De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Brussel

 • Cyanide in mijn bloed?

  Of er cyanide in mijn bloed zit? Vorige week heb ik het laten testen, na de treinramp in Wetteren. Ik heb er vier dagen rondgelopen.

  De geruststellende woorden van de gouverneur heb ik nooit vertrouwd. Hij zei vlak na de ramp dat het gif in het riool geen enkel gevaar vormde. Kort daarna is het perscentrum ontruimd. Er was gif gemeten.

  In de dagen na de ramp was er in Wetteren veel onduidelijk. Was het gif wel of niet gevaarlijk? Moest er wel of niet worden geëvacueerd? En ook: wel of niet je bloed laten testen?

  Twee dagen na het ongeluk kregen alle bewoners de raad naar hun huisarts te gaan. Een dag later was het advies: alleen wie klachten heeft, moet zijn bloed en urine laten onderzoeken.

  Sommige deskundigen betwijfelden hoe nuttig het testen was. Blauwzuurgas is niet terug te vinden in bloed. Cyanide wel, maar alleen als je er snel bij bent.

  Het Belgische ministerie van volksgezondheid beloofde met richtlijnen te komen voor de bloedtest. Twaalf dagen na de ramp zijn die richtlijnen er nog steeds niet.

  Sterker nog. De 1700 stalen bloed die zijn afgenomen in Wetteren, zijn nog steeds niet onderzocht. Want nog altijd heeft de Belgische overheid niet bekend gemaakt waarop getest moet worden. Het gaat om bloed van bewoners, hulpverleners, journalisten.

  Ik heb mijn bloed onmiddellijk laten testen, nog voor de eerste oproep van de gouverneur. Bij mijn eigen huisarts gelukkig, ver van Wetteren. Na een week kreeg ik de uitslag: er zit geen cyanide in mijn bloed. Oef.

  Of ik het kankerverwekkende blauwzuurgas heb binnengekregen? Ik vermoed van niet, al mijn bloedwaarden zijn in orde. En anders dan de 400 mensen die in het ziekenhuis zijn beland, heb ik nergens last van gehad. Maar hoe gevaarlijk het echt was in Wetteren, wordt misschien pas over een jaar of twintig duidelijk.

  3 reacties Lees verder →

 • Stiekem toch noodplannen voor een Griekse exit

  Door Gwen Ter Horst

  In aanloop naar de Griekse verkiezingen van aanstaande zondag stijgt de spanning. De beurzen reageren onzeker en vandaag viel zelfs de woordvoerder van de Europese Commissie uit zijn rol.

  2 reacties Lees verder →

 • Elfstedentocht: ook Belgen teleurgesteld

  Ze begrepen het niet helemaal, die Elfstedenkoorts, maar de Belgen leefden wel mee.  Vlaamse media rapporteerden de afgelopen dagen uitgebreid over de mogelijke Elfstedentocht. De koorts leek soms zelfs over te slaan op de Belgen – vooral op de Vlamingen dan.

  Vooral de schaatsers hier kregen het te pakken. Ik interviewde er gister een paar op de Kraenepoel in Aalter, een van de beste plekken in België om op natuurijs te schaatsen. Onder hen Frans van den Bossche, een van de 72 Belgen met een startbewijs voor de Elfstedentocht. Hij won vorige week de alternatieve Elfstedentourtocht in Weissensee. Hij was vast van plan de Nederlanders er in de echte Elfstedentocht ook uit te schaatsen.

   

   

  Vanmorgen belde hij. Of de reportage nog wordt uitgezonden. Het antwoord is nee, helaas. Want in het Journaal past na de persconferentie van gisteravond uiteraard geen verslag meer over hoopvolle Belgen. Daarom als troost, de video op dit weblog hierboven.

   

   

   

   

  Geen reacties Lees verder →

 • Het spel tussen Oekraïne en Europa

  Tijdens het EK-voetbal deze zomer zullen heel wat Nederlanders hun oranje tentjes opzetten in Oekraïne. In dat zelfde land heeft de huidige president Janoekovitsj zijn voorganger Timosjenko de gevangenis in gegooid. 

  Geen reacties Lees verder →

 • Eurocrisis voor dummies: spelen met andermans geld

  Stel: je bent een pensioenfondsmanager uit een braaf land, ver verwijderd van de eurozone. De pensioenpremies in jouw land worden netjes afgedragen en aan jou de taak om de pot met premies waardevast de toekomst in te loodsen. In ’t beste geval zorg je dat de pot wat groter wordt. Een beetje buffer kan geen kwaad.

  Je leest wat prospectussen van regeringen in de gloednieuwe eurozone. Het is 2001, de euro is net geïntroduceerd in landen met klinkende namen: Italië, Frankrijk, Nederland, Duitsland – onweerstaanbaar!

  55 reacties Lees verder →

 • Louter vrolijk nieuws uit Wroclaw

  Door redacteur Gwen Ter Horst in Wroclaw

  Het gaat goed met Europa, het gaat goed met de euro. Het is niet waar en toch ga je het in het Poolse Wroclaw een beetje geloven. Vanochtend kwam de Eurogroep bijeen. En vanmiddag en morgen de ministers van Financiën van heel de EU. Je  zou denken dat het gezelschap een hoop te bespreken heeft, maar op de persconferentie achteraf hoor je er weinig over.

  6 reacties Lees verder →

 • Prins Laurent terug in de gratie

  Prins Laurent rijdt tegenwoordig in een opvallend kleine auto. Ik reed hem vanmorgen bijna van de weg in Tervuren, het dorp waar hij woont. De prins zat achter het stuur van een minuscule Fiat 500. Hij paste er nauwelijks in.

  De prins die bekend staat om zijn voorliefde voor grote, snelle en vooral dure auto’s, heeft zijn levensstijl aangepast. Hij is afgevallen. In Belgische kranten staan foto’s van een stralende Laurent, die zegt dat hij ‘met veel moed’ 15 kilo kwijt is.

  En de prins is in ere hersteld. Koning Albert ontzegde Laurent vier maanden geleden de toegang tot het paleis, omdat Laurent op eigen houtje de voormalige Belgische kolonie Congo had bezocht –en zelfs op bezoek ging bij president Kabila. Laurent was daarop niet langer welkom op het paleis en bij officiële gelegenheden van de koninklijke familie. Zelfs op de nationale feestdag mocht Laurent niet meedoen.

  Maar nu duikt de prins weer op in de officiële koninklijke agenda. Morgenmiddag is hij in Deurne bij de uitreiking van de Vlaamse Ruimtelijke Planningsprijs 2010. Een bescheiden maar belangrijke comeback voor het ‘enfant terrible’ van het Belgische koninklijk huis.

  Toch moet Laurent oppassen. De pers blijft hem nauwlettend in de gaten houden. Zo melden Belgische kranten vandaag dat de prins op een huwelijk in Duitsland een half uur te laat kwam, met zijn auto in een voetgangersgebied reed en parkeerde op een invalidenparkeerplaats. En niet met zijn bescheiden Fiat, maar met zijn zwarte Porsche.

  1 reactie Lees verder →

 • Redding euro ongrondwettelijk?

  “Wij verdedigen het fundamentale recht op eigendom.” Professor Markus Kerber is een overtuigd tegenstander van de reddingsacties voor de Euro. Door Griekenland, Ierland, en wellicht straks Portugal overeind te houden met belastinggeld, overtreden de politici de wetten, die ze zelf hebben opgesteld. Omdat de wetenschapper Kerber denkt dat de politici de wet met voeten treden, heeft hij het Duits grondwettelijk hof gevraagd of Angela Merkel niet teruggefloten kan worden.

  In het sjieke gebouw van de University Foundation in Brussel, legt Kerber anderhalf uur lang uit dat er zo spoedig mogelijk een eind moet komen aan de reeks reddingsacties voor de Eurolanden. Niet voor niets staat in het europees verdrag een artikel, dat verbiedt om de failliete boedel van een land op te kopen, de ‘no bailout clause’. Kerber hoopt dat de hoogste Duitse rechter hem gelijk geeft, en zo het Europees reddingsfonds buiten de wet plaatst.

  “Maar wat dan?”, vraag ik de man die het Angela Merkel zo moeilijk maakt. Gewoon, accpeteren dat die landen de Euro verlaten. Het zal een aardbeving zijn in Europa, maar een stevige schok is goed. Het zou volgens Kerber gezonder zijn als Griekenland, Ierland, Portugal en andere zwakke landen uit de Eurozone worden gezet. Bovendien moet al het hoge personeel van de EU vervangen worden. Barroso, de baas van de commissie, Trichet, de president van de Europese Centrale Bank, opstappen en plaats maken voor leiders die wel consequent de wetten toepassen.

  “En het argument van minister De Jager en zijn collega’s, dat Nederlandse, Duitse banken dan miljarden verliezen, die ze bij zwakke landen hebben uitstaan? Is dat goed voor de belastingbetaler, die dan weer de redding van ING en ABN Amro moet gaan betalen?” Laat die ministers eerst maar eens bewijzen dat het zin heeft Griekenland te redden, een land dat economisch gezien weinig voorstelt, zo antwoordt Kerber gedecideerd. Een schokje zal er wel zijn, maar alles beter dan met onwettige reddingsfondsen aan te modderen. Het is een keuze..

  5 reacties Lees verder →

 • Waarom Rusland niet kan

  300px-tupolev_tu-154Hij trilde nog na, de Belgische sportverslaggever die half november mee vloog naar Rusland met het nationale voetbalteam. De Belgische selectie, de Rode Duivels, blijkt achteraf aan de dood te zijn ontsnapt.

  3 reacties Lees verder →

 • Europa’s Mooiste

  Grote MarktDe Belgen hebben de laatste tijd niet veel om fier op te zijn. Het land kampt met een bestuurlijke crisis, de teloorgang van de katholieke kerk en een nationaal voetbalelftal dat geen potten kan breken. Maar afgelopen week was er voor de verandering eens positief nieuws: de Grote Markt in Brussel werd uitgeroepen tot het mooiste plein van Europa.

  2 reacties Lees verder →

  • Over dit weblog

   Het NOS-team in Brussel, bestaande uit correspondenten Chris Ostendorf en Joris van Poppel, houdt vanuit hun standplaats een weblog over de Europese Unie en België.

   Chris Ostendorf Joris van Poppel
   Redacteur Gwen ter Horst en Wereldomroep-correspondent Tijn Sadée schrijven ook blogs voor deze standplaats. Verder zullen stagiaires hun bijdragen leveren aan de blogpagina.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.