De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Uruzgan: blijven of niet?

Op Schiphol word ik op mijn schouders getikt. Een militair staat in burgerkleding met zijn vriendin voor me. Ze zijn net naar Cuba geweest op vakantie nadat hij terug was gekomen van opnieuw een uitzending naar Uruzgan. “Ik ben wel klaar met Afghanistan. Een volgende uitzending moet maar naar Afrika”, zo zegt hij.

Hij is net voor de tweede keer in Afghanistan geweest. Tijdens de eerste uitzending zat hij er als opleider van het Afghaanse leger ruim zes maanden. Het was het jaar 2007 waar hij de slag om Chora had meegemaakt en van het ene geweldsincident in het andere terecht was gekomen. Nu had hij weer vier maanden in Afghanistan achter de rug. Na bijna een jaar in Afghanistan was het wat hem betreft tijd voor een nieuwe uitdaging.

De gemiddelde militair bestaat niet. Een ander die ik onlangs sprak was blij dat hij opnieuw op het punt stond om naar Uruzgan te worden uitgezonden. Hij was inmiddels ruim een jaar in Nederland na een eerdere uitzending naar Afghanistan en hij kon niet wachten om opnieuw te gaan. “Hier doe je het voor. Hier train je voor”, zo motiveerde hij zijn wens om weer te gaan.

Iedereen maakt zijn eigen afwegingen. De één wil graag gaan omdat hij een maat verloren heeft en vindt dat zijn vriend niet voor niets gestorven mag zijn. De ander heeft inmiddels vele uitzendingen naar Afghanistan, Bosnië en andere gebieden achter de rug en zoekt een andere baan omdat dat meer rust geeft voor zijn of haar beginnende gezin. De gemiddelde militair bestaat niet. Er zijn er die vinden dat Nederland echt iets bereikt en het karwei moet afmaken; er zijn er die het niet uitmaakt of Nederland nu in Afghanistan of elders zijn militairen stuurt.

De krijgsmacht heeft na deze zeer zware missie een adempauze nodig. Daar is iedereen het over eens. Binnen Defensie is gekeken waar de mogelijkheden liggen. De afgelopen tijd is er ruimte gevonden om na 2010 enkele honderden (400 tot 500) militairen in Afghanistan te houden. Er zijn mogelijkheden om te schuiven. Op dit moment zijn bijvoorbeeld 150 militairen van het Korps Mariniers actief in Uruzgan. Hun inzet ontlast de Landmacht die de bulk van het werk de afgelopen jaren heeft gedaan. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden om na 2010 het werk te spreiden en dus geen overbelasting bij bepaalde Defensieonderdelen te leggen. Wat vaststaat is dat de Luchtmacht blijft; Nederland heeft slechte ervaring (Screbrenica) als er wel grondtroepen zijn, maar geen eigen, gegarandeerde luchtsteun.

Maar eerst is de politiek aan zet. Pas na de politieke invulling van wat Nederland na 2010 al dan niet in Afghanistan gaat doen komt de exacte militaire invulling.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


17 reacties op “Uruzgan: blijven of niet?”

 1. Arthur zegt: 25-09-09 om 13:43

  Alle waardering en respect voor onze militairen die hun uiterste best deden, en zeker ook veel goeds verrichten.
  Toch;weg uit dit land. Echt. Het land wat sjoemelt met verkiezingsuitslagen, wat de meest afschuwelijke wetten aannneemt/c.q in stand houdt, en wat onze Westerse democratie kennelijk afwijst, dat verdient de inzet (en levens) van onze soldaten NIET!!
  En ook niet; onze financiele en logistieke inzet.

  Laat de islamitsiche landen nu zelf ook eens een karwei opknappen, maar dat doet men vrijwel niet. Het westen, dus ook NL, steekt keer op keer zijn nek uit, maar men wil dat niet in die landen. Nou; dan niet, dan moeten wij dus daar WEG.
  Ik vind dat wij in dit soort landen, met dit soort regimes niet moeten zijn, daarvoor vind ik onze jongens te kostbaar om ze zinloos op te offeren in dit soort landen.

 2. Had-je-me-maar zegt: 25-09-09 om 13:55

  Met dit Kabinet is het net als met de jordaanwals. En dan draaien ze rechtsom en dan draaien ze linksom.

  Na 2010 geen missie, in welke vorm dan ook, in Afghanistan.

  Heb je dat begrepen, opperdraaikont Bos?

 3. Jan-B zegt: 25-09-09 om 14:46

  Bos was toch van financien, niet van defensie of buitenlandse zaken?

