De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Eindelijk is Curiosity’s arm aan de beurt

Nu ruim 100 meter afgelegd en is het eindelijk tijd om de robotarm uit te testen. De arm is een erg belangrijk onderdeel van Curiosity. Er zit namelijk niet alleen een aantal instrumenten op, maar ook de boor en de schep. Die zijn nodig om grond- en steenmonsters in de twee belangrijkste instrumenten op de rover te krijgen. Dus als die arm het niet doet, zijn we mooi in de aap gelogeerd.

Over die twee instrumenten meer in een volgende blog. Nu eerst een uitleg van de werking van de arm. Het interessantste aan de arm is de kop; die vol zit met allerlei leuke snufjes. Op de foto heb ik ze gelabeld. Deze snufjes worden een voor een ingezet als de camera’s en de laser een interessante rots hebben gevonden of een zandmonster hebben genomen. De kop kan namelijk tegen de rots of het zand aangezet worden en dat vervolgens onderzoeken. Als blijkt dat het heel erg interessant is, wordt vervolgens de boor ingezet of het zand opgeschept.

 

De gebruiksaanwijzing van de arm

1) Afstoffen
Rots en steen worden eerst stofvrij gemaakt, zodat de steen goed zichtbaar is. Dit gebeurt met de Dust Removal Tool, twee borsteltjes van metaaldraad. Met zand hoeft dit natuurlijk niet, anders ben je al het zand kwijt. Rechts op de kop zijn duidelijk de borsteltjes te zien.

 

2) Foto maken
Dan wordt er met MAHLI een foto gemaakt. MAHLI is een 2 megapixel camera (1600×1200 pixels) die met een resolutie tot 15 micrometer per pixel zeer gedetailleerde foto’s kan maken. Als MAHLI niet aan het werk hoeft, wordt hij beschermd door een stofkap, het roze klepje op de foto hierboven. Dit is de eerste scherpe foto van MAHLI. Nog niet heel gedetailleerd, want gemaakt vanaf 1,5 meter afstand. MAHLI kan scherpe foto’s maken vanaf ongeveer 2 centimeter, dus dat belooft mooie detailfoto’s.

3) Chemische samenstelling meten
Daarna wordt met APXS de chemische samenstelling van de steen bepaald. De laser heeft al een globale inschatting van de elementen gemaakt. APXS kan dat echter veel nauwkeuriger. Het principe van de instrumenten is min of meer hetzelfde: het instrument schiet straling op de rots, wat een lichtflits veroorzaakt. Deze lichtflits wordt gemeten met een spectrometer. De straling van APXS komt alleen niet van een laser, maar van een radioactieve bron (curium) die hele korte, niet zichtbare, golven uitzendt (röntgen en alfadeeltjes). De uitgezonden lichtflits valt in hetzelfde golflengtegebied en is daarom niet zichtbaar voor ons.

4) Boren of scheppen
Is de rots interessant genoeg, dan wordt er met de boor poeder uitgeboord. De boor kan tot een diepte van maximaal 5 centimeter komen. Het poeder dat hierbij vrijkomt, wordt door de sleuven van de boorkop naar een container bovenin de boor getransporteerd. Mocht de boor vast komen te zitten, dan kan de kop losgekoppeld worden van de arm en wordt er een nieuwe boorkop gebruikt.

Zand wordt opgeschept door het schepje, dat ook de juiste hoeveelheid kan afmeten. Dit filmpje laat heel mooi zien hoe dat werkt:

5) Schudden, zeven en verdelen
Het verzamelde zand of de verpulverde steen worden vervolgens via een buisje de CHIMRA ingeschud. Dit schudden gebeurt door de robotarm te bewegen en de boor en CHIMRA zelf te laten trillen. CHIMRA is het zeef- verdeelstation. Door hetzelfde schudsysteem wordt hierin het zand en de poeder gezeefd en verdeeld in kleine porties. Die porties worden vervolgens in een van de twee analytisch systemen op de rover gegoten.

Inmiddels heeft in ieder geval MAHLI dus bewezen prima te werken. Hopelijk deze week meer goed nieuws over de andere onderdelen.

Plaatjes van de week

Dit vond ik de mooiste foto’s van deze week:

Het feit dat we vanuit de lucht precies het pad van Curiosity kunnen volgen, blijf ik gewoon cool vinden..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelfportret van Curiosity, gemaakt door MAHLI, maar nog met de stofkap erop. Vandaar de oranje looks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse wetenschapper Inge Loes ten Kate werkt mee aan het onderzoek en houdt op NOS.nl een weblog bij over de vorderingen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Eindelijk is Curiosity’s arm aan de beurt”

 1. Richard van den Hoff zegt: 10-09-12 om 19:29

  FAQT:
  Mars vroeger toch niet zo geschikt voor leven
  Uitgebracht op: Ma, 10 sep 2012 08:42:18 +0000

  Sommige wetenschappers claimen dat Mars een paar miljard jaar geleden een fijn oord voor eventueel leven was. Bepaalde mineralen die op het oppervlak van de rode planeet zijn aangetroffen zouden erop duiden dat Mars vroeger een warm klimaat kende, en rivieren en grote oceanen moet hebben gehad. Maar Franse onderzoekers trekken die conclusie nu in twijfel. De mineralen zouden ook heel goed het resultaat kunnen zijn geweest van vele gewelddadige vulkaanuitbarstingen, wat de planeet toen juist tot een vijandige omgeving voor leven maakte.

  Alain Meunier en zijn team onderzochten kleimineralen in Frans Polynesië die vergelijkbaar zijn met de monsters van Mars. Volgens hen konden de geanalyseerde mineralen alleen maar het gevolg zijn van de reactie tussen de rotsbodem en waterrijk lava. Daarmee toonden ze aan dat voor de vorming van zulke mineralen niet altijd direct vloeibaar water uit rivieren of oceanen nodig is. Hevige vulkaanuitbarstingen doen hetzelfde.

  Voor een definitief oordeel over de oorsprong van de mineralen, en het al dan niet vroegere bestaan van rivieren en oceanen op Mars, is het wachten op de resultaten van Marsrover Curiosity.

  Richard: ben benieuwd wat de resultaten gaan uitwijzen.

 2. Jaap zegt: 12-09-12 om 09:39

  Neemt Curiosity ook geluid op?

 3. Richard van den Hoff zegt: 12-09-12 om 14:08

  @Jaap

  Nee, Curiosity neemt geen geluid op, niet meegenomen in het concept.
  Zou wel mooi geweest zijn, het Zen-achtige geluid van een kabbelend beekje.

 4. Richard van den Hoff zegt: 12-09-12 om 14:13

  Wel een leuke link van alien world geluid van de Huygens/Casini Titan missie: http://curiositywatch.com/soun.....icrophone/

Geef een reactie