De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Groot nieuws van Mars?

Panorama van de krater Gale op MarsGeruchten, geruchten, de Amerikaanse en inmiddels ook de Nederlandse pers staan er bol van. De wetenschappelijke leider van de Curiosity missie, John Grotzinger, heeft in een interview met NPR, de Amerikaanse publieke omroep, laten vallen dat het SAM instrument metingen heeft verricht die de geschiedenisboeken in zullen gaan.

SAM is het instrument dat organisch materiaal moet detecteren in grond- en steenmonsters en dat metingen aan de samenstelling van de atmosfeer doet.

Een paar weken geleden gingen er al uitgebreide geruchten dat SAM wellicht methaan in de atmosfeer van Mars had ontdekt. Methaan is het kleinste organische molecuul en het vinden van methaan zou eventueel kunnen wijzen op leven.

Die geruchten werden op een gegeven moment zo sterk dat NASA besloot tot een persconferentie om te vertellen dat SAM voorlopig nog geen methaan heeft gemeten. In de eerste meting bleek er nog wat aardse lucht in het systeem te zitten, maar dat is weggepompt en “schoongespoeld” met Marslucht, en in alle metingen daarna werd geen duidelijk methaansignaal gemeten.

Geschiedenisboeken

Maar nu zegt het wetenschappelijk opperhoofd van de missie zelf dat er metingen gedaan zijn die de geschiedenisboeken in kunnen. Gezien het feit dat er al in de geschiedenisboeken staat dat er geen organisch materiaal op Mars is gevonden, is het gemakkelijk om te speculeren dat het nu wel gevonden is.

Stel dat dat inderdaad het geval is, waarom dan deze geheimzinnigheid? NASA wil natuurlijk heel erg zeker weten dat de metingen kloppen, dus van alles wat ze nu gemeten hebben, wordt heel goed uitgezocht wat het allemaal kan betekenen. Is het inderdaad organisch materiaal? En waar zou dit materiaal vandaan kunnen komen? Curiosity heeft een stukje ultra-schoon kwarts meegenomen wat eerst geanalyseerd is. Daar zou in principe uit moeten komen dat er niets in zit. Als daar toch wat in gemeten wordt, worden die gegevens vergeleken met de gegevens van het grondmonster.

Verfsoorten

Verder zijn er in de rover een aantal materialen verwerkt die ook organisch materiaal bevatten, bepaalde verfsoorten en sommige plastics. Dit zijn minieme hoeveelheden, die de metingen niet zullen beïnvloeden. Deze materialen zijn uitermate goed gekarakteriseerd voordat Curiosity vertrok, dus we weten precies wat het is. Ook met deze gegevens wordt het grondmonster vergeleken, om echt zeker te weten dat wat ze vinden echt van Mars afkomstig is. Dit gebeurt onder andere met experimenten in het lab, dus daar gaat wat tijd overheen.

Afwachten dus tot alle analyses zijn gedaan en het echt duidelijk wordt wat SAM gemeten heeft.

De Nederlandse wetenschapper Inge Loes ten Kate werkt mee aan het onderzoek en houdt op NOS.nl een weblog bij over de vorderingen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


43 reacties op “Groot nieuws van Mars?”

 1. GoldMorg Com schrijft; geen brood maar marsspelen

 2. Wat mij opvalt is dat die mars-karretjes altijd op plekken komen die je kunt vergelijken met een woestijn bij ons op de aarde, is dit opzettelijk of per ongeluk of zien we dit allemaal verkeerd.

  Er komen steeds meer fotografische bewijzen van vegetatie en water en zelfs enorme bossen van een soort bomen die wij nog niet kennen, of hebben we hier te maken met allemaal gezichtsbedrog?

  Een goed voorbeeld zijn de ontdekkingen in de gegevens in het NASA foto materiaal door meneer Joseph Skipper – Proof Of Life On Mars Rivers, Lakes, Waterfalls And Forests een wonder voor iemand die daar oog voor heeft!

 3. Leendert zegt: 21-11-12 om 16:29

  Waarschijnlijk verborgen schatten zoals UFO’s of tijdmacbines

 4. omar zegt: 21-11-12 om 17:05

  Je kan toch niet landen in een bos? Daar rijden ze nu juist heen om first contact te maken met de Ewoks. Aluhoedje?

 5. sidney zegt: 21-11-12 om 17:48

  Er zal zeker wel wat bijzonders zijn op Mars maar vloeibaar water bij een lucht druk van 7.5 millbar is echt onzin, laten we wel realistisch blijven en YouTube verhalen niet gebruiken.

 6. rHr zegt: 21-11-12 om 19:22

  Fotografische bewijzen voor vegetatie op Mars? Hmm, dat zou best nieuws zijn. De site van de heer Skipper getuigt niet echt van gezichtsbedrog, eerder van zelfbedrog. Wát een onzin. Als je even de moeite neemt om iets over Mars te lezen, en logica haar werk laat doen, zou je beseffen dat je net zoveel te maken hebt als de Maan die van chocola is gemaakt als van Mars waar bossen te vinden zijn. Onbegrijpelijk dat mensen zo goedgelovig zijn, en ook dat mensen zo graag overal een samenzwering achter zien (NASA wil natuurlijk niet dat wij, simpele burgers, weten dat ze al lang contact hebben met Martiaanse beschavingen zeker?) Pfffff, stupide.

 7. Klaas zegt: 21-11-12 om 19:29

  De aarde is gelijk aan mars, en het is wellicht nog eens zo dat er eerder leven bestond dan de aarde.

  Rond 4 miljard jaar geleden moet Mars een dikkere atmosfeer en een sterker magnetisch veld hebben gehad. Ook was er toen veel vulkanische activiteit. De situatie moet in die tijd daarom niet zoveel verschild hebben van de Aarde en de vraag is dus of er op Mars, net als op Aarde,leven heeft of kan zijn ontstaan.

  Dit brengt mij dan ook direct op de vraag, was er leven op mars? De vraag van levensvormen heeft ontstaan op mars zal wellicht een vraag blijven, dit tenminste dat als JPL deze informatie ooit openbaar zal maken aan het publiek. Maar waarom zullen ze dit niet doen, wij burgers zullen nooit van zijn leven die kans krijgen om een kolonie op mars te hebben. Gezien dat dit laatste steek al iets achter als wij terug gaan in de tijd van de aarde hoe het daarmee is afgelopen zo’n 65 miljoen jaren geleden. Het massaal uitsterven van diersoorten 65 miljoen jaar geleden wordt toegeschreven aan de inslag van een middelgrote planetoïde.

  Nu gaan we dus eens aarde vergelijken met mars die zo ongelooflijk veel lijkt op de aarde. Het massaal uitsterven van diersoorten 65 miljoen jaar geleden op de aarde, heeft iets met zich mee gebracht een aantal miljoenen jaren later, en dat is namelijk olie. Waarom is JPL zo aan het hameren op methaan, methaan is een aanwijzing dat er organische leven is op mars. Echter methaan werd in de eerste meeting amper gemeten, en als antwoord was het dan ook in een latere periode van onderzoeken daadwerkelijk moet blijken dat als er methaan ontwikkeling op mars zal zijn. Dit laatste kan namelijk ook liggen aan de seizoenen of positie van meting op mars. Gezien het feit dat er wel degelijk water op mars aanwezig is, zoals ook organische vegetatie zoals dit eerder was benoemd door @Unitarian. Het zou mij niets verbazen dat wanneer er alsnog door JPL zou worden vrijgegeven wordt dat er resten worden gevonden op de planeet mars. Al mocht dat alsnog gebeuren, dan is het absoluut zeker dat er inderdaad leven (fosiel(en)) op mars heeft bestaan. Het is namelijk ook des tijds bevestigd door nasa dat er (1999) water zoals op enkele plaatsen vegetatie op mars aanwezig is. Zo ook olie zoals dit bleek uit diverse foto’s van nasa voor een lange tijd geleden, echter die foto’s hebben ze wel nadien verwijderd van de website. Dat wanneer er een verhoogde concentratie van methaan wordt gemeten, is er alsnog organische materiaal aanwezig op mars. Het is wel zo dat er rekening gehouden moet worden dat die verhoogde kans op methaan gering zullen blijven, gezien dat mars zoals dit ook is gebeurd met de aarde, dat het hoogwaarschijngelijk zal zijn op mars dat dit ooit zal verhogen. Dit heeft namelijk te maken met het fait dat mars namelijk de volle laag heeft gekregen, dat de planeet miljoenen jaren daadwerkelijk de grootste klappen heeft gehad. En dat is te vergelijken met de aarde, die na miljoenen jaren wel heeft kunnen herstellen.

  Zoals dit ooit is voorgesteld dat er kolonies op mars zullen gaan vestigen, nou wij burgers zullen nooit van ze leven daar deel vanuit maken. Dit is alleen weggelegd voor bijvoorbeeld, wetenschappers, archeologen enz. enz. enz. Maar bevolking nee nooit van zijn leven.

 8. Richard van den Hoff zegt: 21-11-12 om 20:30

  Ik ben razend benieuw wat NASA gaat mededelen straks.
  Wat ik niet hoop is dat het een verontreiniging betreft.
  De sky crane waaraan Curiosity een zachte landing maakte heeft wel 4 fuel boosters gebruikt en wat is de samenstelling van die fuel waarvan de afvalstoffen over Curiosity en het omliggende landschap heen is gesproeit? Is het synthetisch of organisch? En if so, is het zoals Inge Loes zegt al door NASA verwerkt en gecompenseerd in de meetgegevens?

 9. rene zegt: 21-11-12 om 22:15

  De Curiosity is op een speciale biertap van Heineken gestuit.
  Hieromheen liggen allemaal bezopen marsmannetjes.

 10. Mike zegt: 22-11-12 om 04:23

  Op vragen van CNN heeft Guy Webster van JPL al het een en ander afgezwakt. Volgens Webster was de journalist van PNR “toevallig” bij John Grotzinger toen John G. voor hem leuke resultaten van goede kwaliteit binnenkreeg. Gotzinger is volgens Webster vanaf het begin zo enthousiast over de missieresultaten.

 11. John zegt: 22-11-12 om 11:33

  Ik ben nergens meer benieuwd in, het is allemaal oud nieuws dat er verteld wordt. Ja er is primitief leven op mars, ja er is olie aanwezig op mars, en er is zeker vegetatie aanwezig op mars en er zullen ook wel degelijk fossielen gevonden worden.

  Zoals altijd weet nasa er weel iets er van te maken op foto’s die bijgewerkt worden om bepaalde dingen niet te laten zien wat er daadwerkelijk aanwezig is op een planeet of waar dan ook. Maar wat het nut ervan is begrijp ik niet helemaal dat als er wel bijvoorbeeld ruimte schepen aanwezig zijn of levens vormen, wij kunnen toch niet als simpele zielen naar dat soort planten gaan.

 12. Peter van Duin zegt: 23-11-12 om 11:29

  @Unitarian: Ze hadden eerst bedacht om ‘m midden in een woonwijk neer te zetten. Maar op de 1 of andere manier liep het anders

 13. Na gedegen onderzoek zal het wel haast zeker Marsepein zijn!

 14. Bas zegt: 23-11-12 om 13:54

  @ Peter

  Onderzoeken naar deze fail up lopen nog, de NASA ziet de uitkomsten met angst en beven tegemoet :)

 15. ……………”sidney zegt: 21-11-12 om 17:48

  Er zal zeker wel wat bijzonders zijn op Mars maar vloeibaar water bij een lucht druk van 7.5 millbar is echt onzin, laten we wel realistisch blijven en YouTube verhalen niet gebruiken”……………

  Wat of wie er ook is op mars en die Joseph Skipper mag dan al die foto`s van de NASA misschien verkeerd interpreteren ik kan dat natuurlijk niet beoordelen omdat ik nog steeds niet op mars geweest ben.

  Wat me wel opvalt is dat er altijd een paar fanatieke schreeuwers die alles voor allemaal onzin en flauwekul en lariekoek uitmaken, overkomend als een soort doodsangst voor het vreemde onbekende.

  Het komt bij nader inzien over net of deze mensen meer weten en iets verbergen al gaat dat misschien wel wat te ver en dan als het ware in grote paniek raken en om zich heen slaan als er hele andere mogelijke opties zijn die niet met de voorgekauwde kennis van de universiteiten overeenkomen.

 16. Klaas zegt: 23-11-12 om 15:19

  Alles dat wat er aanwezig is op youtube en alle andere hoax verhalen heb ik geen boodschap aan.

  Ik wil ervan uitgaan dat wat er daadwerkelijk mogelijk kan zijn op mars, en er zijn wel degelijk diverse scenario’s aanwezig op mars. Zoals organische moleculen, dit wat ik zeker niet uit zal sluiten. Water is ook absoluut de mogelijkheid dat dit op mars aanwezig is, echter zal dit niet zo zijn zoals wij dit kennen op aarde als meren of plasjes water. Je zult iets terug in de tijd moeten gaan denken, gezien dat olie op water drijft.

  Het is dus mogelijk zo ook als op de aarde dat olie, water & gas vast zit onder de oppervlakte. Zoals, moddergesteente, water, aardolie, gas, een afsluitende laag en als laatste een overliggende laag. Dit kan dus het zelfde zijn op mars, en zou dan ook kunnen bewijzen dat er daadwerkelijk organische moleculen aanwezig is geweest op mars. Het is echter wel zo, dat Nasa (jpl) absoluut er zeker van wilt zijn, dat de metingen kloppen voordat dit daadwerkelijk kenbaar zal worden gemaakt aan het publiek.

  Artikelen die ooit door Nasa openbaar zijn gemaakt met de bijhorende teksten van mars des tijds, is er wel degelijk bevindingen gedaan. Ik kan mij dan ook zeer goed begrijpen dat diverse artikelen nadien zijn verwijderd door Nasa. Dit heeft niet te maken dat ze iets achter willen houden, maar om er zeker ervan te zijn dat die bevindingen kloppen en of het wel verstandig was geweest om dat vrij te geven.

 17. John van Dokkumburg zegt: 24-11-12 om 11:52

  @ Klaas, toch blijf ik het raar vinden dat er zonder verder commentaar , artikelen uit het openbare mars dosier zijn verwijderd , ik denk dat met informatie ook spelletjes worden gespeeld. waar sommigen op een of andere manier beter van zullen profiteren , maar ja, dat zullen we niet snel weten wanneer er niet een onafhankelijk rolerend (burgelijk) overzienend orgaan op toekijke kan …

  Plus vind ik het veel geld voor een missie die door weinigen (zelfs met hogere schoolopleiding) moeilijk te begrijpen is ., waar wil men uiteindelijk heen , starwars ofzo ?

  Verder zou de ruimtevaart zichzelf niet langer moeten overschatten door idioot als het mag klinken , zich zelf tot in het oneindige vragen over andere werelden te blijven stellen , want dat onduidelijke tekent de wetenschap beetje .

 18. Klaas zegt: 24-11-12 om 13:44

  @John van Dokkumburg zegt: 24-11-12 om 11:52

  Om niet al teveel van het onderwerp af te wijken, geef ik hier een nadenkender.

  Ik moet wel even behoorlijk nadenken dat wanneer dit was, maar ik meen in 1968 of 1969 was het mogelijk om de eerste mens op de maan te zetten. Tig jaren jaren later wordt er door Nasa aangekondigd dat het niet meer mogelijk is om naar de maan te gaan, de reden die zij opgaven was. De raketten hebben niet het vermogen om een reis te maken naar de maan.

  Vreemd de techniek was echt niet zo best op het gebied van straalmotoren in 1968, nu is de techniek zo ver gevorderd op dat gebied en dan is het niet mogelijk om nogmaals naar de maan te gaan.

  2009, in 2009 werd er een gecontroleerd een satelliet neergestort op de maan oppervlakte, en zij ontdekte toen aanwezigheid van water op de maan.

  Iemand versprak zich hierin van nasa door te zeggen, dit zullen wij nooit doen op mars???

  Nu blijkt het alsnog, dat ergens misschien in 2018 een bemande maanlading uit te voeren. Moment hoor ik begrijp zelf hier even niet, eerst was er duidelijk aangegeven dat de straalmotoren dit niet mogelijk maakte. Dan wordt er aangegeven, meen ik in 2005, dat er alsnog een bemande maanlading uitgevoerd wordt in 2018. Dan het feit, dat ze nooit van ze leven een satelliet neer zullen laten storten op mars??

  Maar goed, het woord dat dit nooit op mars zal worden uitgevoerd zette mij toen wel aan het denken. Ik ben van mening dat nasa des tijds al lang wist dat er meer op mars aanwezig is dat wat ze kwijt willen. Bolder van Nasa heeft in een interview aangegeven, dat de Amerikaanse belasting betalers recht hebben bij de Mars expeditie openheid van zaken krijgt??? Vreemde uitspraak dat dit bij Mars expeditie wordt gezegd, en kan ik zelf even niet plaatsen.

  Wellicht is er ooit gedacht aan deze denkwijze;
  Wij weten dat mars een interessant onderwerp is, waar we alsnog meer van willen weten. Maar denken we nog iets verder dan onze neus lang is, Het project heeft ongeveer 2,5 miljard dollar gekost en natuurlijk gaat dit nog meer kosten per maand, maar waarom zoveel geld uitgeven aan een planeet die zo dood is als een pier?

  Simpele reden is namelijk om er zeker ervan te zijn dat er olie aanwezig is, zoals andere grondstoffen. Dat is de reden dat ze teleurgesteld zijn dat er zeer weinig consecratie aanwezig is methaan. Het geld dat daaraan is uitgeven om het mogelijk te maken om die reis naar Mars uit te voeren, hadden ze beter kunnen gebruiken aan het project Kepler. De missie Kepler zal absoluut meer opleveren dan de missie mars. En dan specifiek op het gebied voor de mensheid, gezien dat ze toch graag op zoek willen gaan naar een andere leefbare planeet.

  Hoax of niet, zijn er echt UFO’s ? Geen idee, heb er nooit een in het echt gezien en ik ga al een aantal jaartjes mee, ook al zal dit wel zo zijn dat er UFO’s aanwezig zijn, is exact het zelfde wat Nasa doet met het sturen van objecten naar andere manen & planeten. Zij kijken wat de aarde voor planeet is, en wij kijken hoe andere planeten zijn. Wat is het verschil hierin, dat als er wellicht alsnog ufo’s aanwezig zijn en dit niet openbaar maken.

  Mijn conclusie is deze, dat alles gebaseerd is op angst.
  En waarom Nasa vele documenten en foto’s terug heeft getrokken wat op hun website stond des tijd, geen idee. En wat ik eerder schreef, het kan zijn dat betreffende informatie te snel hebben gepubliceerd dat eigenlijk de bedoeling was.

  Het is jammer dat er weinig geschreven wordt, dat wat er wellicht echt aanwezig zou kunnen zijn op Mars.

 19. John van Dokkumburg zegt: 25-11-12 om 12:24

  Ik denk dat de Nasa liever hun buget aan wat anders uitgeven dan alweer een missie naar de maan . Verder heb ik begrepen dat een tweede reden kan zijn dat ze , tijdens hun maan missies , contact hebben gehad met buitenaardse inteligenties die hun een verdere verkenning ontzegt hadden ( mogelijk omdat zij daar hun basis gelokaliseerd hebben) Enkele astronauten wo Niel Amstrong hebben tijdens hun reis ongeidentiviseerde objecten/wezens waargenomen en ook gemeld aan Huston , deze voorvallen zijn echter altijd buiten de openbare berichtgeving gehouden) ik heb deze video op youtube.com/watch?v=2iqW6usV2VU&feature=related gevonden .

  Ik zou verder voor het zoeken naar bewijs voor water, proeven met een warmte bron beginnen door buizen in de grond te plaatsen om met warmte vocht aan te trekken welke indien aanwezig zou zijn , later als condensdruppetjes op een koede plaat terug te vinden is , maar misschien doen ze dit al echter je weet er zo weinig vanaf hoe ze dat nu doen .

  Alle ultra technische onderzoeken vind ik sowieso al niet erg handig als het zich beperkt / leid tot menselijk geforceerde meetresultaten denk dan aan metingen voor straling of methaan gas. Maar er vanuit gaan dat de natuurwetten hun werk beter kunnen doen zal dat een realistischer resultaat en dus betere eind conclusie geven , was of is er leven op mars … Leven kent vele gradaties .. denk dan niet alleen aan gezonde systemen maar ook aan (vele zoniet talloze) ziektes .

 20. Ik heb geen groot nieuws maar wel een kleine theorie: de kosmos dijdt uit en dit uitdijen van de galaxieen gaat gepaard met een versnelling. Onderzoekers vragen zich af wat de oorzaak hiervan is en men werkt met de these dat de mysterieuze ‘donkere energie’ het versneld uiteendrijven veroorzaakt.

  Mijn theorie: niet de donkere energie is de oorzaak van deze versnelling maar de galaxieen veroorzaken deze zelf.

  Kijk naar een galaxie: ze is doorgans wit. Wit en heet. In een galaxie zijn miljoenen sterren bezig massa in energie te transformeren. Met andere woorden: de galaxieen stuwen zichzelf voort door hun massa in energie om te zetten.

 21. Klaas zegt: 25-11-12 om 17:34

  @John van Dokkumburg

  Hieronder is een artikel van Nasa, aangaande nieuwe missie naar de maan. http://www.nasa.gov/mission_pa.....n/cev.html

  Buitenaardse intelligenties!
  Ik wist niet dat ze ook al de Engelse taal spraken om maar iets duidelijk te maken. Wat ik dan niet begrijp en nooit zal begrijpen, dat wanneer dit daadwerkelijk het geval zijn, lijkt mij wel dat ze beter af zijn op onze planeet dan op de maan of in de ruimte rond te dwarrelen.

  Tevens ben ik al jaren aan het sparen voor een telescoop, die zoveel mogelijkheden heeft, dat je bijna elke korrel zand op de maan kunt zien. http://www.telescoop-expert.nl.....ge-1100-hd Tevens is de mogelijkheid aanwezig om er een infrarood camera te bevestigen, dat wanneer het zover zal zijn, maak ik dit kenbaar. Hiermee bedoel ik dan ook, dat deze op den duur live te zien zal zijn op een website. Gezien, dat ik natuurlijk wel diverse filmpjes heb gezien, maar wat mij opvalt is, dat ze altijd erg bewegelijk zijn zoals onscherp. Dit zelfde is ook bij de documentaire die je kunt zien bij Nationaal geografie zender. Keer op keer als ze denken iets te zien, stop dat onderdeel en gaan over op een nieuw onderwerp. Hierdoor blijf ik dan ook aangegeven dat het allemaal hoax verhalen zijn.

  Mars
  Op de eerste plaats ben ik al totaal tegen het feit dat er iets naar Mars is gestuurd. Ten tweede hiermee is dan ook direct een vervuiling heeft gebracht vanaf aarde naar een andere planeet, hoe klein deze bacterie ook is. Maar daar is nu niets meer aan te doen jammer genoeg. Ik begrijp wel de drang van mensen om iets te ontdekken, maar gaat altijd ten koste van iets.

  Ik begrijp wel de theorie achter het dit, ze willen er achter komen dat als de aarde nu als eerste leven heeft gehad of mars. Mijn theorie is dat mars als eerste is ontstaan met leven in welke vorm dat ook is geweest. Met de technologie (instrumenten) die wij nu beschikken, is het mogelijk om na te gaan hoe oud de planeet mars is. Stel dat alles nu achterhaal kan worden, wat is dan de volgende stap?

  Is dat alsnog in 2030 a 2040 naar mars te gaan, en daar alles uit de grond trekken en vervuilen? Stel, stel dat er alsnog bijvoorbeeld in 2240 wel een kolonie naar mars gestuurd word, om aldaar alsnog een nieuwe beschaving op te richten. Neem het van mij aan, dit zal alleen toegankelijk zijn, voor zeer welvarende mensen.

  Leven vormen op mars.
  Inderdaad zal er absoluut levens vormen op mars worden aangetroffen, in welke vorm dit zal zijn is dan maar afwachten de aankomende tijd. Zover ik dit eerder schreef, het zou maar eens kunnen, dit wil absoluut niet zeggen dat dit zo zal zijn. Maar het het is wellicht mogelijk dat er resten gevonden kunnen worden van een levens vorm zoals misschien als de mens. Maar dit in de vorm zoals wij die kennen, en ook al zou dit wel het geval zijn, zal dit absoluut de gehele geschiedenisboeken herschreven moeten worden zoals de bijbel om het geloof ook niet buiten spel te zetten.

  Mijn grootste vermoeden is, dat de planeet mars, over elementen beschikt, dat er leven mogelijk was, en alsnog is. Echter dat dit niet voldoende zal zijn, om mensen rond te laten lopen zonder enige hulpmiddelen. En als dit op den duur wel mogelijk zal zijn, dan komen op het punt wat jij schreef. Ze zullen dan te maken krijgen met ziektes die in ons bestaan nog nooit zijn voorgekomen.

 22. sidney zegt: 26-11-12 om 11:31

  Wel allemaal even realistisch blijven, NASA heeft wel meer met de nodige opsmuk iets bekend gemaakt en kijk even in de history altijd tegen het einde van het jaar omdat dan het budget weer op gemaakt moet worden dus willen ze het congres wel op hun hand hebben.

  @ Unitarian, ik ben al 40 jaar een zeer fanatiek amateur-astronoom en behoor absoluut niet tot de categorie mensen waar van jij denkt dat ik daar thuis hoor, maar ik weet als astrofotograaf maar al te goed hoe je beelden kan manipuleren en bijna 90% van YouTube is bewerkt in zijn of haar voordeel en is dus niet realistisch.

  Ik zou het juist geweldig vinden als ik mijn nog leefbare tijd op deze planeet zou horen dat we dus niet alleen zijn, maar dat komt zeker niet van Mars af!

 23. Klaas zegt: 26-11-12 om 12:01

  @sidney

  Ik ben het met je eens, dat foto’s & video’s ongelooflijk makkelijk te manipuleren is. Dat is dan ook de reden, dat ik al eerder heb vernoemd dat ik niet geloof in hoax verhalen zoals dit keer op keer vertoond wordt op youtube. Buiten dat feit, zou er ergens in het heelal heus wel levens vormen aanwezig zijn. We zullen echt niet de enige zijn, en dat lijkt mij ook erg sterk. Ik ben zelf een vak fotograaf, en mijn volgende stap is ook richting astrofotografie te gaan in mijn vrije tijd. Gezien de kosten die daar met zich mee brengt om een juiste telescoop te kunnen kopen, moet je toch wel even sparen.

  Als ik dit goed heb, zal vandaag bekend gemaakt worden, dat wat ze nu gevonden hebben op mars. Ben natuurlijk ook zeer benieuwd wat dat zal zijn. Ik heb wel een vermoeden, dat wat nog niet is gevonden in eerdere chemische samenstelling, nu wel aan het licht is gekomen door SAM.

 24. Klaas zegt: 26-11-12 om 15:29

  @Sindney
  Wellicht heb je wel eens gehoord van WOW signaal?
  Ik kon zelf niet goed herinneren hoe het ook weer zat, dus ik moest wel aantal dingen opzoeken. in 1977 is er een geluid opgepikt vanuit de ruimte, vlak bij sterrenbeeld schutter. Het geluid dat zij des tijds hebben ontvangen, duurde een 72sec. Het geluid dat toen als uitkomst kwam was 6EQUJ5 en het geluid bevond zich op 1420,406 MHz.

  Het signaal Dat (72 seconden) als de gedurende de eerste helft van het signaal stijgende en daarna dalende intensiteit, komt overeen met het te verwachten patroon voor een signaal van buitenaardse oorsprong. Het is echter wel zo, dat nadien nooit dat geluid meer is vernomen. Je zou zelf eens een zoek actie moeten doen via internet, en al zoekende op 6EQUJ5

  Trouwens SpaceX is al bezig met het SpaceX’s Falcon 9 booster, er is al een test gedaan op 21 september die goed is verlopen. De bedoeling is, dat er eerst 8 mensen (kolonisten) naar mars zal worden gestuurd. Wat dan ook de mogelijkheid moet geven, om een soort transparante koepels op te zetten. De verdere bedoeling ervan is, wanneer deze onder druk met CO2 in de atmosfeer van Mars worden gebracht, er in de aarde van mars gewassen worden verbouwd. Dit wel nodig is, steeds minder voorraad mee te nemen naar mars. Verder is de bedoeling om tussen aarde en Mars een tussen station te maken.

  Nou kijk aan het zal dan ook allemaal sneller gaan dan we wellicht verwachten. Het is wel zo, dat een reisje naar mars $500,000 dollar zal gaan kosten. Je kunt deze reis trip ook bij mij bestellen, daar doe ik niet moeilijk over om een klein beetje korting te geven.

 25. sidney zegt: 27-11-12 om 11:34

  Klaas, het WOW signaal is idd een heel bekent gegeven het is alleen helaas maar eenmalig geweest en het vermoeden is is zelfs dat het van aardse origine is, het zou een reflectie geweest kunnen zijn van een stukje ruimte puin.

  Dat wij niet alleen zijn is voor mij een vast gegeven maar of er ooit een close contact is geweest dat geloof ik simpel weg niet, de afstanden zijn gewoonweg veel maar dan ook veel te groot.

  Het hele SETI verhaal moeten we ook wel objectief bekijken, elke meting de dampkring voorbij is een meting uit het verleden de ster die heel dicht bij staat is Proxima Centauri maar wel 4.5 lichtjaar je weet dat wat je dan nu op Proxima waarneemt dus eigenlijk ruim 4 jaar geleden is gebeurt, zo ook dus met SETI.

  Weet trouwens dat deepsky fotografie echt niet zo heel erg duur is?

  @ John van Dukkumburg,
  Je wens een telescoop die de zant korreltjes op de maan kan zie……nu die is er niet en gaat ook niet komen op dit moment is met de Hale telescoop hoog uit een gebouw zichtbaar die zo groot is als een flink kasteel en de Hale is 5 meter diametar.
  Voor jou info ik heb foto’s gemaakt met een 25cm telescoop en het kleins waarneembare detail is 3 kilometer.

  Een kijker heeft nu eenmaal zoiets als een maximaal scheidend vermogen, oftewel wat is het kleinst waarneembare deel gerelateerd aan de diameter.

  De filmpje die je ziet op bijvoorbeeld YouTube die gemaakt worden door amateurs zijn gewoon niet scherp te krijgen we hebben nog zoiets als een atmosfeer, het gebruik van een IR filter kan idd een beetje bijdragen om die onrust een beetje te elimineren, de lijn scherpen foto’s die vaak ziet worden gemaakt met zo’n filmpje en daarna bewrekt met een programma asl Registax.

  Maar even terug naar het topic er zal idd wel iets zijn op Mars maar verwacht geen wonderen.

 26. Klaas zegt: 27-11-12 om 13:14

  @Sidney

  Terwijl SAM rond snuffelt over de planeet mars, is de hoofd bedoeling dat terug gekeken wordt in tijd en objecten. Nasa (JPL) wil ook graag weten dat wat er daadwerkelijk is gebeurd op mars, en hoe mars eigenlijk bijna vernietigt was. Dit alles willen zij ook snel mogelijk weten wat er gebeurd is, dat wat namelijk ook zeer belangrijk zal zijn voor de aarde.En nu hebben ze de kans om terug te kijken in de tijd, en mars geeft namelijk veel bloot, wat voorheen bijna allemaal te raden overliet. Gezien na de vernietiging van mars, is er namelijk niets meer gebeurd met die planeet.

  Fotograferen of filmen van de maand heeft nadelen atmosfeer storing, warmte en kou. Hierdoor wordt het beeld blubberig/wazig en of onscherp, en dat is namelijk niet weg te krijgen met een huis & tuin telescoop. IR kan je veel mee uithalen, zoals ook met het gebruik maken van diverse kleuren filters zo ook een polarisatie filter niet te vergeten.

  Ik wil best wel graag wat werk van je willen zien, dat ik ook een indruk kan krijgen dat wat ik dan te zien krijg!

 27. Erik zegt: 27-11-12 om 17:38

  Mogelijk is er iets gevonden wat kan wijzen op levensvormen die zich lang geleden konden handhaven op Mars. Of nieuwe sporen van aanwezigheid van vloeibaar water in een ver verleden. Nasa houdt verstandig genoeg een slag om de arm wat dat betreft. Mijn grootste vrees zou zijn dat Nasa met een publiciteitsstunt de aandacht van de publieke opinie probeert te bespelen (lijkt me heel onverstandig wanneer de waarheid boven komt). Denk aan budgetten van de Amerikaanse regering die onder druk staan en de verslappende aandacht voor ruimtevaart bij het grote publiek. Dan wordt de geheimzinnigdoenerij al snel een politieke affaire. Prettig te zien overigens dat nieuws over Mars nu onder de afdeling Binnenland valt.

 28. sidney zegt: 27-11-12 om 18:03

  @ Klaas;

  http://sterrenwachtoostzaan.woelmuis.nl

  Hier een impressie van wat ik tot dus ver voor elkaar heb gekregen eventueel kan ik je meer foto’s toe sturen.

 29. Klaas zegt: 28-11-12 om 13:01

  @John van Dokkumburg

  Ik heb de video bekeken, zo ook meerdere. Het verpande hiervan is wel, dat toevallig aan de achterzijde van de maan dit aanwezig. Ik ben ook van mening zoals er nu contact hier aanwezig is met Sidney die met zijn telescoop wellicht ook wel iets zou hebben kunnen zien van “gebouwen” of andere constructies, dit laatste wordt ook niet beaamd en beschreven door Sidney.

  Ik heb wel iets anders gevonden via youtube, en zelfs daar word er ongelooflijk veel twijfel getrokken op echtheid. Wat je daar zult zien, is wel ontroerend dat als het daadwerkelijk bestaat. De hoofdreden dat ik aan het geheel wantrouw, heeft te maken dat de persoon in kwestie het geluid heeft overschreven, geld heeft gevraagd en absoluut geen informatie geeft op diverse belangrijke vragen in het geheel. http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

  En op dat vlak kan ik niet verder op in gaan, omdat ik namelijk nooit iets heb gezien. En stel dat ik ooit iets zou hebben gezien, dan zou ik absoluut onder geen geding daar iets van vertellen en of schrijven. Gezien dat wanneer je daar over praat en of foto’s en video van vertoond, wordt je per direct af geschilderd als een idioot en veel andere woorden.

 30. Klaas zegt: 28-11-12 om 13:31

  @Marco Geilenkirchen
  Je bevindingen daarin zijn correct, zo ook dat de maan ieder jaar iets verder de aarde af staat. Zover ik dit mij kan herinneren is dit een 5cm per jaar. kosmos dijdt uit en dit uitdijen van de galaxieen gaat gepaard met een versnelling.

  De ontdekking van “de grootste cluster van sterrenstelsels nog niet gezien in het vroege heelal, een reus die astronomen hebben de bijnaam ‘El Gordo’,” is aangekondigd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Astronomical Society in Austin, Texas.

  En hoe groot is El Gordo gedacht te worden? Het “massa heeft ongeveer 2 biljard … keer die van de zon, waardoor het ‘de meest massieve bekende cluster in het verre heelal.’ ”

  El Gordo ligt op ongeveer 7 miljard lichtjaar van ons. Wetenschappers hopen dat de ontdekking zal helpen enig licht werpen, op “donkere energie” en “donkere materie”. Het is mogelijk El Gordo zal ons helpen erachter te komen hoe clusters van sterrenstelsels “vorm, te groeien en botsen met elkaar.”

  Clusters van sterrenstelsels, de grootste objecten in het heelal die bij elkaar gehouden door de zwaartekracht, vorm door de fusie van kleinere groepen of sub-clusters van sterrenstelsels. Omdat de vorming proces is afhankelijk van de hoeveelheid donkere materie en donkere energie in het heelal, kunnen clusters worden gebruikt om deze mysterieuze fenomenen te bestuderen.

  Wetenschappers zeggen dat El Gordo is nog steeds groeiende.

  Trouwens, black holes blijken ze binnen kort ook een antwoord op te hebben gevonden.

 31. Klaas zegt: 28-11-12 om 13:39

  @Erik
  Erik er is een grote hoeveelheid water op mars, echter dit is onder de mars oppervlakte. En dit komt in enkele gevallen wel eens uit de oppervlakte van mars zoals dit is te zien op diverse foto’s die gepubliceerd zijn op de nasa zoals esa website.

  De topic boven jouw geplaatste topic, staan al diverse beweringen. Echter je zou eigenlijk buiten de box moeten denken met dat geheel.

 32. Klaas zegt: 28-11-12 om 13:42

  @Sidney

  Ik heb je website bekeken, en er staan best wel mooie foto’s op zoals interessante artikelen. Tevens heb ik via jouw e-mail form al even een bericht verstuurd.

 33. John van Dokkumburg zegt: 29-11-12 om 10:24

  @ Klaas , we hebben gewoon weinig bewijs betreffendet ge(d)evolueerd leven van buitenaardse orgine, en menig bewijsmateriaal op maan en daar voorbij kan nep zijn maar ik sluit het pertinent niet uit .
  Zo een 15 jaar geleden had ik een bol naast de maan, en nog recent een vreemd lichtbol in de lucht die abrubt 180 graden van koers veranderde toe ik er na keek , dit kan dus niet met de natuurwetten zoals wij die ervaren worden verklaart ..

  De grote vraag of er leven op mars bestaat zou dus misschien wel nooit beantwoord kunnen worden terwijl het daar toch is en daar kan bestaan .. wat is leven .. er zijn op aarde bacterien die zonder zuurstof overleven, ( volgens mij bij oa bij een vulkaan uitstroom onder het zeeoppervlak ) hier een link naar deze biologie les :

  http://www.microbiologie.info/.....urstog.htm

  Tja, zuurstof is toch een voorwaarde voor inteligent leven om op aarde te kunnen (over)leven nietwaar ? Dus wetenschappers en geinteresseeerden, wie van u is er goed slim bezich met jullie metingen en aannames, zeg het maar , wat willen jullie voor jullie zelf eigenlijk bewijzen, dat u zelf hier niet thuishoort maar dat we eigenlijk van mars of venus komen ? !

 34. John van Dokkumburg zegt: 29-11-12 om 10:43

  @ Sidney , leuke fotos , maar zijn ze ook origineel echt … ( grapje * )

  Er is veel te doen over de werking , de invloed van oa planeten op de aarde, maar weinig kennis in het andersom , volgens mij zegt dat iets over de kracht van dit stelsel, dat we ons helaas nog slachtoffer voelen van dat wat buiten onze macht en controle leeft terwijl … geestkracht theel wat manipuleren kan .

  Wanneer we gemakkelijk vergetende de grotere Wet die alles bestuurd , we die uit het totaal verliezen dan ja , dan zijn we een echt slachtoffer, zij het geworden van ons zelf en is er kennis achteruitgang…

 35. Klaas zegt: 29-11-12 om 17:36

  @John van Dokkumburg
  Ik sluit ook absoluut niets uit, alleen heb ik ze nog niet gezien in levende lijf. Alleen geloof ik niet in alle hoax beelden van youtube, echter is wel zo, dat ik vandaag wel diverse originele foto’s heb gevonden op SOHO EIT website. En wat ik dan gezien heb jammer genoeg op youtube, blijkt toch wel te kloppen dat wat hij liet zien. Tijd, datum, jaar uren ook. Dat zette mij wel aan het denken, maar weet je, de zon is zo heet, dat het mij onmogelijk lijkt dat daar ooit een “”"”"”"” bij kan komen.

  Zelfs kon ik zien bij wat andere foto’s dat ze keer op keer iets weg hadden gehaald uit het beeld, en een kleine bewerking dat het zogenaamd niet opvalt. Jammer dan voor hen, ik ben een vak fotograaf.

  Ik geloof je op je woord dat jij een object hebt gezien, dat wanneer je aankwam met een foto of film niet meer. En trouwens als jij ze ziet, met je niet kijken, ze schrikken namelijk van bepaalde soort mensen op leeftijd ; )

  Leven op mars zal er absoluut zijn, net zoals je al beschreef. Echter nu de vraag, welk bestaande levens vorm zullen nog meer terug kunnen vinden na de “vernietiging” van mars.

  Even een update, niet alle kraters zijn door asteroïden gebeurd, ze zijn er nog wel mee bezig om dit ook te kunnen te bevestigen. Onthou me ervan dat ik het wellicht verkeerd kan formulieren. Het kan zijn zoals JPL dit beschrijft, dat er bij mars een planeet zeer dichtbij is gepasseerd. Welke planeet dat is weten ze ook nog niet, maar het is mogelijk zoals dat ook te zien is aan de vele kraters op mars dat ze afwijken. De meeste kraters zijn bol in het midden, dat wat duid op wellicht elektrische ontlading van die ene planeet die lang mars scheerde. Kraters met een hol erin, dat is gebeurd door asteroïden.

 36. Klaas zegt: 30-11-12 om 10:04

  Tot aan vandaag, blijkt het alleen nog maar te gaan over organische verbindingen – koolstof die chemische stoffen bevatten dat of deze aanwezig zijn op mars. Tot heden is blijkt dit nog niet te zijn gevonden op mars. De persconferentie zal een update over het eerste gebruik van de volledige reeks van de rover van analytische instrumenten om een ​​drift van zandgrond te onderzoeken. Deze analyse wordt momenteel gedaan in een rivierbedding, en de gehele persconferentie met alle data die dan wordt gevonden, zal gehouden worden op 3 december via deze website http://www.ustream.tv/nasajpl

  Als je daar bent, moet je aan de rechterkant bovenin even naar de datum kijken en die aanklikken.

  Het is echter wel zo, dat ze meer tijd nodig hebben voor verdere uitspraken van de eerder gevonden analyses die ze hebben gedaan. Kan ik mij wel voorstellen. Ik meen dat deze analyse pas op 7 december wordt vrijgegeven.

 37. John van Dokkumburg zegt: 30-11-12 om 11:53

  @Klaas zegt : Leven op mars zal er absoluut zijn, net zoals je al beschreef. Echter nu de vraag, welk bestaande levens vorm zullen nog meer terug kunnen vinden na de “vernietiging” van mars.

  ———————————-

  Precies en dat is nu waarom deze onderzoeken tot in lengte van eeuwen nog door kunnen gaan (vanwege onenigheid betreffende de micro invloed van kosmische/aardse vervuiling) en dus dit onderzoek daarom nog heel lang kan wachten op een sluitend antwoord , de vraag of dat het waard is ? ( dat er schoon Mars leven heeft bestaan/bestaat ? )

  Verder kan ik me de redenering over het oppervlak van Mars voorstellen maar zie ik het ontstaan van Mars eerder als een geimplodeerde modderbal dat tot stilstand kwam in de vorm van een handzame planeet, minder gevormt door tussenkomst van andere hemellichamen zoals (statische) electrische velden of hemelpuin inslagen geven miz geen doorslaggevend verklaringen mbt deze invloed op het oppervlak, want het zou in die tijd dan iedergeval blubberiger moeten zijn (geweest).

  We kunnen in het verleden blijven kijken , maar uiteindelijk schiet de wetenschap daar geen jota mee op , want is er eigenlijk wel een verleden danwel toekomst, als de tijd zichzelf herhaalt en er bij stilstand niets meer overblijft dan een droge theorie betreffende alle dingen ? Maw, als het leven steeds weer wenst te doorzoeken naar weet ik wat anders, er bij de zoekers blinde vlekken zullen ontstaanen, hoeft het van mij niet meer zo vaak of zo nodig . Eigenlijk word het dan voor velen , een zonde in de (volle) tijd .

