De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Caribisch Nederland blijft verstoken van post in 2013

Franklin Sluis, directeur Nieuwe Post NV

Vanaf 2 januari 2013 krijgen de inwoners van Caribisch Nederland geen post meer. De reguliere postbezorger uit Curaçao, Nieuwe Post NV, wil niet langer opdraaien voor de verliezen die zij lijdt om een ‘Nederlandse verplichting’ uit te voeren. Bijna 1 miljoen euro moest het bedrijf al toeleggen om briefjes en pakketjes tot 2000 gram rond te brengen op Bonaire, Saba en St. Eustatius. De hakken gaan nu in het zand want minister Henk Kamp van Economische Zaken wuift de bezwaren van de postbodes in de West met een penneveeg weg. Een conflict tussen Hollandse arrogantie en Antilliaanse naïviteit.

Postbezorgen op de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen is een vak. Dat kun je volgens de Nieuwe Post niet overlaten aan stagiaires en studenten. Zoals dat in Nederland gebeurt. “Bij jullie fiets of loop je de post rond. Met je ogen dicht, want er zijn postcodes”, zegt Franklin Sluis. Hij is directeur van overheidsbedrijf Nieuwe Post in Willemstad. En juist dat wordt hem nu door de minister en de Tweede Kamer verweten: het ontbreken van postcodes om een efficiënte postbezorging te kunnen garanderen.

“Maar Nederland is de Antillen niet en dat wordt onvoldoende beseft”, aldus Sluis. De topman bij Nieuwe Post stelt dat er afspraken zijn gemaakt met Nederland, waarin ook is opgenomen dat de overheid zorg draagt voor straatnamen en huisnummers. Op de drie eilanden van Caribisch Nederland ontbreken die meestal. “Het duurt dus wel even voordat een postbode aan het werk kan”, zegt Sluis.

Geen pretje
Op het ministerie van Kamp in Den Haag hebben ze al lang bedacht dat het toch niets wordt met die Nieuwe Post. De concessie die dit bedrijf in 2003 verkreeg van de Antilliaanse regering – voor 20 jaar – wordt door Kamp eenzijdig ingekort tot 31 december 2012. Een derde partij – niet gelieerd aan de overheid van Curaçao – moet het maar doen. Een onderzoeksbureau concludeerde al ver voor 2010, dat post bezorgen geen pretje is op de eilanden en dat winstmaken er waarschijnlijk niet inzit; het wordt in Den Haag vergeten.

De enige levensvatbare mogelijkheid volgens diezelfde onderzoekers is om de uitvoering in handen te geven van een postbedrijf dat net als tijdens de Nederlandse Antillen, alle eilanden blijft bedienen en neven-koeriersactiviteiten mag vervullen. De Nieuwe Post met haar al bestaande infrastructuur wordt de concessie gegund. Of eigenlijk: de concessie wordt overgenomen van de Nederlandse Antillen. Maar nog voordat de Antillen uiteenvallen op 10-10-10, loopt Sint Maarten weg uit de deal en zet daarmee een streep onder de levensvatbaarheid van de postbezorging op de voormalige Antilliaanse eilanden.

Powerplay
Met een nieuw onderzoeksbureau wordt gezamenlijk gekeken hoe de zaak gered kan worden. Dat daar geld bij moet is ook duidelijk. Maar daar wil Kamp eigenlijk niet aan; en zo wordt het idee geboren om de concessie opnieuw te vergeven voor de BES-eilanden. De praktijk is echter weerbarstiger. zoveel gegadigden zijn er namelijk niet. Het ministerie komt er achter dat de concessie dan wel ingekort mag zijn, maar dat per 31-12-12 er nog steeds geen partij te vinden is die de straatnaamloze eilanden wil voorzien van post. Kamp besluit de concessie voor één jaar te verlengen, zodat alsnog een nieuwe partij kan worden gezocht. Maar daar trapt de Nieuwe Post niet in.

“Powerplay om hun eigen fouten te maskeren”, zegt Sluis van het Curaçaose staatsbedrijf. De hoogste baas van het postbedrijf wil wel brieven rondbrengen in Caribisch Nederland, maar zegt dat het niet meer uit kan. “Brieven rondbrengen in dit deel van Nederland is nou eenmaal ingewikkelder en daardoor duurder dan in het Europese deel van het koninkrijk.”