  En waarom geen missie? Moeten de taliban terugkomen om opnieuw Bin Laden en zijn zieke kliek gastvrijheid te verlenen?
  En aangezien de militairen in dit land allemaal vrijwillig in het leger zijn gegaan: Geld kost het toch. Dus laat ze gewoon echt werken voor dat geld.

 4. bas zegt: 25-09-09 om 14:57

  Ik houd niet van militaire ‘oplossingen’, en vind dat NL niets in afghanistan te zoeken heeft

  Het mag duideljik zijn dat ik indertijd tegen uitzending was, en nu, vele vermoorde Afghanen later ben ik dat nog steeds

 5. Meindert M zegt: 25-09-09 om 18:34

  Ik krijg een nare smaak in mijn mond, als die lui in Den Haag weer gaan beslissen over leven en dood.

 6. OSS. zegt: 25-09-09 om 19:05

  In het kader van de ((hele) simpele) vraag “Waarom?” wil ik (een gedeelte van) een uitspraak van een toenmalige minister van Defensie van de Verenigde Staten van Amerika de dato dinsdag 12 [twaalf] februari 2002 [tweeduizend twee], die bijna vier maanden daarna min of meer letterlijk op het hoofdkwartier van de NAVO werd herhaald, ((dan) nog (maar) eens) in herinnering roepen:

  “(…) as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know. But there are also unknown unknowns — the ones we don’t know we don’t know. And if one looks throughout the history (…), it is the latter category that tend to be the difficult ones.” (sic).

  Bron: U.S. Department of Defense (Transcriptie “DoD News Briefing – Secretary Rumsfeld and Gen. Myers” vervaardigd door “Federal News Service Incorporated”).

 7. H.Alards zegt: 25-09-09 om 19:34

  Het blijven in Uruzgan staat al lang vast, e.e.a. is al lang besloten door Balkenende tijdens zijn verblijf laatst bij Obama.
  Holland wordt door Obama op handen gedragen en mag al voor de tweede keer een zitting bij wonen waar balkenende of Nederland niet thuis hoort, maar wordt door Obama naar voren geschoven.
  Ook het leuke baantje wat Jan pieter zo dadelijk gaat vervullen in Brussel, is, of wordt ook door Obama geregeld, helaas zit hier wel een verplichting aan vast….Juist, u heeft hem door….

  Vanavond was de Rouvoet van de Christenunie op Een vandaag, met…..”De missie loopt op 10 augustus 2010 af, maar gaat misschien door onder een andere naam”….

  Weet even niet wat hij hiermee bedoeld, kan mij iemand hier meer duidelijkheid in geven??
  Natuurlijk ligt het allemaal erg gevoelig, en wil men kost wat kost voorkomen dat hier door het kabinet zal vallen, en zo de heer Wilders de kans geeft een jaar eerder op de “Troon” te mogen zitten, want dat zal er toch wel van komen denk ik…
  Ben erg benieuwd hoe de heren van Christelijke huizen zich hier uit weten te wurmen zonder te liegen, want dat mogen ze toch niet!!!

 8. christian zegt: 26-09-09 om 08:51

  LOL, opperdraaikont Bos

  Ik ken echt niemand die vaker van gedachte is veranderd dan deze jongleur en ook nu zal hij er wel weer een draai aan geven. Ziekelijk dat de politiek van dit soort afspraken maakt om hun zin er toch door te krijgen en die later vrolijk weer inruilt voor een ander alsof er nooit een andere bedoeling is geweest.

  Wat mij betreft mogen ze ophouden.

 9. Jannenman zegt: 26-09-09 om 09:18

  NL militairen hadden daar al nooit moeten zijn.

 10. Wibo zegt: 26-09-09 om 11:25

  Onze militaire missies zijn er uitsluitend om onze politici zich te laten profileren. Ik verwijs naar Dhr J. de Hoop Scheffer en naar de ambities van Dhr J.P. Balkenende. Waarom mogen wij als klein landje aanschuiven bij de G20? Wat zou de reden zijn?

 11. michael zegt: 26-09-09 om 13:02

  Eerst het referendum wegdoen en vervolgens gewoon Amerika steunen na 9/11/01, terwijl naar mijn mening op dat moment het merendeel van de bevolking hier dat liever niet zou willen. Terwijl Amerika op eigen initiatief buiten het advies van de veiligheidsraad zouden opereren en het getoonde ‘bewijs’ werkelijk belachelijk is. Daarna voelt de VN zich ineens geroepen zich in het conflict te mengen. Dan maken we afspraken om tot 2010 te blijven terwijl de meerderheid hier ze daar niet wil hebben, om vervolgens te melden dat dit weleens langer zou kunnen duren. Wat klopt hier niet.

 12. Dan zegt: 28-09-09 om 09:56

  Volgens mij was er geen reden om daar binnen te vallen.
  Afghanistan heeft het westen niet aangevallen, hooguit was er een verdenking dat ene Osama Bin LAden , kent u hem nog???, daar in Torah Bora zou verblijven.
  Na vernietiging van dat bergmassief werden talloze mannen met baarden door de VS vermoord en in massagraven gedumpt.

  Toen dus “Al Qaeda” in Afghanistan was opgeruimd ging de NAVO over tot bezetting van Afghanistan en bond daarmee de strijd aan tegen verzetsgroepen waaronder Mujahidien en Taliban en drugsbaronnen.

  Vele duizenden burgerslachtoffers later is er nog steeds een door de VS geinstalleerde stromannenregering actief en duurt de strijd tegen het steeds legitiemere verzet nog immer voort.

  Wanneer is het genoeg?
  Kan er iemand opstaan en STOP zeggen?
  Of gaan ze door totdat ieder dorp in Afghanistan een McDonalds heeft?

 13. Bart zegt: 28-09-09 om 10:34

  Hoe lang wil men nog doorgaan met deze onzinnige acties in Afghanisatn, de eerste begroting van 800 miljoen /p.jaar bleek 1,6 miljard per jaar te zijn, Wij zijn naar dit land afgereisd met verkeerd materiaal, een open Mercedes jeep blijft toch een kartonnen doos met sitting Dutch Ducks in it , en rondjes blijven rijden, langs bermbommen laverend en de kinderen een snoepje geven, en tegelijkertijd de opium / heroine teelt verder uit laten groeien.
  Men moet niet vergeten dat de tegenstanders nog recent door de Amerikanen werden gesteund met wapens,trainingen en financien, en eenzelfde achtergrond heeft ook Irak.
  IK weet niet wat de Nederlandse staat voor belang heeft in de verdere exploitatie van opium en heroine, en de verdediging van dit alles.
  Het lijkt me nu al moeilijk genoeg in Nederland, nu blijkt de helft van feest bezoekers stijf staat van de cocaine en drank ( Hoek van Holland).
  Zou dit een reden zijn dat er geen zinnig woord meer met een politicus is uit te wisselen ?
  Ik denk dan aan het van Kooten en de Bie lied, wij zijn zo stoned als een garnaal !

 14. Dan zegt: 30-09-09 om 21:46

  Afghanistan is jammer van de dure belastingcenten en jammer van de vele doden, temeer daar het land toch niet onder controle te krijgen is.

 15. John van Dokkumburg zegt: 01-10-09 om 21:47

  Stoppen of doorgaan ? Blijkt dat de terugtrek strategie niet helemaal werkt dan moet men niet doorgaan met de huidige koers . Het probleem is centralisatie van de militaire macht , dus op dezelfde plek te blijven . Dit is in geen enkele conventionele oorlog een optie laat staan de gewoonte , men is dan meer aan het showen .

  Ik stel voor de terugtrekking van de vaste standplaats en telkens weer -herhaalde invallen in Afganistan laten komen op die plaatsen waar de vijanden van een natuurlijk burgerrecht zich verschuilen , op deze manier kunnen verkenners beter inlichting vergaren door als onherkenbare verkenner rondom de legerplaats het land door te trekken . De actie : dan valt te denken aan een gevechtsbevel van een of twee keer in de maand voor een korte duur 1 tot 4 dagen en telkens vanuit een andere tijdeljke locatie verblijven.

  Je kunt eerst een test doen want het is niet mijn probleem hoe de praktijk werkt .

  Dit is een moeilijkste manier om door de vijand een gerichte aanval te plaatsen .

 16. Dan zegt: 03-10-09 om 20:46

  en ik stel voor dat we de oorlog financieren met bijdragen van iedereen die voor is, en die betalen ook de medische kosten en schadergoeding voor de slachtoffers aan beide zijden

 17. Robin zegt: 29-11-09 om 13:45

  Het is geen kwestie van stoppen of doorgaan. Het gaat erom of (politiek) Nederland stopt met de verantwoordelijkheid nemen of alsnog in Uruzgan als leading nation doorgaan.
  De Nederlandse mannen en vrouwen daar kunnen altijd nog onder bijv. Amerikaanse vlag gaan vechten. Het Korps Mariniers stond laatst in Tsjaad ook onder Ierse vlag.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.