De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Nederland op Caribisch oorlogspad?

Stembureau Curaçao

Nederland is op oorlogspad. De laatste aanwijzing van de Rijksministerraad voor Sint Maarten is opmerkelijk, maar past in de nieuwe verhoudingen die het moederland heeft met de eilanden overzee. Niet eerder bemoeide Nederland zich zo nadrukkelijk met de poppetjes: de gouverneur krijgt opdracht te wachten met de benoeming van kandidaat-ministers en de kandidaat-minister-president op het Bovenwindse eiland. 

De basis voor dit ingrijpen in de politieke constellatie van Sint Maarten ligt besloten in twee rapporten over de integriteit van het bestuur op het eiland, waarbij sprake is geweest van ongewenste belangenverstrengeling en misbruik van macht, op alle niveaus en bij cruciale instellingen van het openbaar bestuur van Sint Maarten. Een opmerkelijk vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie over stemfraude op het eiland was het laatste zetje dat Nederland nodig had, om te doen wat het voorheen nooit durfde: het aanpakken van corruptie in de politiek en het bestuur van de eilanden.

Grondvesten
Wie denkt dat het ingrijpen vanuit Den Haag een voorlopig hoogte- of dieptepunt is in de relaties binnen het Koninkrijk, moet ik teleurstellen: you ain’t seen nothing yet. Op Curaçao is een politieke ontwikkeling bezig die het Koninkrijk op z’n grondvesten zal doen schudden. Een ontwikkeling die door velen met lede ogen wordt aangezien, maar waar niemand vooralsnog een antwoord op lijkt te hebben.

Voormalig premier Gerrit Schotte en Theo Heyliger zijn innig verbonden door een gezamenlijke, Italiaanse casinovriend: Franscesco Corallo. Deze Italiaanse maffiabaas heeft veel geïnvesteerd in het aan de macht krijgen van zijn kompanen in de politiek. Dat ging relatief eenvoudig. Schotte kreeg genoeg cash om met een vinger in zijn neus de eerste nieuwe premier van Curaçao te worden. Twee jaar lang ging dat goed en bijna mocht Corallo de scepter zwaaien in het instituut dat als enige geld mag drukken voor de twee landen, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Aan de macht komen was geen probleem, aan de macht blijven wel. Het eerste en enige kabinet van Gerrit viel in augustus 2012. Een streep door de rekening van de mensen met nieuw geld. Die wezen het westerse, door Nederland geïntroduceerde  parlementaire democratische stelsel als schuldige aan. Dit stelsel maakte het mogelijk om regeringen naar huis te sturen. Bovendien konden individuele Statenleden binnen de eigen fractie een eigen koers gaan varen, waardoor een zittende regering niet altijd zeker is van steun en dus van behoud van de macht.

Reforma
Schotte bedacht met zijn geldschieters een nieuw parlementair systeem: Reforma, het Papiamentse woord voor ‘hervorming’. Kern van dit nieuwe systeem is dat het volk een leider kiest, zijn eigen minister-president en dat die – eenmaal gekozen – niet meer afgezet kan worden binnen zijn termijn. Hij kiest zijn eigen ministersploeg, die geen vertrouwen van het parlement nodig heeft om te kunnen (blijven) regeren.

Er hoeven geen coalities meer gevormd te worden, de minister-president krijgt een blanco volmacht om te regeren. Dat laatste heeft gevolgen voor de relatie in het Koninkrijk. Omdat er geen coalitiekabinetten meer nodig zijn, is er ook geen rol meer weggelegd voor de gouverneur, ‘ook niet in een formatieproces van een regering, om zich te mengen in interne politieke aangelegenheden van ons land’, zoals Schotte dat omschrijft.

Nou, als je oorlog wilt, dan krijgt Nederland met Reforma die oorlog op een presenteerblaadje aangeboden.

Obstakels
De geldschieters van Gerrit Schotte hebben het goed uitgedacht en weten dat de charismatische leider van MFK de man is die een groot deel van de arme bevolking van Curaçao voor een appel en een ei aan zich kan binden. Bij de verkiezingen in 2012 kon die bevolking al afrekenen met zijn beleid, dat Curaçao binnen twee jaar opnieuw in een schuldencrisis had gestort. Maar dat gebeurde niet. Sterker: zijn coalitie won één zetel in het parlement: Schotte kreeg 21,2 procent van de stemmen en moest alleen Helmin Wiels van Pueblo Soberano voor hem dulden.

Na het wegvallen van zijn grootste opponent, in mei 2013 zijn er nog maar twee obstakels, die hem en zijn geldschieters afhouden van een nieuwe periode waarin groot geld verdiend kan worden: het parlement en het Koninkrijk.

Met Reforma is dat probleem in één keer opgelost.
Nederland wil oorlog? Wacht maar…

Tags: , , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


15 reacties op “Nederland op Caribisch oorlogspad?”

 1. Doreen Vlietstra zegt: 18-10-14 om 17:57

  Gemakshalve wordt even vergeten dat de ” arme sloebers” op Curacao van hun democratische stem zijn bestolen doordat kabinet Schotte viel door omkoping van partijleden die hun zetel meenamen. Aan het bewind kwam een PM en een gevolmachtigde minister waarvan de bevolking stelde dat ze niet gekozen waren door het volk een aanwijsbare fraude pleegde. bij het aankaarten van deze zaken gaf Nederland te kennen dat dat een zaak was van het land Curacao. Voor het baantje van Corallo die in dit gebied vooral in de regio veel contacten heeft op agriculture gebied, heeft Schotte netjes aan Italie gevraagd of deze meneer bewezen maffia connecties heeft. Zelf heb ik nooit begrepen waarom hij dat aan Italie moest vragen daar meneer Corallo een Nederlands staatsburger is. De Nederlandse ambassade heeft toen na onderzoek een brief geschreven dat er geen enkele aanleiding was om te veronderstellen dat meneer Corallo mafia connecties heeft. Later kwam er een schimmig briefje, geschreven op Ambassade papier dat er sterke verdenkingen waren die niet officieel geuit mochten worden. Dat schimmige briefje van nu ontslagen ambassade medewerkers werd werkelijkheid in de media, ondanks dat Italie officieel verbood om de heer corallo te blijven beschuldigen van maffia zaken waarvan ooit zijn vader was beschuldigd , lang voordat hij naar St. Maarten vertrok en Nederlands staatsburger werd. De arme sloebers op Curacao hebben het idee dat ze niet helemaal serieus worden genomen wat betreft hun democratisch recht en dat er een spelletje met hun wordt gespeeld. Het feit dat de arme sloebers als Europees staatsburger nog steeds geen recht hebben op fatsoenlijk onderwijs, dat milieu normen niet worden nageleefd en slechte gezondheidszorg en sociale opvangnet geeft aan dat ze als tweederangsburger worden beschouwd en ze dus de integriteit van Nederland met de gehele vervuilde zoutpan van Jan Kok nemen.

 2. Bas van Stapelberg zegt: 18-10-14 om 19:05

  Goed gedaan, en nu doorzetten en je niks aantrekken van zetbaasjes in de politiek en de lokale media die betaald worden door de drugsmaffia. De gewone man op de Antillen zal op termijn alleen maar voordeel krijgen van politici die de strijd met deze octopus aangaan.

 3. G.B. zegt: 19-10-14 om 08:45

  Waar bemoeien we ons eigenlkijk mee?

  Wij, met onze Nederlandse mentaliteit, maken ons hier veel te druk om die mensen met hun Caribische “laat maar waaien en en ander ruimt de rommel wel op” mentaliteit.

  Wanneer die mensen daar willen leven zoals ze zelf willen – met corrupte macho’s enzo – laat dat dan toe.

