De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Curaçao: ontslag of val van een kabinet?

Het kabinet Hodge op Curaçao heeft van meet af aan gezegd volledige transparantie te betrachten. Onzin natuurlijk. Geen enkel kabinet kan dat en wil dat ook.

Ontslag of val van een kabinet

Hoewel ik geen moment twijfel aan de goede intenties van de demissionaire premier Daniel Hodge, deze week konden we hem eindelijk betrappen op een leugentje om bestwil: Hodge heeft zijn ontslag ingediend, terwijl iedereen in zijn naaste omgeving weet dat zijn kabinet gewoon gevallen is. In een persoonlijk gesprek met hem, voor NOS radio en Caribisch Netwerk ontkende de premier iedere vorm van spanning tussen coalitie- en regeringsleiders en was er helemaal geen ruzie geweest aan de vooravond van zijn ontslag.

En inderdaad, in de vroege ochtend van woensdagmorgen wist niemand in de kringen rondom Hodge – zelfs zijn Secretaris-Generaal niet – dat er zo iets spannends als een ontslag of val van het kabinet zou plaatsvinden. Toch wist iedereen toen al dat  de avond daarvoor onenigheid was geweest over het Nieuwe Ziekenhuis dat Curaçao wil bouwen. En dat dit nieuwe ziekenhuis een groot obstakel is om het takenkabinet voort te zetten. De niet-politiek gebonden zakenministers wilden zelfstandig een zakelijk besluit nemen, maar de politieke leiders stonden niet al te veel autonomie toe; daarvoor is het regeerakkoord immers niet waterdicht genoeg getimmerd.

Voor mensen die de problematiek rond de bouw van het nieuwe ziekenhuis niet kennen: het kabinet Schotte had destijds een mooie locatie op het oog voor de bouw en zette daarop groot in: het voormalige terrein van de Amstelfabriek. Maar de huidige coalitiepartijen willen op die plek geen nieuw ziekenhuis en opteren voor herbouw op het oude ziekenhuisterrein in Otrobanda. Een verandering van keuze, die ongetwijfeld zal leiden tot grote schadeclaims en daar wil Hodge niet aan. Hij is zakelijk minister-president en als er al nauwelijks geld is om het nieuwe ziekenhuis te bouwen, ga je je handen niet branden aan schadeclaims nog voor de eerste steen gelegd is. Hier kwam zakelijkheid tegenover emotie te staan; het zakenkabinet tegenover zijn politieke grondleggers.

Hoe het ook zei, het ontslag kwam als een donderslag bij transparante hemel. Hodge zat pas drie maanden en had nog drie maanden te gaan. De reden als zou het enige tijd duren vooraleer een nieuw politiek kabinet kan worden geïnstalleerd lijkt klinkklare onzin: er ligt een duidelijk regeerakkoord op tafel, getekend door de coalitiepartijen voor vier lange jaren. Inhoudelijk hoeft er niet meer onderhandeld te worden, de politieke kabinetsformatie is louter een kwestie van de juiste poppetjes neerzetten. Die moeten natuurlijk wel gescreend, maar dat had uiteraard ook kunnen gebeuren met een missionair kabinet in Fortí.

Het leugentje om bestwil van Daniel Hodge zal de geschiedenisboeken waarschijnlijk niet halen. Een vertrek in maart of in juni: het zal allemaal wel. Wat zorgelijker is, is dat tijdens de persconferentie – een uur na het ontslag van het kabinet – alle ministers met volle overgave en in geuren en kleuren de natie meedeelde met welke lopende zaken zij zich gaan bezighouden totdat er een nieuw kabinet is. En bij presentatie, weliswaar gedaan in de Staten, was geen enkele parlementariër aanwezig!

Opnieuw besluit een demissionaire regering zonder regie van het parlement wat lopend is en wat niet. De hele crisis rond de val van Gerrit Schotte in augustus vorig jaar, ontstond doordat parlementsvoorzitter Ivar Asjes het parlement buitenspel zette. Hij schorste destijds eigenhandig alle vergaderingen, onder het voorwendsel dat de regering alleen maar lopende zaken afhandelt; daar heb je geen parlement voor nodig. Nu dreigt de oppositie opnieuw verstoken te raken van parlementaire inspraak in de agenda van het landsbestuur.

En nu we het toch over Ivar Asjes hebben, de voormalig voorzitter van de Staten wordt genoemd als mogelijk nieuwe premier van het aanstaande politieke kabinet. We kunnen dus weer wat antidemocratisch vuurwerk verwachten vanuit Curaçao.

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie