De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Over de Buitenlandredactie

De buitenlandredactie van het Journaal is een multimediale club mensen, bestaande uit zo’n 40 bureauredacteuren in Hilversum en 35 correspondenten in 25 buitenlanden, plus nog wat freelancers die af en toe wat aan ons leveren.

De NOS heeft eigen bureaus in Washington, Brussel, Berlijn en Peking. Verder zitten er correspondenten in Rio de Janeiro, Buenos Aires, Paramaribo, Willemstad, Londen, Parijs, Kopenhagen, Madrid, Rome, Belgrado, Athene, Budapest, Moskou, Istanbul, Tel Aviv, Amman, Nairobi, Johannesburg, Delhi, Jakarta en Sydney.

Buitenlandredactie

Multimedialiteit betekent dat redacteuren of correspondenten voor alle media kunnen werken, niet dat ze dat ook tegelijkertijd doen. Kort na de samenvoeging van radio, televisie en internet bij de NOS hadden we die gedachte nog wel: één redacteur werkt een verhaal uit voor verschillende media. Maar dat bleek al snel ondoenlijk: elk medium kent zijn eigen specifieke vormen en genres, het wordt te veel om dat allemaal te combineren. Bovendien is de ene redacteur goed in radio, waar de ander een voorkeur heeft voor TV. Alle internet-uitingen van NOS Nieuws worden tegenwoordig verzorgd door een aparte Digidesk.

Voor correspondenten werkt het anders. Van een met de camera opgenomen interview kan het geluid gebruikt worden voor de radio; op tv gebruiken we ook wel eens stukjes radio-interview; op internet komt alle NOS-content samen. Veel correspondenten bloggen en modereren hun eigen blog. Op de posten waar veel nieuws en onderwerpen vandaan komen zijn aparte correspondenten voor radio en TV, die elkaar trouwens wel vervangen. Anderen werken multimediaal: ze maken reportages voor beide media en schrijven blogs en achtergrondverhalen voor internet. Zoals correspondent Bram Vermeulen in Zuid-Afrika – door vakgenoten uitgeroepen tot Journalist van het Jaar vanwege zijn berichtgeving uit Zimbabwe.

Gerard van den Broek geeft sinds 2002 leiding aan deze levendige en enthousiaste club mensen. Hij zegt: “Ik vind dat een klein land als Nederland heel veel buitenland heeft dat dringend om onze aandacht vraagt. En ik probeer jullie in dit weblog op de hoogte te houden van wat ons zoal bezighoudt.” Hij werkt sinds acht jaar bij de NOS. Samen met plaatsvervangend chefs Michiel Hartzuiker en Stef Hehemann en vier dagcoördinatoren stuurt hij dagelijks redacteuren, correspondenten en reizende verslaggevers aan, overlegt over nieuwsonderwerpen met de eindredactie en verdeelt het werk.

De redactie in Hilversum is bezet van 4.30 ‘s ochtends, als de eerste TV-redacteur begint, tot na middernacht. Dan is het laatste TV-bulletin uitgezonden en is het Radio 1 Journaal van de volgende ochtend voorbereid, voor zover het nieuws van dat moment het toelaat.

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie