De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Rutte’s 32 seconden van onachtzaamheid

Het was een bijzonder pikant moment: Mark Rutte’s passage tijdens een ‘ongelukje’ op de raffinaderij in Curaçao. Juist toen hij er langs voer. Pikant omdat ik net voor het NOS journaal een interview met hem deed en plotseling heel veel dikke witte rook uit de pijpen van de Isla werd gespuugd.

De anders zo kordate Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was de regie even kwijt. 32 seconden maar; genoeg om boze gezichten te maken, genoeg om het rimpelloze en joviale bezoek van de premier aan de Antillen voor eventjes te verstoren. Want wat gebeurde er nou precies?

Tijdens de rondtoer door de haven van Willemstad had ik met de RVD afgesproken dat we een kort gesprekje voor het acht uur journaal zouden doen. Dat moest dan met een mooi plaatje op de achtergrond. Gezamenlijk besloten we de Julianabrug en de Handelskade, zo karakteristiek voor Curaçao, te nemen. Op zeker moment zwenkte de boot over bakboord richting onze achtergrond en kon het gesprek beginnen.

De kapitein van het schip had op dat moment echter besloten om nog één keer rechtuit te varen. De boot zwenkte terug en voer in plaats van onder de brug, de brug voorbij. Deze manoeuvre leidde tot heftige schommelingen van de boot. Mijn cameravrouw vroeg me even te stoppen met het gesprek, zodat ze weer balans kon krijgen met haar camera. Door de draai van de boot, nu over stuurboord, kwam de Isla vol in beeld; enorme dikke witte rook vulde de lucht boven de raffinaderij. Hier was sprake van een abnormale situatie.

Ik besefte – in een splitsecond – dat dit beeld uniek was en vroeg mijn cameravrouw om door te draaien. Op dat moment greep de RVD in. Daarbij geholpen door Rutte die zei dat ‘we dat nou juist niet willen, die Isla in beeld’. Ik sputterde tegen en zei dat ik dat nou juist wel wilde. Maar onder de aanwijzing “camera een beetje die kant op, hè”, werd het mijn cameravrouw onmogelijk gemaakt Rutte met een vuil spuitende Isla op de achtergrond  in beeld te brengen.

Mark Rutte in de haven van Willemstad - Foto: Els Kroon

Tijdens de montage voor Radio 1 besloot ik het ‘incident’ op te nemen in het draaiboek. Mark Rutte had in het gesprek namelijk nadrukkelijk uitgelegd dat Curaçao zijn eigen broek op diende te houden en dat ook het ‘Isla-dossier’ des Curaçaos was. Herhaaldelijk had Rutte tijdens zijn bezoek uitgelegd dat het hem niet paste om als Haagse regent een mening te hebben over ingewikkelde dossiers op Curaçao.

Zijn reactie en die van de RVD op de boot, toonde – in mijn ogen – aan dat de regering wel degelijk in haar maag zit met de vervuiling en hoe Curaçao daar mee omgaat. Het hands-off verhaal van Rutte zou ongeloofwaardig overkomen als die vervuiling tijdens een gesprek op het journaal zichtbaar zou worden met de premier op de voorgrond.

De RVD houdt alles wat er in de media over de reis van Rutte wordt gepubliceerd bij in een schriftje. Dit kwam niet mooi uit. Hun strategie om een joviale premier met een positieve boodschap als handelsmerk mee te geven aan de meegereisde pers, werd in een splitsecond onderuit gehaald.

Leve de vrije nieuwsgaring.

——

Luister naar de 32 seconden waarin dit verhaal zich afspeelt.

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


31 reacties op “Rutte’s 32 seconden van onachtzaamheid”

 1. Ton Koolen zegt: 19-07-13 om 16:51

  Dit was nu een uitgelezen kans om de ISLA problematiek vol in beeld te brengen. Nee natuurlijk wil Rutte geen beelden van een wolken brakende raffinaderij. Nee want Rutte is laf en neemt geen verantwoordelijkheid. Als hij iets op zou hebben met Curacao zou hij contact zoeken met Shell en in overleg gaan om te trachten hen er toe te bewegen de rotzooi die ze hebben gemaakt op te ruimen. Desnoods onder dwang van de wereld gezondheidsorganisatie. Wat kwam de man eigenlijk doen?

 2. mark anthony zegt: 19-07-13 om 19:38

  ben met je eens ton, ook nooit een cent belasting betaald, plus dat nederland ons destijds behoorlijk hebben genaaid, om andermans zak te vullen, want het geld was er wel om de boel schoon te maken, dat is weer die voc mentiliteit. shell zal in nederland nooit zo een rotzooi achter laten, maar die mensen in de KOLONIES zijn toch geen mensen. maar we zullen SAMEN moeten werken met de nederlanders. get a hike.

 3. Petra zegt: 19-07-13 om 20:20

  Regeren is een bijzondere vorm van marketing en reputatiemanagement geworden?

 4. dutchhope zegt: 19-07-13 om 21:12

  wat wil je nou , ze zijn of corrupt of liegen en bedriegen de boel aan mekaar.
  en vangen voor al die leugen en achterklap iedere maand ruim 12 duizend euro.

  snel verdient toch

 5. Jeroen zegt: 19-07-13 om 21:33

  Hij kwam echter als een smokescreen.

  Zijn taak op Curacao was om te doen alsof ie interresse in Curacao heeft, en in Nederland op dezelfde moment accorderen ze een wet dat Curacaoenaars niet naar NL kunnen gaan.

  Zand in oog gooien..dat is wat hij hier kwam doen

  Hypocriet tot in zijn lever..

 6. Curacao zegt: 19-07-13 om 21:48

  on average, 18 people die every year thanks to ISLA

  It’s the dutch fault that the ISLA is still there.
  It was the same as when they were the owners of the slaves, they freed them but since the slaves had nowhere to go they had to keep working for the dutch for a miserable price.
  This is what they did and are doing with this refinery. There was a stupid Prime Minister that in papiamentu we call BOBO, she was a BOBO…accepted a proposal from the devil itself…the devil offered her ISLA for 1 Guilder, thats right, for 1 ANTILLEAN GUILDER..and ofcourse she thought that the got the deal of her life…the dutch that knew better back at that time, knew that if they had to clean that place up it’d be toooooo much money, a lots and a lots of millions to clean it up and bring it to the state when they got that plot..so instead of cleaning it up, they thought they’d offer it for 1 guilder and see if the bobo would accept it…and ofcourse in the contract it stated clearly that after they sign, SHELL will be responsible for NOTHING more from there on. It was written in dutch, thats what the dutch always do, because they know they have an advantage with that pathetic language on us…so yeah, this is the outcome, welcome to the real world..thats not all…why dont you say that Rutte doesnt drink our water here? Why not tell your readers that Rutte ONLY drank SPA water or another bottled water?! Thats because our water is filled with Fluoride, it has been banned from the Netherlands in the 70′s but yet they obligate our government to put it in our waters. Fluoride has been known to orcastrate many diseases plus it helps to keep the population dumb with a low IQ… so again the dutch having an advantage on us..

  It is a shame of how the devil treats its kingdom, and yet our pathetic leaders keep thinking that the dutch like us. The Dutch Royal Family and their whole government are all a bunch of Hypocrites. And this article proves it, why didnt Rutte want ISLA on TV? Hypocrite, pureeee Hypocrites.

 7. Ed Blom zegt: 19-07-13 om 21:56

  Geen idee

 8. Reiziger zegt: 19-07-13 om 21:58

  Ik ben 1 keer op vakantie op Curacao geweest, ik snap niet dat mensen daar heen gaan met die stinkende walm die op je luchtwegen slaat. Ik ga er dan ook niet weer heen op vakantie. Ongelofelijk dat die kankerverwekkende stink fabriek daar al die jaren al staat.

 9. einde van de Domheid zegt: 19-07-13 om 22:01

  Ik zie het verband niet tussen een gesprek met de PM en een toevallig iets dat op de oever gebeurt. Jullie wel?

 10. Sjef de Groot zegt: 19-07-13 om 22:34

  Na tien jaar op Curaçao te hebben gewoond ga ik weer terug naar Nederland. Met de geschiedenis van de Isla-perikelen in mijn achterhoofd heb ik besloten na terugkomst niet meer te stemmen op de VVD. De manier waarop onze regering verantwoordelijkheid heeft genomen t.a.v. de raffinaderij vind ik laf, een blamage en zelfs mensonterend. Het gevecht wat SMOC heeft geleverd gedurende deze tijd lijkt uitzichtloos. Ik vraag me overigens af of een regering met meer linkse invloeden wel de moed zou hebben om in te grijpen.
  Voor Rutte was het nu in ieder geval een gemiste kans er eindelijk eens wat aan te doen, of in ieder geval een eerlijke mening te geven.

 11. Kees zegt: 19-07-13 om 23:33

  @Sjef en Ton,

  Het is heel gevaarlijk om iets toe te geven of om een probleem te erkennen omdat jij dan ook groenlicht geeft aan schadeclaims die zich daarop kunnen beroepen. Dat weet meneer Rutte en al zijn adviseurs maar al te goed. Om dezelfde reden bieden de “Nederlandse” regering terughoudend alleen spijt voor de slavernij en bied het niet een duidelijke excuses aan.

  Ik weet zeker wanneer dit zou gebeuren dat wij de eerste 20 jaar vol met rechtszaken zitten en schadeclaims van bewoners van curaçao en het zal ze een zorg zijn of ISLA raffinaderij er nog staat of niet. Het is mij inmiddels duidelijk dat het één grote bende is die zich maar al te graag beroept op een verleden die inmiddels zelfs hun overgroot opa niet meer heeft meegemaakt.

 12. Jasper the King zegt: 20-07-13 om 01:02

  Als je benieuwd bent wat er precies aan de hand is, Zembla heeft een uitzending gemaakt over de ISLA op Curaçao.

  http://www.uitzendinggemist.nl.....en/1352941

  Als je geen zin hebt om 40 minuten te kijken naar in een in mijn ogen een ZEER goede documentaire over de misstanden en waar niemand het over wil hebben:

  -Shell heeft een olieraffinaderij gebouwd op Curaçao voor zeer giftige bewerking van Olie, deze fabriek stoot ontzettend veel chemische troep uit;
  -Shell was een grote werkgever op Curaçao;
  -Shell heeft een chemisch meer gecreëerd naast de raffinaderij. Echt een groot meer met asfalt en allerlei andere giftige afvalstoffen;
  -Shell wilde de fabriek sluiten omdat het ‘niet meer rendabel’ was;
  -De overheid van Curaçao heeft besloten om de fabriek over te kopen voor 1 gulden om de werkplaatsen te behouden;
  -In de clausule voor overname staat dat Shell voor geen enkele manier verantwoordelijk is voor de troep die ze daar hebben achter gelaten
  -De troep ligt daar nog steeds en de fabriek stoot nog steeds teveel chemische troep uit, mensen in de omgeving zijn erg ziek;
  -De fabriek is in handen nu van de ISLA, een soort samenwerking tussen allerlei oliemaatschappijen;
  -Niemand doet wat aan de uitstoot en de chemische troep omdat de personen die er wat aan kunnen doen in de regering ook op loonlijst staan van de nieuwe eigenaar.
  -Kortom, zowel alle verantwoordelijke van Shell levenslang de cel in, de personen die in de regering zitten en op de loonlijst staan van de ISLA levenslang de cel in voor moord.

 13. De 32 sec. was te weinig om wat te doen. Helaas moet het voor de media en vooral in Nederland verzwegen worden. Nederland mag deze giffabriek, die jaarlijks minimaal 18 doden kost, niet zien. Het is het verdraaien van ware beelden of te wel een censuur aan de pers opleggen. Helaas heeft de pers dit allang opgepakt en uitgebreid geschreven en gepubliceerd. Hier op Curacao leven vele mensen onder de rook van die gif fabriek, eindeloze processen zijn door o.a. SMOC gevoerd met als resultaat dat deze gif fabriek nog steeds door kan gaan met het uitstoten van haar giftige rotzooi, zelfs met medeweten van enkele heren uit de politiek die belang hebben bij de voortgang van de Isla, immers zij staan daar op de loonlijst.

 14. Ad van Loon zegt: 20-07-13 om 01:31

  Rutte is echt passé, vlieg nu maar gauw naar huis Mark!

 15. Marcel zegt: 20-07-13 om 07:53

  Als je een fabriek voor 1 gulden koopt, dan weet je heel goed dat er investeringen van je verwacht worden…

  Tevens doet Mark toch wat wij vragen? Menig Nederlander wil graag van Curacao af, wel bemoeien, maar wel afstand doen kan niet. Alles voor de camera is deels toneel, dus of dit echt nieuwswaarde heeft?

 16. John van Dokkumburg zegt: 20-07-13 om 07:53

  Zou Greenpeace … als ik het zo beoordeel , in dit en andere gevallen dan meer succes bij Rutte … en burger hebben gehad dan de gewone pers wanneer zulke zaken in het volle daglicht worden geplaatst ? Even verder doorredenerend.. is het vreemd dat een oud groene omroep Linkk , even snel de nek werd omgedraaid terwijl ze uiteindelijk wel genoeg betalende leden hadden verzameld ?

  Wie zelfs als eerlijk zoekende burger na dit onnodige incident nog in de politiek gelooft neemt zichzelf niet een klein beetje, maar heel erg in de maling , tis maar even dat u het weet.

 17. Theijs zegt: 20-07-13 om 10:22

  Is het niet zo dat Shell destijds heeft aangeboden de ISLA af te breken en de grond te reinigen, maar dat de Curaçaose overheid dit aanbod heeft afgeslagen? En dat Shell vervolgens heeft gezegd: als jullie deze verlieslijdende boel willen behouden tbv werkgelegenheid dan dragen de nieuwe eigenaren ook maar zorg voor de reiniging. Wie het weet mag het zeggen.

 18. Dave zegt: 20-07-13 om 12:26

  Enorm daadkrachtige journalist conversatie zeg. Nee hier wordt even duidelijk gezegd wat men wil. Stoer verhaal maar als je gaat luisteren hoor ik aardig watjes gedrag.

 19. Laat ons eens eerlijk zijn, had iemand een andere reactie verwacht van onze minpres? de gehele politiek hangt van leugens, verdraaiingen en gekonkel in elkaar! Of ben ik de enige die dat ziet?

 20. M Jonkhout zegt: 20-07-13 om 12:51

  Roetjes en Asjes als leiders van een economische delegatie die hun vingers nergens aan wil branden en iedereen danst naar de schoorsteenpijpen. Intussen zit de benedenwindse bevolking op de blaren en drinken toeristen in hotels onder de rook koffie met roetlaag. Shell schijnt bij verlaten van het eiland 600 miljoen in de boeken te hebben gehad om te saneren en moet zich echt hé-le-maal rot hebben gelachen toen Maria L-P de schroothoop voor een piek onverkocht. De uitzending van Zembla wordt hierboven al aangehaald. Daaruit blijkt onomstotelijk dat Curacao de deskundigheid niet heeft met deze zooi om te gaan. De deskundigen zeggen dat de deskundigheid ontbreekt. Neem de SMOC serieus. Sluit de raffinaderij. Saneer de toplaag. Isoleer de vervuiling; tot diep in de bodem saneren kost lijkt me teveel. Bouw er een nieuw ziekenhuis, niemand kan immers een plek bedenken die centraal genoeg is. Geef voor mijn part ruimte aan de plannen voor de DOK-school. Maak een veilige haven voor jachten die schuilen vor het orkaanseizoen en in lekker liggeld. Maak een extra golfveld. Voor je het weet is er iets bedacht waar meer dan de huidige 1500 mensen emplooi vinden. En ga dan vreedzaam aan de oevers een pijpje roken.

 21. Ik heb er zelf vijf jaar gewoond. Nederland is bijna altijd voor rotte vis uitgemaakt aldaar. Nederlanders moesten maar oprotten en zich vooral niet bemoeien met het eiland en de mensen aldaar en nu zou men moeten ingrijpen? Ik snap dat Rutte en co zeggen doe dat lekker zelf maar.

 22. Derrie Davis zegt: 20-07-13 om 18:33

  dat we de suggestie eens niet zien zegevieren over het beoordelingsvermogen van leidinggevenden is een zegen.. wat zijn die brutale journalisten toch een etters..

 23. @Curacao zegt: 19-07-13 om 21:48
  “It is the dutch fault” well, hate to burst your bubblke but not really. “the Dutch” are just as much a victim of the politicians as you are. You think thet the average populatione here has any benefit from the ISLA refinery? It is just the people at Shell and their croonies who got the politicians in their pockets.

 24. Henk Nieuwkerk zegt: 21-07-13 om 07:25

  De raffinaderij kwam er begin 20e eeuw.
  Alhoewel er nooit veel belasting werd (is) betaald hadden (hebben) tig mensen er een baan (mijn vader heeft er een goede boeterham verdiend) en deze stromen geld maakte dat Curacao economisch groeide. Ook kwamen van heinde en ver mensen er om te werken en dan heb ik het over Suriname, de overige Caraibische eilanden etc.
  Maar aan alles komt een einde maar dat ging in het geval van de Shell nogal hectisch. Toen minpres Liberia meer belasting wilde ontvangen dreigde de rafinaderij met sluiten, Binnen en week was Liberia in Caracas en sloot er een deal met PDVSA (de Venezolaanse oliemij), dit tot grote verassing van Shell die toen met de staart tussen de benen kon (moest) vertrekken.
  Eigenlijk ging de boel toen gewoon door maar ipv van Nederlandse managers kwamen er Venezolaanse en iedereen was “happy”. Niemand die zich ergens druk om maakte en zeker niet over een beetje vervuiling.Maar in de jaren 80/90 van de vorige eeuw kwam het toerisme opzetten en die lobby clashte met de bestuurders van PDVSA, zeg de Venezolaanse regering.
  Dus ergens heeft Rutte gelijk, het is niet met zoveel woorden gezegd maar de druk moet op Venezuela uitgeoefend worden en niet op Nederland. Maar ja, wie zal die kat de bel aanbinden, dit afgezien van het feit dat de PDVSA inkomsten bijna zeker rechtstreeks in de zakken van de Vezenolaanse politici terechtkomen, toch maar leuk meegenomen zou ik zeggen.
  En tot slot, Nederland gaat zijn vingers zeker niet branden aan dit dossier, die ziet ruzie met Venezuela helemaal niet zitten en helemaal niet om zo’n onbelangrijk fabriekje op Curacao.

 25. J van Oostrom zegt: 21-07-13 om 09:35

  Mensen, wat een zeur bericht, vergezochte journalistiek quasi scoop. Sensatiepers geen journalistiek.
  Als die vervuiling daar zo’n issue is volgens de pers, waarom zaten ze dan niet in Curacao voor een reportage daarover?

 26. Die hele “broekophoudactie” is gewoon een “rekolonisatiemanifest”. “Rekoloniseren” d.m.v. machtsbehoud.

  Plus dat dit wordt gezegd omdat zogenaamd iedereen moet bezuinigen, toch?

  De mensen op Curacao kunnen niet eens normaal aan schoon water komen, bier en frisdrank is er goedkoper dan water.

  In ‘t onderwijs worden de kinderen geleerd welke hoofdsteden onze provincies hebben. Wij hier in Nederland weten helemaal niks van de “overzeesche gebieden”.

  Groenten en fruit worden geïmporteerd vanuit Venezuela… en alle groeten en fruitsoorten die daar kunnen groeien of in het wild groeien, daar wordt niks over verteld. Bijvoorbeeld over bepaalde geneeskrachtige waarden van de daar groeiende planten.

  Terwijl dit allemaal WEL kan!

  In de tussentijd worden deze “overzeesche gebieden” gezien als achterlijk, “derde wereld achtig”, “bananenrepubliek” en als broeinest vol bolletjesslikkers.

  Zodra deze anderssprekende Nederlanders (want dat zijn de mensen die op Curacao wonen) hier in Nederland komen vind men ze gebrekkig vanwege het “gebrek aan taalvaardigheid”. Ze voldoen niet aan de door ons gestelde competenties. Ze passen niet binnen ons economisch systeem.

  Die 32 seconden onachtzaamheid van Rutte is geen journalistiek nieuwtje. Het is achterklap. Een échte journalist zou veel verder zijn kop uit moeten steken dan zijn of haar portemonnee. Maar daarvoor mist de moed…

  Politiek en journalistiek gaan hand in hand. Ver boven de realiteit. Lachwekkend, ja dat is dit wel; dit kijkje achter de schermen. Maar ‘s avonds wordt er gewoon een biertje op gedronken…

  Dubbelop triest!!

 27. Pim zegt: 22-07-13 om 01:55

  Shit dat meen je niet. Dat is keiharde censuur. De NOS moet dit niet pikken en gewoon uitzenden. Ik denk als ze toch door hadden gefilmd, en ze waren aangeklaagd, dat ze de zaak hadden gewonnen. Niet alleen om de persvrijheid, en vrijheids van meningsuiting, maar ook om de massale ophef die er dan zou onstaan.

  Dit land is aan het zinken, nog sneller dan de Titanic.

 28. Frank zegt: 22-07-13 om 07:41

  Als het censuur was had je er hier niets over gelezen ;) . Dit is spindokteren, en iedereen doet dat.

 29. Jos zegt: 22-07-13 om 11:36

  Ik was altijd wel fan van Rutte, maar jammerlijk genoeg is Rutte dusook gewoon een kansloze manipulator, jammer, want nu kan ik op niemand meer stemmen, end of day ga je ten onder zoals ze allemaal gaan! wat zou hij weten maar niet vertellen over de Joris Demmink?

 30. Ruth Richie zegt: 22-07-13 om 12:32

  Altijd dezelfde linkse stukje bij de NOS. Dat de PvdArmoe lager dan ooit staat in de peilingen, daar hoor je ze niet over. uiteraard wel als de socialisten stijgen..

 31. Harry zegt: 02-09-13 om 02:30

  Die sukkel van een Rutte had zijn doppen eens open moeten doen hier in Curacao. Ik ben nu zelf in Curacao en ik heb al zat ellende gezien.
  Ik heb hier meer problemen gezien dan in Griekenland die lachen ons uit maar Curacao verdiend het om steun te krijgen.
  En niet de rest van die schrapers in de eu.

Geef een reactie