De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Gevaarlijk veilig dankzij de NSS

Redacteur Hans Brom woont in het Statenkwartier, om de hoek bij het World Forum. De afgelopen dagen zag hij zijn wijk veranderen van een rustige woonbuurt in een oorlogsgebied. Hij bericht vanuit de ‘vesting’ Statenkwartier, waar bewoners en middenstand hun dagelijks leven proberen voort te zetten, maar daarbij worden dwarsgezeten door de extreme veiligheidsmaatregelen die horen bij de NSS.

Raar eigenlijk. Als ik mijn voordeur op de Frederik Hendriklaan uitloop, merk ik absoluut helemaal niets. Maar loop ik 100 meter door en ga ik de hoek om bij de Prins Mauritslaan, dan is het bal. Twee werelden, een paar honderd meter van elkaar.

Werkelijk alles is uit de kast gehaald. De beveiliging is absoluut waterdicht, als een duur horloge op 30 meter diepte. Hekken, luchtafweer, oorlogsschepen voor de kust, scherpschutters op de daken, het Congresgebouw is beter beveiligd dan het Kremlin en het Witte Huis bij elkaar.

Het lijkt wel of in de anderhalf jaar die de voorbereidingen duurden, de beveiligingsexperts langzaamaan doldraaiden. Steeds werd weer een overtreffende trap bedacht op de al bestaande plannen. Totdat er werkelijk niets extra’s meer te verzinnen was dat nog meer veiligheid zou kunnen bieden. Wat begon met wat dranghekken en een paar agenten zou eindigden met 20.000 mensen in groen en blauw uniform, F16′s in de lucht en raketten in de duinen.

Hoewel de maatregelen het tegendeel zouden moeten bereiken, is bij mij het gevoel van onveiligheid toegenomen.

In mijn eigen straat loop ik behoedzaam langs de huizen. Kennelijk kan er ieder moment iets vreselijks gebeuren. Maar wat? Al die maatregelen nemen ze toch niet zomaar? Zelfs de putdeksels zijn dichtgelast en verzegeld. Dus ook in het riool schuilt het gevaar.

Wat denken al die uniformen als ik langsloop? Willen ze mij beschermen tegen een terroristische aanval of zien ze mij als veiligheidsrisico?

Onopvallend langs de huizen lopen en niet omkijken. Je weet het niet. Een enkele verdachte beweging en je ligt languit in een plas bloed. Gauw maar weer naar binnen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Gevaarlijk veilig dankzij de NSS”

  1. Hubertus de Ervaringsdeskundige zegt: 23-03-14 om 19:39

    Uit eigen ervaring in de groenvoorziening weet ik dat botanische tuinen niet aangelegd worden voor het onkruid.

  2. Tineke zegt: 23-03-14 om 23:17

    Leuk

  3. Natalia zegt: 24-03-14 om 10:35

    Ik woon ook in Den Haag en ervaar precies hetzelfde! Ik heb vannacht geen oog dicht gedaan omdat ik de hele tijd ‘gevaar’ in de stad voelde. De spanning was absoluut niet fijn en ik voelde me de hele tijd onveilig, terwijl ik er eigenlijk vanuit ga dat er niets gebeurd. Ik ben blij als het weer over is, want live krijg je als burger toch niets te zien van de hele top.

Geef een reactie