De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Curiosity vindt bewijs: er was ooit vloeibaar water op Mars

Deze foto sierde al heel wat voorpagina’s deze week, inclusief die van de NOS: bewijs dat er ooit vloeibaar water op Mars is geweest..

Nu lijkt het heel wat om zo’n uitspraak aan één foto op te hangen en dat doen we dus ook niet. Dit is al de derde plek  waar Curiosity, onderweg naar Glenelg, dit soort stenen heeft gevonden. Op de foto hieronder zijn alle drie de plekken bij elkaar gezet. Goulburn was direct naast de Bradbury Landing, de plek waar Curiosity landde. De remraketten hadden het stuk schoon geblazen, dus het was eigenlijk meteen al raak. Maar op basis van één meting heb je nog geen bewijs, daarom is er nog even verder gezocht. Verder staan op de foto de twee andere plaatsen waar de afzettingen duidelijk zichtbaar waren: Link en Hottah (wederom genoemd naar geologie in Canada). Curiosity hangt op dit moment ergens rond het woord ‘Curiosity’ uit.

Waardoor kunnen we nu zeggen dat er water op die plekken moet zijn geweest? Allereerst, door de afgeronde kiezelsteentjes. Stenen worden afgerond doordat ze in water heen en weer rollen. Ook de wind die langs schuurt kan stenen een beetje afronden, maar water heeft een veel sterker effect.  Ten tweede gaat het hier om een conglomeraat – een soort cement van kiezels die door kleiner zand aan elkaar geplakt zijn en vervolgens zijn verhard, waardoor het “banken” vormt, de overhangende lagen op de foto. Verder ziet een geoefend geologenoog de afwisseling tussen grind en fijner korrelig zand. Dit duidt op sortering en kan het gevolg zijn van verschillende stroomsnelheden in rivierwater. Dat zijn allemaal aanwijzingen dat we hier met rivierafzettingen te maken hebben. Voor meer informatie over dit soort processen, zie: http://www.geo.uu.nl/fg/mkleinhans/.

Ook hadden we op foto’s van satellieten op Mars al gezien dat in dit gebied een puinwaaier zit.

Als water naar beneden stroomt, neemt het van alles met zich mee, rotsen, grint, en laat dat   vervolgens achter in een waaiervorm. Op bovenstaande foto is dat mooi te zien. In de lichtere kleur is te zien waar deze waaier moet hebben gezeten op Mars. De foto linksonder is een erg mooi voorbeeld van een puinwaaier in China. En rechtsboven in de foto is een puinwaaier te zien die is nagebootst in het lab aan de Universiteit van Utrecht. Daar doet Maarten Kleinhans veel onderzoek naar de natuurkundige processen die nodig zijn en de tijd die het duurt om onder andere dit soort waaiers en bijvoorbeeld ook rivierdelta’s te vormen. Deze waaier is dus een sterke aanwijzing dat hier ooit water gestroomd moest hebben.

Met andere woorden, aanwijzingen genoeg! Op naar het volgende mooie resultaat.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


13 reacties op “Curiosity vindt bewijs: er was ooit vloeibaar water op Mars”

 1. Harry zegt: 30-09-12 om 05:46

  Ik heb het met grote interesse gelezen. Op naar de volgende vondst: leven op Mars :-)

 2. Jan zegt: 30-09-12 om 09:14

  Als er geen water meer is vind je hoogstens fossielen.

 3. Jan zegt: 30-09-12 om 10:05

  Misschien dat diep onder de grond nog vloeibaar water is. Daar zouden dan microben kunnen leven.

 4. John van Dokkumburg zegt: 30-09-12 om 10:12

  Wat mij in de laatste overzichtsfoto opvalt zijn de vreemde vormen over het hele oppervlak , en met name een scherp hoeken object dat in cluster staat met twee andere bultjes, te zien links vanuit de half getekende hoek dwz de (getekende) dunne zwarte lijn . Het oppervlak lijkt veel op een snoephartje . (Fotootje moet wel sterk worden vergroot om het makkelijk te kunnen zien)

 5. John van Dokkumburg zegt: 30-09-12 om 10:40

  Wat ik overigens jammer vind is dat de scherpte sterk te wensen overlaat , had best een hogere resolutie gekozen mogen zijn . Verder ben ik het er niet mee eens dat water een sterkere corrosie teweeg brengt dan schurend zand om de steentjes zoals je dat hier voor wetenschap aangenomen hebt .

  Als ik de fotos eens optel dan krijg ik de indruk dat deze planeet in haar ontstaan eerst als zijnde een grote , chaotische modderbal was geweest die door de zwaartekracht ineen schrompelde waardoor het snel water aan de omgeving afstond en vanwege een heelal beweging door externe aanwezige (zonne) straling , water aan koudere planeten afstond

 6. mensen laat u niet misleiden , de wetenschap meent dat ze veel weten maar er is nog nooit onomstotelijk bewijs gevonden.
  misschien moeten ze meer op aarde zoeken naar leven , want met dit soort dure projecten kun je heel wat monden vullen ipv mensen te laten verhongeren.

 7. Is het mogelijk dat dit soort puinwaaiers niet het gevolg zijn van vloeistof (water) maar het resultaat van stoflawines, of als gevolg van het verpulveren van materiaal door grote temperatuurschommelingen?

 8. Mocht dit waar zijn dan kan de Bijbel overboord..

 9. Richard van den Hoff zegt: 01-10-12 om 20:15

  Mooie vinding. Ik heb er een goed gevoel over dat er ons nog vele mooie vindingen te wachten staan.

  Ik vraag me af of het water dat hier gestroomd heeft ‘zoet’ of ‘zout’ was.
  Als Curiosity een schepje zand (sediment?) neemt en onder de microscoop bekijkt, zou het mogelijk zijn dat we wat fossiel organisch materiaal aantreffen?

 10. Bart zegt: 08-10-12 om 07:36

  Prachtige foto’s NOS, door op de foto te klikken een vergroting , prachtig.

  Ik kan verder niet speculeren hoe dit allemaal onstaan is, of veranderd is, wij zijn in dit onmetelijke heelal een soort ‘microben’ met een stemmetje.

 11. Bart Willemsen zegt: 10-10-12 om 09:20

  Mooi artikel! Ik volg de Marsmissie als sinds de lancering van de raket en ben zeer benieuwd wat Mars allemaal zal vinden tijdens zijn verblijf. Nu al heeft Mars een aantal belangrijke aanwijzingen gevonden, waaronder dus bewijs dat water heeft bestaan.

  @John van Dokkumburg: Bedenkt wel dat de foto’s een enorme afstand (minimaal 54.6 miljoen kilometer, maximaal 401 miljoen) moeten afleggen. Het duurt dus even voor de foto’s over zijn. Overigens schiet Curiosity wel foto’s in HD kwaliteit.

 12. Jan zegt: 12-10-12 om 20:33

  Nee hoor, we zijn universele kennisscheppers en wereldveranderaars, we zijn het universum dat bewust is van zichzelf…

 13. @Jan, dat is enorm mooi gezegd……

Geef een reactie