De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Openbaar Ministerie Sint Maarten heeft geen kwartje om te bellen

Courthouse in Philipsburg | Foto: René Roodheuvel

PHILIPSBURG – Een opmerkelijk vonnis door het gerechtshof in Sint Maarten. Op 10 september werd daar de 47-jarige douane-officier Nestor S. veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij een drugstransport tussen Curaçao en het bovenwindse eiland. Dat vond plaats op 30 januari van dit jaar en betrof 286 kilo cocaïne, verstopt in een partij kleding op vlucht  7I 521 van de Curaçaose carrier, Insel Air. Geschatte straatwaarde: 13 miljoen euro.

Het vonnis is opmerkelijk omdat de rechter in zijn vonnis stelt, dat ‘het Gerecht van oordeel is dat de wijze van vervoer, uit- en invoer van een grote hoeveelheid cocaïne per vliegtuig, alleen mogelijk is door de reguliere controlemomenten te omzeilen. Daarbij staat buiten kijf dat een of meerdere personen werkzaam bij het bedrijf Swissport Cargo Services (Curaçao), airport police (Curaçao) en/of douane (Curaçao en Sint Maarten) actief betrokken moeten zijn geweest bij het transport met ook de wetenschap van een verboden lading.’

Voorwaar een beschuldiging die de alarmbellen op Curaçao  zouden moeten laten rinkelen. Niets is echter minder waar, daarover straks meer.

Personeelstekort
Het Openbaar Ministerie spreekt in de tenlastelegging over een periode van 1 september 2013 tot en met 30 januari 2014, waarin de verdachte douanier zijn drugstransporten organiseerde, maar de officier van justitie heeft die periode bij requisitoir bekort tot 16 januari 2014 tot en met 30 januari 2014. Volgens de rechter houdt dat in dat de officier van justitie de bewezenverklaring beperkt tot enkel het transport van 30 januari 2014. Gevraagd naar de reden om alleen dat transport te betrekken in de zaak, zegt persofficier Lemmers: ‘We hebben niet genoeg mensen om alle boeven te vervolgen’.

Een aantal weken terug kreeg het Openbaar Ministerie (OM) op Sint Maarten ook al een veeg uit de pan vanwege het personeelstekort. In een rechtszaak tegen vier kiezers die bij de verkiezingen hun stem hadden verkocht aan politicus Theo Heyliger, stelde de rechter dat de vier weliswaar schuldig waren, maar dat ze naar huis mochten. Het was volgens de rechter onbegrijpelijk dat het OM de politicus Heyliger buiten schot hield, en vier zielenpoten die wat cash verdienden naar de cel wilde sturen. Daar werkte de rechter niet aan mee.

In de zaak van Nestor S, speelt het personeelstekort nu ook een rol, want de rechter maakt korte metten met de tenlastelegging, als zou Nestor S. lid zijn van een criminele organisatie. Dat is wel zo, volgens de rechter, sterker nog: de verdachte opereert in een breed netwerk van douanebeambten en luchthavenpolitie op Sint Maarten en Curaçao, maar de Officier van Justitie neemt klaarblijkelijk niet de moeite om meer drugstransporten in zijn requisitoir op te nemen. Nestor S. kan dus geen lid zijn van een criminele organisatie en wordt daarvan vrijgesproken.

Curaçao
Nog vreemder wordt het wanneer bij navraag in Willemstad blijkt dat het OM niets weet van enig onderzoek naar welke beambte dan ook*. Kennelijk is het tekort aan juristen en opsporingsambtenaren op St. Maarten zo nijpend, dat een telefoontje naar de collega’s op Curaçao er niet in zat. Terwijl de rechter in Sint Maarten – buiten kijf – vaststelt dat de Douane van Curaçao en/of de Luchthaven Politie op Hato in Willemstad samen met vrachtafhandelaar Swissport Cargo Services betrokken zijn bij drugstransporten naar Philipsburg.

Wie het vonnis en de getuigenverklaringen van deze zaak doorneemt, ziet al gauw dat er een heel netwerk aan mensen betrokken is geweest bij dit en mogelijk andere transporten en dat Justitie ook weet wie. Maar iedereen gaat vrijuit, want het OM heeft geen mensen om al die boefjes te vangen; en ook geen kwartje om collega’s in Curaçao te bellen, zodat ze daar op de luchthaven een justitiële schoonmaak kunnen houden.

-0-0-0-0-

Naschrift:

* Naar aanleiding van dit artikel heeft het Openbaar Ministerie Sint Maarten en het Openbaar Ministerie Curaçao in een gezamenlijke persverklaring gezegd dat er wel degelijk een intensieve samenwerking bestaat tussen beide OM’s in het onderzoek naar drugstransporten tussen St. Maarten en Curaçao. Maar, zo stelt het bericht: ‘het onderzoek heeft tot op dit moment slechts betrokkenheid van twee Sint Maartense douanebeambten bij de invoer van de partij van 268 kg cocaïne aan het licht gebracht.’

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Openbaar Ministerie Sint Maarten heeft geen kwartje om te bellen”

 1. Bas van Stapelberg zegt: 12-09-14 om 07:49

  Niet te geloven, en dit zijn dan de eilanden waar we honderden miljoenen Nederlandse belastingcenten, ieder jaar weer, aan overmaken. Na het lezen van deze verhalen moet iedereen in de Nederlandse politiek toch wel wakker zijn om te concluderen dat de maffia de totale controle heeft over zowel de ABC als de SSS eilanden.

