De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Defensie gaat berichten over commando’s

Het ministerie van Defensie gaat voortaan mededelingen doen over het werk van de commando’s en mariniers in Uruzgan. Sinds een aantal weken zijn deze Special Forces – onder de naam Task Force 55 – operationeel.

Vandaag heeft het ministerie in het weekoverzicht over Afghanistan een paragraaf opgenomen over wat TF-55 tot nu toe gedaan heeft. Volgens woordvoerder Middel van Defensie blijven de mededelingen ‘terughoudend’,  want het gaat per slot van rekening om operaties van speciale eenheden. Maar toch is er een verandering in vergelijking met het werk van ‘Viper’, de commando’s die tot eind 2007 in Uruzgan werkten.  Over hun werk werd niet bericht en het was pas met de uitreiking van de Willems-Orde onlangs aan kapitein Marco Kroon dat er een boekje verscheen met allerlei operaties waaraan Kroon had deelgenomen.

Hieronder het gedeelte uit het weekoverzicht van Defensie dat over TF-55 gaat:

‘Zoals in een brief aan de Tweede Kamer van maart 2009 werd aangekondigd, is inmiddels een Nederlandse eenheid bestaande uit commando´s en mariniers in Zuid-Afghanistan actief. Zij worden aangestuurd door het ISAF-hoofdkwartier in Kabul. Onder de naam Task Force 55 (TF-55) voerden zij de afgelopen week hun eerste operatie uit in Uruzgan. De patrouille kwam tweemaal onder vuur van vijandelijke strijders. De Nederlandse militairen schoten terug, waarbij aan vijandelijke zijde waarschijnlijk slachtoffers zijn gevallen.
Twee dagen later reed een Bushmaster van TF-55 op een IED. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen, wel raakte het voertuig zwaar beschadigd en is naderhand door eigen troepen vernietigd. Ook werd vuur uitgebracht op opstandelingen die een IED plaatsten en op enkele vijandelijke waarnemers.’

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Defensie gaat berichten over commando’s”

 1. Ruurd zegt: 18-06-09 om 21:32

  thank God for Task force 55

 2. Ruben zegt: 18-06-09 om 22:30

  “Met wetten is het als met worsten: je kunt maar beter niet zien hoe ze worden gemaakt”.
  Otto von Bismarck

  En dat zelfde slaat denk ik op de bezigheden van onze commando´s. Ze krijgen een pak regels mee en dienen zich daar aan te houden maar of het zinvol is en wenselijk om te weten wat ze precies doen lijkt mij twijfelachtig.

 3. Norms zegt: 19-06-09 om 09:02

  Kwam dit bericht tegen op de website van een Australische krant:
  http://www.brisbanetimes.com.a.....-c6yy.html
  Door het Nederlandse verslag over de heldendaden van Marco Kroon kwamen ook de door de Australische regering geheimgehouden akties van Australische commando’s in de openbaarheid.

 4. John van Dokkumburg zegt: 12-07-09 om 02:20

  Om een Taliban militair erslaan is door er een internationaal leger) groot cordon te vormen en dan rustig die landcirkel steeds kleiner gaan maken ; het net sluit zich dan , geen ontsnappenn is er meer bij . Goed voorbereiden is de strijdideeen van je vijand te leren en daarna op al hun eisen voorbereid zijn .. Wat er nu gebeurd is dat een coalitieleger tegen een ongelovige gelovige strijd … (zie ook eens mijn eerder bijdrage op )1-5-2009 hier .

 5. John van Dokkumburg zegt: 12-07-09 om 09:28

  Vorige bericht sloot niet aan bij het hoofdonderwerp , maar met de oude manier van oorlogvoeren schiet je ook niet veel op , zelfs niet met commandos . Eeen heel land moet je mobiliseren en ja , dan heb je het over religie, maar dan een hervormde religie, een oproep voor een tweede staatsreligie in Afganistan kon wel eens beter zijn .

 6. John van Dokkumburg zegt: 12-07-09 om 09:38

  ps , tweede slaat op vervangen oude stuur methode , zoals de eerste fiets een electrische fiets werd .. het gaat alleen maar met een 100 jarige standarisatie dat alleen door een brede nationale commisie kan worden beklonken .

 7. michael zegt: 26-09-09 om 13:11

  Uhm.. ‘Wat er nu gebeurd is dat een coalitieleger tegen een ongelovige gelovige strijd’.. Tja, laat het nou zo zijn dat slechts 30% van de coalitie zelf gelovig is.

 8. Peter zegt: 03-10-09 om 20:49

  Lijkt mij niet wenselijk te berichten over het werk van de commando’s. De berichten van het ministerie zijn opervlakkig en niet to the point. Bovendien is het voor mij oud nieuws en de minister v. defensie wordt niet serieus genomen in mil. kringen. Wat het leger daar zoekt is nog steeds een raadsel. Het is een hopeloze missie die tot mislukken gedoemd is. In het begin vertrouwden de afghanen de Nederlanders nog, maar nu ze samenwerken met de Amerikanen niet meer. Amerikanen beloven veel maar maken hun belofte niet waar.
  Stop met de missie en ga ook geen nieuwe missie aan in een ander land. Genoeg is genoeg.

 9. a.k. zegt: 23-11-09 om 11:17

  SF jongens zijn nu al weer een tijdje flink bezig geweest en recent een bushmaster moeten laten ploffen doordat een bermbom hem zwaar beschadigd had enz. enz. !!! Iets over gelezen buitenwereld?, denk het niet dus laat de politiek maar lekker doorgaan met ons voor de gek houden.
  Belofte maakt schuld en daarom gewoon stoppen in 2010 zoals beloofd door weer zo een leug…naar!!

 10. Michael zegt: 02-12-09 om 13:55

  Een vijandelijke waarnemer, is zo’n persoon die gewoon ergens staat te kijken lijkt mij. Ja berichten zodat we ons meer betrokken kunnen voelen bij het ‘goede’ werk dat ze opknappen.

 11. Woudstra zegt: 03-12-09 om 14:21

  Heerlijk te lezen die reportages van Peter ter Velde. Doet mij denken aan mijn eigen tijd als marinier waarbij ik ook diverse SF operaties heb meegemnaakt.
  Onherkenbaar gemaakt en alleen voornamen. kom daar eens om in mijn tijd. Er is veel veranderd, ook te zien aan de uitsekende bewapening die men nu heeft. Er komen allerlei verhalen los in mijn gedachten als ik dat zo lees, ook details. Bijna niemand wist wie er bij waren en tijdens openbare optredens waren we gekomplimenteerd met bivakmutsen en geheel in het zwart o.a. tijden de vlootdagen. Deze mensen zijn zowel mentaal als fysiek zeer gezond en heb nog steeds bewondering voor die mannen die dit soort van werk doen.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.