De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Nog geen organisch materiaal op Mars

Op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Geofysische Unie in San Francisco was het dan eindelijk zover, de NASA persconferentie over alle geruchten van afgelopen weken. De kranten stonden vol met speculaties die varieerden van organische moleculen en tot leven op Mars en nu was eindelijk NASA aan het woord.

De persconferentie begon met een introductie van de baas van het Mars programma binnen NASA, gevolgd door presentaties van het team dat alle foto’s maakt en van een van de teams die de mineralogie onderzoekt. En toen was het de beurt aan Paul Mahaffy, mijn oude baas en de baas van het SAM instrument dat zoekt naar organisch materiaal. Zijn openingsstatement: “Laat ik meteen duidelijk zijn: we hebben nog geen martiaans organisch materiaal gevonden”. In zijn daaropvolgende presentatie liet hij de nieuwste gegevens zien, waaronder moleculen die wijzen op de aanwezigheid van organisch materiaal. Het is echter helemaal nog niet duidelijk wat dat materiaal dan zou zijn en waar het vandaan komt, Mars of toch de aarde?

Rocknest
De gegevens die tijdens de persconferentie en het wetenschappelijke deel van het congres werden gepresenteerd, zijn allemaal vergaard in Rocknest, het kleine zandduintje op de foto. Op dit moment wordt “scoop 4″ geanalyseerd door Curiosity. Rocknest is de eerste plek die Curiosity met alle instrumenten heeft onderzocht. En ook Rocknest valt in de categorie “standaard Mars”.

We hebben natuurlijk al veel gegevens over Mars en hebben daardoor een goed beeld van hoe een groot deel van Mars eruit ziet en uit wat voor materiaal het is opgebouwd. Zoals ik al eerder heb verteld, is het erg belangrijk om eerst metingen te doen aan monsters waarvan we al min of meer weten wat het is.

Allereerst weten we daardoor dat alle instrumenten inderdaad doen wat ze moeten doen. En ten tweede weten we dan als we iets speciaals vinden, dat het inderdaad speciaal is. Rocknest, met al het fijne zand, is niet de plaats waar we organisch materiaal verwachten. Dat maakt Rocknest dus een ideale plek om SAM uit te testen. Wat SAM nu gemeten heeft is heel erg weinig organisch materiaal en misschien zelfs niet van Mars. Hiermee hebben we meteen een basismeting van SAM – dit is wat SAM meet als je geen organisch materiaal verwacht. Als SAM de volgende keer wel organisch materiaal meet, dan kunnen we er een stuk zekerder van zijn dat dat echt van Mars komt, want anders hadden we dat nu ook al gezien.

Geschiedenisboeken?
Maar hoe zit het dan met die opmerking over geschiedenisboeken? Ik ben bang dat dat een gevalletje journalistiek optimisme was. Het Curiosity-opperhoofd, Grotzinger, keek inderdaad naar gegevens van SAM en zag dat SAM dezelfde resultaten kreeg van drie verschillende monsters. Dit is wetenschappelijk gezien al een enorme doorbraak. Je kunt geen uitspraken baseren op maar één waarneming of meetpunt (en dat geldt overigens niet alleen voor de wetenschap).

Als je één keer een koe met drie poten ziet, betekent dat niet dat alle koeien drie poten hebben. Als je, daarentegen, een aantal keer hetzelfde meet, weet je dat je instrument goed werkt én dat je gegevens betrouwbaar zijn. Voordat wetenschappers grote claims kunnen maken, moeten ze zeker weten dat alle stapjes die naar die claims leiden goed zijn. In dit geval is er nog geen claim om te maken, maar is het al wel duidelijk dat alle instrumenten goed werken, dat is al een hele grote stap.

Grotzinger zag de gegevens binnenkomen en was daar zo blij mee dat hij zei “dit is er een voor de geschiedenisboeken”, en bedoelde daarmee eigenlijk de hele missie. De journalist, echter, dacht: “geschiedenisboeken – dat moet een geweldige ontdekking zijn!”. Zover zijn we dus nog niet. De les die we hier allemaal hebben geleerd: als je ergens enthousiast over bent, zorg dan dat duidelijk is waarover, voordat het verhaal vleugels krijgt en eindigt in een teleurstelling, omdat er onbedoeld hele hoge verwachtingen worden geschapen.

