De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De WC van Nicolás Maduro

CARACAS – In het presidentiële paleis van de huidige Venezolaanse bewoner, Nicolás Maduro, moet iedereen naar het vrouwentoilet. Bij elke WC, staat een mannetje die je linea recta naar de  vrouwen toestuurt. Geen straf in het land van miss Universe, maar wel opmerkelijk: de mannen-wc is namelijk voorbehouden aan ‘El Presidente’! Je zou elkaar ook zomaar tegenkomen….

Sinds vandaag is er één uitzondering op de wc-regel: Frans Timmermans mag nu ook die wc. De altijd vrolijke en frivool geklede minister van Buitenlandse Zaken kan namelijk wel een potje breken bij de president en na vandaag kan Timmermans al helemaal niet meer stuk. Zelden  zal een koninklijk bezoek in Caracas zo welkom zijn geweest als het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Máxima dit weekend. De jarige Nicolás Maduro had zich geen mooier verjaardagscadeau kunnen wensen.

Monarch
Veertien jaar lang kwam er geen enkele monarch het land van Hugo Chavez binnen. De in maart aan kanker overleden president van de Bolivariaanse Republiek was een uitgesproken tegenstander van mensen die niet op eigen kracht, maar door erfopvolging op het pluche zaten. En vooral Nederland stond verschillende malen voor een dichte deur, omdat het koninkrijk ook nog eens een koloniale macht vertegenwoordigde. Een mogendheid die zíjn Antilliaanse eilanden bezet houdt. Een visie die door een kleine, maar hardnekkige groep op Curaçao trouwens met alle liefde wordt omarmd.

De 51-jarige ex-buschauffeur Maduro heeft ongetwijfeld ook een hekel aan monarchen. Hij imiteert al sinds zijn interim-presidentschap met bijna pathetische kunde zijn grote voorganger Hugo Chavez. Zelfs het laatste decreet dat Maduro een jaar lang onbeperkt toegang geeft tot de economische ballenbak, waar mensenrechten – net als de schoenen –  in het rekje buiten moeten blijven, is afgekeken van zijn voorganger

Verkiezingen
Acht december zijn er opnieuw verkiezingen. Gemeenteraadsverkiezingen dit maal. Het uur van de waarheid volgens velen. Bij deze lokale verkiezingen zal blijken of Maduro op de steun van de massa kan blijven rekenen. Die kans wordt steeds kleiner geacht. Maduro is niet populair, ook niet bij zijn achterban. De economische malaise treft iedereen, of je nu Chavista bent of niet.

Het hoge koninklijk bezoek werd zaterdag live uitgezonden op verschillende televisiezenders in Venezuela. En herhaald in de avond en de dag erna. Maduro kon vandaag aan zijn achterban laten zien, dat hij een echte staatsman is. Eén die vertrouwen geniet van internationale bijna-vrienden. Een opsteker die hij de komende twee weken tot aan de verkiezingen goed zal uitbuiten.

Magere jaren
Die interne Venezolaanse overwegingen zal Frans Timmermans voorlopig een rotzorg zijn. Twee maal zeven magere jaren kunnen eindelijk worden afgesloten en de moeizame relatie als gevolg van de aanwezigheid van twee Amerikaanse militaire bases op Curaçao en Aruba krijgt nieuw elan. En dat is hard nodig, want Nederland en de Antilliaanse eilanden kunnen niet om hun grote buur heen.

Vooral Aruba en Curaçao is er alles aan gelegen om hun olie-industrie, die bijna honderd jaar bestaat, te behouden. Ook Nederland met de koninklijke Shell voorop ziet hernieuwde kansen in het land van Maduro. De eilanden willen graag profiteren van het grote Perlagasveld in de Golf van Venezuela.  Een gasleiding naar de eilanden zou de bevolking daar in één klap kunnen af helpen van hun exorbitante elektriciteitsrekeningen. Stroom wordt daar nu nog door verschillende dure dieselcentrales opgewekt.

En zo zijn er nog wel meer zaken die voor Timmermans en de premiers van de Antilliaanse eilanden reden zijn om te investeren in goede buurmanschap. Als je in dat kader dan ook nog eens de wc mag delen, dan komt dat gesprek over dictatuur en mensenrechten vanzelf, denkt Timmermans. Maar eerst zijn er belangrijkere zaken, zoals wc-papier. Want dat is dankzij Nicolás Maduro in heel Venezuela op. Ook in zijn eigen toilet.

Tags: , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “De WC van Nicolás Maduro”

 1. jermy zegt: 24-11-13 om 12:20

  Vol ongeloof gisteren gekeken naar onze koning in Venezuela.En Timmermans jij moet je diep schamen.Ga je eerst verdiepen in de huidige situatie van Venezuela.Hoe is Maduro aan het decreet gekomen…je bent waardeloos een triest persoon…

 2. Onno Wettig zegt: 24-11-13 om 16:44

  Nou ik kan het anders wel begrijpen hoor – heb je MI:3 soms niet gezien?!

 3. Alberto Villasmil Raven zegt: 25-11-13 om 02:47

  Maduro mag erg blij zijn met het bezoek van de Koning en de Koningin. Zijn grootvader was Arubaan, en zijn vader had dus ook de Nederlandse nationaliteit.

 4. joffroi zegt: 25-11-13 om 12:48

  Een mooie foto vandaag in de Telegraaf Maduro ontvangt een kaasschaaf van WA.Maduro denkt wat moet ik hiermee…ik heb dollars nodig,zodat ik toiletpapier kan kopen voor mijn bevolking…wat een blamage…Nederland op zijn best zullen we maar zeggen

 5. fvdb zegt: 25-11-13 om 15:26

  In mijn ogen totaal niet beschamend en een goed, nuttig bezoek. De koning is net zo goed koning van Aruba en Curaçao als hij dat is van Nederland. Venezuela is nu eenmaal een van de belangrijkste handelspartners van deze landen. Bovendien is het een buurland. Precies om deze reden is WA gegaan: een officiële kennismaking als staatshoofd met het staatshoofd van een buurland, zeer gebruikelijk.

  Daarnaast is Timmermans ook de minister van buitenlandse zaken voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten. We gaan ook met een handelsmissie naar China om geld te verdienen, dan moet hij als vertegenwoordiger in mijn ogen ook ZEKER zo’n bezoek brengen aan buurlanden. Hier komt nu eenmaal altijd veel geld vandaan. Juist contact als dit zorgt ervoor dat je zorgen kan uitspreken over de situatie; als je al het contact gaat vermijden, kan je dit helemaal niet doen.

  Kortom: in mijn ogen een belangrijk en zeer terecht bezoek, het zijn net zoals Duitsland en België (en Frankrijk via Sint Maarten) ook buurlanden van het Koninkrijk.

 6. O.P.Merker zegt: 29-11-13 om 06:18

  Op Aruba wordt electriciteit niet opgewekt met dieselmotoren.

  Hele slechte informatie !!!

 7. Dick Drayer zegt: 29-11-13 om 15:29

  Zowel op Curaçao als op Aruba wordt elektriciteit opgewekt in een productiemix van zon-, wind- en fossiele brandstoffen. Waarbij het grootste deel wordt geproduceerd uit diesel.

Geef een reactie