 2. Peter van Koetsveld zegt: 12-09-14 om 22:37

  Inderdaad niet te geloven Bas, hoe klakkeloos je je reactie geeft zonder enige kennis van zaken. Je leest het toch? De overheden van de eilanden hebben geen geld. De waarheid is dat Nederland geen eurocent overmaakt naar de eilanden, maar laat ze juist verpauperen. Zie maar, Aruba is failliet en de bevolking leeft in nood. Jou zo morele Nederland blijft liever bakken met jouw belastingcenten overmaken naar Griekenland, andere europese derdewereldlanden en Ukraïne dan de eigen Koninkrijkseilanden te helpen. Waar zou het aan liggen???

 3. Willem zegt: 12-09-14 om 22:55

  Al die (voormalige) overzeese gebiedsdelen van Nederland zijn door en door corrupt. De hele handel afstoten en in hun eigen sop laten gaarkoken.

 4. Bas zegt: 13-09-14 om 09:01

  De mensen op de Antillen begrijpen ons niet, en wij hen niet. De culturen staan zo ongeveer haaks op elkaar.

  De beste oplossing zou zijn dat alle banden verbroken worden, dat de Antillen een of meerdere staten vormen, en elk zijn eigen weg gaat.

  Alleen, een eiland ter grootte van Texel is gewoon te klein om zelfstandig te zijn. Dat werkt niet

  Dan komt de tweede keus aan bod – een fusie met Venezuela. Alleen, Venezuela is zo’n zooitje, dat kan je je vijanden nog niet aandoen.

  En dus kunnen we nu niet bar veel doen. Uiteraard moeten we de geldkraan dichthouden, want als Nederlanders de rekening moeten betalen, moeten Nederlanders ook zeggenschap hebben over de gemaakte kosten – hetgeen op de Antillen voor kolonialisme doorgaat.

  Maar mijn hoop is dat Venezuela op termijn een prettig land wordt om te wonen, en dat de Antillen dan vragen of ze zich mogen aansluiten.

  Zal nog wel een halve eeuw duren, als ik mij optimistisch opstel.

 5. Bert Schraal zegt: 13-09-14 om 12:08

  Op de facades van de muren van Het Binnenhof zit een centimeters dikke – en eeuwenoude spekkoek. Die mogen ze ook wel eens schoonmaken als er weer eens wat geld over is.

 6. Bas van Stapelberg zegt: 13-09-14 om 14:01

  Ben het niet met eens Peter. Zal je zeggen waarom. Allereerst de Nederlandse belastingcenten richting (corrupt) Zuid Europa is ook iets waar ik een tegenstander van ben, maar dat vergelijken met geld richting Antillen is appels met peren vergelijken. Weet dat er genoeg geld is, het ligt bij de politie en justitie aan motivatie, gebrekkige kennis/corruptie dat het een puinhoop is. Deze puinhoop wordt bewust door de politiek gecreëerd . Misschien weet je nog wel dat allerlei politiebobo’s 15 a 20 jaar geleden riepen te roeptoeteren dat zij de criminaliteit niet konden aanpakken omdat zij geen nieuw politiebureau hadden, geen snelle computers, geen snelle politieauto’s geen goede schoenen en ga maar door. Het lag aan iedereen behalve aan politie en justitie zelf. Resultaat, wetgeving schandalig opgerekt, privacy bestaat niet meer, gloednieuw bureau’s waar zelfs een multinational nog jaloers op is, opsporings–apparatuur om vanhier tot de maan iemand af te luisteren, de snelste auto’s die er bestaan en nog kunnen ze de criminaliteit nog niet aanpakken, raar toch? Wat constateer ik, een achtervolging van Amsterdam naar Eindhoven met levensgevaarlijke zware criminelen zijn ze niet in staat om op te lossen. Wat maak ik mee als burger met het schandalige lage dienstniveau van dit miljarden verspillende apparaat. Een volle portemonnee gevonden op vrijdagavond zeven uur. Naar het gloednieuwe politiebureau, niemand aanwezig, door de intercom krijg ik te horen dat de portemonnee maar naar de eigenaar gebracht moet worden. Ja maar neemt u dit niet in ontvangst? Nee dat doen we niet. U kunt toch wel even naar buiten komen om dit in ontvangst te nemen. Nee dat gaat niet er is niemand meer en wij doen dit niet meer. Een kleine gebeurtenis maar het tekent de ziekelijke mentaliteit bij deze mensen en diensten en het heeft niks met geld te maken.

 7. Donellis zegt: 14-09-14 om 18:31

  Ik ben het met Bas van Stapelberg eens. De probleem is niet zozeer geldverspilling. In de Caribische gebied is er een groot tekort aan personeel voor, onder andere, onderzoeksbevoegheden. Ik kom zelf van St. Maarten en heb het genoeg tijden meegemaakt dat de bestuur van het eiland om personeel vroeg en de verzoek wordt niet gehonereerd of het duurt heel lang voor dat iets daadwerkelijk gebuert.

 8. rob zegt: 24-09-14 om 14:21

  dat zou inderdaad beste oplossing zou zijn dat alle banden verbroken worden.

 9. Heel goed artikel

 10. Ik ben het ook met Bas van Stapelberg eens

Geef een reactie