De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Troonrede als graadmeter voor Caribische liefde?

WILLEMSTAD – 28 seconden duurde de aandacht voor het Caribische deel van het koninkrijk in de Troonrede 2013. Dat is precies 20 seconden korter dan vorig jaar. Het zij de koning vergeven; hij moet nog op bezoek. Dat staat gepland in november, waarvan de koning in de 28 gegeven seconden zelfs nog akte gaf!

Moeder en zoon, tijdens hun bezoek op Curaçao in 2011 | Foto: Dick Drayer

Als de liefde voor de eilanden in de West af te meten is aan de tijd die het staatshoofd neemt om die te benoemen, dan is en blijft het al met al behelpen met die Troonrede.  Een vluchtige kijk op de teksten van de afgelopen vier jaar, leert ons dat de Caribische eilanden meestal werden weggemoffeld in de laatste paragraaf.

Erg inspirerend is het allemaal niet geweest, de afgelopen jaren. In 2010 (41 seconden) meldt de koningin dat er een nieuwe staatkundige structuur aan zit te komen. En dat dat niet betekent dat de rechtshandhaving en goed bestuur nu ook verkwanseld worden. Die opmerking was nodig omdat Gerrit Schotte de verkiezingen net had gewonnen en de eerste premier van het nieuwe land Curaçao zou worden.

In 2011 (11 seconden)  komt de koningin niet verder dan de constatering dat de opbouw van een sterkere samenleving en een sterkere economie begint in verbonden met de andere landen van het Koninkrijk en met de Caribische eilanden die sinds vorig jaar deel uitmaken van ons staatsbestel. Voor de BES-eilanden wellicht een opstekertje, voor de andere eilanden een dooddoener; tenzij de sterkere economie in Nederland leidt tot verkoop van meer vliegtickets.

In 2012 krijgen de eilanden 48 volle seconden aandacht. Dat is ook wel nodig. Curaçao heeft net een aanwijzing gekregen en de huidige premier, toenmalig Parlementsvoorzitter Ivar Asjes heeft net de parlementaire democratie de nek omgedraaid. Het eiland staat aan de vooravond van de staatsgreep van Gerrit Schotte. ‘Transparantie en houdbare overheidsfinanciën zijn van groot belang voor de bevolking en het vertrouwen in het bestuur’, luidt de hoop van het kabinet. De BES-eilanden worden genoemd omdat er zoveel geld naar toe moet. In nette bewoordingen luidt dat: ‘Er wordt op diverse terreinen geïnvesteerd in verbeteringen.’ Beatrix noemt zelfs de rioolwaterzuivering op Bonaire. Daarvan weten we nu – een jaar later – dat die echt een aderlating voor het Rijk heeft betekend.

Drie jaar na dato, het is 2013, wordt de staatsrechtelijke relatie tussen Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk opnieuw genoemd. Nu heet het dat er meer aandacht is voor samenwerking op economisch terrein en dat iedereen daarvan profiteert. Het is een nette manier om te zeggen dat het ontwikkelingspotje echt leeg is en dat het tijd wordt om op eigen benen te staan. ‘Geen geld meer geven draagt bij aan de noodzakelijke financiële zelfstandigheid en stabiliteit van de Caribische eilanden’, aldus de tekst.

Veel conclusies wil ik niet verbinden aan de tijd die de Troonrede spendeert aan het overzeese deel van het Koninkrijk. die wordt immers mede bepaald door de lezer van de tekst. Een betere graadmeter voor de relatie in het koninkrijk trof  ik deze week aan op de website van onze eigen NOS. Maar, haast ik mij te zeggen:  je had er willekeurig welke andere Nederlandse mediawebsite voor aan kunnen klikken:

 

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Troonrede als graadmeter voor Caribische liefde?”

 1. Fliegender Holländer zegt: 18-09-13 om 07:34

  “Het zei de koning vergeven;…”
  Ja, het ZIJ de koning vergeven, echter een journalist – daarvan zou verwacht mogen worden, de Nederlandse grammatica meester te zijn!
  En… 28s over de West in de Troonrede van 2013 tegenover 48s in de Troonrede van 2012… Had uit berichten al begrepen, dat de Koning de Troonrede sneller gelezen heeft als de Koningin ooit gedaan heeft. Hoeveel tijd minder heeft de Koning, gerelateerd aan de Troonrede van 2012 (48s) over de West gesproken??

 2. Bas zegt: 18-09-13 om 07:47

  Hoeveel mensen wonen daar? Welk percentage van de totale bevolking in het koninkrijk is dat?

  Mijn conclusie is dat die Antillen overmatig veel aandacht krijgen.

  28 hele seconden. Waanzin

 3. Fliegender Holländer zegt: 18-09-13 om 09:19

  @ Bas: Heb net even via Google één en ander op een rijtje gezet.
  Troonrede 2012: 15m 36s. Waarvan 48s over de Antillen.
  Troonrede 2013: 17m 13s. Waarvan 28s over de Antillen.
  De laatste Troonrede van de Koningin was daarmee dus ca. 10% korter als de eerste Troonrede van de Koning (Troonrede 2012: 90,61% van Troonrede 2013).
  Zou de Koning dezelfde aandacht aan de Antillen besteed hebben als de Koningin in 2012, had de Koning 53s zijn aandacht bij de Antillen moeten leggen. Hiermee bewezen, dat de Koning ca. de helft minder aan tijd aan de Antillen besteed heeft (28s vs. 53s) als nog voor één jaar de Koningin.
  Zo, en qua absolute aandacht. Volgens Wikipedia heeft Nederland een inwoneraantal van 16.805.037 en de Antillen 283.935.
  Gemeten aan 28s aandacht voor de Antillen, zou er voor Nederland een totale spreektijd van 27m 37s moeten besteed worden. Daar de Koning echter “slechts” 17m 13s gesproken heeft, moge Uw conclusie dienaangaande reeds waar zijn: 28s waren een overmatige hoeveelheid tijd voor een paar stukje zand ergens in een verre, verre zee ;-)

 4. Belangstellende zegt: 19-09-13 om 20:32

  Jammer dat de discussie verzand in “stukjes zand in een verre, verre zee”. Om over inwonerstal maar te zwijgen. Het is net als wat men vroeger over Zuid-Afrika zei “je moet er geweest zijn om er over te kunnen oordelen.” Er is in Nederland eerder te weinig aandacht voor wat men vaak nog steeds hardnekkig de Nederlandse Antillen noemt, dan te weinig. Er wordt geoordeeld zonder kennis van zaken en er worden populistische politici na-gepapegaaid.

 5. Arturo zegt: 19-09-13 om 23:09

  Hoeveel minuten heeft die vliegende Hollander erover gedaan om zoveel onzin over zo’n onbenullig onderwerp neer te zetten???

 6. Carlos Kort zegt: 23-09-13 om 20:22

  Toen er nog wat viel te halen was het toch wel anders….vandaag is Curaçao een last, en de moeite niet meer waard om er over te berichten.
  De Koningin had net zo goed kunnen praten over wat het Holland aan compensatie had mogen kosten om Curaçao uit het Koninkrijk te laten stappen. Maar nee het moet zo goed koop als mogelijk….via de achter deur. Elke Curaçaose familie weet wel verhalen te vertellen over het leed van hun voor ouders in die barbaarse tijd uit het verleden. Die mensen willen ook de juiste aandacht, die hun toekomt, en niet gewoon om bladeren. Te veel aandacht maakt Curaçao te belangrijk en te duur. Belachelijk.

Geef een reactie