  We moeten nu eindelijk ons koloniale verleden van ons afwentelen en de eilanden de eilanden laten. En wat ze met die zelfstandigheid willen is aan hun. aansluiten bijelkaar of bij Venezuela of elk apart…

 4. Bas van Stapelberg zegt: 19-10-14 om 11:42

  Nou G.B. waar bemoeien wij ons mee? Dat gaar alleen maar op als de eilanden geen cent meer zouden aannemen van Nederland en dat is niet het geval. Zolang de eilanden financieel worden onderhouden door de Nederlandse belastingbetaler mag ik toch hopen dat wij ook bemoeienis mogen hebben met democratische spelregels op deze eilanden.

 5. G.B. zegt: 19-10-14 om 13:18

  Wanneer die eilanden zelfstandig zijn, moeten ze natuurlijk hun eigen broek ophouden, op een manier die ze zelf moeten bepalen.

 6. R. Henriquez zegt: 19-10-14 om 13:25

  Moeten we niet eerst voor ons eigen Nederlandse straatje vegen?
  Voor de totstandkoming van het kabinet Schotte had de veiligheidsdienst al aangegeven dat een handvol van de voorgedragen bewindslieden NIET ministeriabel waren. Zonder blikken of blozen zette minister Donner door en gaf de Curaçaose gouverneur opdracht deze verdachte lieden te benoemen. Over de ellende die volgde zijn tot op heden boeken vol te schrijven.
  Was de reden voor de Nederlandse handelswijze de zo gewenste totstandkoming van het gedoogkabinet met de PVV? Was het niet dát misbaksel met de PVV dat desastreuze gevolgen had voor het het land Curaçao (ontstaan op 10-10-2010)?

 7. Bas van Stapelberg zegt: 19-10-14 om 15:27

  Ja ja dat klopt ook wel Henriquez, Donner heeft trouwens buiten deze zet, willens en wetens maffia bestuurders aanstellen, nog een aantal streken geleverd waar we nog lang de zure druiven van plukken. Weet nog dat hij zei dat er maar vijfhonderd Polen naar Nederland zou komen. Over zijn rol in de Demmink zaak maar te zwijgen.

 8. jerry kirindongo zegt: 19-10-14 om 19:17

  Dit is een mooi begin van een nieuwe tijd waarin er nieuwe normen in het koninkrijk moeten gaan gelden gelden.
  Nederland is nu gevangene van het zelf gemaakte statuut maar kan nu niet meer lijdzaam toekijken.
  Als je als land in het koninkrijk wil blijven moet je behoorlijke integere bestuurders aanleveren, vanwege de kleine gemeenschappen op de eilanden is dit moeilijk. Het is nog moeilijker om goed te screenen, daarvoor is een koninkrijksscreening orgaan voor nodig die in alle landen een gedegen screening uitvoert (ook in Nederland).
  In dit screeningsorgaan hebben deskundigen van alle koninkrijkslanden zitting.
  Als een land het er niet mee eens zijn kan men vrijwillig uit het koninkrijk stappen (behalve Nederland) en dan een gemenebest relatie met Nederland aangaan zonder de voordelen als het paspoort, goedkoop lenen en een vangnet voor als misloopt, maar op basis van echte gelijkwaardigheid.

 9. We kunnen eerst beter zorgen dat het in nederland allemaal goed geregeld word

 10. Quote: Wij, met onze Nederlandse mentaliteit, maken ons hier veel te druk om die mensen met hun Caribische “laat maar waaien en en ander ruimt de rommel wel op” mentaliteit.
  Wanneer die mensen daar willen leven zoals ze zelf willen – met corrupte macho’s enzo – laat dat dan toe.

  Hoe komt u erbij dat wij het maar laten waaien. Gaan we de mantra deze donkere mensen werken niet herhalen. Ik ben gewoon een manager bij een bedrijf. En werk voor de kost net zoals iedere andere nederlander doet. Ik wil ook me kinderen in gezondheid opvoeden. Misschien eerst ons als mensen zien zal een groot deel van de problemen kunnen oplossen.

 11. Ik verblijf op dit moment al enkele jaren in Mexico-Stad en als ik met mijn Nederlands koppie een taxi neem gebeurd het regelmatig dat een chauffeur (die meestal veronderstelt dat ik Amerikaan ben) begint te zeuren over de aan de US “Verloren Gebieden”. In het verleden heeft een Mexikaanse president de zuidelijke staten van de V.S. verkocht aan Washington. (Eigenlijk wilde president Antonio López de Santa Anna (Santana, zegt de chauffeur) heel Mexico verkopen, maar de amerikanen wilde alleen Texas, Arizona en California.) Die gebieden zijn van ons gestolen, zegt de taxi chauffeur. En denk je dat de mensen die in in Texas en California wonen weer bij Mexico zouden willen horen?
  Zou jij ook niet liever in een amerikaanse taxi rondrijden met een goede school voor je kinderen en een fatsoenlijk ziekenhuis voor je familie?
  Natuurlijk willen de mensen op de Cariben leven zoals wij in Nederland en zij wachten al eeuwen op de Nederlandse regering om hen te bevrijden van dat corrupte gespuis!

 12. G.B. zegt: 23-10-14 om 17:30

  @Hoe komt u erbij dat wij het maar laten waaien…@
  Als ik u lees, dan gaat het daar allemaal prima, is er niets aan de hand. De feiten zijn anders.
  Dat is niet voor niets.

 13. Het wordt tijd dat (europees) Nederland uit het koninkrijk treedt!

 14. bmanneke zegt: 04-11-14 om 11:58

  Geld regeert. Hetzelfde zien we aan onze eigen grenzen gebeuren in Oekraiene. Poetin, een dictator, of maffiabaas, plaatst zijn mannetjes nu in Oekraiene. Laat miljoenen mensen lijden en sterven. Dat enkel om geld, macht en status.
  En ook daar doet de NL regering niets. Zelfs nadat er een vliegtuig vol met Nederlanders uit de lucht werd geschoten gaat de portemonnee voor. Ook in Nederland is de maffia lobby sterk. Zo sterk dat de Nederlandse regering er niet tegenop gewassen is.

  Kijk eens naar Duitsland. Toen maffia zoals oud President Schroeder samen met Poetin al zijn geld en connecties in het werk stelde om Oekraiene te annexeren werden in Duitsland de onderzoeksjournalisten wakker. Inmiddels is de man uitgeschakeld. In Nederland kennen we weinig onderzoeksjournalisten en kan de maffia rustig door blijven lobbyen.

  Of het nu Curacao is of aan onze EU grens, van onze regering en journalistiek zou je moeten kunnen verwachten dat zij dit aan de kaak stellen en dat we aktie ondernemen. Op de lange termijn is dat het beste voor ons. Dat dit niet tot amper gebeurd is voor mij beangstigend. Wat is er mis in ons landje? Zijn we door oa de PVV te veel naar binnen gekeerd?

 15. Politieke corruptie op de Antillen zal bestrijd moeten worden door alle inwoners. De politieke bestuurders dienen daar het voorbeeld te zijn voor de bevolking. Politieke corruptie is een international probleem een uitdaging om international deze te bestrijden daar maakt de Antillen ook deel van. Corruptie kent geen grenzen, cultuur, macht, onderdanigheid. De richting waarin een land zich sociaal en economisch verkeert, zal en kan sprake zijn van corruptie. De economische grootheden zoals Amerika, Rustland en andere Europese landen en ook Nederland zijn groot geworden van corruptie en dit heeft geleidt tot voorvaardig sociale en economische ontwikkelingen omdat een deel van corrupte opbrengsten zijn beland in de landskas. Ik wil hiermee niet zeggen dat politieke corruptie goed is. We moeten met ons allen op de Antillen politieke corruptie openbaar moeten maken wat betreft het aantal en de omvang en durven deze te melden.

Geef een reactie