De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Nederlander wil regels, Belg vertrouwt mensen

Uiteraard heel kort door de bocht maar er klopt mij dunkt veel van, op de redacties en in de wereld. Het klinkt ook misplaatst sympathiek voor de Belg/Vlaming. Als het er op aankomt, gaat het die Vlaming inderdaad om de mensen, maar dan wel de mensen die hij kent.

Eind vorige week de afsluitende sessie van de Nederlands/Vlaamse journalistenuitwisseling. Wat we van elkaar vonden en zo. En wat we vooraf al dachten leek te kloppen. Nederlanders vergaderen en organiseren meer. Geduldig. Dat mag tijd kosten. En een voorstel van de baas wordt soms democratisch afgeschoten. Nederlanders maken minder domme fouten dan Vlamingen, maar wij zijn dan weer sneller en creatiever. Even bellen, en het is geregeld.

In Vlaanderen wordt kort vergaderd, want er wordt alleen informatie uitgewisseld: wie doet wat wanneer, en hoe kan een ander daar op inpikken of gebruik van maken. Beslissingen vallen buiten de vergadering. Wij hebben echte chefs. Met een sprankelend idee loop je naar de echte baas, niet naar een coördinator, en je gooit het zeker niet in de groep. De Nederlanders praten over netwerken – en gaan zelfs dat systematiseren. Wij netwerken zonder regels. Soms is dat snel en efficiënt – op een manier waar de Nederlanders niet tegen op kunnen. Soms is het ons kent ons.

Net vandaag gaat het in Utrecht over Fortis. Fortis werd heel Belgisch bestuurd. En de Belgen schuiven weer iemand naar voren uit de oude club: Etienne burggraaf Davignon. Een maatje van Maurice graaf Lippens, de voorzitter die eervol ontslag nam. De man die ABN -Amro kocht zonder zeker te zijn dat hij er het geld voor had. Grootsheid heeft zijn prijs. Benieuwd wie het haalt: de gespreide meerderheid van gedupeerde aandeelhouders die niet eens geloven dat er naar hun geluisterd wordt, of de georganiseerde Belgische club. En, het zou wel eens kunnen dat het dié mensen gaat om macht en Belgische invloed, en niet zozeer om het geld. Zeker niet om dat van de kleine aandeelhouder. Maar ik hoop dat ik me vergis.

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie