De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Als Venezuela niest, worden de eilanden verkouden

Het voormalige hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst Hugo Carvajal | Foto: EPA

ORANJESTAD – Nederland heeft eieren voor zijn geld gekozen en de beoogde Venezolaanse consul generaal voor Aruba, Hugo Carvajal, na een verblijf van drie dagen in de KIA gevangenis weer vrijgelaten. Hij is met een privé vliegtuig opgehaald en ondertussen ook al aangekomen in Caracas. Daar werd hij verwelkomd door zijn familie en de echtgenote van de Venezolaanse president Maduro.

Carvajal is het voormalige hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst. President Maduro benoemde hem begin dit jaar tot consul op Aruba. Hij zou als hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst nauwe contacten hebben gehad met de FARC in buurland Colombia. Volgens de VS heeft hij de terreurbeweging wapens geleverd en hebben geholpen drugs te verkopen.

Persoonlijk ingrijpen
Minister Frans Timmermans greep tussen zijn reizen van en naar de Oekraïne persoonlijk in en zette het advies van zijn ambtenaren opzij. Die hadden het Openbaar Ministerie in Oranjestad voorgehouden dat Carvajal’s diplomatieke paspoort niets waard was, omdat hij nog niet als consul was geregistreerd.

In een communiqué van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat in Caracas werd voorgelezen staat dat de generaal diplomatieke onschendbaarheid geniet op basis van artikel 13 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Zaken. In het communiqué werd ook erkend dat de arrestatie van de generaal op Aruba een inbreuk inhield op de internationale afspraken betreffende diplomatieke immuniteit.

Met de beslissing van Timmermans wordt allengs duidelijk dat de relatie met koninkrijks’ zuiderbuur Venezuela nu even belangrijker is dan de vriendschap met de Verenigde Staten, die om zijn arrestatie hadden verzocht. Liever koopman dan dominee, moet de minister hebben gedacht.

Opgelucht adem
De eilanden en dan vooral Aruba en Curaçao halen opgelucht adem. De arrestatie van de Venezolaanse diplomaat leidde binnen no time tot grote paniek. Caracas sloot onmiddellijk haar luchtruim voor alle vluchten van en naar het koninkrijk. Een vlucht van het Curaçaose Insel Air op weg naar Colombia moest terugkeren, omdat het niet voldoende brandstof aan boord had om de omleiding vliegend af te kunnen leggen. Op de luchthavens van Oranjestad en Willemstad strandden honderden, vooral Venezolaanse passagiers.

Op Curaçao ontstond een run op brandstof; Venezuela zou de toevoer van ruwe olie naar het eiland op een laag pitje zetten. Het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen koopt benzine, diesel en andere producten in van de eigen raffinaderij, die door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA wordt geëxploiteerd. Hoewel de autoriteiten de Curaçaose bevolking meteen verzekerde dat er een strategische voorraad op het eiland ligt van drie maanden, was er geen Curaçaoënaar die dat geloofde.

Neerlands kastanjes
Aruba, dat toch al zo’n heftige week achter de rug heeft met Nederland, na het ingrijpen in ‘s lands begroting en de daarop volgende hongerstaking van premier Mike Eman, maakte Den Haag meteen duidelijk dat het geen zin had om de kastanjes uit Neerlands vuur te halen. De scheiding der machten kon in ere worden gehouden door Carvajal zijn diplomatieke onschendbaarheid terug te geven, waardoor de Arubaanse hoofdofficier van Justitie geen andere keuze had dan zijn vervolgingsbeleid te staken.

Caracas nieste en prompt werden de eilanden verkouden. Timmermans begreep dat en bood zijn zakdoek aan; Washington is boos, maar kan wel tegen een stootje.

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Als Venezuela niest, worden de eilanden verkouden”

 1. Bas zegt: 28-07-14 om 08:09

  Timmermans koos niet voor Venezuela, en tegen de USA, Timmermans koos voor de enige ware oplossing.

  Een diplomatiek paspoort wordt verleend door een land, zoals Venezuela, en het Verdrag van Wenen regelt hoe hiermee om te gaan.

  In dit verdrag staat niets over registratie. Ja, een ambassadeur moet zijn ‘geloofsbrieven’ presenteren anders kan hij niet aan het werk.

  Maar daarvoor was hij al onschendbaar.

 2. Koert Kerkhoff zegt: 29-07-14 om 16:44

  Ik vraag me af wie er zo “slim” geweest is een houder van een diplomatiek paspoort te arresteren en te denken dat je ermee wegkomt.

  Ik denk overigens niet dat Europees Nederland veel van de maatregelen van Venezuela gemerkt heeft en misschien was dat in de besluitvorming meegenomen.

 3. Carel zegt: 29-07-14 om 18:33

  ZAKELIJKE relaties, ja. Die zijn belangrijker dan de VS én natuurlijk ook van Curaçao en Aruba. Die dansen maar naar de Venezolaanse pijpen!

