De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De zwarte schapen van Ede

Door Peter ter Velde

Binnen in het clubhuis hangt een felicitatie met het 5-jarig bestaan. Van Satudarah. ‘ Dat was de goede oude tijd,’  zegt clublid Dirk. Twintig jaar geleden was dat. Toen was er met de motorclubs nog weinig aan de hand. Eind deze maand bestaat de club 25 jaar.

Het clubhuis van de Black Sheep in Ede was tot een paar jaar geleden een leegstaand pand achter de sportvelden en langs de spoorbaan. Via een zandpad kom je er terecht. Ver weg van de bewoonde wereld. Het huis kreeg de Black Sheep van de gemeente. De clubleden hebben het verbouwd tot een café. Boven is de vergaderruimte. Op de overloop liggen matrassen. ‘ Dat is voor leden uit andere plaatsen. Als ze gedronken hebben kunnen ze hier blijven pitten,’ zegt Dirk.

Dirk is een belangrijk clublid. Ik noem het maar clublid, want ik heb beloofd niets te specificeren. Welke banen de clubleden hebben en  waar ze vandaan komen laat ik dus maar in het midden. Er heerst een angstsfeer.

De eerste keer, een paar weken geleden,  dat ik het clubhuis binnenstap moet ik mijn telefoon in een bak leggen voordat ik de vergaderruimte binnenstap. ‘ Uit voorzorg. Wie weet worden we afgeluisterd,’ vertelt Henny Meeuwsen. Henny is president van de ‘ chapter’  Ede en de enige die met naam en toenaam genoemd wordt. Dirk heeft de pest in: ‘ Ik zou het liefst alles over de Black Sheep voor de NOS-camera willen vertellen, maar ik kan het niet maken.’ Veel clubleden hebben eigen ondernemingen. De angst is klanten kwijt te raken. ‘ We zitten in de verdomhoek. Iedereen is bang in de problemen te komen’. Henny wijst naar zijn linkerbuurman: ‘ Hij reed laatst op een provinciale weg. Zijn vriendin zat achterop. Een politieauto haalde hem in en sneed hem af. Hij stopte en vroeg wat er aan de hand was. De politie zei dat hij zich moest legitimeren. Zijn vriendin hoefde dat niet. We willen alleen weten wie de motorrijders zijn, zei de agent. Daarna gingen ze weer weg. Intimideren, dat is wat ze doen.’

Ze willen niet praten over die andere clubs. Over de Hell’s Angels en Satudarah. ‘ Wij maken onze eigen afwegingen. Ons eigen beleid.’ Ze wijzen op de clubregels: ‘ In de clubhuizen is harddrugs verboden. Daarnaast mag je de club niet in diskrediet brengen. Dat doe je als je geweld gebruikt bijvoorbeeld. Of als je met je clubkleding aan op straat mensen intimideert.’  Tien jaar geleden is een clublid geroyeerd omdat hij geweld had gebruikt.

In het clubhuis hangt een foto van Wilfred. Links en rechts van de foto hangen kaarsen. ‘ Doodgegaan aan de kanker. Het was 2008. We waren de eerste afdeling die te maken kreeg met een sterfgeval,’ vertelt Jan. Jan is verantwoordelijk voor de logistiek van de club.

Op zaterdagavond is het clubhuis open. De meeste aanwezigen zijn leden. Een enkele ‘vriend van de Black Sheep’ is ook aanwezig. Eén man was op de snorfiets uit Arnhem komen rijden. Hij is zijn rijbewijs kwijtgeraakt. Te veel gedronken achter het stuur. ‘ Maar hij is geen lid van Black Sheep. Dus zeg nu niet meteen, zie je wel, daar ga je al met die bikers,’ krijg ik te horen.

‘ Wij leven in twee werelden,’ zegt het clublid dat door de politie van de weg is gehaald. ‘Niemand op mijn werk weet dat ik bij de Black Sheep zit. Dat houd ik voor mezelf. Weet je dat ik doordeweeks in kostuum naar mijn werk ga?’ Hij laat het pasje van zijn werkgever zien waarop zijn pasfoto staat. De bovenkant van zijn donkerblauwe jasje en witte overhemd zijn zichtbaar. ‘ Dit is mijn leven van maandag tot en met vrijdag. In het weekend ben ik hier en zie ik er zo uit.’  Op zijn hesje staat de afkorting BSFFBS, Black Sheep Forever, Forever Black Sheep.

‘ Het gaat bij ons om huis, werk en club. Alle drie moeten goed zijn,’  vertelt Henny, ‘ Het thuisfront moet je lidmaatschap steunen. Als je vrouw of vriendin het maar niks vindt dat je lid bent, dan wordt het ook niks. Partners komen ook mee naar clubactiviteiten. Ze moeten er achter staan. Iedereen moet een baan hebben. Je betaalt je lidmaatschap. Werk is dus belangrijk. We hebben nu iemand in Ede die zijn baan kwijt is. Hij hoeft nu geen lidmaatschap te betalen. We helpen elkaar in het vinden van een andere baan. Werk is een voorwaarde. In de drie-eenheid huis, werk en club is het logisch dat je in de weekenden in het clubhuis bent en mee gaat rijden. Dat is allemaal niet verplicht natuurlijk. Mensen slaan ook wel eens een weekend over. Het is heel ongedwongen allemaal.’

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De zwarte schapen van Ede”

 1. Bart zegt: 11-06-13 om 15:11

  In de nu 42 jaar dat ik motor rijdt mocht ik in 1972 een dagje op stap met de Amsterdamse Hell ’ s Angels, dit voor een foto sessie van een chopper Harley.

  De ‘ baldadigheid ‘ en ‘ burgerlijke ongehoorzaamheid ‘ was destijds al een handelsmerk van deze club, ook de verhalen hoe gevaarlijk men over verschillende wegen kon rijden, en de eerste dodelijke ongevallen van clubleden.

  Het handelmerk Hell’s Angels met de schedel in het logo op rugzijde van het vest, heeft gelijkenissen met het logo van de ‘ Black Sheep ‘ welke een schapenschedel hebben laten borduren op eenzelfde type vest.

  Voor de Politie is het dus wat lastig om de logo’s en de ‘ vredelievendheid ‘ en ‘ goede bedoelingen ‘ van de diverse clubs te kunnen onderscheiden.

  Hell’s Angels en de ‘ klonen ‘ welke er op willen lijken, hebben een imago opgebouwd, van moord, geweld , verkrachtingen, intimidatie en drugshandel.

  Een paar jaar terug schoten rivaliserende bendes in Denmarken nog met raketwerpers en mitrailleurs op elkaar !

  Dus het is niet vreemd dat Justitie toch wel een marktverkenning doet, waar het mogelijke gevaar zich ophoudt , en welke personen zich willen identificeren met deze specifieke groep.

  Mijn middelste dochter rijdt ook al jaren Harley Davidson, met een gewone motorjas , en die gehele ( zeer grote ) club van Harley Davidson rijders heeft in Nederland en geheel Europa geen last van Politie aanhoudingen ,huis doorzoekingen , arrestaties of bang zijn om afgeluisterd te worden.

  De veelheid van Harley Davidson ‘ life styles ‘ en verscheidenheid van motorkleding met toebehoren noem ik een soort C&A tjes. in de confectie voor motorgroepen .

  Ook als je er ‘ levensgevaarlijk ‘ of ‘ verdacht ‘ uit wil zien ‘ is er dus een outfit die bij jou past ‘ , en dat is gewoon een kwestie van keuzes maken in het leven.

Geef een reactie