 38. John van Dokkumburg zegt: 30-11-12 om 12:02

  Ik wil overigens niemand van zijn of haar onderzoek afhouden , maar weet wel dat alle onderzoek miz nooit een absolute / dé conclusie kan bereiken omdat alles wat is , nimmer stilstaat .

 39. Klaas zegt: 30-11-12 om 12:08

  Op de eerste plaats vond ik het al een verkeerde insteek om mars te onderzoeken zoals daar heen te gaan. En dat vond ik dus ook inderdaad zonde van de tijd en geld, waarmee je wel duizenden andere mensen op aarde kunt helpen.

  Maar nadien ben ik er iets anders over gaan denken, zo van wat daar is gebeurd moet worden voorkomen dat het niet nogmaals gebeurd als dit ook wellicht misschien voor zou kunnen komen met de aarde.

  Kepler doet veel nieuwe ontdekkingen naar nieuwe planeten, en wellicht zal er ergens daar ook een planeet worden gevonden die op de aarde lijkt. Kijk dat is pas interessant, en de moeite waard om daar dan biljoenen dollars aan te besteden om een tripje te maken.

 40. Bas zegt: 30-11-12 om 13:31

  @ Klaas,

  Zou een planeet ontdekt worde die weg heeft van de aarde, dan is dat heel erg ver weg.

  In dat geval kan je niet een ruimteschip maken en daarheen sturen, je moet beginnen met kortere oefenvluchten.

  Het eerste stapje – de maan – is bekend. Dan is Mars een logisch volgend stapje. Een stapje waar we overigens de handen aan vol zullen hebben – een bemande vlucht naar Mars is – denk ik – technisch haalbaar, medisch en psychologisch zijn er vragen, maar economisch zal het heel erg moeilijk worden

  En dan te bedenken dat een ster al snel 1000 maal zo ver weg staat.

  Nee, zou je een ruimteschip naar een ster willen sturen, dan moet je dit soort vingeroefeningen toejuichen.

 41. klaas zegt: 30-11-12 om 15:44

  @Bas

  Het zijn inderdaad twee oplossing voor dit.
  Dit zoals het ook vermeld was, dat er een tussenstation in de ruimte richting mars gemaakt moet worden om de overbrugging te kunnen voltooien. Of dus naar de maan gaan, en aldaar een tussenstation te maken naar mars.

  Reis naar mars zoals het nu is gedaan, 8 maanden. De aantal maanden reizen met mensen naar de maand zal veel langer duren, gezien de G-kracht die niet behaald kan worden zoals dit laatst is gedaan met Curiosity. De snelheid die Curiosity had, kan namelijk niet met mensen in een “ruimteschip” worden uitgevoerd.

  Maar – “stel” – dat de mogelijkheid aanwezig is om vanaf mars/maan bijvoorbeeld dat wat dan ook misschien een tussen basis zou kunnen worden, om nog verder de ruimte in te gaan. Je haalde het al aan (medisch en psychologisch) is de grootste truikeilblok, zoals dat ook te zien bij een verblijf in de ISS terug naar de aarde na een langere periode. Laat staan naar mars toe wat al een behoorlijke eind weg is omdat te kunnen overbruggen, laat staan het verblijf van een paar maanden.

  Stel, als misschien wellicht er alsnog een techniek is, zoals dat met een hoax verhalen wordt bevestigd, dat er alsnog een techniek is om sneller te reizen met de techniek van “vliegende schotel” om dit op een snellere manier te overbruggen. Dit wat ik betwijfel als dit mogelijk zal zijn, dat de G-kracht toch daadwerkelijk een rol zal gaan spelen.

  En dan kom even terug op andere planeten vinden met ongeveer de zelfde eigenschappen als de aarde, zal absoluut nooit in de aankomende zoals vele generaties daarna die afstanden kunnen overbrugt worden. Het is dan misschien wel fijn om te weten, dat er een gelijksoortig aarde bestaat als hier alles na de knoppen is gegaan.

 42. klaas zegt: 30-11-12 om 16:31

  Ik zal hier alsnog even een reactie geven die de NOS heeft gedaan bij het beschrijven op deze webpagina http://nos.nl/op3/artikel/4463.....-mars.html

  Een klein gedeelte ervan is correct, echter werd er duidelijk beschreven door Nasa, dat ze die informatie nog niet uit willen brengen. Er is wel iets ontdekt, maar daar willen ze alsnog later op terug komen.

  Uit een test die gedaan is, blijkt er wel degelijk zeer belangrijke dingen te zijn gevonden. één ervan was methaan, echter het kon zijn dat dit mee is genomen vanuit Californische laboratorium. De andere metingen die daarna zijn verricht blijkt dat niet het geval te zijn geweest.

  Tussen die test en nu dan de laatste test bleek dat niet zo te zijn geweest. Ze hebben alsnog het vermoeden dat er toch methaan gevonden is. Dit nieuws van organische verbindingen – koolstof die chemische stoffen bevatten dat of deze aanwezig zijn op mars, en wat daar exact in is gevonden willen ze nog niet vrijgeven. Daar komen ze dus later pas op terug, en dat is absoluut niet het geschreven stuk wat jullie beschrijven wat jullie hebben vernomen vanuit Nasa.

  Het lijkt mij dat er bij jullie niet nagedacht wordt, gezien de eerste bericht over methaan was gepubliceerd, toen was al aangegeven dat er wellicht methaan aanwezig is op mars. Weer wat later kwam het bericht dat het wellicht mee is genomen vanaf aarde. Na wat andere samples te hebben genomen, kwam het bericht naar buiten, dat er zeer weinig concentratie aanwezig is van methaan.

  Nadien in een totaal nieuw bericht dagen later, toen gingen ineens alle alarmbellen af met de berichtgeving dat wetenschappelijk opperhoofd iets had gevonden met SAM. En dan even dit, je kan niemand wijs maken dat wanneer een wetenschappelijk opperhoofd daarin fouten maakt voordat hij of zij dit in een bericht zoals publicatie bekend maakt. Alle gegevens worden 100 a 1000 maal gecontroleerd voordat dit ooit gepubliceerd mag en kan worden.

 43. Richard van den Hoff zegt: 03-12-12 om 20:04

  NASA’s Mars Curiosity rover has used its full array of instruments to analyze Martian soil for the first time, and found a complex chemistry within the Martian soil. Water and sulfur and chlorine-containing substances, among other ingredients, showed up in samples Curiosity’s arm delivered to an analytical laboratory inside the rover.

Geef een reactie