Geschiedenisboeken!
Ondanks dat dit allemaal nog niet zo spectaculair lijkt, is het op kleine schaal wel erg spectaculair wat Curiosity allemaal presteert. Gelukkig vindt iedereen dat hier op het congres, want de zaal waar de wetenschappelijke presentaties werden gegeven, was zo overvol dat er mensen buiten de zaal mee moesten luisteren. Het is dus ook niet heel verbazingwekkend dat het hele team hier met een grote grijns op hun gezicht op het congres rondloopt. Voorlopig gaat alles langzaam maar gestaag en helemaal zoals gepland. Er komen geweldige resultaten binnen en alles doet wat het moet doen. Dus Curiosity kan zeker nu al de geschiedenisboeken in, alleen hopen we natuurlijk wel op nog meer nog mooiere resultaten in de resterende anderhalf jaar.

En de volgende stap? Boren! Waarschijnlijk nog voor kerst. En daarna op weg naar de voet van Mount Sharp. Daar wordt het echt interessant, want daar lijkt het niet meer op “standaard Mars”. Dus de volgende blog gaat weer gewoon over wat Curiosity nou eigenlijk vindt, in plaats van over allerlei speculaties.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


27 reacties op “Nog geen organisch materiaal op Mars”

 1. Klaas zegt: 05-12-12 om 11:24

  In de geschiedenisboeken dat hij geland is.
  In de geschiedenisboeken dat hij foto’s maak
  In de geschiedenisboeken dat hij rijd
  In de geschiedenisboeken dat hij metingen kan verrichten
  In de geschiedenisboeken dat een meeting heeft verricht.

  Wat een ongelooflijke onzin dit allemaal om ineens het woord geschiedenisboeken te gebruiken. Wel vreemd dat via de NPR uitzending het Curiosity-opperhoofd, Grotzinger, zelf zo dat woord heeft gebruikt. En wat een onzin om ineens aan te geven en bedoelde daarmee eigenlijk de hele missie.

  Wel vreemd dat na diverse scoops dan niet eerder het woord geschiedenisboeken te gebruiken.

  Wat een onzin weer, leuk geprobeerd dit allemaal en weer een cover Up. Het geld dat wat ze zo’n beetje allemaal hebben gespendeerd aan dit gedeelte en de aankomende missie, konden ze een heleboel mensen redden en of helpen die in nood zijn gekomen door de orkanen of andere rampen.

 2. Egbert zegt: 05-12-12 om 17:19

  Let maar op, over een paar maanden komen we erachter dat er wel leven is op Mars! Zolang we het niet naar de aarde terug brengen ;)

 3. C.D. zegt: 06-12-12 om 13:30

  als het niets voorstelde wat er is gevonden, en als het zo jammer is dat er gespeculeerd is…waarom dan niet eerder naar buiten getreden hiermee? Dan was de teleurstelling (bij het grote publiek) minder groot geweest en was er minder gespeculeerd

 4. Klaas zegt: 06-12-12 om 16:54

  @Egbert

  Neem dit van mij aan, er zal misschien wellicht iets aangegeven worden. Maar dat wat ze daadwerkelijk hebben gevonden zal nooit van ze leven worden vrij gegeven worden.

  En zo zijn er meerdere wat verzwegen wordt door NASA, wat er absoluut nog meer is gevonden. Dit is namelijk een overeenkomst die bij het opzetten Nasa vast gelegd.

  Ik heb een leuke link dat waar ongeveer 6 filmpjes achter elkaar wordt afgespeeld. Het is absoluut de moeite waard om dit eens allemaal te bekijken en zodat je weet dat hoe nasa is opgericht zo ook JPL. http://www.youtube.com/watch?v.....C9973F8ED0

  Laat dan eens jouw mening weten over het geheel.

 5. Heerke zegt: 06-12-12 om 19:16

  @klaas:

  Ja, zo wordt bijvoorbeeld ook niets gezegd over het feit dat Curiosity al maanden geld stort in een aldaar “toevallig”. gestationeerde parkeermeter. Dat is pas verspilling van onderzoeksgelden! Bovendien ga je je dan ook afvragen waar die parkeermeter eigenlijk vandaan komt. Toch? De mens is tenslotte nieuwsgierig van nature.

 6. John van Dokkumburg zegt: 08-12-12 om 11:04

  Volgens mij heb ik eens gelezen dat de Nasa onder controle van een rijke / schaduw elite staat of geheime inlichtingendienst CIA .
  Ik wil de video,s in je link wel eens bekijken maar vraagt wel veel tijd !

  Ik vond een leuke link dat genoeg onthult : http://www.youtube.com/watch?v=BBVivCTJoCg

  Inderdaad moeten we niet alles zomaar alles voor zoete koek geloven en lijkt me niet zo wetenschappelijk maar infeite word/is de onwetende burger klein gehouden als gevolg van een bangmakend wereldomvattend , landelijke vals veiligheids beleid die er naar streeft om onze natuur en macht af te pakken om dat daarna dan vooraf ,eerst te controleren voordat we “”het veld weer in mogen”" … vrijheid moet betaald worden … hoe je die veiligheid ook maar bekijkt , tis totale waanzin waar tenslot wapens alleen de vrede regeren !

 7. John van Dokkumburg zegt: 08-12-12 om 11:13

  Hier is een link naar de Nasa Stream video site !

  http://www.ustream.tv/nasajpl2

  Plannen voor een vervolg van de missie naar mars liggen al op tafel .

  Ze vooral de dinsdag 4 dec. 2012 opgenomen video stream met NASA’s John Grunsfeld Speaks With Media .

 8. Klaas zegt: 09-12-12 om 01:55

  @John van Dokkumburg zegt: 08-12-12 om 11:04 blog tekst

  Mars ja ach, het is net als de maan toch?
  Je kunt volgens hem op de maan gewoon rond lopen zonder enige zuurstof tanks, omdat dit blijkbaar kan in een krater.

  Met andere woorden is mars dan geen verschil vergeleken met de maan. En mars heeft veel mogelijkheden dan de maan, zoals een atmosfeer en heeft dus zeker die mogelijkheid. Mars heeft trouwens een krachtiger zwaartekracht dan de maan, dus mars kan je gewoon lekker rond lopen.

  Mensen willen de waarheid, maar kunnen ze de waarheid wel aan, zou je wel eens af kunnen vragen. Al meer dan 13 jaar bezig onder hun eigen ogen.

  Voorspelling 2013
  Iran vuurt een kernwapen af op Israël, Israël vuurt een kernwapen af op Iran. Echter Iran vuurt helemaal niets af, omdat ze geen kernwapen heeft, dus het nieuws zal worden weergegeven als een misleiding. Ik zei al dat Israël een kernwapen zal afvuren naar Iran, dat is het moment dat Amerika zich ermee gaat bemoeien, dit wat allang gepland is ergens in 1990.

  Amerika heeft dan volgens iedereen gelijk dat Amerika zich ermee gaat bemoeien, en in gevecht gaat met Iran. Er is dan wel een probleem, China staat dat absolute niet toe, en toch zal het gebeuren. Dus China zal het absoluut niet laten om met Amerika in oorlog te gaan. En een derde wereld oorlog is gestart ondanks de vele burgers die om het leven komen in Iran, Israël zoals in Amerika

  Amerika is daar ook al op voorbereid dat ze in oorlog gaan. En iets uit mijn duim zuigen ligt niet in mijn aard, maar Fema is al jaren bezig met kampen aan het opzetten over het hele land. En daarbij zijn ook zeer veel plastiek grafkisten geplaatst in de diverse staten. Denver airport is een complete ondergrondse stad gebouwd, en vele toegangswegen naar andere locaties toe.

  Alle Amerikanen zal in 2013 worden verplicht al hun wapens in te leveren. In de aankomende dagen/weken van 2012 zal de nieuwe Amerikaanse dollar vrijgegeven, er zal alleen iets ontbreken op de dollar geld. Verder zal de grondwet voor een groot gedeelte worden aangepast in Amerika. Amerika zal nog niet geheel overgaan op North Amerika Union, gezien het probleem dat wij hebben met Griekenland. Dit laatste verwachten ze dus ook met Mexico, wat nu al niet eens een goede economie heeft. Canada loopt er ook niet echt warm voor om als North Amerika Union toegevoegd worden.

  Verder heb ik hier dan iets dat waar jullie eens over na kunnen gaan denken.

  Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.

 9. Klaas zegt: 09-12-12 om 03:05

  Neil Armstrong zijn laatste bericht voordat hij op 82 jarige leeftijd stierf.

  Neil Armstrong leefde na de maanlading als een kluizenaar, en sprak zelden van de historische gebeurtenis. De vrienden en familie vertelde dat dit is, omdat hij was een man van integriteit dat hij gewoon niet wilde worden gebracht in een positie om te liegen tegen het publiek over hieronder een gedenkwaardige ontmoeting. Het is tragisch dat deze helden in deze onhoudbare situatie zijn gebracht!

  Over the years, I have gotten to know a number of astronauts- and very close family members and friends of astronauts. As may recall, my uncle was the senior project engineer for Grumman (now Nothrup-Grumman) that built the lunar module, that landed on the moon in July of 1969.

  The truth of that historic event has never been told. We did go to the moon- but the events that transpired were kept secret and officially remain secrets to this day.

  By the time we landed on the moon, the lunar Orbiter had mapped the moon and imaged ancient as well as more recent structures on the moon. This has been confirmed by more than one witness. So by the time we landed, the military and intelligence community- and a small compartment of operatives at NASA- knew that we may in fact encounter something very unusual there.

  To prepare for this possibility, there was a time delay from the Lunar Module via an NSA uplink and other, alternate film footage was prepared to be shown in the event of something really unusual happening.

  Well it happened Close friends and very close family members of Buzz Aldrin have separately told that indeed there were numerous, large UFOs around the crater where the Lunar Module landed and that these also seen by Aldrin. I have also spoken to military officers that have seen the footage of this event- but it has never been made public. One close family member of Buzz Aldrin told me “It is not my place to out Buzz on this- some day if he can speak about it, he will…”

  My friends would come to Washington to brief members of congress at the 1997 Congressional briefing organised of that year. I wished could come there -but that if he spoke about what really happened during the moon landing, that my wife, and children would all be killed.

  Alles is dus geheim bij NASA en JPL om maar iets los te laten over ontdekkingen die er gedaan worden. Dit is dan ook de reden dat ik in mijn eerste topic een beetje pissed off werd. Vanwaar die geheimzinnigheid terwijl ze weten dat er altijd klokkenluiders zijn die dat soort geheimen eens zullen gaan vertellen.

  Begin volgende jaar 2013 zal er dan ook een film worden uitgebracht dat waar zeer veel geheimen zullen worden onthuld zoals wat er staat te verwachten voor ons alle. Dat wat het allemaal spijtig genoeg moeilijk maakt om de daadwerkelijke waarheid te vertonen is, dat er in de afgelopen jaren ervoor zeer veel HOAX verhalen en getoonde film materiaal is verspreid over youtube. Hierdoor is het bijna niet mogelijk om de daadwerkelijk gebeurtenis te tonen wat er is en komt.

 10. Klaas zegt: 10-12-12 om 17:25

  Jim Green, director of NASA’s planetary science division, heeft bevestigd dat er water is op Mars.

  Dit is dan ook de reden dat in 2020 Curiosity de mogelijkheid heeft, om water en andere monsters terug te sturen naar aarde.

 11. John van Dokkumburg zegt: 11-12-12 om 10:31

  @ Klaas , ik wil nog even reagaren , het is al lang bekent dat er meer bestaat dan het mensenras , vele publiek bekenden tot aan presidenten hebben hiervan getuigd .. waarop je bijna zou gaan denken , waarom sturen ze dan nog een missie naar mars en daar voorbij . Maar ik wil niet vroomer zijn dan de paus ..

  Wat ik vind is dat er openheid zou moeten gegeven mbt de talloze onverklaarbare zaken.. waarbij ik me kan voorstellen dat openbaarmaking in zekere zin bevrijdent kan werken , maar ook bedreigend kan worden omdat blinde acceptatie zowel de goede als slechte natuur in deze andere werelden kan wakker maken .

  Wat we daarom moeten eisen is dat iedereen zich houd aan de regels van het Leven , van hun Meester , en dat is Liefde zoals de ganze mensheid dit begrijpt . Hiermee kunnen we partij kiezen , anders word verleiding de hooftargumentatie en dat eenzijdige belang maakt heel vuile gevaarlijke rare sprongen met de Liefde als vrije gedachten !

 12. Klaas zegt: 11-12-12 om 17:21

  @John van Dokkumburg

  Communiceren, geborgenheid, genegenheid, openheid zijn zeer belangrijke factoren om met elkaar eerlijk om te gaan. In dit elk aspect die een mens tegen komt in zijn leven en dat waar hij/zij mee te maken krijgt. En ook al zijn dit gedachtes waar wij aan denken, zal nooit van zijn leven voorkomen. Gezien dat er altijd partijen zijn, het geld en inkomsten belangrijker vinden.

  En dit is mijn voorbeeld dat hoe ik mijn eigen leven op zijn kop heb gezet, met andere woorden op spel heb gezet.

  Ik gebruik al ongeveer 7 a 8 maanden een apparaat wat geheel gratis stroom lieverd zonder enige brandstof. En de bedoeling was, om dit aan de bevolking van Afrika te geven. Zodat mensen in Afrika waar wel stroom geleverd wordt, maar niet kan worden afgenomen door de bevolking omdat het duurder is dan wat ze verdienen. Al wil ik dit hier op de markt brengen wordt ook tegen gehouden, zoals ik eerder heb beschreven.

  De hoofdreden is macht, geld en inkomsten van de rijkste en partijen. EN zoals jullie allemaal al hebben gemerkt is, dat de schatkist al voor de eerste keer was gevuld door de Nederlandse bevolking, moeten wij opnieuw die schatkist vullen. Hoe dom is Nederland om een partij te kiezen en ook nog eens de schuld die zij hebben veroorzaakt voor hun op te hoesten.

 13. John van Dokkumburg zegt: 11-12-12 om 17:23

  Ik denk dat het woord eisen niet het goede begrip vertolkt , beter is overeenstemming in de zin van intergriteit , sterker , alles wat leeft in harmonie met de geestelijke gezondheid lerend op waarde te waarderen. Zo zal een missie naar verweg, zich ook mogen opstellen .En dat in de zin van , niet alles is gezond om te weten of, niet alle bestaan bestaat er om gelukkig van te worden, en verder zal met zaken een tijd komen waar collectief de (nood) kan komen naar kennis, of hoop bij een bewustzijns gebrek, en door zo te redenerend breekt het vredes lijntje niet en word het een probleem. ( wat nu helaas het geval is , dit zeg ik omdat er vele geesten onwetend zijn bij zaken die zij juist beter niet meer , of juist wel (zijnde een herhaling) zouden horen te weten ) (moeten is het credo) .

  Harmonie met alles (universum) is in de basis, trots op jezelf te blijven met een eerbiedwaardig leven en de gewoonteheden niet als “”minder dan ons”" te (willen) zien.

 14. John van Dokkumburg zegt: 11-12-12 om 17:37

  @ Klaas, het is inderdaad zo dat de vraag naar energie eigenlijk geen probleem genoemt hoeft te worden, maar het probleem wat daarachter ligt is dat misschien nog wel en veel groter, de zin van het leven te kennen , want zolang daar geen antwoord op bestaat kan elke industrie ons wel wat leuke lesjes op de mouw spelden .. maw , maak je niet te druk , en geloof dat de tijd voor openheid in deze en vele belangrijkere zaken snel zal aanbreken het is al veel te laat om te kunnen worden gestopt !

 15. Klaas zegt: 11-12-12 om 20:02

  John van Dokkumburg
  Sorry dat ik je zal meten teleurstellen, het lijkt mij sterk dat e regering vrije energie laat schieten dat waar ongelooflijk veel geld aan verdiend word. En het andere probleem is de olie maatschappijen die dit in het geheel al niet eens toelaten.

  Gezien dat dus alles zonder enige andere energie wordt aangedreven, en dat is het punt. En ik kan je mede delen dat Tesla niet voor niets het met de dood heeft moeten bekopen, en de vele andere die dit in te koop aanbieden. En wat is er nou mooier om 20Kw op te wekken dat waar je geen duizenden euro’s aan uit behoefd te geven zoals zonnepanelen. En dat iedereen met zo’n apparaat een compleet huishouden kan laten draaien. En daarbij dus hun nutsbedrijf gedag kan zeggen.

