De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tijd voor Curiosity om weer aan het werk te gaan

Er kan weer gepraat worden met Mars, dus Curiosity is weer aan het werk. Zoals beloofd gaat Curiosity inderdaad weer boren! De nieuwe locatie is inmiddels uitgezocht. Cumberland ligt op 2.75 m van John Klein, de vorige locatie, en beide locaties lijken er op elkaar. Dit klinkt een beetje saai, maar de spectaculaire conclusies van John Klein (Leven op Mars ooit mogelijk), zijn uiteindelijk slechts gebaseerd op alleen John Klein. Cumberland wordt nu onderzocht om de resultaten van John Klein te bevestigen.

In de tussentijd heeft NASA ook een erg duidelijk filmpje gemaakt over hoe het boren nu eigenlijk in zijn werk gaat. Aanrader, want het boren en vooral de bewerking van het geboorde poeder daarna is niet het makkelijkste klusje dat Curiosity te doen heeft.


Mount Sharp gevormd door wind?

In de tussentijd, terwijl Curiosity van zijn welverdiende vakantie genoot, is er ook nieuw onderzoek gepubliceerd. Niet door het Curiosity team, maar wel van belang voor Curiosity, dus wel even het vermelden waard hier. Een groep van onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten heeft een computer model gemaakt van Mount Sharp, de berg in het midden van de Gale krater. Uit hun model blijkt dat Mount Sharp wel eens gevormd zou kunnen zijn door de wind. Metingen van Curiosity gecombineerd met computermodellen gaven eind vorig jaar al een idee hoe de wind in de Gale krater kan waaien. ‘s Nachts blaast de wind vanaf de kraterwand de krater in en in mindere mate ook van de top van de berg naar beneden. Overdag draaien de windrichtingen om en blaast de wind omhoog de berg en de kraterwand op.

Het nieuwe computermodel gaat ervan uit dat er in het begin geen of maar een kleine berg was. Deze berg zou gevormd kunnen zijn in het meer dat waarschijnlijk ooit in Gale heeft gestaan. Het model laat nu het volgende zien. In het begin blies de wind vanaf de kraterwand naar beneden de krater is. Bij het naar beneden waaien wordt deze vind versneld door het hoogteverschil tussen de wand en de bodem van de krater en de zwaartekracht. Valwinden dus. Door de grote snelheid van deze valwinden wordt er gemakkelijk sediment (los zand en stenen) de krater ingeblazen, wat zich vervolgens verzameld in het midden, waar de windsnelheid inmiddels is afgenomen. Hier stapelt zich dan langzaam, laagje voor laagje, een berg sediment op. Overdag draait de wind om en waait vanaf de bodem van de krater omhoog, zowel tegen de kraterwand als de berg op, wat nog meer sediment omhoog blaast. Er blaast, zoals ik hierboven vertelde, ook wind naar beneden vanaf de berg en omhoog tegen de kraterwand op, maar die is minder sterk, dus zal minder sediment van de berg afblazen de kraterwand weer op. Op deze manier zou dus Mount Sharp gevormd kunnen worden.

Helaas maakt het artikel niet duidelijk hoe deze hoop zand en stenen vervolgens versteent en een berg vormt. Maar het geeft in ieder geval een interessante veronderstelling die door Curiosity met al zijn instrumenten goed getest kan worden. Nu duurt het nog even voordat Curiosity bij de voet van Mount Sharp aankomt, maar ik ben zeer benieuwd of deze hypothese stand houdt of dat Curiosity toch weer iets nieuws gaat vinden. Maar eerst de nieuwe boorresultaten!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Tijd voor Curiosity om weer aan het werk te gaan”

 1. John van Dokkumburg zegt: 21-05-13 om 12:40

  Ik neem de theorieen van de studenten niet meer zo serieus , met name de wind theorie en waarom ? Omdat het van veronderstellingen uitgaat dat de wind draait en uiteindelijk zo, de berg in het midden van de krater uiteindelijk zal hebben gevormd. Miz, is het de ontstane onderdruk in het diepere deel van de krater welke door de overwaaiende wind hier ontstaat , die lagere druk zorgt hier voor een stroomversnelling , het zand word dus niet ge stuwt, maar de krater in ingezogen . het vermoedden dat dit mogelijk tot een berg in het midden van de krater zal leiden .. is zo beter verklaart zonder van de veronderstelde omgekeerde winden uit te gaan .

