De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De kinderschoenen van Curaçao

Onderzoeksjournalistiek staat op Curaçao in de kinderschoenen. Vaak dacht ik dat dat een kwestie van geld was. Immers goed, degelijk en journalistiek verantwoord onderzoek kost tijd en wie betaalt de rekeningen ondertussen? Sinds vandaag weet ik de ware reden waarom onderzoeksjournalistiek nauwelijks van de grond komt op dit kleine eiland in de Caribische zee: de wereld is hier namelijk zó klein dat mensen die vrezen voor hun carrière alle registers opentrekken en via omwegen niet de boodschap, maar de boodschapper de nek om willen draaien. 


Vrijdag maakte ik via Caribisch Netwerk bekend dat mevrouw Marvelyne Wiels, gevolmachtigd minister voor Curaçao in Nederland een academische titel voert die ze niet heeft een een CV presenteert dat niet klopt. Het onderzoek naar deze ‘discrepanties’ heeft meer dan  een maand in beslag genomen. De laatste weken waren spannend, want politici en journalisten in Den Haag kregen lucht van een mogelijke CV-fraude, maar mijn onderzoek was op het punt van hoor en wederhoor nog niet rond. Ook heb je als individuele journalist rekening te houden met je eindredactie en in gevoelige kwesties zoals deze, ook een hoofdredactie.

Vriendjespolitiek
Op 30 oktober publiceerde ik – in de aanloop naar het artikel van vandaag – een verhaal over de vriendjes, vriendinnetjes, familie en partijgenoten die door minister Wiels het Curaçaohuis waren binnengeloodst om hen te behoeden voor een WW-uitkering. Niets mis mee, behalve dan dat je daarmee de schijn wekt dat je een voorkeursbehandeling geeft aan je dierbaren en niet aan ter zake kundigen, hoewel het één het ander absoluut niet hoeft uit te sluiten.

Een week voor publicatie overlegde ik Wiels negentien vragen over haar dierbaren en kreeg de verzekering dat ik binnen drie werkdagen antwoord zou krijgen. En dat gebeurde ook. In een deftig voorbedrukt persbericht stelde Wiels dat ze niet in kon gaan op artikelen die haar goede naam bezoedelen. Niet echt een sterke verdediging.

Nog erger
Het wordt echter veel erger. De publicatie van deze week heeft namelijk veel ernstiger gevolgen. En dat blijkt ook uit de paniek die er ontstaat in het Curaçaohuis in Den Haag. Ik heb de door mij geconstateerde feiten en omstandigheden gestuurd naar mevrouw Wiels, maar krijg te horen dat ik de minister niet rechtstreeks meer kan benaderen. Begrijpelijk, je maakt je niet geliefd met stukjes over vriendjespolitiek op Curaçaos grondgebied. Mijn artikel legt een aantal onduidelijkheden bloot over haar CV en laat zien (Ronald van Raak noemt het fraude) dat de waarheid en niet mevrouw Wiels wordt bezoedelt.

De mail met mijn vragen is nauwelijks geland in Den Haag of mevrouw Wiels trekt de stoute kinderschoenen aan neemt contact op met het hoofd Diversiteit van de NTR. Zeg maar de baas van mijn eindredacteur in Willemstad. Bij hem wordt duidelijk gemaakt dat alles wat ik schrijf bij elkaar is gelogen en dat de Haagse Hogeschool en de ABNAMRO zich distantiëren van mijn bevindingen. Publicatie aldus Wiels zal vooral mij en niet haar schaden en ‘of meneer Diversiteit in Hilversum  dat maar in zijn oren wil knopen’: “Vrijdag om 12 uur kom ik met de bewijzen van de Bank en de Haagse Hoogeschool die vervelende gevolgen zullen hebben voor meneer Drayer,”

Humor

Marvelyne Wiels en haar minister, premier Ivar Asjes, beiden PS

Hoewel de humor er nogal bovenop ligt, betekent de zet van Wiels wel een kleine vertraging. Immers: ook Hilversum beseft dat het spel nu begonnen is en dat voorzichtigheid geboden is. Ik moet mijn feiten en omstandigheden nogmaals op tafel leggen, maar weet de heren toch vrij snel te overtuigen van de juistheid van mijn onderzoek.

In een ultieme reactie reageert Wiels en verschuilt de gevolmachtigde minister zich achter de ‘kamervragen’ van Omayra Leeflang in het Curaçaose parlement. “De kwestie ligt in het parlement en ik kan er dus niet op reageren”, zegt ze. Wederom een zwak repliek. Een gevolmachtigde minister is namelijk een gewone ambtenaar die vanwege het feit dat zij zitting neemt in de Rijksministerraad met alle bij een minister behorende egards wordt behandeld. Ze legt alleen geen verantwoording af aan het parlement, maar aan de premier en minister van Algemene Zaken, Ivar Asjes.

Kinderschoenen
Onderzoeksjournalistiek staat ook na mijn artikel nog steeds in de kinderschoenen. Grote vraag is hoe dat met de politiek van Curaçao zit. Volgende week zullen we het weten; mocht Asjes niets doen en zijn gevolmachtigde minister laten zitten, dan zal hij een kleinere schoenmaat moeten kopen.

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “De kinderschoenen van Curaçao”

 1. Corruptie is niet te bestrijden want de overheid is de corruptie.

 2. La piovra zegt: 09-11-13 om 10:28

  Elke politicus, ook die van Aruba, Curacao en Sint Maarten, wordt bij aantreden een media-training aangeboden. 1 van de onderdelen hierbij is dat men de media altijd te vriend dient te houden en zo transparant mogelijk moet optreden. Blijkbaar heeft Minister Wiels deze training niet gedaan, of onvoldoende begrepen. Intimidatie naar journalisten toe, in dit geval geuit naar Dick Drayer, is een absolute NO GO. Alleen al daarom zou deze dame gedwongen moeten worden om af te treden. Journalisten op zich zijn geen heilige huisjes, maar de status van NOS correspondent dient zeker te worden gerespecteerd! Indien deze Minister dit niet snapt, verdient zij het niet om Minister te zijn. Laten wij hopen dat Van Raak tijdens het vragenuurtje van dinsdag 12 november zijn gelijk krijgt dat er vanuit de Rijksministerraad een onderzoek komt naar deze Minister. Zolang er bestuurders met een bedenkelijke reputatie zitting nemen in de Rijksministerraad heeft de gehele Raad een gigantisch imago probleem.

 3. John Baselmans zegt: 09-11-13 om 12:08

  Mevrouw Wiels bedreigd iedereen die om opheldering vraagt van bepaalde zaken. In september 2013 legde ik haar wat zaken voor over haar broer Helmin Wiels en over de vreemde buitensporige uitgave’s van onder andere aankoop borstbeeld

  Dit is de mail van mevr wiels kreeg toen ik wat vragen stelde in het openbaar

  September 23 Marvelyne Wiels 9/23, 12:44am Marvelyne Wiels

  De trkrning vsn u aannemen is viir mij geen ptobleem. Uw constante negstievr en niet correcte vrrhslen ben ik er wel klaar mee. Dit doort gedrag past niet bij mensen die beeerrn van Korsiu te houden. Mi n btoer is er miet meer eij hopen dst hij rust krijgt en dat eij xijn tragische. Dood kunnrn verwerken. U nlijft constant hameren op dat jij xij nketd met xijn famie te willen. Dit is niet correct. U firt mensen veel pijn en verdriet. Marvelyne Wiels

  Mevrouw wiels heeft een groot probleem want ze is duidelijk een catagorische leugenaar dieblijkbaar via druk op heer Asjes op deze plaats is gezet! Ik help jou jij helpt mij. Iedereen die vragen stelt wordt door haar bedreigd!

  Als antwoord schreef ik dit

  John H Baselmans-Oracle

  Mevrouw Wiels

  Ondanks dat uw Mail zeer slecht te lezen is,wil ik reageren. Tot de dag van vandaag probeer ik de waarheid naar buiten te brengen die uw broer mij 7 dagen lang heeft verteld.

  Ik ken de opdrachtgevers de moordenaars en die mensen die hem verraden hebben. Uw broer heeft mij zeer veel verteld en ook wat er in de familie speelde wat ik NOOIT naar buiten heb gebracht omdat daar niemand iets mee te maken heeft. Ik heb alles aan OM en PG door gegeven en die vertikken /durven niet de ware daders aan te pakken. Alles wat OM nu naar buiten brengt is een circus, een farce. Want mevrouw Wiels, het gaat om MILJARDEN!! Ik heb uw broer daar in een brief voor gewaarschuwd en 2 dagen voor zijn overlijden was hij nog voor mijn deur. Hij wist dat hij iets te veel naar buiten had gebracht ook onder zijn mensen en in het NRC en dat bleek wel uit zijn laatste media optreden.

