De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Ook de weigerambtenaar is welkom op gay-friendly Saba

Carl Buncamper (Foto: Dick Drayer)

Het nieuws haalde in Nederland – vreemd genoeg – nauwelijks de kranten: het eerste homohuwelijk in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Een Arubaan van 26 is nu getrouwd met een 27-jarige Venezolaan. De twee heren wonen op Aruba maar zijn in de echt verbonden op Saba.

Het zat er natuurlijk aan te komen. De drie Caribische eilanden, Bonaire, Saba en St. Eustatius, zijn sinds oktober 2010 onderdeel van het Nederlandse staatsbestel. En dus gelden daar ook de Nederlandse wetten en regeltjes; zelfs als die tegen de mainstream van overtuigingen en gedachten ingaan. Omdat Nederland niet altijd even consequent is met welke wet nu wel en welke niet geldt, dachten veel Caribische Nederlanders dat het zo’n  vaart niet zou lopen met die – verderfelijke – ethische wetgeving uit Europees Nederland.

Minister Schippers was redelijk vlot in het opzetten van een abortus poli in het ziekenhuis van Bonaire. Zij zocht en vond ook artsen die bereid waren om legaal te doen wat al decennia illegaal wordt gedaan op de eilanden van de voormalige Antillen.

En nu mag je en kun je ook met een partner van hetzelfde geslacht trouwen op een ander eiland in de Cariben: Saba. In de machocultuur op de Caribische eilanden is dit met recht een opmerkelijke stap. Meer nog dan de legalisatie van abortus. Wat de stap van Saba nog opmerkelijker maakt dan de bemoeienis van Schippers op Bonaire, is dat het initiatief helemaal voor rekening komt van Saba zelf. Geen minister Schippers of andere bewindsvrouw of –man die de eilanden een zetje heeft gegeven. Nee, het homohuwelijk op Saba is mogelijk, omdat de Sabanen dat zelf willen.

Stuwende kracht achter het homohuwelijk is Carl Buncamper. Zelf openlijk homo en getrouwd in Canada, in 2004. Buncamper is sinds 2007 lid van de Eilandsraad voor de grootste en bijna enige partij van Saba, de Windward Islands People’s Movement (WIPM). Hij had niet iedereen gelijk mee voor zijn plannen. Maar toen hij het homohuwelijk presenteerde als onderdeel van de Mensenrechten, kreeg hij de lokale politiek mee; hij wist zijn partijgenoten en medebestuurders te overtuigen dat het niet aan de overheid is om persoonlijke keuzes in het leven te sanctioneren.

Het proces kreeg een gunstige wending. Een wending die uitmondde in een unieke situatie: nergens in de Cariben is het mogelijk voor mensen van hetzelfde geslacht om te trouwen voor de wet; Saba is de eerste en voorlopig ook nog de enige. Zelfs Bonaire en St. Eustatius zijn niet zo ver, ook al vallen deze twee eilanden, net als Saba, onder het Nederlandse staatsbestel.

Saba staat bij de homobeweging bekend als gay-friendly eiland; zelfs de Heilige Communie staat open voor homo’s, die uit de kast zijn gekomen. Al mag je je burgerlijk afgesloten huwelijk nog niet laten inzegenen bij de plaatselijke pastoor.

Saba neemt de mogelijkheid voor homo’s om te trouwen nu mee in het masterplan voor toerisme. Het eiland wil zich nadrukkelijk profileren als eiland waar mensenrechten en dus ook homorechten serieus worden genomen. Dat betekent niet dat alle homo’s in de wereld nu massaal naar Saba af kunnen reizen; de wet stelt als voorwaarde dat tenminste een van de partners een Nederlands paspoort heeft. Voor de duizenden homo’s uit Aruba, St. Maarten en Curaçao die trouwplannen hebben komt er nu in ieder geval wel een eind aan de dure vlucht naar Nederland. Saba ligt om de hoek.

En de weigerambtenaar? Die is volgens Buncamper net zo welkom als de homo.

 

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Ook de weigerambtenaar is welkom op gay-friendly Saba”

 1. test zegt: 06-12-12 om 23:06

  citaat
  “Saba staat bij de homobeweging bekend als gay-friendly eiland; zelfs de Heilige Communie staat open voor homo’s, die uit de kast zijn gekomen. Al mag je je burgerlijk afgesloten huwelijk nog niet laten inzegenen bij de plaatselijke pastoor. ”

  De Heilige Communie is niet afhankelijk van de mening van de plaatselijke zgn progressieve dorpspastoor….

  Staat open tot….

  vreemde zin….

 2. Hendrickje Stoffels zegt: 07-12-12 om 04:10

  Well done Carl! Bless you!

 3. Hans zegt: 09-12-12 om 01:17

  Ik vind het een verwarrend stukje. Als ik het goed begrijp is sinds 10-10-2012 (2 jaar na 10-10-2010) het homohuwelijk legaal op Caribisch Nederland (dus ook Sint Eustatius en Bonaire).

  Desnoods worden de huwelijken uitgevoerd door de gezaghebber (als alle trouwambtenaren weigerambtenaren blijken), sprak de minister 3 jaar terug.

  Waarop is de info dat Bonaire en Sint Eustatius nog niet zo ver zijn gebaseerd? Of gaat het alleen om de houding van de bevolking en niet om de formele situatie?

 4. Kijk eens op uitzending gemist: Man bijt hond, 31 januari jl.
  Trots op mijn dochter!!!

 5. Slechts drie dagen had zij om een beeld te boetseren, na een korte cursus, zo enthousiast was zij. Voor de verjaardag van Beatrix!
  Kijk naar Man bijt hond van 31 Januari jl. (Trotse moeder)

Geef een reactie