  Maar ja , ik kan zo wel duizend en 1 vragen stellen over het ontstaan van heuvels en dalen , maar ja, we kunnen wel iets veronderstellen, maar het zijn allang geen ervarings wetenschappen meer maar wetenschappelijke ficties welke van aannames uitgaan over hoe het vroeger geweest was .. daar van uitgaande als goede wetenschappelijke richting naar omstreden maar plots ineens … vaste conclusies , word de burger steeds dommer krijg je al snel in het gevoel … maar aldus .. is dat dus echt wel zo, of maken we elkaar iets wijs links of rechtsom ? PEACE !

 2. Klaas zegt: 29-05-13 om 15:44

  @John van Dokkumburg
  Ik ben van mening John, welk antwoord er ook beschreven zal worden je alle kanten mee op kunt gaan. Iedereen heeft zijn eigen interpretatie om iets te geloven wat er wel en niet is. Gezien de antwoorden die beschreven worden of worden vernoemd zijn altijd het tegenover gestelde van de waarheid. En dat wanneer dit voor een zeer lange periode volgehouden wordt, zou je bijna het geloven.

  Het wil niet zeggen dat alles onwaar is wat er geschreven word, maar het meeste is gewoon gelogen. Is er bijvoorbeeld leven op mars geweest, vele meningen zijn daarover verdeeld. Echter zodra je dit zal beschrijven ja er is leven op mars geweest, zit er een schroefje bij je los. En ook al zou er leven geweest zijn op mars, wat heb je er nu aan dat als er leven aanwezig was geweest op mars, dat alles is verleden tijd waar we nu niets aan hebben. Wat wel belangrijk is, als het mogelijk zal zijn om alsnog een beschaving op mars mogelijk te maken.

  Stel dat er over bijvoorbeeld 73 jaar de aarde ten einde zou komen, dan wil je toch wel weten als er nog ergens anders een nieuw bestaan opgebouwd kan worden. Stel dat mars alsnog de geschikte planeet zal zijn om een bestaan van de mens voor te zetten. Een andere Exoplaneet zal totaal onmogelijk zijn, gezien de afstand. Buiten het feit afstand krijg je ook te maken hoe daar te komen gezien dat we nu over lichtjaren praten. Elke voortstuwing is ongeschikt om die afstand te overbruggen naar zo’n exoplaneet. Dus mars zal op de eerste plaats geschikt zijn om ongeveer 7mil menen daar naar toe te brengen. En gezien dat je namelijk niet de totale bevolking naar mars kan brengen, zal er een selectie vooraf moeten gebeuren. We weten dat er geen enkele mens perfect is om die reis zoals eventueel een bestaan in zo’n omgeving te kunnen overleven.

  Door een selectie van intelligentie, dna, ziektes, lichamelijke gebreken, leeftijd zal als eerste worden uitgevoerd om mee te kunnen naar een nieuwe bestaan op mars. Dan krijgen we ook te maken met het feit een probleem verschuiven naar een andere planeet zoals mars. En dat is namelijk het vermogen wat iemand bezit aan geld, gezien dat zo’n schip ook wel een behoorlijke bedrag zal gaan kosten. Je kan er dus vanuit gaan dat de rijkste zoals machtigste personen op de eerste plaats komen te staan en mee kunnen ongeacht ziektes, lichamelijke gebreken, leeftijd enz enz.

  Dus het probleem is verschoven naar een andere planeet, en de mensen die naar mars mars kunnen gaan zullen onder de noemer slaaf worden gebruikt.

 3. Klaas zegt: 29-05-13 om 17:05

  Paul Milford Muller Een gepensioneerde NASA ambtenaar die op de Apollo navigatie Team gediend is dood gevonden in een huis in Thailand. Paul Milford Muller, Ph.D., werd gevonden met een touw rond zijn genitaliën en taille en een ander touw rond zijn nek, opknoping van een knop van zijn slaapkamerdeur.

  Muller bleek te zijn overleden aan stikken of aan een hartaanval na een overdosis drugs, aldus de politie.

  Onderzoekers vertelde de Bangkok Post dat de apparatuur voor het injecteren kristalmethamphetamine, vijf methamphetamine pillen en diverse seksspeeltjes werden ook gevonden in de kamer.

