De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

“Egyptenaren zijn verdrietig over de situatie in hun land”

De hele dag heeft men in Egypte met spanning uitgekeken naar het moment dat het ultimatum verliep, dat het Egyptische leger aan president Morsi had gesteld. De politieke spanningen en daaruit vloeiende onrust in het land, drukken een grote stempel op het dagelijkse leven.

De Nederlandse Renske woont in Nasr City, een district van Caïro. In haar eigen wijk wordt de onrust voornamelijk veroorzaakt door een kleine groep mensen die ’s avonds de straat op gaat. “Ze lopen met vlaggen rond en roepen leuzen. De groep is misschien 30 man groot met daarbij zo’n 20 toeschouwers die het allemaal wel interessant vinden om te bekijken. Om 22.00 uur gaat iedereen weer naar huis om tv te kijken. Verder gebeurt er weinig.”

De banken in de buurt zijn al twee dagen dicht, net als de wisselkantoren. Wel zijn de winkels gewoon open. Eten, water en andere goederen zijn nog te koop, maar aan benzine is een groot tekort, zegt Renske. “De afgelopen tijd stonden er tot diep in de nacht lange rijden voor het benzinestation, nu is het station gesloten omdat er simpelweg geen benzine meer wordt geleverd.”

Grimmige sfeer

Het leven lijkt ondanks alle onrust gewoon door te gaan. “Ik en mijn gezin merken in onze wijk niet heel veel verschil. Alle taxi’s en bussen rijden, mensen gaan naar hun werk. Pas vandaag zag ik voor het eerst dat sommige bedrijven gesloten zijn of eerder dicht gaan. Ook is de sfeer wat grimmiger geworden. De scholen zijn al dicht vanwege de zomervakantie.”

Iedereen in de wijk heeft een eigen mening over de situatie en de discussies tussen buren lopen soms hoog op. “Mensen zijn gespannen en verdeeld, maar bovenal erg verdrietig dat Egypte in deze situatie is beland. Ze willen gewoon hun leven kunnen leiden, hun brood verdienen en hun kinderen opvoeden in een goede situatie.”

Partijdigheid

Renske volgt het nieuws over de situatie in haar land via Arabische en Engelstalige nieuwszenders. “De Arabische zenders lijken betrouwbaarder, maar ook een beetje partijdig. Zo zijn er vooral ‘experts’ die aan de kant van de demonstranten staan op de tv en geen aanhangers of voorstanders van president Morsi.”

Voorraad eten en drinken

Hoewel nog niet duidelijk is wat het aflopen van het ultimatum tot gevolg heeft, bereidt Renske zich voor op het ergste. “We hebben voor de zekerheid een voorraad eten en drinkwater voor een paar dagen aangelegd. Al denken we dat het uiteindelijk wel los zal lopen.”

Ze verwacht dat het leger de mensen op het Tahrirplein zal vragen om naar huis te gaan en het verder aan hen over te laten. “De mensen hier respecteren het leger enorm, omdat het ook in het verleden heeft laten zien dat de bevolking op het leger kan rekenen.”

Geen goed of fout

De situatie is ingewikkeld, en dat probeert Renske ook aan haar kinderen mee te geven. “Ik heb ze uitgelegd dat er in zo’n situatie veel verwarring ontstaat en niemand echt goed of fout is: er worden aan alle kanten fouten gemaakt. Mensen moeten vooral zelf nadenken en niet roepen wat anderen roepen.”

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op ““Egyptenaren zijn verdrietig over de situatie in hun land””

  1. Marco Geilenkirchen zegt: 05-07-13 om 15:14

    Misschien toch maar weer een farao?

  2. Ik hoop dat Renske haar kinderen ook leert te kiezen op een gegeven moment.

Geef een reactie