De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De wonderlijke wereld van de NSS

Wat doen al die mensen hier in hemelsnaam? Die vraag bekruipt je, als je een paar dagen rondloopt op de Nuclear Security Top in Den Haag. Het voelt alsof je deelneemt aan een wonderlijk toneelstuk met duizenden acteurs. Ieder speelt zijn eigen rol, maar voor improvisatie is geen plek, want het laatste bedrijf staat immers al vast.

Het zijn twee strikt gescheiden werelden: In het World Forum zijn duizenden delegatieleden en hun staatshoofden aan het vergaderen over een slotverklaring die van te voren al vaststaat. En in het naastgelegen Internationale Perscentrum zitten duizenden journalisten uit de hele wereld te wachten. Te wachten tot die slotverklaring (die van te voren al vaststaat) wordt voorgelezen en wordt toegelicht op de afsluitende persconferentie.

Heel soms komen die werelden even samen. Dat gaat als volgt: Op een bord in het perscentrum verschijnt de mededeling dat een land of delegatie een persverklaring geeft. Daar moet je je als journalist 2 uur van te voren op inschrijven. Een uur van te voren krijg je te horen of je ingeloot bent. De ‘gelukkigen’ verzamelen zich in een tentje en krijgen een sticker opgeplakt. Met die sticker mag je heel even het heiligen der heiligen betreden: het World Forum.

Veiligheidscontrole

Door een erehaag van beveiligers en andere belangrijk uitziende mensen mogen we naar binnen. Iedereen kijkt erg serieus en er wordt gefluisterd. Met strakke blikken checken mannen met oortjes of we wel een sticker hebben. En nog eens, en nog eens. We nemen plaats in een zaaltje en daar verschijnt een man die vertelt hoeveel vragen er gesteld mogen worden. In dit geval geeft minister Timmermans een verklaring samen met een Amerikaanse en een Koreaanse minister en mogen er geen vragen worden gesteld. “Daar is geen tijd voor in hun strakke schema”.

De drie hoogwaardigheidsbekleders komen binnen en beginnen elkaar uitgebreid te feliciteren en te bedanken. Ze lezen alle drie een verklaring voor waarin heel vaak de term ‘nuclear security’ verwerkt zit. Dan is het afgelopen. De pers krijgt een kopietje van de verklaringen en we mogen weer via de erehaag naar buiten. Daar staat een mevrouw met een oranje sjaal die de stickers weer van onze jasjes pulkt.

Dit is de NSS in een notendop. Honderden beveiligers van politie, leger of een andere veiligheidsdienst hebben hun mooiste uniformen aangetrokken en staan de hele dag strak voor zich uit te kijken.  De dames van de organisatie (herkenbaar aan een oranje sjaaltje) drinken koffie of zijn in de weer met lijsten en stickers.

En de journalisten hangen onderuit, of tikken op hun laptop over wat ze zien op de televisies die overal hangen. En straks gaan we allemaal weer naar huis. En dan is de wereld – als we de slotverklaring mogen geloven – een stukje veiliger geworden. Het is een wonderlijke wereld, de wereld van de Nuclear Security Summit.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie