De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Curaçao: de angst regeert

WILLEMSTAD – Het was een terloopse opmerking van de hoofdofficier van Justitie op Curaçao; maar hij sloeg in als een bom. De opmerking werd gemaakt tijdens de persconferentie, waarin de driehoek uitlegde wat er nu gebeurd was met ‘Pretu’ en hoe dit het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels niet zou beïnvloeden. mr. Heiko de Jong mompelde tussen neus en lippen dat er tijdens dat onderzoek meer strafbare feiten aan het licht waren gekomen en dat er over niet al te lange tijd in dat kader arrestaties te verwachten zijn. 

Hoofdofficier van Justitie mr. Heiko de Jong

Ik schrok wakker als door een wesp gestoken. Hier lag het antwoord van het ogenschijnlijk traag reagerende en weinig communicatieve Openbaar Ministerie in Willemstad. De moord op Wiels is al vier maanden geleden. De ene na de andere verdachte laat het leven. De eerste, Raul ‘Bolle’ Martinez; de vermoedelijke chauffeur van de vluchtauto tijdens de moordaanslag op Wiels, wordt tijdens politieobservatie gedood door die tweede, Luigi Lorenzo ‘Pretu’ Florentina. En ook hij is niet veilig in handen van het bevoegd gezag. Doelde De Jong op de enorme beerput van corruptie en fraude? Zoals aangekondigd door Wiels in zijn laatste interview met de NRC: ‘Bankiers, registeraccountants, projectontwikkelaars: op het oog nette bedrijven zitten er tot over hun oren in. En politici: die ook.’?

Curaçaoënaars op straat weten wel beter. Maar uit angst houden zij hun mond. De politiek ijsbeert zenuwachtig heen en weer. Ook zij weet beter. En ook het Openbaar Ministerie houdt de kaken op elkaar. Amper twee weken na de moord op Helmin Wiels wist een naïve politiewoordvoerder nog te melden dat alle daders in zicht zijn en dat ook de opdrachtgever bekend is. Vier maanden later is alleen de laatste nog in leven.

De politiewoordvoerder in de zaak Wiels is deze week van de zaak gehaald en naar verluidt worden zowel de hoofdofficier als de politiecommissaris bedreigd. Een hoofdredacteur van een krant, die zich vooral richt op politienieuws dreigt met stappen, als er verder bekend wordt gemaakt dat politieagenten hem informatie toespelen. De angst regeert.

Vandaag demonstreert de achterban van Pueblo Soberano; een life-test die ons zal leren hoe sterk die partij nog is na het dramatische verlies van hun leider op 5 mei. Een uur na de demonstratie debatteert het parlement over de positie van hun minister van Justitie. Dat is geen test. De mogelijke val van het kabinet zou in hun ogen desastreus zijn voor het nieuwe land Curaçao.

In de coulissen staat namelijk een oude bekende, die het stokje met een brede grijns weer wil overnemen. Om door te gaan waar hij in oktober vorig jaar was gebleven….

De angst regeert.

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Curaçao: de angst regeert”

  1. John Baselmans zegt: 09-09-13 om 12:15

    Van dag 1 heb ik aangegeven (zijnde MKK) dat de moord gepleegd is uit de bovengenoemde hoek! Ik werkte veel samen met heer Wiels achter de coulissen en we waren al 3 jaren bezig met UTS maar achter UTS zit een ware maffia verscholen. Dat weet ik omdat ik 14 jaren voor dat bedrijf oa gewerkt heb maar ook voor het bedrijf wat achter UTS schuilt. Nu pas na 4 maanden haalt NOS als eerste de aanwijzing die heer Wiels ons gaf in het NRC. Eindelijk!

  2. Rob van Reusel zegt: 09-09-13 om 15:01

    Beste Dick, ik ben van mening dat de Curacaoenaar in de straat het niet beter weet, maar gewoon een levendige fantasie heeft. De krantenkoppen lezen, en zelf je eigen verhaal erbij bedenken.

  3. Carel zegt: 14-09-13 om 12:19

    Ach, leuk om steeds weer citaten van Wiels aan te halen als corruptiebestrijder. In zijn politieke carrier heeft hij geen corruptie bestreden, maar juist gesteund en in stand gehouden. Laten we ophouden te bazelen! Hij steunde niet alleen een door en door kabinet, verzette zich tegen de rijkswetten, tegen samenwerking met Nederland (dat nu wél mag komen helpen), enz. Hij benoemde Monk tot minister: nu is Monk een grote boef voor zijn partij. Hij benoemde Amparo: nu is Amparo een grote boef voor zijn partij, Zijn minister Wilsoe nam het op voor Robby: nu is Robby de grote Satan, enz. enz. enz..Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zeg u wie u bent!

Geef een reactie