  Mooie toekomst toch, en daarom moeten er alsnog kerncentrales gebouwd worden, om Nederland te blijven voorzien van stroom.

 16. Richard van den Hoff zegt: 13-12-12 om 18:30

  Wacht maar af tot er ‘Element Zero’ op Mars wordt ontdekt.

 17. Klaas zegt: 14-12-12 om 12:14

  @Richard van den Hoff

  Ik sta daar helemaal niet raar van te kijken dat als dat gevonden word.

  In een eerdere blog heb ik al eens beschreven over de kraters van Mars die verschillend zijn. De ene een daadwerkelijke krater inslag, de andere soort gelijke maar dan met een bolling in het midden.

  Dat duid namelijk op elektrostatisch ontlading over een groot gedeelte van mars. Er is dus iets voorbij gegaan bij mars des tijds, dat er een ontlading is geweest.

 18. Louis van Rasten zegt: 16-12-12 om 12:23

  Of er wel of geen organisch materiaal op Mars gevonden zal worden zal de tijd leren. Hierover moet veel meer onderzoek worden verricht. Één van de hoofddoelstellingen van het MSL-project echter is een bemande missie naar de planeet voorbereiden.

  Een bemande ruimtevlucht zal echter nog veel meer problemen met zich mee kunnen brengen en één van deze uitdagingen is de extreem lange reistijd die nodig is om de planeet te bereiken: ongeveer 2½ jaar. Men is nu al bezig om dit te onderzoeken. Dit alles nog naast het grote budgettaire probleem en zal voor wat betreft dit laatstgenoemde onderdeel een groot struikelblok zal kunnen worden.

 19. Klaas zegt: 20-12-12 om 13:21

  @Louis van Rasten

  Zover ik dit nog weet, zijn ze van plan om een tussen station te maken.
  Wellicht is het mogelijk om het ISS station daarvoor te gebruiken.

  Trouwens het is wel heel erg stil met berichtgeving geworden over mars. Zeker niets meer te vinden op mars

 20. Klaas zegt: 21-12-12 om 23:01

  Ik heb trouwens een goed artikel gevonden op deze website http://www.bbc.co.uk/news/scie.....t-20770103

  Het gaat dan wel niet over Mars, maar zeker de moeite waard om dit te lezen.

 21. John van Dokkumburg zegt: 22-12-12 om 11:05

  @Klaas, wat ik zie is dat de commerciele reizen naar planeten in snel tempo dichterbij komen . Maar wie bepaald nu wat er wel en niet op die andere planeten gedaan mag worden wanneer die trips werkelijkheid worden ?

  (even je link, ik kon met je link geen verbinding maken maar het gaat over dit nieuws artikel neem ik aan ?

  http://ngm.nationalgeographic......olger-text

  Hieruit een citaat :

  “We’re going to look back at this decade as the dawn of the commercial space age,” says Mason Peck, NASA’s chief technologist. “It’s about companies large and small finding ways to make a market out of space. The energy we see now—the economic motivation to go into space—we haven’t seen that before.”

  Ik ben bang dat wanneer er niet zo fatsoenlijk met onderzoeken om gesprongen word, met name wanneer we niet samenwerken , en er maw, onenigheid zal er ontstaan , voornamelijk om de prijs die Eer heet , ( maar wat er op lijkt natuurlijk ) Er heel wat energie in irritaties gestopt word ipv in goed beginsel , visie en het denk werk .

  Miz is alles van iedereen dus iedereen heeft het recht ergens voor of tegen te zijn nog voordat je ergens mee begint , als we de vergelijkingen van appels met peren er maar buiten laten …

 22. Klaas zegt: 22-12-12 om 13:30

  @John van Dokkumburg
  Vreemd even met die link, maar zoek anders even op deze tekst in je zoekmachine.

  Tau Ceti’s planets nearest around single, Sun-like star
  Ga dan even kijken bij de bbc

  Het andere artikel link die je heb toegevoegde ga ik vanavond eens lezen, daar wil ik namelijk altijd de tijd voor nemen. Ik ben zelf er ook niet helemaal uit over het gebeuren van Mars. Aan de ene kant ben ik radicaal erop tegen dat er manen en planeten worden bevuild voor onderzoek. Aan de andere kant is het de nieuwsgierigheid wat er nog meer is op bijvoorbeeld mars of andere planeten. Het erop tegen zijn, heeft te maken met het feit, dat op onze leefplaneet aarde nog zoveel moet gebeuren om dingen proberen te corrigeren wat de mensheid zo’n beetje allemaal heeft verknalt.

  Wel stil hé, betreffende informatie vanaf Mars

 23. Klaas zegt: 28-12-12 om 12:54

  Dit is echt spijtig zoals ik me wel een pak slaag kan geven dat ik iets niet gecontroleerd heb op het daadwerkelijk opgeslagen was in de bladwijzer.

  Voordat ik begin met dat gedeelte, zal ik nazien alsof ik het terug kan vinden deze uitzending. Om het geschreven wat ik hieronder zal doen, te bevestigen.

  Ik kon mij ooit eens iets herinneren een uitzending van Nasa. Dit ging over Opportunity, dat na de landing ervan diverse ontdekkingen zijn gedaan. En eigenlijk gaat het nu om het zelfde met berichtgeving van toen, omdat ze niet zeker weten om die informatie vrij te geven of niet.

  Nogmaals geef ik aan, dat ik alsnog opzoek zal gaan naar die uitzending van Nasa om dit te bewijzen.

  In die uitzending wordt er zeer duidelijk aangeven dat er wel degelijk leven (beschaving) heeft geleefd op mars. In deze film werd dan ook diverse foto’s getoond van drie of meen vier verschillende skelet (hoofden) waren gevonden op Mars.

  Inge Loes ten Kate
  Nou en wellicht zou Mevrouw Inge Loes ten Kate, dit kunnen terug vinden welke datum en jaar dit is geweest. Of wellicht weet u dat stuk film terug te vinden, gezien dat u namelijk met uw kennis over Mars verleden en heden wellicht meer weet hierover.

 24. Klaas zegt: 03-01-13 om 17:13

  Een gestelde vraag aan Inge Loes ten Kate blijkt ook niet echt te helpen. Ik begrijp überhaupt even niet dat waarom er een blog geplaatst is op de NOS website, dat wanneer een blog toch niet wordt vrijgegeven. Op de eerste plaats is dit zonde van mijn ingestoken tijd. Dat wanneer ik naar de vorige blogs kijk, staat er niet eens een toegevoegde blog. In deze blog topic blijft het in ieder geval levendig.

 25. John van Dokkumburg zegt: 03-01-13 om 17:57

  @ Klaas, mevrouw ten Kate heeft een vak uit te oefenen dat zich niet met eenmalige fotobeelden of aan wetenschappelijke romantiek mee wil doen, maar is bezich met chemische processen die aan de hand van de metingen door curiosity aldaar, op aarde met aardse materialen na gebootst worden . Ieder zijn opdracht , allemaal een vak , voor de één een aanwinst maar voor de ander werkt dat wat beperkender .

 26. Klaas zegt: 04-01-13 om 02:48

  Johan, ik ben het helemaal met je eens.
  Dat wanneer er zoveel andere werk is te doen, dan is het beter om geen blog ervan te maken, maar een nieuws artikel. Dit is absoluut geen aanwinst op deze manier.

 27. Ronald zegt: 09-01-13 om 11:46

  Ik zet grote vraagtekens bij de bewering dat NASA veel achter aan het houden is aan gegevens. De missie staat in het teken van puur wetenschappelijk onderzoek en een brede verspreiding van de meetgegevens is juist een pré. Alleen is NASA erg voorzichtig met vrijgeven gegevens die nog niet 100% betrouwbaar zijn. Wel is er geheimhouding over diverse technieken aan boord denk ik, begrijpelijk omdat anderen hiermee ‘aan de haal’ zouden kunnen gaan indien er info van vrij komt. Veel technieken die speciaal voor deze missie ontwikkeld zijn, zullen zeer zeker ook wel een goede toepassing (gaan) vinden op ‘aardse’ onderzoekinstrumenten.

Geef een reactie