  Naar mijn weten is opknoping al voldoende, een raar verhaal met injecteren kristalmethamphetamine, vijf methamfetamine pillen

 4. John van Dokkumburg zegt: 31-05-13 om 15:12

  @ Klaas, het lijkt mij toch echt nog lange tijd onmogelijk dat daar een normaal mens in een normaal leven kan of wil leven . Plus nav het idee om vanaf deze aarde vroeg of laat een missie naar deze planeten te ondernemen is , zal tijdens een hel en verdoem senario miz dan allang niet meer mogelijk zijn en denk ik dat vrijwel iedereen dan liever hier dood wil gaan dan daar …

  Raar verhaal over die ex Nasa gast, maar ik denk dat er sowieso meer een beetje gek moeten zijn (of worden) om de prestatie/competitie druk aan te kunnen , ze willen ook graag dat iedereen dezelfde mening word toegedaan om zo de wetenschap een gezicht te kunnen geven , miz ben je ook daar slechts een handzaam pionnetje voor de laatste woord bazen …

  Wetenschap met zoveel vragen (benoemdt of nog onbenoemden), mogen nog geen wetenschap genoemt worden maar vraag of gissens-schap .

 5. Klaas zegt: 01-06-13 om 16:36

  Dit is een oudere blog, dus ik gebruik liever deze even om iets af te kunnen wijken van het onderwerp. Het zou eventueel voor de NOS een uitbreiding kunnen zijn, om een aparte science/space blog/forum toe te passen. Zodat ook de bezoekers met elkaar ideeën met elkaar uit te wisselen.

  Maar goed buiten dat feit om, wil ik even terug komen op een eerdere blog die ik geschreven heb des tijd met Sydne. Ik ben al een tijdje bezig met het opzetten van een koepel voor een telescoop, dit gaat allemaal langer duren dan ik gedacht had. Dit wegens alle vergunningen die je toch moet hebben om dit te kunnen plaatsen op de woning. En wellicht heb je wel interesse als dit allemaal eens klaar zal zijn, dat je ook eens een kijkje wilt nemen.

  Asteroid 1998 QE2
  Jammer dat de NOS of Inge Loes ten Kate daar niets over heeft geschreven in een blog, ik zie dit als een gemiste kans. Nasa had die nacht een complete uitzending erover, en mensen die hierover vragen hadden konden live gesteld worden.

  Bij de vraag stellingen was er een vraag die ging over een eventuele inslag op de aarde, dat als deze zal worden aangekondigd in het nieuws. Nasa had terug geschreven JA dat zullen wij zeker doen om dit kenbaar te maken. Nou neem dit van mij aan dat ze dit NIET doen om paniek te voorkomen.

  Dan vond ik nog iets opmerkelijk in hun uitleg over kometen en asteroïde, nu kan dit een een gebrek zijn aan kennis bij mij en dat is het volgende. Nasa kan voorspellen dat een bestaande asteroïde of komeet niet kan inslaan op de aarde. Naar mijn mening klopt die informatie niet, gezien dat er nog meer asteroïde en kometen in het heelal rond zwerft die nog niet eens zijn vast gelegd. De ruimte kan net zoals bij een biljarttafel, een asteroïde of komeet die wel of niet is vast gelegd een bestaande asteroïde of komeet uit zijn baan brengen en alsnog inslaan op de aarde.

  komeet Ison
  Maar goed komeet Ison is ook in aantocht 29 november 2013 dus wederom een nieuwe kans, als mensen willen zien welke asteroïde of kometen in de buurt komen van de aarde is dit terug te vinden met een programma op deze website http://eyes.nasa.gov/

  Mensen op Mars
  Ik heb natuurlijk ook eens gelezen op de website van Mars One, wat mij opviel was dat er zonder realistische plannen een reis naar mars wordt en beschouwd kan worden dat als er een groep mensen naar mars gaan ten dode op zijn geschreven.

  Inderdaad het is een plan One Way Ticket.

  Waar de meeste niet goed over hebben nagedacht is als de veiligheid en kosten of ondersteuning vanaf aarde niet meer mogelijk zal zijn, dat dus de mensen die op mars zijn ten dode zijn opgeschreven. Dan krijgen we alsnog te maken met water, voeding en zuurstof. Zuurstof moet alsnog opgewekt worden vanuit elektriciteit op mars en dat wanneer er gebruik gemaakt zal worden van zonnepanelen ontstaat er al direct een probleem. Op mars zijn namelijk zandstromen en die voor dagen aan kunnen houden, en deze blokkeren het licht voor dagen het licht op de zonnepanelen. Dus er zal wellicht gebruik gemaakt moeten worden van Thermo-elektrische radio-isotopengenerator hoogradioactieve stof plutonium (met name de isotoop plutonium-238) De in de generator gebruikte isotopen zijn naast radioactief ook over het algemeen giftig en kankerverwekkend; de generatoren worden echter zo ontworpen dat de radio-isotopen bij een eventueel ongeluk bij de lancering of gebruik niet kunnen vrijkomen.

  Het is toch wel fijn dat dit een zeer onbetrouwbare middel is om te gebruiken op mars als je daar gebruik van moet maken om zuurstof te verkrijgen in plaats van de zonnepanelen. Seizoenen en temperatuur is ook van belang bij het vervaardigen van voedsel producten. Het is echt niet zo dat wanneer je een zaadje in de grond stopt, dat er zomaar spontaan groente gaat bloeien. Dit is allemaal afhankelijk van warmte, licht periode en seizoenen lijkt mij en dat is alsnog niet getest op mars. Het zal daarom tegenvaller zijn dat als er niets wil groeien zodat als het contact vanaf aarde komt te vervallen. Er ontbreken namelijk teveel elementen om kolonies op mars in leven te houden.

  Ik denk dat het geheel een fantasie droom moet blijven om mensen naar mars te sturen en in leven te houden.

 6. Klaas zegt: 02-06-13 om 14:20

  Ik heb wat leuks gevonden op google maps, zo zie je maar dat moeder aarde ook hele leuke dingen heeft.

  Plaats dit in google en ga naar de map toe, zet deze op satelliet vieuw. Zoom in op het gedeelte wat met de rode ballon wordt aangeven.

  50.010083,-110.113006

  Welke bevindingen hebben jullie gezien?

 7. John van Dokkumburg zegt: 03-06-13 om 07:31

  @Klaas, op je aangegeven coordinaten zie ik een lijnen patroon . Land werd mogelijk mechanisch bewerkt met een grote maaidorser of
  dorsmachine .

  Bedankt voor je aanbod, heb niet zo veel belangstelling maar het is een mooie hobby !

  We zien wel wat Inge nog meer op de plank heeft liggen !

 8. John van Dokkumburg zegt: 03-06-13 om 08:27

  Ik heb eens even met de gedownloade software gespeeld met de windows webplayer op http://mars.jpl.nasa.gov/explore/galecrater/ , ik ben erg geinterreseerd in de zwarte vlakken op de foto in de gale krater , met name dat zwarte deel wat er zich tussen de punten Floor en Mound bevind .. mooie tip !

 9. Klaas zegt: 10-06-13 om 07:04

  @John van Dokkumburg
  in de nacht van 10-11 juni, vanaf 11:00-03:00 zal er Meteor Shower plaats vinden, wellicht wel leuk om dit weer eens te zien. Tenzij dat het bewolkt zal zijn, en het lijkt wel dat dit zo zal zijn als ik naar buiten kijk.

  Delphinids
  De beste manier om de gamma delphinids zien is om buiten te gaan tussen middernacht en zonsopgang op de ochtend van 11 juni. Laat ongeveer 45 minuten voor uw ogen aan te passen aan het donker. Ga op je rug en kijk recht omhoog. Het is mogelijk dat sommige gamma delphinids kunnen verschijnen al in de nacht van 10 juni vanaf 9:30 uur lokale tijd, waarin de opkomst van het sterrenbeeld Delphinus in de oostelijke hemel markeert. Echter, is het hoogtepunt van de douche geprojecteerd voor de vroege ochtend van 11 juni rond 04:30 lokale tijd, die ruwweg samenvalt met het moment waarop Delphinus is hoogst aan de hemel.

  Trouwens er staan nog sinds vorige week twee topic in de wacht, die niet zijn vrijgegeven.

 10. Klaas zegt: 03-07-13 om 16:14

  @Inge Loes ten Kate

  Stel dat je 1 dag op mars aanwezig kon zijn, wat zal het belangrijkste zijn om mee te nemen naar de aarde

Geef een reactie