  Mevrouw Wiels ik zal nooit en te nimmer mensen persoonlijk aanvallen of families betrekken in zaken. Overigens, ik zou niet weten waar ik dat gedaan heb. Het verbaast me dan ook uw manier om mij het zwijgen op te leggen terwijl ik alleen voor de ware toedracht vecht.

  Als heer Asjes een vent was vertelde hij u over de mail die ik hem gestuurd heb over het briefje met de namen. Als mensen eens eerlijk waren dan was uw broer nu in rust. Als zijn werk voortgezet was geweest en zijn gegevens niet verdwenen waren die hij met bloed zweet en tranen heeft verzameld, zaten NU de juiste mensen achter tralies.

  Mevrouw Wiels, uw broer heeft mij de opdracht gegeven de strijd door te zetten. Ik heb daar voor bedankt. Wel heb ik uw broer beloofd de ware daders eens achter slot en grendel te krijgen al heeft me dat al een curatele opgeleverd. De ware daders zijn groot, zeer groot en ik zal nog veel werk moeten doen om die wereldwijd in de politiek aan te pakken.

  Helmin was van binnen een geweldig mens maar had de verkeerde mensen om zich heen.

  Ik blijf vechten voor recht, niet alleen voor heer Wiels maar vooral voor vele mensen die als slaven behandeld worden op dit eiland door hun eigen mensen. Dan zullen ze me ook maar dood moeten schieten. Het enige wat ik wel heb gedaan tot vandaag toe is dat alles in boeken staat en dat alles is beschreven.

  Ik wens u heel veel sterkte en eerlijkheid toe naar de mensen. Ze hebben er recht op. Ook hoop ik nog eens een antwoord op de vragen die ik eerder gesteld heb over het beeld van uw broer waar u zo prominent op de foto mee staat. Ook die mail heeft u nooit beantwoord wat een simpele vraag was al burger die belasting betaalt op dit eiland wat ik lief heb.

  Vriendelijke groet John H Baselmans

 4. Mirelva zegt: 09-11-13 om 13:45

  Wat een associale gedrag van ons Gev. Minister. Schandalig voor Curaçao.

 5. Henk Nieuwkerk zegt: 10-11-13 om 06:44

  Als Helmin er niet was geweest dan zaten we nu niet opgescheept met Marvelyne. Het is (weer) het tyoische “kani mi pa mi kani bo” effect van Curacao (vertaal kleine gemeenschap) die hier de doorslaggevende rol speelt. De broer en zus Godett, in een nog niet zo ver verleden, zijn er een ander voorbeeld van, alleen was het toen nog een graatje erger.Ben bang dat er niet aan te ontkomen valt maar er is een kleine troost “no tin mal ku ta dura sjen anya”.

 6. Henk Nieuwkerk zegt: 10-11-13 om 08:27

  Sorry, het is graadje en geen graatje.

 7. Rachel Martina zegt: 11-11-13 om 01:03

  Ik ben blij dat alles nu naar buiten komt. Curaçao is een grote vriendjes politiek eiland en het is tijd dat dit gaat stoppen. Het zal jaren duren maar er moet een einde komen. Dit vriendjes politiek gedoe maakt het eiland kapot. Economie, onderwijs, toerisme, etc leiden allemaal eronder. Ik hoop dat regering van Nederland blijft pushen voor antwoorden en niet vallen voor de slappe excuses van Curaçao ministers.

 8. Jan jonkman zegt: 11-11-13 om 18:44

  Sinds de Leider, Helmin Wiels er niet meer is, spelen ze in de partij en in de coalitie ” het kleine godjes spel” Zien jullie dan niet dat je Schotte en konsorten in de kaart speelt!? Heb je er dat voor over?

 9. BBBD zegt: 12-11-13 om 10:44

  Wie houdt Marvelyne Wiels eigenlijk de hand boven het hoofd? Premier Asjes, de nieuwe gouverneur van Curaçao of toch premier Rutte als voorzitter van de rijksministerraad?

Geef een reactie