De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

‘Etnische zakenvrouwen’ in opspraak

ROTTERDAM – Binnen een half jaar komt de Businessclub Etnische Zaken Vrouwen Nederland (EZVN) twee keer in opspraak. Deze week bijzonder pijnlijk omdat de stichting komende zaterdag haar jaarlijkse Award uitreiking heeft. Dan kiest het de Etnische Zakenvrouw Nederland 2013 uit. Een positief evenement op een positief platform voor vrouwelijk ‘zwart’ en ondernemend toptalent bij overheid en bedrijfsleven.

Marvelyne Wiels toont 'bewijs' succesvolle carrière

Maar de negende editie van deze Award-uitreiking wordt overschaduwd door de integriteitsproblemen met een lid van de raad van toezicht en een voormalige award-genomineerde van de stichting, die gelogen zou hebben over haar CV en universitaire graad.

Elisa Carter
Het Erasmus Medisch Centrum (EMC) heeft onderzoek laten doen naar mogelijke vriendjespolitiek en zelfverrijking door voormalig bestuurder Elisa Carter, zo meldt het Financieel Dagblad. Zij is voorzitter van de Raad van Toezicht van de EZVN. Forensisch accountants van PricewaterhouseCoopers onderzochten in opdracht van het Rotterdamse ziekenhuis of Carter op eigen houtje haar netwerk aan het werk zette in het ziekenhuis om ICT-problemen op te lossen en of daarbij ongeoorloofde betalingen zijn gedaan.

Carter legde eind 2012 haar functie neer. Zij bevestigt dat zij is onderzocht op fraude, maar volgens haar is er niets gevonden. ‘Ze hebben niet kunnen aantonen dat ik geld heb zitten jatten.’ Het EMC bevestigt noch ontkent het fraudeonderzoek en stelt geen mededelingen te doen over oud-bestuurders.

Marvelyne Wiels
In een artikel op de website van Caribisch Nederland verscheen vorige week een artikel, waarin gesteld werd dat de huidige gevolmachtigde minister van Curaçao en 2008-genomineerde beste Etnische Zakenvrouw, Marvelyne Wiels het niet zo nauw nam met de beschrijving van haar topfunctie bij ABNAMRO. Uit documenten bleek dat zij een teammanager in een backoffice functie was. Haar CV vermeldde echter dat ze in opdracht van de Raad van Bestuur van de ABNAMRO de splitsing van de bank in 2011 leidde: een project van 73 miljard euro. Kenners weten dat de job is geweest van Rijkman Groenink, die de bank verkocht voor twee miljard euro minder.

Navraag bij de stichting EZVN leidde meteen tot paniek. De hele correspondentie tussen bestuursvoorzitter Maritza Russel en de onderzoekende journalist werd meteen door gecc’d naar mevrouw Wiels en ook werd te verstaan gegeven dat de EZVN part noch deel wenste uit te maken op welke titel dan ook van de hetze tegen de gevolmachtigde minister van Curaçao. De journalist werd gedreigd met juridische stappen, indien die er voor zou kiezen Maritza Russel of de organisatie EZVN op enige wijze te noemen, dan wel te citeren in welk verband dan ook.

EZVN
De krampachtige reactie van EZVN is opmerkelijk. Op dat moment van schrijven was er immers nog niets gepubliceerd. En was enkel een gesprek geweest om bevindingen over hun genomineerde kandidaat en latere ambassadeur te checken. Een CV check, die – naar later bleek – kennelijk niet was uitgevoerd door de stichting zelf.

En dat zet de schijnwerpers vol op het negende grote EZVN-Awardwinning galafeest van komende zaterdag in Rotterdam: benieuwd wie er wint……

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “‘Etnische zakenvrouwen’ in opspraak”

 1. Ben van A. zegt: 18-11-13 om 07:12

  Het lijkt er op dat “etnisch”en “integer” een moeilijke combinatie is.

 2. Louise S. zegt: 18-11-13 om 23:06

  Heer Ben van A,

  waarom kijkt u niet naar de mens in het algemeen.

  Als ik kijk naar de zaak Vestia en nu de zaak van oud-gedeputeerde Hooijmaijers en dat van VVDér in Limburg en nog veel meer, dan kan je niet spreken dat etnisch en integer een moeilijke combinatie is.
  Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar voorwaardelijke celstraf tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD). Hooijmaijers wordt verdacht van omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte.

 3. Jack van E. zegt: 19-11-13 om 00:21

  Ben van A. Nee, autochtonen zijn integer. Van Rey, Staal (Vestia), Hooijmayers (ook VVD), Hein Verbruggen. En de lijst is lang, heel lang. Goedkoop om hier de etnische kaart te spelen.

 4. Bas zegt: 19-11-13 om 09:24

  Onvoldoende controle leidt tot mindere integriteit

  @ Jack, in NL zijn meer witte fraudeurs te vinden dan zwarte. Dat komt allereerst omdat er meer witten zijn dan zwarten, en de witten hebben ook nog eens meer kansen.

  Maar wat de uitkomst is als je hierop corrigeert? Ik weet het niet. Vergeet niet, die enkele gekleurde succesvolle persoon wordt vaak in eigen gemeenschap op handen gedragen, en is daarmee immuun voor controle.

  Te vergelijken met een ouderling in een SGP gemeente.

  Kortom, deze mensen worden wel heel erg verleidt tot wangedrag

 5. @Bas, juist en Zuid-Africa is daar een voorbeeld van. En zo wordt
  het verwerpelijke systeem voortgezet

Geef een reactie