Dus er is niets stuk, de capaciteit kan beter gebruikt worden door oude software, die niet meer nodig is, eraf te poetsen en nieuwe software te installeren.

  Inge Loes

 6. Beste Inge Loes,

  complimenten voor de wijze waarop je met enthousiasme technisch volstrekt complexe zaken toegankelijk maakt voor ‘de gewone mens (m/v)’.
  Vraag: rijden en sturen met ‘C’ zal niet heel eenvoudig zijn door de ‘reactietijd’:
  vertragingstijd van beeld (hé, flinke steen: omheen rijden) – verzenden (beeld omgeving naar moeder aarde) – ontvangen (eh… waar rijden we nu heen?) – corrigerend sturen – reactietijd (want ‘C’ rijdt intussen gewoon door)…?

  Ik verneem graag van je!

  groet, Gert-Jan

 7. Pepijn Ritzema zegt: 17-08-12 om 11:01

  Respect voor jou Inge en voor het hele team. SUPER gedaan, jullie bewijzen waar mensen (wel/niet) toe in staat zijn. Als we jullie vlekkeloze en succesvolle samenwerking (met onvoorstelbaar resultaat) ook nog om kunnen zetten in het EQ, dan is de mensheid NIET meer te stoppen. Al het ‘onvoorstelbare’ zou dan waarachtig voorstelbaar zijn. En dat bedoel ik gegarandeerd NIET ironisch.

  Waarom zou ik. Respect again.

  mvg

  Pepijn

 8. Inge Loes ten Kate zegt: 19-08-12 om 10:12

  Beste Gert-Jan

  Voorlopig wordt er nog niet gereden met de rover, omdat ze rustig alles uitgebreid uitchecken.

  Tegen de tijd dat hij op pad gaat, zal ik een blog wijden aan hoe dat rijden in zijn werk gaat.

  Inge Loes

 9. jennifer zegt: 23-08-12 om 10:51

  hoi ,
  ik had een vraagje , nu heb je allemaal moderne software enzo , maar waarom zijn de beelden zwart-wit ????

  Jennifer.

 10. Maurice zegt: 23-08-12 om 11:41

  Goedendag Inge, toen ik de het marswagentje op het journaal zag dacht ik bij mezelf, daar zullen wel heel wat mooie kleine motortjes met vertragingen op zitten!!! nu lees ik op internet dat het voertuig zo groot is als een jeep en maarliefst 900kg weegt!
  Mijn vraag, wat heeft het grooste aandeel aan het gewicht na eventueel het voertuig zelf, is het het meetapparatuur of het apparatuur om monsters te nemen?

  Groet,
  Maurice van Ede

Geef een reactie