De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Nederland naar Sotsji. Wat vindt u?

Nederland sluit zich niet aan bij de groeiende rij van westerse landen die hun hoogste afgevaardigde niet naar de Winterspelen van Sotsji sturen.

Premier Rutte maakte vanmiddag bekend dat hij samen met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Schippers wel naar Sotsji zal afreizen. Dit terwijl de regeringsleiders en staatshoofden van Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en de Verenigde Staten de Russische uitnodiging om in februari te komen, afsloegen.

De samenstelling van de delegatie naar Sotsji ligt gevoelig vanwege de schending van de mensenrechten in Rusland en de invoering van de homowetten. Als regeringsleiders en staatshoofden wegblijven, betekent dit een gevoelige tik voor het prestige van Rusland en president Poetin.

Wat vindt u? Heeft Rutte gelijk of moet Nederland geen afvaardiging naar Rusland sturen? Laat hieronder uw reactie achter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


51 reacties op “Nederland naar Sotsji. Wat vindt u?”

 1. Elbie zegt: 10-01-14 om 16:57

  Ik denk dat gezien het niet gaan van zoveel westerse leiders Nederland echt uit de toon valt en beledigend voor een grote groep Nederlanders is.

  Als men dan zo nodig wil gaan om de sporters aan te moedigen, wat ik best begrijp, ga dan alleen naar de wedstrijden en niet naar de openings- en of sluitingsceremonie.

  De sporters hebben meer aan waardering voor hun sportprestaties dan voor het rondlopen in een stadion en het (al dan niet met vlag) zwaaien.

 2. mike zegt: 10-01-14 om 17:08

  Gewoon gaan tijdens de koude oorlog werd er ook nodeloos geboycot! Ceausescu werd als een held binnengehaald toen hij niet meedeed met de boycot van het oostblok in 1984!

 3. ben risus zegt: 10-01-14 om 17:10

  Een goed besluit om ons staatshoofd en onze regeringsleider af te vaardigen naar een belangrijk evenement als de Olympische Spelen. Dat het COC gepikeerd is omdat b.v. transgenders niet zo vertroeteld worden als in ons walhalla Nederland, moge zo zijn. De problematiek van mensenrechten voor bijzondere minderheden is het beste gediend met het openhouden van diplomatieke en politieke kanalen. Daarbij helpt het dat je niet je hakken in ‘t zand zet, en je isoleert, maar de bereidheid van de Russen om verder te praten over deze problematiek, grotere kans geeft.

 4. jan zegt: 10-01-14 om 17:11

  ze gaan toch naar elke olympische spelen zowel in de zomer of de winter dus het maakt niet uit of ze wel of niet gaan

 5. benvberkel zegt: 10-01-14 om 17:16

  Ik vind het niet meer als normaal dat de koning en koningin naar Sotsji
  gaan ten eerste is de koning ere lid van het IOC ten tweede gaan ze om onze sporters te ondersteunen. Dat ook Rutte mee gaat heeft nog een extra reden.Hij moet naast het ondersteunen van de sporters ook aan de
  economische belangen van Nederland denken.Dat homo organisaties boos zijn is misschien begrijpelijk maar ook zei moeten kunnen bedenken dat de economische belangen nu even zwaarder wegen als hun recht op homo vrijheid.

 6. S.reinstra zegt: 10-01-14 om 17:17

  Als je niets anders te doen hebt in dit bestuurloze land!,

 7. Ben Arman zegt: 10-01-14 om 17:20

  Met wie zou onze koning daar nou een dialoog moeten aangaan ? Dat is belachelijk.Onzichtbaar voor Rusland en de rest van de wereld met een Heineken in de hand doorzakken met de sporters, zo kennen we onze koning.
  Als prins zijnde was dat nog enigszins te verteren, als koning past dit in het geheel niet,mede gezien de opstelling van Rusland.
  Hij zou echt een punt kunnen zetten als hij niet gaat en daarmee het respect van vele Nederlanders verdienen.

 8. Ton van Velzen zegt: 10-01-14 om 17:20

  Goedemiddag. Voor alle mensen die voor een boycot en teleurgesteld zijn even een vraag. Hebben alle boycotten uit het verleden geholpen? Nee dus. . Dus waarom twijfelen aan steun geven aan de sporters? En ter plekke kan men veel meer uithalen dan met een boycot. . Kortom, laat men de sporters steunen. En wij als volk ook. De rest komt vanzelf wel. . . Ton van Velzen, Den Haag

 9. Jakob zegt: 10-01-14 om 17:25

  Ja , Markje en de koning hebben de handel heilig verklaard .
  Begrijpelijk voor de banen in Nedrland.

  Jammer dat Markje zelf ook niets voor zijn eigen volk doet behalve dit soort dwaze dingen ..
  Mark er verrekken nog steeds Hollanders door regels UWV.

  Anders Mark en consorten verdien een lintje en wel lid in de orde van de rode banier …, leuke kadeutje van een KGB -majoor o sorry , president of ook mp , een rot- rus dus..

  Sterkte daar maar ik blijf liever hier in Nederland ..

  gr ,

  Jakob

 10. Leo Svw zegt: 10-01-14 om 17:33

  Lekker laten gaan. Als je van sport houdt is dit toch het summum.
  Denken we nou echt dat niet gaan meehelpt aan de oplossing(en) die tegenstanders voorstaan. Ik weet wel zeker van niet.

 11. Je gaat niet voor Rusland of Poetin naar de spelen maar voor al die sporters die 4 jaar lang keihard getraind hebben om te schitteren
  Super fijn dat onze koning hier voor staat

 12. Mario Arnoldi zegt: 10-01-14 om 17:49

  Ik had al een donkerbruin vermoeden dat Rutte, Schippers en het koningspaar naar Sotsji zouden gaan. Ik vind het een klap in het gezicht van alle homo’s en transgenders. Ja, we doen zaken met Rusland, dus we moeten wel! Handel is voor Nederland toch belangrijker dan mensenrechten? Ik had het liefst dat er ook geen sporters naar Rusland gingen, maar ons land toont nooit ballen! Ik wil de regering ook nooit meer horen over mensenrechten, want die respecteren ze zelf ook niet!

 13. Iedereen die 3onderzoekt van deze week heeft gezien weet dat beschaafde landen niets te zoeken hebben in Rusland anno 2014. Een schande dat Nederland zich niet schaart achter Frankrijk, Duitsland, Beglië en de VS.

  Maargoed, nu Nederland toch de hoogste delegatie stuurt, vind ik dat de regering met een concreet plan moet komen over hoe ze de schending van mensenrechten aan de kaak gaan stellen. Immers, het gesprek aan blijven gaan over mensenrechten is waar de regering zich achter verschuilt. Laat maar eens zien hoe je die dialoog precies gaat voeren tijdens de Spelen.

 14. De arrogantie ten top. ” Zo houden we de dialoog gaande en kunnen we invloed uitoefenen” Welke invloed? Waarom bleven de GP aanhangers dan zo lang in de cel? Waarom is de boot nog niet terug? Omdat wij invloed hebben? Mensen als Poetin laten zich niet beïnvloeden.Die varen hun eigen dictatoriale koers,zonder zich van mensenrechten ook maar iets aan te trekken. Principes gooi je overboord zodra het om financiële belangen gaat!Het is de arrogantie van de heer Rutte die, denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft,de allerbeste premier is, zoals Nederland die nog nooit gehad/gekend heeft en intussen het “eigen volk”in de “schaatskou” laat staan! En dit besluit? Het neigt naar Narcisme van de bovenste plank.En niemand die deze ietwat dwaze/arrogante/meer dan eigenwijze man stopt! Slaap lekker !!!!!!!

 15. T van de Hoorn zegt: 10-01-14 om 18:32

  Dat wil dus zeggen dat Nederland hetgeen getoond in de uitzending van 3Onderzoekt niet erg genoeg vind, waar russische homo’s openlijk worden vernederd en mishandeld. http://www.uitzendinggemist.nl.....en/1388478

 16. patricia zegt: 10-01-14 om 18:38

  Olympische Spelen is geen podium om politieke verschillen uit te vechten. Ik vind het fijn dat men de atleten gaan aanmoedigen.
  Je steunt de sporters niet Poetin.

 17. Jans zegt: 10-01-14 om 18:43

  Ik zou zeggen.niet gaan !
  Heeft onze koning niets anders te doen dan naar de spelen te gaan
  Er zijn echt wel belangrijker dingen te doen in ons land

 18. Heeft onze koning niet wat beters te doen dan naar de Spelen te gaan!
  Er zijn echt wel belangrijker dingen die meer aandacht vragen dan de Spelen
  En de kosten die hij maakt om er naar toe te gaan kunnen in de minima pot

  gr.Jans

 19. Erik Bruggeman zegt: 10-01-14 om 18:52

  Ze hebben groot gelijk. Het kan meerdere betekenissen hebben: Het kan zo zijn dat zij toch willen uitstralen dat zij niet voor homoseksualiteit zijn (wat ik sterk betwijfel). Maar het kan ook zo zijn om al die kleine conflictjes tussen Nederland en Rusland in het ‘vriendschapsjaar’ voorgoed te laten rusten door naar Sotsji te gaan. Je kan zoveel mogelijkheden verzinnen als je wilt. Laat ze maar lekker genieten van de sport daar in Sotsji!

 20. Ricardo zegt: 10-01-14 om 19:05

  Laat sporters en publiek er vooral zelf creatief mee omgaan en de wereld van politiek en media eens verrassen of op het verkeerde been zetten. Moraliseren over mensenrechten is van alle journalistieke en politieke tijden en stopt nooit. Ook niet na ‘tsaar’ Poetin. Overigens vind ik de wereld van de topsport en hun organisaties ook niet voorbij die mooie Spelen van Berlijn 1936.

 21. Hoe komt de NOS uberhaupt bij “homowetten” terwijl het woord homo niet een keer voorkomt in de wettekst? Beetje tendensieus niet?

  Punt per punt is er zelfs iets voor te zeggen dat Rusland in veel opzichten zelfs LGBT vriendelijker is dan b.v. de USA.

  Het enige waar die “homowet” om draait is het uitmelken van Westerse media bedrijven.

  Er moet immers een boete van bijna 35.000 euro worden betaald voor iedere “propaganda” uiting (films, series etc) die niet de traditionele familie waarden vertegenwoordigen.

  Nu wordt het slechts als dekmantel gebruikt om Rusland zwart te maken.

  Qua protesten is het nog zo iets. Ik herinner me nog goed dat er tijdens de Olympische spelen van London nergens geprotesteerd mocht worden (niet op het Olympisch terrein, noch elders), en men werd zelfs van het terrein verwijderd voor een verkeerde tweet of t-shirt.

  Daar kraaide destijds geen haan naar, maar o wee als Rusland dat probeert.

 22. San zegt: 10-01-14 om 19:17

  Als er in Turkije een OS gehouden zouden worden in een voormalige Armeense hoofdstad, zou de wereld op zijn kop staan. Blijkbaar mogen Europese landen wel genocide plegen, als het maar op moslims is. In de Nederlandse media wordt enkel gesproken over de onderdrukking van homo’s, maar als de discussie ergens over zou moeten gaan is het het racisme, de discriminatie van minderheden (zeker uit de Kaukasus), en het feit dat de OS op de graven van 1 miljoen Circassiers zullen worden gehouden. Een schande dat hier geen aandacht aan wordt gegeven.

 23. H.Houben zegt: 10-01-14 om 19:29

  Ik vind het heel goed deze beslissing!
  Het wordt tijd dat sport en politiek worden gescheiden!!!
  En het internationaal recht hersteld.

 24. Marc zegt: 10-01-14 om 19:34

  Een boycot is vrijwel in alle gevallen kinderachtig; zeker als het gaat om een sportevenement en de reden voor de boycot een politieke is. In dit geval is de motivatie van de voorstanders van een boycot ook nog eens volstrekt ongegrond en op basis van het hijgerig achterna lopen van media die met verkeerde feiten komen. Ik denk dat wanneer ik van iedere krant, tijdschrift, weekblad, maandblad, televisie-radio actualiteiten programma’s, etc. die het ten onrechte over “homowet”heeft 10 euro zou krijgen, ik schatrijk zou worden. Er bestaat geen homowet in de Russische Federatie; iemand die dit durft te beweren heeft zich niet verdiept in de feiten. Alleen al in een stad als Sint Petersburg is er een groter aanbod van bars en clubs voor homo’s dan in heel West-Europa bij elkaar. In de wereld zijn er 76 landen waar homosexualiteit bij wet verboden is. Niet in Rusland. Waarom horen we die geluiden niet? Waarom worden deze 76 landen hier niet op aan gesproken? Op de Russische televisie komen misschien nog wel meer homosexuele artiesten in beeld dan in Nederland en deze artiesten hebben geen problemen om te werken. En dan de vrijheid van meningsuiting: als je hier voor bent dan moet je ook luisteren naar een mening die anders is. De algemene mening in Rusland is dat homosexualiteit best mag, maar dat hoeft niet open en bloot te zien zijn. Rusland heeft een andere sexuele moraal dan westerlingen, maar dat is hun mening en hun opvatting en niet per definitie slecht. De “homowet” (die dus niet als zodanig bestaat) die bedoeld wordt, is een wet die het heeft over een verbod voor propaganda voor niet traditionele sexuele gedragingen, zoals sex met kinderen of dieren. En tegen deze wet wordt geprotesteerd? De mening van D’66 slaat echter alles; die partij heeft het over bondgenoten die niet zouden gaan, alsof we nog midden in de koude oorlog leven. De Verenigde Staten, een van onze zogenaamde bondgenoten, die mensen opsluiten in een strafkamp op Cuba zonder enige vorm van proces. Over mensenrechten gesproken! Nee, als het over Rusland gaat dan werkt de koude oorlog propaganda machine nog perfect in medialand. En feiten doen er dan niet toe.

 25. Bas zegt: 10-01-14 om 19:49

  Natuurlijk niet gaan

 26. Frank zegt: 10-01-14 om 19:55

  Waarom niet?
  Ze gaan altijd?

 27. ron zegt: 10-01-14 om 20:18

  Prima dat de Koning en MR hier naar toe gaan!

 28. Lies zegt: 10-01-14 om 20:27

  Prima om te gaan met een hele delegatie naar de OS. Ik hoop dat iedereen een regenboog stropdas of sjaal zal dragen om aan te geven dat homo’s in Nederland welkom zijn en dat racisme niet hoort in een beschaafde samenleving. Wegblijven heeft geen zin! Dat is vervelend voor onze sporters en het valt niet op in de mensenmassa die wel aanwezig is. Dus wel gaan en zorgen dat er een regenboog symbool zichtbaar is op je kleding of paraplu! Zowel bij de sporters als bij de bezoekers van de sportevenementen.

 29. Viv zegt: 10-01-14 om 20:50

  Als iemand met een LGBT achtergrond voel ik me én niet gepikeerd en vind ik het een goede zet om gewoon te gaan, het is immers een evenement voor mensen van alle kleuren, of je nou hetero, homo, transgender, zwart, wit, etc bent. Rusland zal vast minder aantrekkelijk zijn voor mij om te leven qua regelgeving en cultuur maar hetzelfde zou in veel gevallen andersom zijn.

  Mistanden en mensenrechten op de agenda zetten is goed, maar kijk ook naar het grote geheel i.p.v het hoge “Ikke, ikke, ikke!” gehalte

  Ben risus: Walhalla? Nou nee, wel fijn/leefbaar. Vertroeteling (overdreven media aandacht, geforceerde acceptatie, delen van gay pride) is naar mijn mening ook niet echt helpend, al zullen veel andere LGBT mensen en COC daar anders over denken

 30. M. Mak zegt: 10-01-14 om 20:50

  De hypocrisie ten TOP! En Poetin maar pronken met z’n miljardenkostende en natuurverslindende project. Het is meer een afkalving van de beschaving maar dat interesseert Alexander,Maxima, Edit en Mark NATUURLIJK NIET!,

 31. Desiree Esser zegt: 10-01-14 om 22:41

  het mag goedkoper voor de mensen met een kleine beurs
  om de sporters aangemoedigden nu is het alleen bereikbaar voor de vrienden van Mark Rutte de rijken

  terwijl het gewone volk allemaal in de armoede geraken

 32. anna huizinga zegt: 10-01-14 om 22:58

  Misschien wordt het tijd dat iedere betrokkene zich eens realiseert hoeveel mensen het onderspit moeten en moesten delven, weggejaagd uit hun huizen, hun winkels, van hun land/tuinbouwgronden, zonder redelijke compensatie ..voordat voor deze spelen de mega grote-stadions en accomodaties gebouwd konden worden..Niet alleen in Rusland, maar ook in Brazilie en elders . Dat een sportieve sporter dit op zijn/haar geweten wil hebben! …kennelijk hoort blind zijn voor sociaal onrecht bij dit gefocuste sporten, je sport en meer niet…. en dus zeker niet je eigen “kansen” vergooien met verder kijken dan het eigen-belang.
  Sport is leuk en bovenal sportief en dat zou het moeten blijven.en het niet tot misselijkmakende niets ontziende handel laten verworden. Is er een weg terug, of een andere weg?
  We zijn er allemaal bij!!! Het nu verontwaardigde deel van de “mensheid” wil desalniettemin dat deze mega-manifestaties bestaan , de andere helft ziet kansen ruikt geld, macht .. ….Lees de reacties hierboven maar, men zal elkaar nooit ontmoeten in de vraag wat is goed voor iedereen, waar worden ook de armsten beter van…… alsof dat iets onbestaanbaars is…
  Sterkte met ieders eigen verantwoordelijkheid. .

 33. Bas zegt: 11-01-14 om 10:23

  Ik lees dat als reden waarom sommigen vinden dat WA moet (mag) gaan genoemd wordt dat het erelid van het IOC is.

  Persoonlijk vind ik dat argument absolute kul. WA gaat niet als meneer van Oranje, maar als staatshoofd van Nederland. Hij gaat dus niet voor zichzelf, maar namens ons.

  En dan is dat erelidmaatschap totaal zonder waarde: NL is namelijk geen erelid.

  Wat mij betreft doet Schippers de juich- en aanmoedigzaken, en blijven de anderen gewoon netjes thuis

 34. Bart zegt: 13-01-14 om 07:49

  Het zal een bijzonder aanblik hebben, een lege tribune met de Koning en de MP, handjevol beveiliging eromheen.

  Gelukkig hebben wij meer dan een miljoen mensen die niet meer kunnen ‘participeren ‘in de maatschappij, ( WW ers, Bijstand en lees net 240.000 Wajong jongeren zonder werk ), welke dit allemaal op de TV kunnen bekijken.

  Sinds de crisis in 2008 de kop opstak, hoor ik helaas verder geheel niets uit Den Haag, hoe men dit land hier uit deze malaise zou willen trekken.

  Marktwerking ????

 35. Ricardo zegt: 14-01-14 om 19:02

  Het ergste vind ik de steeds hogere bouwkosten, het misbruik van arbeidskrachten, de enorme corruptie en geldzucht (ook al bij de toewijzing) en de altijd onsportieve huisuitzettingen van oorspronkelijke bewoners. Poeten en zijn kameraden gaven voor deze spelen doodleuk 50 miljard uit maar een snelweg van Moskou naar St. Petersburg is er nog steeds niet. Wanbeleid.

  Ik zou het inmiddels toch sjiek vinden als premier Rutte niet gaat en de opdracht van het parlement om nu te gaan praten over homorechten niet uit hoeft te voeren. Juist de politiek moet voorzichtig blijven met sport of cultuur. Waarmee ik niet zeg dat Nederland niet moet protesteren tegen het Russische homobeleid.

 36. Natuurlijk is het land niet democratisch. Maar waar ik me druk om maakt is dat grote land in het midden oosten dat we Saoedi Arabië noemen. Het vriendje van het westen, waar homo’s op de brandstapel worden gezet en waar iedere gestoorde terroristische groepering kan aankloppen voor geld en wapens. Of Japan die echt schijt heeft aan heel de wereld om bewust in aardbevingsgebieden kerncentrales neer te zetten. Wordt het dan niet tijd voor een boycot van deze beide landen. Vergeleken met deze landen valt het zelfs nog mee in Rusland.

 37. @waar homo’s op de brandstapel worden gezet@
  Wanneer heb je dát uit je duim gezogen?

  Olympische spelen zijn niet politiek. Alle politieke argumenten om niet te gaan zijn dus ongeldig.

  Andere zaken, zoals kerncentrales in Japan en homo’s in Saudie Arabie hebben met de discussie over de winterspelen niets van doen.

 38. Nou dan worden zij onthoofd, jij je zin.

 39. Louis van Rasten zegt: 15-01-14 om 19:17

  Wel of niet gaan heeft geen enkel effect. Het zal Poetin verder een zorg zijn.

 40. Trouwens GB je moet wel erg naïef zijn om te zeggen dat Olympische spelen niet politiek zijn. Je hebt dan vrij lang onder en steen gelegen.

 41. Bas zegt: 16-01-14 om 09:33

  Natuurlijk hebben sport en politiek alles met elkaar te maken.

  De politiek geeft belastinggeld aan topsport. Waarom? Eerlijk gezegd vraag ik mij dat al lang af, en ik kan maar een reden vinden: geef het volk brood en spelen zijden de Romeinen al.

  En de politiek geeft het volk Spelen

 42. Je moet niet gaan beledigen omdat iemand het niet met je eens is, meneer van Stapelberg. Ik ben niet naief, en onder een steen heb ik ook niet gelegen.

  Olympische spelen zijn niet politiek. Alle politieke argumenten om niet te gaan zijn dus ongeldig.

  Andere zaken, zoals kerncentrales in Japan en homo’s in Saudie Arabie hebben met de discussie over de winterspelen niets van doen.

 43. Ricardo zegt: 16-01-14 om 13:51

  Komt er niet ook nog een handelsdelegatie naar Nigeria? Met of zonder de koning? Een land met inmiddels nog veel slechtere homowetten als Rusland. Opnieuw vechten tegen de bierkaai?

 44. Oke GB dan zal ik het anders formuleren. Het geeft niet op van realiteitsbesef om de sport en politiek, in het verlengde van politiek de omroepen, niet als een geheel te zien. Iedere sportverslaggever kan alleen al met de modulatie van zijn stem, accentuatie, articulatie, superlatieven gebruiken voor onzinnige zaken, een sporter maken of breken. Dit is slechts 1 voorbeeld. Hoeveel wil je er hebben? De discussie gaan of niet gaan gaat toch om het standpunt van Russische beleidsmakers t.a.v. homo’s. Daar maken veel mensen zich druk over, ik geef aan dat het doden van homo’s in landen als bijvoorbeeld SA veel erger is. En Japan zou wereldwijd voor zijn beleid geboycot moeten worden.

 45. Wat heeft een sportverslaggever met politiek te maken? Sportverslaggeving en politiek één geheel?
  Ik geloof echt dat ik uw kronkels niet meer helemaal kan volgen, meneer van Stapelberg.
  En ook Japan komt er ineens bij…
  Misschien helpt een weekendje rust u om uw gedachten een beetje op een rij te krijgen?

 46. Ricardo zegt: 17-01-14 om 19:46

  Scoop: Poetin vindt nu dat homo’s zeer welkom zijn als ze maar van kinderen afblijven. Lijkt me toch weer niet de meest handige of sympathieke vorm van tolerantie. In Poetin’s ‘universum’ is blijkbaar een home tegelijk ook een pedofiel. Ik vrees dat deze ‘machoman’ als zovelen van zijn soort nog heel wat voorlichting nodig heeft. Of vrijgezel Rutte daarvoor de juiste man is waag ik ook te betwijfelen.

 47. Danny zegt: 19-01-14 om 05:09

  Ik vind het 1 grote hypocriete zooi. Voorbeeld, de VS stuurt een protestdelegatie naar Sotji, maar hoe zeer is homoseksualiteit geaccepteerd in de VS? Een honkballer en een American Footbalspeler kunnen hun carriere vaarwel zeggen nadat ze uit de kast kwamen. Een voetballer werd ontslagen door zijn club, speelt nu bij een andere club, maar is voornamelijk als publiciteitsstunt naar binnen gehaald. In verschillende staten in de VS is het homohuwelijk niet toegestaan, niet alleen dit, maar je kunt stellen dat bijv. in de Zuidelijke Staten homoseksualiteit nou niet echt geaccepteerd is en je beter in de kast kunt blijven wil je geen verdere problemen hebben. Oftewel, in de VS is voldoende werk te verrichten om acceptatie van homo’s en niet alleen homo’s maar ook etnische minderheden etc. te bewerkstelligen.

  En zo heeft ieder land wel kwesties die net zo kwalijk zijn als incidenten en wetten in Rusland. Dit is trouwens ook niet de enige keer dat de VS de Spelen in Rusland boycot, in 1980 precies hetzelfde, onder het mom dat het uit protest was tegen de inval van Rusland in Afganistan…. uhhhh, wie heeft er nu troepen rondlopen in Afganistan? Precies, de VS. War against terror.

  De antipropoganda wet is niet een geweldige zet en de recente uitspraken van putin ook niet, maar dat betekend niet dat je een land moet boycotten omdat ze een andere mening ergens over hebben. Als het zo zou werken zouden er veel dingen in veel landen verboden worden en er weinig rechten, wetten, plichten etc. over blijven. Dan zou er ook geen zwarte piet meer zijn en half Nederland vervolgd worden wegens racisme. Of wat als je opgelegd krijgt dat je zelfde handelingen moet gaan verrichten als in andere landen plaats vinden en binnen de cultuur valt van dat specifieke land. In bepaalde regio’s in Colombia worden mannen ontmaagd door seks te hebben met een ezel, iemand daar belang bij? Is dat geen schending van de rechten die dieren zouden dienen te hebben? Is dat geen dierenmishandeling? Kortom, ieder land heeft wel wetten, culturele gewoontes etc. die je twijfelachtig kunt noemen, laten we eerst onze eigen problemen oplossen. Wanneer je zelf dingen niet op orde hebt en een ander gaat veroordelen ben je naar mijn mening gewoonweg hypocriet.

  Daarnaast een artikel dat ik net zag staan, homo gearresteerd bij tocht van de fakkel, stond langs de kant en haalde een regenboog vlag te voorschijn toen de fakkel langs kwam. Persoonlijk vind ik dit incident te vergelijken met protest acties tijdens andere evenementen. Of bijvoorbeeld de waxinelicht-gooier die vervolgt wordt hier in Nederland. Een klein incident dat zwaar overtrokken beoordeeld en behandeld wordt. Maar waarbij men degene tijdelijk vasthoudt om het feest/evenement niet te laten verstoren. Als tijdens de dodenherdenking iemand uit protest gaat schreeuwen, men slaat op de vlucht omdat ze van het ergste uitgaan, man wordt veroordeeld en vast gezet, dan gebeurd dit ook op basis van een incident dat zodanig nihil is dat de straf totaal niet past bij de daad. En dan in dit geval moet je het ook nog zo zien dat je niet weet hoe lang deze demonstrant vast zit, hij kan nu al lang weer vrij zijn en enkel voor korte duur, totdat de fakkel voorbij is en verdere exposure voor protesten beperkt is, weer vrijgelaten zijn. Maar ik durf te wedden dat er morgen al weer reacties van politici te vinden zijn waarbij ze schande spreken over het incident. Zoals ik al zei, hypocriet gedoe. En trouwens, waar ik benieuwd naar ben, wat voor delegaties werd er destijds naar China gestuurd? Of wat voor delegaties zal in 2022 naar het WK voetbal gaan in Quatar? Als daar wel door landen sterkere delegaties naar toe is gestuurd en zal worden door de landen die als het ware Rusland boycotten mogen deze landen en betrokken partijen van mij part voorgoed zwijgen. Deze beide landen zijn naar mijn mening nog 10x zo erg dan Rusland, op ieder vlak. En over corruptie gesproken, is iemand wel eens nagegaan hoeveel corruptie er bij eerdere Spelen heeft plaats gevonden? En heeft iemand wel eens een vergelijking gedaan naar, naast de kosten vergelijken, wat er aan bouw werkzaamheden hebben plaats gevonden bij voorgaande spelen? Zowel gebouwen, verbetering infrastructuur en alle overige randzaken die betrokken zijn bij de organisatie van de Spelen? Wanneer ik een vergelijking zie tussen Vancouver en Sotji heb ik daar erg mijn vraagtekens bij, Vancouver heeft nou eenmaal al een sterke basis en hoefde relatief weinig te gebeuren in vergelijking met Sotji om de Spelen mogelijk te maken.

  Daarnaast, in 2013 heeft de WK atletiek plaats gevonden in Sotji, vanaf 2014 zal er formule 1 worden verreden in Sotji tijdens de GP van Rusland, zijn de kosten voor de faciliteiten die hiervoor gebouwd zijn ook meegerekend? Of is dit een aparte kostenpost? En is er ook rekening gehouden met het feit dat, door de vele verschillende evenementen die plaats zullen vinden de komende jaren in Sotji er ook voor de toekomst is geïnvesteerd in en rondom Sotji, qua hotels, vliegveld, overige toeristische faciliteiten etc?

  Dat soort gegevens zie je nou jammer genoeg nergens en komen ook totaal niet voor in de documentaires over de Spelen in Rusland, terwijl dit erg veel invloed heeft op de nuance in het geheel. Ik zou het erg waarderen als NOS het eens op deze wijze in kaart brengt. Niet enkel de makkelijke feitjes noemen, maar werkelijk eens moeite doen en het geheel in kaart brengen en enig perspectief realiseren in vergelijking met andere landen en alle betrokken kostenposten. Ik denk dat Sotji dan een stuk minder negatief over komt en ook Rusland, wanneer je de minpunten van het land vergelijkt met allerlei andere landen. We stoppen ook veel geld in Griekenland, terwijl ze op basis van leugens bij de Euro zijn gekomen en het 100% 1 van de meest corrupte landen is die lid is van de Euro. En als we toch al met geld smijten en de Grieken belonen voor slecht beleid en een slechte culturele situatie gebaseerd op het uitbuiten van anderen, waarom maken we ze ook niet voorzitten van de eurozone. Maar daar hoor je niemand over, dat is blijkbaar normaal.

 48. Wil van Leeuwen zegt: 20-01-14 om 12:37

  Bedoelt U:
  1. “Nederland” als land, eventueel via officieële vertegenwoordigers
  of
  2. ‘n aantal Nederlandse sporters en echte sportliefhebbers. ???

  Met 1 ben ik het niet eens om de bekende redenen.
  Wat betreft 2 wat is er tegen de ‘Olympische gedachte’ ?

 49. Onze grote vriend Mark Rutte is mogelijk in gevaar in Sotsji, hij gaat naar het land waar de seksuele geaardheid een belangrijk issue is. Homo’s worden opgejaagd, in elkaar geslagen en soms vermoord. Wat is de seksuele geaardheid van Rutte, niet dat het mij interesseert, maar om te zorgen dat vriendje Rutte weer heelhuids terug kan keren naar zijn torentje is het toch wel van belang om daar niet met de Russen over te praten, je weet maar nooit.

  Stel je voor dat Mark wel homo is, wat staat hem dan te verwachten? Zijn homofile ambtgenoot uit Belgie Elio Di Rupo neemt geen risico en gaat niet.
  Ja zegt Mark ik ga wel, ik kan Poetin op andere gedachten brengen, dan doe ik tenminste toch iets.
  Ik zie het al voor mij: “Mr. Poetin, i am Mark Rutte from the Netherlands and i want you to stop beating up the gay people”. Poetin: “Mark who?” Rutte: “Mark from the Netherlands, you know the small country near the Northsea” Poetin: “Ah, i know, the country where the old people sit in their own shit”. Mark staat weer eens voor lul zoals hij altijd staat maar het zelf niet beseft. Hoe lang moeten wij nog met deze clown verder? Als het aan mij ligt komt hij uit de kast, ik bedoel komt hij uit voor zijn falen.

 50. De kwestie is voor een ‘outsider’ waarschijnlijk te complex om te doorzien. Persoonlijk vind ik het vreemd dat wij, als homovriendelijk land, geen duidelijk signaal afgeven. Tegelijkertijd zou het voor veel sporters jammer zijn als Nederland geen delegatie naar Rusland stuurt. En waarschijnlijk spelen er heel veel internationale belangen waar wij niets van afweten…

 51. @In bepaalde regio’s in Colombia worden mannen ontmaagd door seks te hebben met een ezel@
  In welk vunzig fantasieboek of rare film heb je dat gelezen of gezien, Danny?
  Een beetje pretentieus om dit als feit te deponeren. Of een beetje dom?

Geef een reactie