Sluis stelt dat er duidelijke afspraken lagen met het ministerie van Economische Zaken in Den Haag. “We zouden ons gezamenlijk zo snel mogelijk buigen over de kwaliteit van de dienstverlening en welke prijs daar tegenover moet staan. “Nederland verwijt ons dat de kwaliteit van de postbezorging niet in orde is, maar die kwaliteit is afhankelijk van de inzet van alle partijen. Wij zetten het logistieke apparaat op om post te bezorgen, de Nederlandse overheid zorgt voor de juiste infrastructuur”, aldus Sluis.

Noodgreep
Minister Kamp heeft inmiddels in antwoord op Kamervragen gezegd dat de verliezen, zoals opgegeven door de Nieuwe Post, niet goed zijn onderbouwd door een onafhankelijke accountant. Dat vindt Sluis merkwaardig. “De jaarrekening 2011 met een accountantsverklaring van KPMG ligt op zijn ministerie. Kamp heeft de beschikking over alle gegevens.”

De eenzijdige verlenging van de postconcessie aan Nieuwe Post NV voor nog eens een jaar komt nu te laat, volgens Sluis. “De minister verlengt de concessie aan ons. Een noodgreep. Hij heeft de einddatum van de huidige concessie die nog doorliep tot 2023 zelf teruggebracht tot 31 december 2012.”

De postdirecteur denkt dat Nederland zich verkeken heeft op de postbezorging in Caribisch Nederland. “Het is ze blijkbaar niet gelukt om andere partijen te vinden. Dat is jammer, maar wij stoppen er op 2 januari echt mee; wij hebben het geld niet om door te gaan. Als er geen geld over de brug komt blijven de postzakken op het postkantoor liggen en worden de rode brievenbussen door ons niet meer geleegd”, aldus Sluis.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “Caribisch Nederland blijft verstoken van post in 2013”

 1. Bas zegt: 01-01-13 om 20:24

  Gelukkig is dit een conflict met aan Nederlandse kant Hen kKamp – want als er iemand is die de Antillen kent, dan is hij het wel. Immers, zijn functie voordat hij naar Den Haag terugkeerde was die van landvoogd op de Antillen.

  Wat de Antillen betreft – in mijn ogen moeten ze blij zijn dat ze Nederlandse voorbeelden hebben, om daar van te leren.

  Dus slim kopiëren- wat goed werkt, zoals de postcodes overnemen, en wat niet werkt, zoals onze gewoonte om in de oudjaarsnacht een oorlog te ontketenen, niet overnemen

 2. Peter zegt: 02-01-13 om 08:25

  Simpel toch, breng alle post naar kruidenierswinkels en laat de mensen het daar zelf ophalen, et voilá, probleem opgelost.

 3. John van Dokkumburg zegt: 02-01-13 om 09:35

  @ Peter, handig en als men de identiteits kaart meeneemt, het word alleen lastiger wanneer iemand zijn boodschappen zelf niet kan doen , de tijdschrif of kranten verkoper/rondbrenger dan maar ..

 4. Ruth Richie zegt: 02-01-13 om 14:18

  En natuurlijk gaat het, zoals altijd, weer om (meer) geld. Geld van de Nederlandse belastingbetaler richting de eeuwige corruptie en inefficiëntie in het Caribische.

  Kleine kinderen zijn het en als ze hun zin niet krijgen dan “blijven de postzakken op het postkantoor liggen en worden de brievenbussen niet geleegd”.

  Zeurende kleine kinderen krijgen wat mij betreft niet hun zin…

 5. Wietze Koopman zegt: 02-01-13 om 16:16

  Is de postbezorging op Vlieland wel kostendekkend? Of moet daar ook geld van de (Caribisch-) Nederlandse belastingbetaler bij? Waarom dringt Kamp de concessie niet aan KPN op? Die bezorgen toch in heel Nederland? Of wil KPN alleen bezorgen als het kostendekkend is?

  Bonaire wilde een niet nader gedefinieerde directe band met Nederland. Inlijving als bijzondere gemeente was een Nederlandse eis. Wil Kamp nu af van de consequenties van zijn eigen keuze?

