De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Curiosity begint nieuwsgierig te worden

Route van Curiosity op Mars (bron NASA)De eerste temperatuurmeting is gedaan! Het was net boven het vriespunt, of 276 K om precies te zijn. En een leuk detail, deze meting is bijna 30 jaar na de laatste Viking meting op 13 november 1982 gedaan.

De software-update is helemaal goed verlopen, dus nu is het tijd voor onderzoek. In de tussentijd heeft het team van wetenschappers in Pasadena de eerste onderzoeksdoelen vastgesteld.

Voorlopig blijft Curiosity nog een tijdje op zijn plek. We willen namelijk graag goed weten hoe deze locatie eruit ziet en waaruit deze geologisch en atmosferisch is opgebouwd. En ondertussen krijgen de wetenschappers de gelegenheid al hun instrumenten te testen met de eerste metingen.

Ook is het namenthema bekendgemaakt: de rotsformaties die Curiosity onderweg tegenkomt, worden vernoemd naar rotsformaties in Noord-Canada.

Eerste steen

Het eerste onderzoeksdoel is steen N165, die binnen een paar meter van Curiosity ligt. Is deze steen nou zo spectaculair? Nee, eigenlijk niet. Waarschijnlijk is het een hele standaard steen, die je in deze omgeving zou verwachten. Juist daarom is het goed om deze steen te onderzoeken. Als we nu hierna wel iets speciaals tegenkomen dan weten we ook dat het speciaal is.

Locatie van N165 ten opzichte van Curiosity (bron NASA)Het wordt de eerste keer dat er met de laser, ChemCam genaamd, geschoten wordt, dus dat wordt natuurlijk spannend. De laser schiet 30 keer in 10 seconden een straal die het menselijk oog niet kan zien. Als de straal de steen raakt, veroorzaakt dat een lichtflits die we wel kunnen zien.

ChemCam heeft behalve de laser ook een telescoop, die de lichtflits ook kan zien. Door het spectrum van het licht te analyseren weten we de chemische samenstelling van de steen. En dit werkt van 7 meter afstand. Ideaal dus: niet rijden en toch weten wat voor steen het is.

Uit de persconferentie van afgelopen vrijdag bleek dat de leider van het instrument goed in de gaten heeft wat er op internet speelt. Hij vertelde dat de laser wordt afgeschoten vanuit de box op de mast van de rover en knoopte daaraan vast “Volgens mij heb ik die box laatst voorbij zien komen in een videoclip”.

YouTube voorvertoningsafbeelding
Schatkaart

Natuurlijk zijn we allemaal ontzettend nieuwsgierig naar wanneer Curiosity gaat rijden, maar daar moeten we nog een week of wat op wachten. NASA heeft inmiddels wel een schatkaart vrijgegeven waarop aangegeven staat waar Curiosity naar toe gaat, die staat aan het begin van dit blog.

Komende week

Wat kunnen we in de tussentijd verwachten? Volgende week krijgen we het eerste uitgebreide weerbericht van Mars en wordt de eerste meting van de samenstelling van de atmosfeer gedaan. Ook worden de wielen van Curiosity getest, door ze op hun plek te laten ronddraaien.

bron: NASA

Natuurlijk is er weer het een en ander aan mooie plaatjes teruggestuurd. Mijn favorieten deze keer:

Deze foto hier links laat heel mooi het ijkmateriaal voor de laser zien. Het meetinstrument dat bij de laser hoort, is op aarde geijkt met behulp van deze materialen.

We verwachten dit soort materialen ook op Mars en de samenstelling is goed bekend.

Door nu op Mars dit ijkmateriaal ook te beschieten met de laser, weten we of het instrument nog steeds goed meet.

 

bron: NASA

Nog een keer het ijkmateriaal. De gaatjes in de onderste rij zijn van de lasertest die zijn uitgevoerd voor de lancering. Voordat Curiosity steen N165 gaat bestuderen, wordt eerst dit ijkmateriaal gemeten. Om dat veilig te doen, moet het team dus eerst zeker weten dat alles goed op zijn plek zit.

Per ongeluk tussen twee rondjes hier mikken is nog niet zo erg. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de Rover zichzelf beschiet.

Inge Loes ten Kate is onderzoekster aan de Universiteit van Utrecht en is sinds zes jaar betrokken bij de ontwikkeling van de Marsverkenner Curiosity. Zij houdt een blog bij over de verkenningstocht van de Marswagen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


23 reacties op “Curiosity begint nieuwsgierig te worden”

 1. Inge Loes ten Kate zegt: 20-08-12 om 08:20

  Update!

  De eerste steen heeft nu een echte naam “Coronation” en is inmiddels “beschoten” met de laser.

  Er is wel een mooi plaatje van, maar nog geen resultaat.

  http://mars.jpl.nasa.gov/msl/m.....ageID=4493

  Inge Loes

 2. marleen zegt: 20-08-12 om 09:14

  Boeiend, en je hoeft geen wetenschapper te zijn om te begrijpen wat Loes schrijft. Dankjewel!

 3. Remy zegt: 20-08-12 om 09:45

  Overigens is, op de een-na-laatste foto (die met de calibration target), het ding dat eruitziet als een joystick, onder de ijk-gaatjes, ook bedoeld voor calibratie.

  Het is geen joystick voor Marsmannetjes om met de rover te kunnen joyriden, ook al lijkt het er wel op ;-)

 4. Ontzettend leuk om te zien dat alles goed verloopt!

  Als het te kostbaar en complex is om er zelf naar toe te gaan is dit het beste alternatief.
  Ik ben erg nieuwsgierig wat Curiosity gaat vinden.

 5. Curiosity Killed the Cat zegt: 20-08-12 om 11:56

  Ik weet het niet hoor – dat hele verhaal over het zoeken naar water en leven …. Ik bedoel: hier gaat de biodiversiteit er zienderogend op achteruit terwijl we niet eens weten over hoe het leven hier begonnen is (officieel althans). Volgens mij gaat het in de ruimtevaart om technologische ontwikkeling hoor, maar dat is natuurlijk niet zo’n verleidelijk verkooppraatje.

 6. Steve F zegt: 20-08-12 om 13:00

  Geweldig IngeLoes , ik wil graag je blog volgen. wat moet jij een gelukkig mens zijn, van je hobby je beroep ! Veel succes en veel goed nieuws !!! Steve.

 7. Niels zegt: 20-08-12 om 15:30

  @ Curiosity Killed the Cat

  “Ik weet het niet hoor – dat hele verhaal over het zoeken naar water en leven …. Ik bedoel: hier gaat de biodiversiteit er zienderogend op achteruit terwijl we niet eens weten over hoe het leven hier begonnen is (officieel althans).”

  Het lijkt mij eigenlijk zo dat als je meer weet over een eventueel leven op Mars, dat je dan wellicht ook meer kan zeggen over (het onstaan van) leven op Aarde.

  Ik ben absoluut geen expert op dit gebied, maar het lijkt mij dat als je bewijzen vindt van leven op Mars en je meer weet over de bouwstenen daarvan, dat dit ook iets kan toevoegen aan onze huidige overtuigingen vwb onze ‘bouwstenen’. Misschien blijken zaken die wij nu als essentieel zijn voor de creatie van leven, helemaal niet essentieel te zijn.

 8. Jeff zegt: 20-08-12 om 15:41

  @Curiosity Killed the Cat

  Missies als deze zijn van groot belang om hier de boel proberen te begrijpen. Waarom mars of venus nooit aards zijn geworden kan veel over ons gaan vertellen in de toekomst. Ik kan je aanbevelen om interviews met Neil Degrasse Tyson te kijken. Hij kan veel duidelijk maken waarom ruimtevaart en ( voor hem liever bemande ) missies belangrijk voor ons zijn.

 9. Peter zegt: 20-08-12 om 18:38

  @ Jeff

  Is dat zo? We hebben op aarde al leven aangetroffen in veel minder gezellige omstandigheden. Zoals in een kokende poel water dat net zo bijtend is als accuzuur in een vulkanisch gebied. Het lijkt me sterk dat we hier veel van gaan leren, want als er op Mars microbiologisch leven wordt gevonden is denk ik niemand met kennis van zaken echt verbaasd, immers is het allang bekend dat alle bouwstenen van koolstof-based leven op Mars aanwezig zijn en dat de temperaturen en de atmosfeer het niet in de weg staan.

  Als ze dan echt iets willen doen, probeer dan om terraforming uit te voeren, dwz. kijk of we er primitieve organismen kunnen planten die de CO2 uit de atmosfeer opnemen en zuurstof uitademen, zodat over een jaar of 100 (ik zeg maar wat) de mens er, mits warm aangekleed, ook kan leven.

 10. Richard zegt: 20-08-12 om 19:22

  Ik ga dit onderzoek van A tot Z volgen. Al jaren kom ik op de NASA en JPL websites omdat er zoveel moois te ontdekken valt.

  Inge Loes, een vraag aan jou over die vuistgrote steen ‘Coronation’.
  Is aan de hand van de meetgegevens te bepalen of de steen van Mars is of van buiten Mars komt?

 11. Arjan zegt: 21-08-12 om 07:04

  Zou het trouwens niet raar zijn als er geen leven op mars is? Als er op de aarde in allerlei soorten plaatsen leven ontwikkeld is, waarom zou dat dan op mars niet gebeurd zijn?

 12. Bas zegt: 21-08-12 om 08:22

  Zou er op Mars bewijs van leven aangetroffen worden, dan zou dat de grootste sensatie na het verschijnen van Tho Origen of Species van Darwin zijn.

  Niet omdat de condities op Mars zo onvriendelijk zijn, maar omdat alle theorieën over het onstaan van leven op aarde uiteindelijk niet meer dan theorieën zijn. Bewijs van leven op een andere planeet zou leiden tot een falsificatie van vele theorieën en wellicht tot het opstellen van nieuwe

  Het interessante is namelijk, dan is bewezen dat het toeval dat op aarde tot het leven heeft geleid vlak bij nog eens is voorgekomen. Dan is het leven op aarde dus niet meer zo toevallig, en mogen we aannemen dat wanneer er nog eens een planeet ontdekt wordt die aan bepaalde voorwaarden voldoet – samenstelling, dichtheid en temeratuur, denk ik – dat daar dan ook leven aanwezig kan zijn.

 13. Etienne zegt: 21-08-12 om 11:00

  Er bestaan reeds zeer veel foto’s van het mars oppervlak. En er wordt ook massaal beweerd dat alle opnames, voor dat ze worden vrijgegeven, bewerkt zijn. En er bestaan uiteraard opnames waar de ‘bewerking’ van af is gehaald. Als wat er nadien dan te zien is, ook overeenkomt met werkelijkheid, worden we zonder meer om de tuin geleid. Natuurlijk ALS en INDIEN. Zolang we zelf niet een kijkje kunnen gaan nemen zullen we het nooit zeker weten.

 14. Tom zegt: 21-08-12 om 12:35

  als mars mannetjes bestaan moeten ze wel ergens denken : ze zie er echt vreemd uit die aliens !!!

  ik vraag me ook af of het ooit mogelijk zal zijn om een aarde transit voor de zon te kunnen zien via een rover zoals wij een transit van mercure en venus kunnen bekijken hier op aarde

  wat een fascinerende wereld

 15. Curiosity Killed the Cat zegt: 22-08-12 om 11:17

  De bewoners van Mars wonen volgens de makers van Mars Needs Moms onde de grond, dus ik zou dáár maar gaan zoeken.

 16. Inge Loes ten Kate zegt: 22-08-12 om 20:34

  @ Richard

  Tijdens de persconferentie van vanavond (22 aug) werd de eerste data grafiek van Coronation getoond:

  http://mars.jpl.nasa.gov/msl/i.....s4-br2.jpg

  Hierop kun je goed de elementen zien die ChemCam meet. Aan de elementen zelf kun je niet zien waar ze vandaan komen. Bijvoorbeeld silicium van Mars ziet er hetzelfde uit als silicium in een meteoriet. Met alleen de elementen kun je vrij veel zeggen, maar nog niet alles. Daarom zit er op ChemCam een extra camera, waarmee gedetailleerde opnamen gemaakt kunnen worden en waarop grote minerals zichtbaar zijn. De combinatie van die gegevens, geeft uiteindelijk de beste beschrijving van de steen.

  Als een steen er hetzelfde uitziet als de omgeving is het het meest logisch dat de steen van Mars komt. Zodra de steen er heel anders uitziet wordt het natuurlijk interessant. Wat er dan gebeurt, is dat de steen wordt geanalyseerd en vervolgens rots of steen dat eromheen ligt. Als de samenstelling er dan volstrekt anders uitziet, zou je kunnen denken aan een meteoriet.

  Sommige soorten meteorieten zijn heel duidelijk herkenbaar, zoals ijzermeteorieten. Deze zijn ook al gevonden door Spirit en Opportunity.

  De vraag is natuurlijk – wat doe je als je een meteoriet op Mars vindt? Met Spirit/Opportunity hebben ze een keer een meteoriet bestudeerd en vervolgens is besloten je naar Mars gaat om Mars te onderzoeken en niet om meteorieten te onderzoeken. Meteorieten hebben we hier op aarde tenslotte ook en hoe geavanceerd Curiosity ook is, op aarde kunnen we de meteorieten veel beter onderzoeken dan op Mars.

 17. Is er water op mars? vraagt Coen aan Inge

 18. Marco zegt: 23-08-12 om 11:47

  Een aantal keer kwam ik een hele mooie foto tegen die de Curiosity maakte vanaf Mars richting onze aarde. Met een pijltje is de aarde aangegeven. Daarnaast zijn nog twee objecten te zien (Mercurius en Venus?). Ik kom deze foto’s alleen tegen op facebookpagina’s en vraag mij daarom af of die foto wel echt is. Zie hier een link:
  https://www.facebook.com/LUKX.nl

 19. Eric zegt: 23-08-12 om 12:40

  IngeLoes, ik ben heel benieuwd hoelang het duurt voordat een besturingsignaal van de Curiosity het voertuig bereikt en hoelang daarna op aarde te zien is dat het voertuig een beweging heeft uitgevoerd. Het was boeiend om vandaag op het NOS journaal de beelden te zien van de eerste wielbewegingen.

 20. Richard zegt: 23-08-12 om 19:48

  Inge Loes, bedankt voor je heldere uiteenzetting.

  Ik zal je blog (naast andere sources of interest) aandachtig blijven volgen. Ben wel benieuwd waar jij je met name op richt bij het vrijkomen van diverse meetresultaten.

 21. Coen plenge zegt: 24-08-12 om 07:34

  Is er zoiets als water h2o op mars?

 22. Richard zegt: 26-08-12 om 10:32

  Ik zit weer met een vraag: Een belangrijke taak van Curiosity is de zoektocht naar leven. Een marsmannetje zal men niet vinden maar wat dan wel? Wat verwacht men te vinden? Bacteriën? Een één of meercellige? Of een fossiel daarvan? Kunnen er eventueel ook virussen gevonden worden? Of vinden we hooguit bewijs voor chemische componenten die eventueel leven zouden kunnen vormen of wellicht hebben gevormd. Heeft Mars ooit bijvoorbeeld ‘hot springs’ gehad waarvan we op Aarde weten dat daar bacteriën leven? Maar andersom zou ik ook willen weten of er op Aarde een plek is te vinden waar totale afwezigheid is van elke vorm van leven, al zou het alleen maar zijn om daarmee te kunnen aantonen dat Curiosity toch weer, net als zijn voorgangers op de verkeerde plek is geland.

 23. Lets find water!1
  Or aliens.

Geef een reactie