De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Defensie

 • Spion Chris V.

  Eind april kwam het ongewone bericht naar buiten dat een voormalig F16 piloot was opgepakt voor spionage. Na een dag van publicaties, geruchten en speculaties werd het stil rond deze Chris V. Vandaag bepaalt de rechtbank in Den Haag of V. langer vast blijft zitten.

  Geen reacties Lees verder →

 • De beelden van Wikileaks

  In 2002 liepen cameraman Eric Feijten en ik door Bethlehem. Palestijnen moesten in hun huizen blijven. De straten waren stil. In de verte hoorden we een Israëlische tank aan komen. We stopten met lopen. Eric hield zijn camera boven zijn hoofd. De Merkava tank kwam de hoek om en stopte meteen. De loop werd op ons gericht. De bemanning herkende ons gelukkig als journalisten.

  9 reacties Lees verder →

 • Nederlandse SF in Helmand operatie actief

  TF55 in HelmandTask Force 55, de eenheid special forces in Uruzgan, is vorige maand in de provincie Helmand ingezet in de voorbereiding op operatie Moshtarak. Samen met een verkenningseenheid is TF55 18 dagen lang in de noordoostelijke hoek van de provincie geweest om wegtrekkende Taliban te verhinderen naar Uruzgan te komen.

  Geen reacties Lees verder →

 • Uruzgani’s vragen Nederland te blijven

  55 stamleiders verzoeken Nederland in Uruzgan te blijven. De leiders zijn van verschillende stammen op de belangrijkste, de Popolzai, na. Zie vorige weblog “Nederland verliest grip op Uruzgan” over de angst die bij velen leeft als Nederland vertrekt. Hieronder de verklaring van de leiders:

  Geen reacties Lees verder →

 • Nederland verliest grip op Uruzgan

  Daoud Khan (Foto: NOS/Peter ter Velde)Daoud Khan is weinig spraakzaam als kroonprins Willem Alexander op bezoek komt. Hij laat zijn vingers over zijn gebedsketting glijden en luistert naar de hoge Nederlandse bezoeker. Hij spreekt slechts de standaard beleefdheden uit die bij zijn functie als districtschef van Chora horen. Het gesprek kabbelt voort totdat één van Daouds vertrouwelingen het woord tot de prins richt.

  11 reacties Lees verder →

 • Het NAVO verzoek

  natoDe NAVO heeft Nederland verzocht een jaar langer in Uruzgan te blijven met een kleinere missie dan tot nu toe. In de brief aan premier Balkenende wordt niet gezegd hoeveel militairen Nederland daar in de ogen van het bondgenootschap zou moeten houden. Hier een invulling van het NAVO verzoek:

  30 reacties Lees verder →

 • Niet vechten maar trainen

  Een Nederlandse opleider met een talk en Afghaanse militairenDe PvdA ziet een trainingsmissie in Afghanistan wel zitten als de huidige militaire missie in Uruzgan dit jaar afloopt, zo liet fractievoorzitter Hamer weten op het Radio 1 Journaal. Hamer noemde de huidige inzet van Nederland een vechtmissie en daar wil ze van af. Helaas gaat trainen in Afghanistan gepaard met vechten en zijn die twee niet van elkaar te scheiden. Het is nu eenmaal trainen ‘on the job’.

  11 reacties Lees verder →

 • 2010 wordt drukste jaar ooit voor Defensie

  Er is enige onrust onder militairen, hun achterban en het thuisfront over wat er met de missie in Uruzgan gaat gebeuren. De politiek is verdeeld. Het verwachte besluit van het kabinet is over de Kerst heen getild. Er is onzekerheid over wat er komen gaat in 2010. Wat wel vaststaat: het wordt het drukste jaar ooit voor Defensie.

  19 reacties Lees verder →

 • De spooksteden van Task Force 55

  Afghaanse agent houdt de wacht in de vallei (foto: Peter ter Velde)“Bijna overal waar we komen zien we de mensen wegtrekken. Het zijn spooksteden waar we binnentrekken”,  zegt commandant Gijs terwijl we vanaf een berg de vallei inkijken. Een uur geleden is het vuurgevecht tussen de Taliban en Task Force 55 begonnen. Aan de overkant van de vallei zitten de Taliban. Vanuit de bergen vuren zij onder meer mortieren af. De bevolking beneden trekt massaal weg.

  41 reacties Lees verder →

 • Task Force 55: de korte goedkeuringslijntjes

  commando's worden op een bergrichel afgezet (Foto: NOS/Peter ter Velde)“De opdrachten die we nu uitvoeren zijn veel interessanter dan in de tijd van Viper”, zegt een commando als we even een kop koffie nemen op Kamp Holland. Viper waren de Nederlandse Special Forces tot eind 2007. Zij vielen onder de commandant Task Force Uruzgan; nu, in 2009, vallen de Nederlandse Special Forces,  Task Force 55, onder het hoofdkwartier van ISAF. “De opdrachten die we krijgen zijn meer divers, alle taken waar wij als Special Forces voor getraind zijn, kunnen we nu uitvoeren,” zo zegt de militair.

  16 reacties Lees verder →

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.