De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Curiosity 1 jaar op Mars

Herinnert u het zich nog? De spannende laatste 7 minuten van Curiosity’s landing op Mars? Waar we ook nog eens 15 minuten op moesten wachten door de afstand? Inmiddels zijn we alweer een jaar verder en is er ontzettend veel gebeurd. Curiosity’s eerste verjaardag is een mooie gelegenheid om eens terug te kijken op de impact die hij gehad heeft het afgelopen jaar.

Curiosity landde met behulp van een serie spectaculaire manoeuvres op 6 augustus 2012 op het oppervlak van Mars. Wereldwijd kwamen mensen bijeen om de landing op Mars live te volgen. Ook in Nederland rook de pers spectaculair nieuws en vrijwel alle media waren uitgerukt om in Noordwijk verslag te doen van het Nederlandse landingsfeestje.

Een paar maanden voor de landing, nadat André Kuipers heelhuids teruggekeerd was op aarde, leek het Nederlandse enthousiasme voor ruimtevaart af te nemen. Uit verschillende hoeken kwamen geluiden dat men ruimtevaart geldverspilling vindt en ook de Nederlandse regering besloot het ruimtevaartbudget te verkleinen en haar contributie aan ESA, de Europese Ruimtevaart Organisatie, te verlagen.

In tegenstelling tot wat je op basis hiervan zou verwachten blijkt Curiosity een enorme hit en houdt al een jaar de gemoederen bezig. Niet alleen in populair wetenschappelijke tijdschriften, maar ook in de grote kranten. Het lijkt er dus op dat ruimtevaart in Nederland meer leeft dan ooit.

Spectaculaire landing

Het eerste belangrijke wapenfeit van de Curiosity missie was ongetwijfeld de landing. Met een zeer spectaculair en riskant plan om het karretje af te remmen via de wrijving met de dampkring, een parachute, en daarna raketjes zou Curiosity heelhuids op het oppervlak van Mars moeten landen: de “seven minutes of terror”.

Door de afstand tussen Mars en de Aarde deed het radiosignaal er een kwartier over om ons te melden of Curiosity veilig op het oppervlak aan was gekomen. Maar het lukte! En als klap op de vuurpijl had een satelliet die om Mars draaide een foto van Curiosity gemaakt terwijl die aan zijn parachute hing.

De landing was een technologisch wonder, en zoals met alle wonderen spreekt dat enorm tot de verbeelding: als je wilt en je werkt hard, dan lukt het. Die zeven minuten hebben waarschijnlijk een hele nieuwe generatie jongeren gestimuleerd om iets met techniek en wetenschap te gaan doen, waarmee de investering in Curiosity zijn geld al meer dan waard is.

De tweede mijlpaal in Curiosity’s korte leventje is dat hij al zijn wetenschappelijke doelen al bereikt heeft.

Er kan dus met recht gesproken worden over een uiterst succesvol eerste jaar. In de figuur staan deze belangrijke ontdekkingen nog een keer op een rijtje. Op naar het volgende jaar met hopelijk nog meer spectaculaire ontdekkingen en mooie verrassingen, waarvan ik u via deze blog op de hoogte zal houden!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Curiosity 1 jaar op Mars”

 1. Richard van den Hoff zegt: 06-08-13 om 18:37

  Nu maar hopen dat Curiosity het nog lang mag uithouden.
  Ben benieuwd naar de toekomst van Aarde in relatie tot Mars en Venus.
  Ik hoop dat toekomstige missies binnen ons zonnestelsel inzicht gaan geven naar hoe de planeten evolueren en hoe lang onze homeworld zich staande weet te houden.

 2. John van Dokkumburg zegt: 08-08-13 om 08:41

  Het is een wonder op wielen maar voor het leven op mars is hij net zo dood als de , los van de mens opererende , inzichten van de wetenschapper , omdat de eigen ondervindingen steeds vaker geen bewijs van effect over de afkomst, functie of werking mogen zijn ook al maak je het zelf mee , omdat men blijkbaar van mening is dat alleen analyses van de metingen ons de waarheid over de aard van de verzamelde extracten ons iets leren … en ja , op die manier kun je doorgaan tot het gaatje , om uiteindelijk met verlies één conclusie te trekken : was het al die tijd wel waard zo zonder de zintuigen in mij ..

 3. Marcel de Korte zegt: 11-08-13 om 08:47

  Mooie update Loes,

  Kijk uit naar de volgende bijdragen.

  p.s. John; neem een pilletje

 4. John van Dokkumburg zegt: 11-08-13 om 09:25

  Marcel, ik denk het niet , dáár gaat het namelijk fout .. en ik ken er meer die wereld vreemd en uiteindelijk buiten de samenleving hun ding deden.. is dat dan een nuttige bijdrage aan de samenleving of een uiteindelijk verwijdering van het gezonde evengewicht .. prestatie gericht , zijnde overgewicht … Blijf toch lekker puur natuur .. daar is er steeds minder van en overdrijf alles niet !

Geef een reactie