 6. Chantal zegt: 02-01-13 om 16:46

  Ik woon geruime tijd als Europese Nederlander op Bonaire. Ik kan dus ook zeggen dat ik mijn post altijd keurig kreeg en al mijn post kwam ook goed aan in Nederland. Regelmatig schaam ik me hoe met welk gemak er Nederlandse regels doorgevoerd worden zonder goed te kijken of iets werkt. Nee, bij voorbaat zeggen dat het teveel geld kost, zeggen dat het met een andere oplossing komt en vervolgens het niet oplossen of met iets komen dat uiteindelijk hier niet past. In dit geval heeft Nederland echt verzaakt dit probleem op te lossen. Ik zit nu met de gebakken peren.

 7. Joost zegt: 02-01-13 om 17:41

  Raar. Saba en Statia (ik heb Bonaire niet gezien) lijken mij te doen door een enkel iemand in een bestelbusje. ‘s Ochtends bij t vliegveld de post oppikken, sorteren, en wegrijden. Onderweg de nieuwe post ophalen en ‘s avonds op t vliegveld neerkletteren. Centraal sorteren op Sint Maarten, en van daar uit inhaken op het internationale systeem (niet dat de post daar zo soepel loopt, maar dat is een andere zaak).
  Dat is echt nooit meer anderhalf FTE per eiland. Op jaarbasis een miljoen verlies draaien daarop, dan gaat er toch wel iets goed mis.

 8. @ Ruth Richie: Misschien moet je zelf eens een kijkje gaan nemen. Dan weet je waar men het op de voormalige Antillen over heeft. Van corruptie kan overigens geen sprake meer zijn nu Nederland de boel daar zelf bestuurt. Dus misschien eerst even nadenken voordat je je ongenoegen uit.

 9. marcel zegt: 03-01-13 om 01:41

  Voor alle betweters Ter info: lees dit artikel onder eens

  http://www.telegraaf.nl/dft/be.....ies__.html

  Post NL draaide afgelopen KWARTAAL 128 miljoen EURO verlies.

  Misschien kunnen Peter en Ritchie hun geweldige adviezen en FTE-kennis daar terecht.

  Misschien kunnen we bij de donkey sanctuary nog wat geld verdienen door ezels te fokken en naar Nederland te sturen. Spaart een hoop benzine uit.

 10. Ruth Richie zegt: 03-01-13 om 12:25

  @TC, ik ben Curaçaoënaar :) en heb aardig door hoe een en ander werkt. Als wakeup call: Sinds Nederland de boel “daar” bestuurt is het zeker niet minder geworden met corruptie, inefficiëntie en nog een heel aantal “off topic” zaken.

 11. S. de Kaluwe zegt: 04-01-13 om 17:15

  De betweterige Hollanders doen net zo hard mee aan de corruptie en zitten op de eilanden ook overal in leidinggevende functies.

  En als de kaaskoppen denken dat postcodes het probleem oplost, be my guest. Kom maar over de brug met het budget om weer een nutteloos project op te starten en dan te beseffen dat je jullie gewoon beter hadden moeten luisteren naar de “locals” die jullie nog steeds typeren als een stelletje bosnegertjes die in boomhutten wonen. Jullie snappen de ballen niet van deze eilanden en zullen het ook nooit snappen zolang jullie hier aan komen wapperen met een arrogante betweterige houding.

 12. RES zegt: 05-01-13 om 14:03

  De gehele Antillen op Marktplaats zetten.

  Misschien meldt er een gekke koper, wie weet ?”

 13. bert hartwig zegt: 06-01-13 om 13:12

  een ieder zijn postduif

 14. Johan zegt: 07-01-13 om 11:21

  In de voormalige Antillen wonen circa 300.000 mensen, dan kan het toch niet zo moeilijk zijn om snel postcodes in te voeren – als dat het probleem is. Of post bezorgen ooit kostendekkend kan zijn, betwijfel ik. Ook in NL zal het systeem van aan huis bezorgen op den duur niet vol te houden zijn. Ik verwacht dat we binnen 5 jaar bericht krijgen op onze smartphone dat er post ligt bij de supermarkt – en wordt er niet meer aan huis bezorgd.

 15. Erik zegt: 08-01-13 om 23:24

  Zou het een idee zijn om gewoon een paar straatnaambordjes en een paar huisnummers op te hangen? Gewoon een middagje klussen en klaar is Kamp.

 16. Tja, geen winst, geen post dus. Als het bedrijf verliezen lijdt om een ‘Nederlandse verplichting’ uit te voeren zal de heer Kamp vroeger of later met een oplossing moeten komen.

 17. Johan zegt: 15-01-13 om 21:05

  Ik woon op Saba en hier heb ik nog nooit post thuis ontvangen. Gewoon even langs het postkantoor lopen…Postcodes zijn op deze manier ook niet nodig en het enige dat de Post hoeft te doen is de boel sorteren op het postkantoor…
  Wel duurt het minimaal 2 weken voordat de post er is (vanuit Nederland) en pakketjes zijn tot nu toe nog helemaal niet aangekomen… Transport naar het eiland is gedoe voor de Antilliaanse post, maar daarna doen ze er nu ook al niets mee, dus ik zie niet waar de grote kostenpost verder zit…

 18. Wietze Koopman, KPN is een telefoniebedrijf, geen postbedrijf. Bedoel je PostNL? Probleem is wel dat als die op de BES-eilanden gaan bezorgen, ze speciaal voor die 20.000 inwoners een hele infrastructuur moeten opzetten. Door het samen te laten gaan met de andere landen in het koninkrijk, kan het efficiënter worden opgezet. Maar Erik heeft wel gelijk, het zou wel wat makkelijker worden als er wat straatnamen, huisnummers en brievenbussen zouden worden geplaatst. Alleen nog postcodes invoeren (0XXX is nog vrij) en de studentjes en huisvrouwtjes kunnen aan het werk.

 19. Onlangs is er een petitie begonnen met de oproep aan de Governement van Bonaire, Eilandsraad van het Openbaar Lichaam Bonaire, Mr. Ronald Plasterk, Minister of the Interior and Kingdom Relations (BZK) Mr. Wilbert Stolte, Vertegenwoordiging van Koninkrijk, Leden van Vaste Commissie, Leden van Vaste Commissie van de 1ste en 2de Kamer om de bevolking van Bonaire toe te laten het recht van zelfbeschikking in vrijheid te kunnen uitoefenen, en wel uiterlijk in december 2013, zodat de bevolking van Bonaire op democratische wijze kan beslissen over haar eigen toekomst in overeenstemming met de mensenrechten, het internationale recht en het handvest van de Verenigde Naties. Reden hiervoor is dat op 10-10-10 is Bonaire geannexeerd en heeft inmiddels talloze wetten ingevoerd zonder het benodigde volksraadpleging. Dit situatie heeft trekken van Westelijke Sahara en Israël-Palestina. Zij het in dat laatste geval hier geen sprake van muur is en ook geen bommen maar terug te trekken uit bezette gebieden.

  Voor Nederland valt Bonaire, evenals de andere eilanden, onder buitenland. Er is sprake dus van landje inpikken. Wat ik heel raar vind dat de media in Nederland over dit gang zaken niets heeft laten behalve toen iemand op Bonaire destijds het geroepen dat een kat in het nauw maakt rare sprongen.

  Inmiddels heeft de Twee Kamer het voorstel voor grondwetswijziging om Bonaire Saba en Sint Eustatius in de nieuwe grondwet op te nemen, aangenomen. Het ligt nu bij de Eerste Kamer. Het lijkt erop dat de Nederlandse media dit soort zaken goed keurt en zich niet tegen het eigen Nederland kritiseren op dit schending van resoluties van Verenigde Naties.

  Het zal geen slecht idee zijn dit petitie te ondertekenen om het te bewerkstelligen dat de bevolking van Bonaire in ieder geval gebruik kunnen maken van hun zelfbeschikkingsrecht zoals opgenomen in de resoluties van VN.

  Hier in Nederland worden mensenrechten toch niet onder de voet gelopen? Waarom daar wel?

  Op Saba en Sint Eustatius is er ook een petitie opgestart.

  Link naar petitie
  http://www.change.org/petition.....referendum

 20. Daisy Coffie zegt: 04-01-14 om 00:01

  Op Bonaire zijn alle straten en verkavelingsplannen tevens huizen al jaren voorzien van respectievelijk namen en nummers, dus hoezo geen post kunnen bezorgen bij gebrek aan postcodes????

Geef een reactie