 4. Ach het is toch wel bekend bij iedereen dat diplomaten de grootste drugssmokkelaars zijn die er rondlopen, belachelijk die zogenaamde onschendbaarheid alleen een vrijbrief voor smokkel.

 5. Wat mij opvalt, is dat de politiek in het Koninkrijk geen speciaal Venezuela-beleid heeft. Drie van de vier landen in het Koninkrijk, Aruba, Curaçao en Nederland liggen binnen 100 km voor de Venezuelaanse kust.

  Zelfs de politici in Den Haag die zo graag roepen dat Aruba en Curaçao “zelfstandig” zijn, lijken niet te beseffen dat San Juan de Los Cayos in Venezuela op slechts 100 kilometer van Kralendijk in Nederland ligt, terwijl Margate in het Verenigd Koninkrijk op 140 km vanaf Cadzand-Bad ligt.

  Bovendien is de relatieve afhankelijkheid van de ABC-eilanden jegens Venezuela vele malen groter dan de afhankelijkheid van Europees Nederland jegens enig ander Europees land. In totaal zijn er drie minister-presidenten en een minister van Buitenlandse zaken in ons land die zich bezig houden met de relaties tussen ons land en Venezuela. Is er dan niemand die bedenkt dat deze verhoudingen misschien beter gecoördineerd kunnen worden? Ik snap wel dat de landen in het Koninkrijk het moeilijk vinden om met elkaar te praten, maar volgens mij heeft iedereen hetzelfde belang: een goede relatie met Venezuela, zonder al te veel geloofwaardigheid in te boeten.

  En als we druk moeten uitoefenen? Dan doen we dat toch veilig via de EU en de VS? Dat zijn immers belangrijke handelspartners van Venezuela… Want een leger dat ons eigen land moet beschermen, hebben we inmiddels ook al niet meer.

  Een gezamelijk beleid is zeker nodig om te voorkomen dat een of andere premier – zoals Gerrit Schotte tussen 2010 en 2012 – heel erg uit de pas gaat lopen. Bovendien zorgt intern overleg voor meer continuïteit in onze standpunten jegens Venezuela. Maar continuïteit, dat is iets wat ze in Den Haag niet schijnen te kennen…

 6. Ton Zegers zegt: 03-08-14 om 19:24

  We zijn dus toch niet een staat van de VS, Thank God, maar die amerikanen blijven het proberen. Ditmaal lacht Venezuela.

 7. Dannie zegt: 05-08-14 om 08:25

  Ten eerste hij was Aruba binnen gekomen met een vervalste paspoort daarnaast had hij wel zijn diplomaten paspoort inclusief een aantal andere vervalste paspoorten en andere documenten.

  Degenen die die besluit hebben genomen rechter en OM op Aruba zijn beide Nederlanders zo geen Arubaanse Nederlander.

  Nog Aruba nog Curaçao dansen aan de pijpen van de Venezolaanse regering dat doet Nederland die neemt zit hier met de Russen in haar schoot en Maduro de Venezolaanse President die dreigt Aruba binnen te gaan om Carvajal hoe dan ook te bevrijden. In minder dan 48 uur kreeg hij diplomatieke onschendbaarheid en mocht vertrekken en nooit meer Nederlandse bodem aan te rakken.

  En wat diplomaten betreft als je ze allemaal op een kam wil scheren be my guest hoe je het schrijft geef je aan dat Nederlandse Diplomaten het ook doen.

  Het is triest hoe jullie (Nederlanders) veel te vaak een opinie geven terwijl je nooit op een van de eilanden ben geweest en naast het klein beetje nieuws die 99% uit problemen zijn die Nederlandse Regering een besluit/zegje op heeft weten jullie baar weinig over het hoe en wat van daar. Zo ja ik woon hier ik spreek en schrijf jullie taal en ik werk ook nog zo ik voel dat ik recht heb om wat te kunnen zeggen.

 8. meedenker zegt: 22-08-14 om 22:45

  Als nederland een geloofwaardiger leger zou hebben zou Maduro al helemaal niet gedreigd hebben met een inval, dat is te zot voor worden en pure chantage, daar ligt de basis van het probleem, Nederland wil wel regeren over tal van zaken daar, maar neemt dan weer niet zijn verantwoordelijkheid om de eilanden te verdedigen tegen zo’n schurkenstaat dat voor de deur van de ABC,s ligt
  In de jaren 80′ lagen de militaire verhoudingen dusdanig dat Venezuela niets in te brengen had tegen een mogelijk Nederlands antwoord, nu hebben ze geld door olie en een hoop wapens van Rusland gekocht, terwijl het hier hard berg afwaarts is gegaan, het korps mariniers is zelfs volledig weg van de eilanden, er zou miljarden aan het budget van defensie moeten worden toegevoegd om weer een geloofwaardig land te worden i.p.v. overal met de staart tussen de benen te vertrekken

 9. Mooie blog!

Geef een reactie