De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De top is voorbij

Redacteur Hans Brom woont in het Statenkwartier, om de hoek bij het World Forum. De afgelopen dagen zag hij zijn wijk veranderen van een rustige woonbuurt in een oorlogsgebied. Hij bericht vanuit de ‘vesting’ Statenkwartier, waar bewoners en middenstand hun dagelijks leven proberen voort te zetten, maar daarbij worden dwarsgezeten door de extreme veiligheidsmaatregelen die horen bij de NSS.

Klaar, over en uit. De Top is voorbij. Den Haag loopt leeg en vol. De wereldleiders vertrekken en het gewone verkeer komt weer op gang. Niet een van des 35 rampscenario’s waarop de beveiliging heeft geoefend is werkelijkheid geworden.

Was de grootste veiligheidsoperatie die hier ooit is gehouden helemaal voor niets? Niemand kan daarop het antwoord geven. Er is niks akeligs gebeurd, maar misschien komt dat wel juist omdat de veiligheidsmaatregelen zo streng waren, dat niemand er zelfs maar aan dacht iets uit te halen.

Van tevoren was er verbazing dat geen middel onbeproefd werd gelaten om Den Haag te beveiligen. En dat gevoel blijft nu wel een beetje hangen. Het is alsof je na een verjaardagsfeest blijft zitten met zes stokbroden, een heel kaasplateau en vier kratten pils. Weer teveel ingekocht. Weer bang dat je te weinig in huis zou hebben.

Kennelijk is Nederland niet het land, Den Haag niet de stad, waar het gevaar om iedere straathoek loert. Als je door het centrum loopt is het heel goed mogelijk dat je Mark Rutte tegenkomt. Zonder bewakers. Burgemeester Jozias van Aartsen gaat regelmatig op de fiets naar zijn werk, ook in de tijd dat hij nog minister van buitenlandse zaken was. Oud-minister Piet Hein Donner zie je regelmatig aarzelend staan voor het chipsvak in Albert Heijn. Helemaal in z’n uppie.

De agenten die de barricades bewaakten hadden een makkie. Om niet te zeggen: ze hadden weinig meer te doen dan de weg wijzen en met elkaar en passanten te kletsen. En de twee helikopters die twee dagen boven het Statenkwartier cirkelden zijn gelukkig geland en houden nu eindelijk hun mond.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie