De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Floorpass opent deuren op conventie

Van Barack Obama had nog niemand gehoord, alles draaide op de Democratische conventie van 2000 om Al Gore. Hij zou na acht jaar de opvolger worden van president Bill Clinton. Het liep anders, want de familie Bush gooide roet in het eten. Zoon ‘W’ werd president, na een strijd die we allemaal kennen als de verkiezingen van ‘too close to call’.

Terug naar de zomer van 2000, de conventie van de Democratische partij in Los Angeles. Plaats van handeling was het Staples Center, zo’n enorm Amerikaanse sportstadion omgetoverd tot vergaderzaal. Of beter gezegd, een circusarena voor het politieke feest. Buitenlandse media waren welkom, maar telden niet echt mee.

Wij waren er wel. Met z’n allen in een trailerpark naast het stadion, onder de snelweg en naast het treinspoor. Geen plek om lang te blijven zitten, de actie was IN het stadion, op wat zo mooi heet ‘the Floor”. En juist daar was het moeilijk te komen voor Dutch National Television NOS.
Veel vraag

Omdat het zo vol is op die conventievloer en iedereen daar wel een televisie-of radio onderwerp wil opnemen, is er een poolsysteem met een tijdschema opgesteld. Per half uur mag er op prime time iemand met een floorcard naar binnen. Een groep van zo’n acht Europese omroepen moet die kaart delen. Het team van de NOS bestond uit twee correspondenten, aangevuld met een correspondent van het toenmalige NOVA en één van de Vlaamse VRT. Als senior producer was het mijn taak om iedereen op het juiste moment de vloer op te krijgen. Te veel aanvragen, te weinig tijdslots. Wat te doen?

Al snel had ik door dat de floorpasses voor de Europese omroepen beheerd werden door Jeff van de EBU. Een echte ‘been there done that-man’, die al jaren voor de European Broadcasting Union werkte.

Ballonnen

Het was vast niet zijn eerste conventie. Als een echte schatbewaarder waakte hij over de passen en over de tijd. Te laat terug met de doorgeefpas betekende een beurt overslaan.

Maar hey, Jeff werd mijn zakenvriend, ik zorgde dat ik bij hem in de buurt bleef. Door zijn strenge regime kwam de doorgeefpas vaak eerder terug of viel iemand uit. Daarvan maakte ik dan handig gebruik. Met correspondent en camerateam op standby bij de ingang. We maakten mooie reportages op die o zo begeerde vloer, op het juiste moment, tijdens belangrijke speeches.

Een ding lukte niet, namelijk om op de laatste avond op de vloer te zijn tijdens het naar beneden komen van de rood-wit-blauwe ballonnen. Maar een soort skybox in de nok van het stadion maakte veel goed. Daar mochten we staan en konden we de nog niet uit het net losgelaten ballonnen bijna aanraken. We zagen ze voor ons naar beneden komen, toch een paar seconden eerder dan al die mensen op de vloer!

Rutger Mazel

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie