De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Op pad met Task Force 55

img_9420-1“Over tien minuten vertrekken jullie, dus opschieten.” We zijn net geland op de landingsstrip bij Kamp Holland. De mededeling komt hard aan. Na 24 uur reizen hadden we gehoopt even op te kunnen frissen en onze spullen te organiseren. Maar het zit er niet in: “Ze zitten al in hun voertuigen op jullie te wachten en gaan zo weg”.

Ze, dat zijn de militairen van Task Force 55. De eenheid bestaat uit militairen van het Korps Commando Troepen en Special Forces van het Korps Mariniers. Een langgekoesterde wens om met deze elite-eenheden verhalen te maken is uitgekomen, maar de start is noodgedwongen vliegend. We kleden snel om, proberen onze spullen te organiseren, duwen een broodje in onze keel en hopen maar dat we niets zijn vergeten, want ’s nachts vriest het en we zullen buiten slapen.

Deze start heeft nog een nadeel. Tijdens een uitgebreide briefing een week eerder op het ministerie van Defensie vroeg ik of de militairen ons met een erehaag zouden ontvangen of dat zij niet zo veel in onze komst zagen. Het antwoord was weinig bemoedigend: “Ze hebben nog nooit iets met media gedaan en vroegen zich af waarom ze dat nu wel moesten, maar jullie zijn ervaren genoeg om het ijs te breken”.

De één na de ander stelt zich voor terwijl ik goed in mijn tassen kijk wat ik wel en niet meeneem. Majoor Paul, commandant van Task Force 55 op Kamp Holland, legt uit wat voor soort operatie het is waarin we meegaan, terwijl ik in alle onnozelheid twijfel of ik één of twee schone onderbroeken meeneem: “Dat is wel een enorme luxe om die mee te nemen”, zo zegt hij droog terwijl hij doorgaat met zijn uitleg. Gijs komt er bij, de commandant die de militairen in het veld leidt. Bij elke handdruk vraag ik me af wat de militair van onze aanwezigheid vindt. Cameraman Eric Feijten besluit om gewoon alles mee te nemen op die apparatuur na die we in het veld niet nodig hebben.

Nadat onze spullen onder een zeil op de MB – een open terreinwagen – zijn gestopt, zak ik neer op een stoeltje. Eric zit voorin met Tom, ik achterin met Harm. Daar gaan we dan met de moeilijke gesprekken om vertrouwen te winnen, denk ik nog. Maar dat blijkt niet nodig. Het contact met de twee ervaren commando’s is meteen goed en we praten uitgebreid over de komende operatie, hun werk in het algemeen en over ons werk.

Aan het einde van de eerste dag maken we ons op voor de nacht. Gasbranders worden gepakt om eten op te warmen en koffie te bereiden; bedden worden neergezet en bewakingsschema’s doorgenomen. De zon zakt weg, de vrieskou komt op. Als ik bij mijn veldbed ga kijken is het al opgemaakt door Tom. Zelfs mijn kussen is uit mijn tas gehaald en in de slaapzak gelegd. Hoezo, het gaat misschien moeizaam verlopen? Om zes uur is het donker en in de spaarzame tijd die we hebben praten we hier en daar tot iedereen rond een uur of zeven gaat slapen.

’s Nachts word ik steeds weer wakker. Ik was vooraf bang voor deze koude nachten, maar mijn slaapzak houdt zich goed en ik dus ook. Ik kijk naar de sterrenhemel die ik elke keer in Afghanistan weer bewonder. Door de absolute duisternis is het aantal sterren in dit land ontelbaar. Ik denk aan deze bijzondere reis. In 2007 wilden we al mee met wat toen Viper heette, de elite-eenheid die in die jaren opereerde in Uruzgan. Dat is toen niet gelukt. Eind 2007 stopte Viper er mee en werd de taak overgenomen door Australische Special Forces. In dit voorjaar is Task Force 55 begonnen en zijn we opnieuw pogingen gaan ondernemen een keer mee te kunnen. We wilden graag mee om inzicht te krijgen in het werk van deze speciale eenheden. Veel is geheim en slechts af en toe worden er door het ministerie van Defensie mededelingen gedaan over de resultaten van de Task Force. Het is daarom uniek om eindelijk mee te kunnen, hen aan het werk te zien, maar vooral ook om deze militairen eens te leren kennen.

Als het nog donker is staat iedereen op om zich klaar te maken voor een nieuwe dag. De hete koffie smaakt uitstekend. Van verschillende kanten wordt ontbijt aangeboden. Harm ruimt mijn bed op. “Ik beloof niks, maar het zou een gewelddadige dag kunnen worden”, zegt commandant Gijs als hij uit het schemer opdoemt. Als de zon aarzelende pogingen doet deze dag te verlichten, stappen wij de MB weer in.

PS. Later deze week volgen meer verhalen op internet en de verslagen op televisie en radio.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


42 reacties op “Op pad met Task Force 55”

 1. Als oud marine man, vind ik het geweldig dat jullie deze kans krijgen. Misbruik het vertrouwen van die jongens niet en je zult zien dat je een reportage krijgt waar je normaal alleen van kunt dromen. Het is goed dat ook andere mensen eens kunnen lezen en zien wat die jongens daar moeten doorstaan en wat voor werk ze doen. Ik vind het jammer dat er zo weinig begrip bij de mensen is voor dit soort misiies, maar dat ligt volgens mij ook een groot deel aan de bevolking daar. Maar daar wil ik wel wat uitgebreid over discusseren. Veel succes. Henk Muis

 2. Robyn Decradle zegt: 24-11-09 om 09:02

  Interressant! Ga deze reportage met belangstelling volgen!

 3. Hof zegt: 24-11-09 om 09:22

  Succes. Ben het met je eens hoor Henk, maar we gaan toch ook niet denken aan hoe zwaar de vuilnismannen en putjesscheppers het hebben? Het is hun baan en dat het zwaar is, spreekt voor zich.

  Hoe leuk zou jij het vinden als je land “bezet” is en er komt een karretje vol wapentuig voorbij crossen, die waarschijnlijk niet eens je taal spreken dus wat ze op dat moment uitvoeren, Allah mag het weten.

  En als je mee mag van Defensie op een missie van de Task Force 55, lijkt het me wel dat het een “gecontroleerde” missie zal zijn. Niets top secret me dunkt, kan je beter weer je Andy Mcnab boeken gaan lezen om het beeld te koesteren dat je in je hoofd hebt Peter.

 4. Rob zegt: 24-11-09 om 09:52

  Een bijzondere kans om het gebeuren in Afghanistan ook vanuit een ander perspectief waar te nemen. Tevens een blijk van waardering voor een groep mannen die weliswaar professioneel opereert buiten alle schijnwerpers, maar niettemin veel respect verdient. Ik volg de reportage met grote belangstelling. Succes.

 5. Beste mensen.
  Ik heb respect voor onze militairen die dit zware en gevaarlijke werk doen. Ik vind ook dat wij als thuisblijvers beter naar hen moeten luisteren, zij kennen de gevaren, zij zien wat ze bereiken, zij hebben contakt met de plaatselijke bevolking, laat hun stem dan ook zwaar wegen als het gaat over verlening van de missie.
  Nederlandse columnisten moeten terug houdend zijn en geen sensatie verhalen ophangen.Onze politici moeten ook niet voor hun beurt praten.
  Ik heb de bezetting van 1940 tot 1944 meegemaakt,laten we niet vergeten dat Canadese, Australische, Engelse en Amerikaanse jongens met inzet van hun leven ons hebben bevrijd.

 6. Rinke zegt: 24-11-09 om 10:53

  Jammer dat er toch mensen zijn die denken te weten hoe zo’n missie in elkaar steekt en de vergelijking durven te maken van KCT’ers met vuilnismannen en putjesscheppers. KCT gaat verder dan alleen een zwaar beroep.
  Als je er zelf niet geweest bent, spreek dan niet voor de Afghaanse bevolking en praat niet klakkeloos de meningen in de media na…
  Ik ben zelf ook in Afghanistan geweest, dus weet waar ik het over heb.

 7. Joke zegt: 24-11-09 om 11:35

  Mijn respect voor onze militairen is groot, en naar mijn mening mag het volk meer bewondering hebben voor deze kanjers!!
  Ga deze missie met jullie erbij op de voet volgen.
  Succes.

 8. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by Laradio: Vanuit Afghanistan verslag van @peettv http://weblogs.nos.nl/defensie.....orce-55/...

 9. Henk de Vries zegt: 24-11-09 om 12:01

  Ik ga deze reportages zeker volgen. Altijd interessant om te zien wat onze jongens doen! Hulde!

 10. Joyce zegt: 24-11-09 om 13:30

  Succes daar jongens; broertje: hou van je en vind het geweldig wat je daar doet, maar zal blij als je weer thuiskomt! XXX

 11. robbert zegt: 24-11-09 om 13:30

  @Hof: ik vind dat je vegelijking behoorlijk mank gaat. Bij mijn weten zijn de beroepsgroepen die jij noemt niet werkzaam in een oorlogsgebied.
  Het gaat er om dat er een beeld komt in welke omstandigheden deze militairen hun beroep moeten uitoefenen. Ja, men is er voor opgeleid en getraind, ja, men weet van tevoren dat je in een oorlogssituatie kan verzeild raken. Maar om de afstand burger-militair met deze media-coverage te verkleinen kan alleen maar toegejuicht worden. Daar hoef je niet pro-militair of pacifist voor te zijn. De politiek besliste dat deze landgenoten daar zitten. Zolang dat het geval is verdienen ze onze steun in hun werk door middel van acceptatie en begrip. De media speelt daar een belangrijke rol in. Dus, Peter, heel veel succes, maar ook plezier en kijk samen met collega’s en Task Force 55 goed uit om behouden thuis te komen.

 12. Thomas Hijman zegt: 24-11-09 om 14:34

  de oorlog 1940-45 meegemaakt en 1945-49 INDIE. kan ik alleen maar trots op onze jongens zijn. Kreten als vuilnismannen enz. och, je wordt nooit door een luxe wagen maar altjd door een shit car overreden

 13. Victoria zegt: 24-11-09 om 15:19

  Ik hoop dat door deze rapportage meer begrip en inzicht en respect komt met betrekking tot alle militairen die met gevaar voor eigen leven hun werk doen .

  Het is onbegrijpelijk dat er mensen zijn die vinden dat een missie als deze in Afganistan maar ook elders nutteloos en geld versplilling is .

  Ieder mens heeft recht op vrijheid .

  Als niemand zich had ingespannen om een andere bevolking te bevrijden ten koste van eigen leven zouden velen volkeren nu nog steeds onder het juk van bezetting zijn geweest !Ook ons Nederland .

  Ik heb diep gespect voor al die militairen die zich ingezet en nu inzetten voor een ander volk .

  En niet te vergeten hun achterban zoals partner/kinderen familie en vrienden .

  Tot slot . Ik ben tegen zinloos geweld in welke zin dan ook . Helaas is oorlogs geweld noodzakelijk als al het ander faalt ( gezond verstand/diplomatie/respect voor anderen ) .

  Met vriendlijke groet aan alle militairen die in missies uitgezonden zijn verblijf ik ,

  Victoria in een vrij Nederland .

 14. Vanavond Journaal!?!
  We volgen jullie met ons hart.
  Pa Leo en Pom

 15. Rennie Sipma zegt: 24-11-09 om 17:10

  wanneer en hoe laat en op welke zender wordt deze reportage uitgezonden?

 16. Jenneke zegt: 24-11-09 om 17:21

  Momenteel is mijn vriend werkzaam met Task force 55 en ik zie op dit moment al het nieuws uit Afghanistan met angst en beven tegemoet. Ik weet dat dit zijn werk is en ben ook enorm trots op mijn man en natuurlijk op iedereen die daar werkzaam is. Wij (zijn familie en ik) hebben totaal geen beeld van hoe het er daar aan toe gaat en wachten ook op elk berichtje wat we van hem krijgen.

  Ik denk niet dat Roy dit zal lezen, maar als je het toch meekrijgt. Lieve schat, je bent een topper en ik weet dat jullie daar goed werk verrichten. Ik wacht op je en ben toch wel heel blij als je weer thuis bent.

  Dikke kus, YOURS.

 17. @ Rennie: de reportages worden donderdag en vrijdagavond om 20.00 uur in het Journaal op Nederland 1 uitgezonden.

 18. Johan zegt: 24-11-09 om 17:31

  Kijk nu eens goed wie daar het werk doen. De mariniers liften steeds prominent mee over de ruggen van landmacht militairen. Ook hun reclamespots zijn misleidend en betreffen maar een zeer kleine groep. Als Korps presteren zij niets en lopen dik achter bij de lucht mobiele brigade en de pantserinfanteriebataljons.

 19. Coos zegt: 24-11-09 om 19:20

  Ben blij dat de het werk wat de jongens en meiden daar doen weer eens in de picture komt..diep respect en ook voor het thuisfront!! ik weet hoe het voelt om thuisblijver te zijn!! succes met het programma! doe voorzichtig!!

 20. Rob zegt: 24-11-09 om 19:33

  Een boeiend onderwerp. Ik ga het in ieder geval met belangstelling volgen. Het geeft mij een goed “inside” beeld van onze jongens daar ver weg.

 21. jongens daar hou nog even vol met kerst zijn jullie weer thuis gaan we gourmetten

 22. liesbeth zegt: 24-11-09 om 19:56

  Mooi dat het werk van onze mannen, voor iedereen een klein beetje duidelijker word, ook al is het maar een heel klein beetje. Mijn vriend zit bij Task Force 55, en ik zal ontzettend blij zijn als hij terug is. Maar ben zeker ook heel erg trots op hem. En door dit soort dingen, lijkt hij een klein stukje dichterbij.
  Lieverd tot snel! Liefs

 23. Cornelis zegt: 24-11-09 om 20:53

  Het wordt m.i. eens tijd dat er binnen de krijgsmacht een kritische beweging opstaat t.o.v. het huidig gevoerde beleid. We hebben volgens mij daar niets te zoeken. We zijn er gewoon ingevolge politieke sjoemelspelletjes bij gelapt. Dat pikken we toch niet? Hoe heette het ook al weer? Een opbouw missie? Het is gewoon een ordinaire vechtmissie geworden die nimmer gewonnen kan worden. De plaatselijke bevolking, de cultuur en het denken aldaar laten zich niet dwingen naar de richtlijnen van een westers/NAVO routeboekje v.d. toekomst. We hadden naar de Russen moeten luisteren. Zoek vanaf nu heel bewust naar een vertrek strategie uit dit wespennest.

 24. Peter zegt: 24-11-09 om 20:54

  Alle respect voor de daar aanwezige mensen die hun plicht doen. Dat zij een taak uivoeren in het belang van politiek en grootkapitaal is blijkbaar niet duidelijk.

 25. mieke zegt: 24-11-09 om 21:40

  vind het goed wat onze jongens en meiden daar doen maar zal heel blij zijn als mn zoon weer thuis is,nog ff volhouden tot snel.groetjes ma xx

 26. Bas zegt: 25-11-09 om 00:27

  Beste heer ter Velde,
  Respect dat u deze gevaarlijke missie van “onze jongens” met gevaar voor eigen leven in beeld brengt. Laat aub niet teveel door Defensie in het filmmateriaal knippen en toon de achterblijvers en het Nederlandse volk het echte werk waar deze dappere militairen dagelijks mee te maken krijgen. Keep up the good work!

 27. Ilona zegt: 25-11-09 om 09:36

  Ook mijn vriend zit bij de Task Force 55.
  Ik ga zekers met heel veel belangstelling naar dit kijken.
  Ben heel benieuwd, want wij (als thuisfronter) krijgen niet veel te horen over hun werk.
  En wie weet zie ik mijn vriend wel op tv. Zal wel niet
  Gelukkig komt mijn vriend zondag thuis van 4,5 maand daar te hebben gezetten.
  Ik heb diep respect voor de militairen die momenteel op uitzending zijn.
  En mensen die zeggen dat ze er zelf voor kiezen.. Pfff, denk eens heel goed na voor je wat zegt!
  Wij ( de thuisfront, en ik denk dat ik voor alle thuisfronters spreek) zijn het beu om steeds hetzelfde te horen dat ze er voor hebben gekozen om naar zo’n gevaarlijk land te gaan.
  Dus denk eerst na voordat je uitspraken gaat doen.
  En ik ben zelf ook militair. En ja, ik heb er ook zelf gekozen om militair te worden. Maar met steun van mijn vriend, mijn familie, vrienden enzo kom ik er wel..

  Jongens en Meiden, wij zijn trots op jullie!

 28. Tim zegt: 25-11-09 om 12:15

  Of het werk dat ze doen nu goed- of kwaad is ga ik niet over. En zij ook niet. Dus kan alleen maar hopen dat ze allemaal gezond blijven en hun werk naar behoren kunnen doen.

  Voor het thuisfront is het in ieder geval goed te zien WAT ze doen. Al is het alleen maar om de “vietnam-achtige” taferelen te voorkomen. Tegenstanders van de missie moeten het maar gewoon met de politici uitvechten en respect hebben voor hen die hun leven in de waagschaal werpen om iets te doen wat wij met z´n allen democratisch besloten hebben.

  Vergelijking met vuilnismannen is dan misschien onterecht, want hoewel die ook slechts “hun werk doen” hebben die net even een minder gevaarlijk beroep. Maar ook zij zijn een onderdeel van onze maatschappij, uit dat oogpunt snap ik het postje best. Een beetje minder cynisme had echter best gemogen.

 29. Jaco zegt: 25-11-09 om 17:45

  @Cornelis zegt: 24-11-09 om 20:53
  Hoe komt u erbij om te denken dat er in oorlogsgebied een opbouwmissie uitgevoerd kan worden zonder een schot te lossen? Als het alleen een opbouwmissie was geweest hadden we wel een bouwbedrijf gestuurd. Het heeft geen zin om een brug te bouwen als je weet dat de kans groot is dat het een paar dagen later door strijders weer kapotgeschoten wordt.

  Ik vind het naief om te zeggen dat wij daar niets te zoeken hebben. Vrede in Afghanistan en Pakistan is cruciaal voor de stabiliteit van Centraal Asie. Als wij (de VN/NAVO) het Afghaanse volk de rug toekeren en op die manier de Taliban weer aan de macht laten komen, zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Niet voor de mensen daar, maar ook niet voor Europa.

 30. SFMARNS zegt: 25-11-09 om 18:53

  johan_17;31

  Waarschijnlijk zelf ooit afgekeurd voor de mariniers en toen maar die rode baret opgezet?Makkelijk hoor zo je mening ventilleren, misschien onderbouwen..?
  Om de mijne wel te onderbouwen:de reclames niets van overdreven gewoon het werk van de SFmarns operator en voor het gemak vergeet je ook even dat de mainiers al vanaf 2006 actief zijn in Uruzgan.
  Solliciteren kan trouwens nog steeds jongen!

 31. eric zegt: 25-11-09 om 23:22

  leuke reportage ga zo door
  jullie doen goed werk ga door

 32. Marn in afgha zegt: 26-11-09 om 12:09

  Johan zegt: 24-11-09 om 17:31

  Arme Johan kon je de EVO niet aan jongen, ach er zijn meer van die jaloerse lui als jij die de mariniers opleiding niet fixen, en dan gaan huilen dat de luchtmobiel zo goed is, maar ik zal je een ding zeggen, bijna alle afdankers van de Mariniers die de opleiding worden uitgezet, die gaan naar de luchtmobiel en worden dan ook nog “best man”
  Dus denk lekker dat jullie peppie zijn, maar je weet zelf ook dat je niks voorsteld en het op alle fronten aflegd ten opzichte van de mariniers.
  Johan je zal altijd die zielige taaiaap blijven die het nooit zal fixen bij de mariniers, puur omdat we zulke low life niet moeten bij het korps.
  Veel plezier bij je POEPgoeie luchtmobiel, of nog erger de pantzerinfanterie hahahahaha

 33. Thuisfronter zegt: 27-11-09 om 12:23

  Ik zie hier enig haantjesgedrag, wat echt belachelijk is.
  Ik ben zelf millitair en mijn vriend zit bij luchtmobiel en is deze uitzending
  met Task Force 55 op pad. Iedereen heeft elkaar nodig, er is niet iemand beter als de rest. Een beetje gaan zitten pochen over wat er nou zwaarder is gaat niet echt helpen denk ik in een oorlog.. vreselijk. Hou de realiteit aub een beetje in het oog!

 34. @ Johan,
  Luchtmobiele brigade in Afghanistan…
  Hoeveel luchtlandingen hebben jullie daar eigenlijk al gemaakt?
  Nu de chinooks weg zijn en de super goede aflossing er is zal dat wel “veel” beter gaan. Volgende week ben ik er ook weer en gaat deze Marn het weer eens van dichtbij bekijken hoe goed jullie wel niet zijn…

 35. Jan zegt: 27-11-09 om 15:43

  Heren,

  Sommige reacties vind ik hier misplaatst. Onderlinge rivaliteit, prima, maar hou dat buiten deze context. Respect is het toverwoord; ieder heeft zijn eigen vaardigheden, zijn eigen professionaliteit. Geef ieder het respect dat hij of zij verdient. Het afkatten van anderen verheft jezelf niet; je haalt ook jezelf omlaag.
  Voor wat betreft waar het hier wel om gaat: Prima reportage! Petje af voor de militairen die in Uruzgan zwaar werk doen, met de nodige risico’s. Respect, en dat niet alleen voor Task Force 55, maar voor allen!

 36. Charles zegt: 27-11-09 om 17:43

  Mooi initiatief. Je hebt soldaten en je hebt commando’s c.q. special forces. Deze elite formaties zijn het neusje van de zalm en de mogelijkheid te hebben als toeschouwer een kijkje in de keuken te krijgen is zonder meer byzonder. Natuurlijk zal altijd afgewogen worden tot waar de ‘inkijk’ is toegestaan, niet in de eerste plaats vanwege de veiligheid van de journalist/cameraman zelf, en de commando’s zelf natuurlijk. Het NL’dse publiek is niet opgevoed met informatie (laat staan trots) over de krijgsmacht. Dat is natuurlijk volkomen onterecht want elke land moet een goed getrainde legermacht hebben, maar kleine landen spelen daarin natuurlijk maar een bescheiden rol. Bovendien is NL sterk gedemilitariseerd de afgelopen jaren. In NL vond men ontwikkelingshulp belangrijker. Des te belangrijker kan de inbreng van special-forces dus zijn, omdat er daarvan tenslotte maar een kleine groep is. Ben benieuwd naar de verslagen!

 37. mirjam zegt: 27-11-09 om 18:42

  blij ben ik met deze reportage, het werd eens tijd dat er eerlijke, positieve aandacht is voor onze jongens van het kct. Na een zware opleiding, die veel “bloed”, zweet en tranen kost, doen ze nu het zware werk. Ook al is het hun job, het is zwaar, alsook voor de thuisblijvers. Als moeder, kan ik het weten en vraag dan ook RESPECT voor onze jongens, dat verdienen ze. Eerlijk en betrouwbaar, daar staan ze voor!!!! en sommige zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

 38. Frank zegt: 27-11-09 om 19:35

  Ik wil graag even melden dat het militaire vak niet alleen maar bestaat uit special foreces. Veel Nederlandse militairen zijn al jaren werkzaam onder NATO vlag in crissis gebieden. Laten we ook deze mensen niet vergeten vaak zijn zij al lang bezig met voorbereidingen waar andere eenheden van afhankelijk zijn om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren.
  Deze kerels verdienen net zoveel respect als alle anderen. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit wie en wat onze militairen waar doen.
  Laten we als Nederlanders trots zijn op zulke kerels, zij die zich willen inzetten voor de wereld vrede.

 39. Kees zegt: 27-11-09 om 21:23

  Ik kan best begrijpen dat soldaten onherkenbaar in beeld willen komen, maar om ook de honden onherkenbaar te maken grenst voor mij aan paranoïde. Die herken je echt niet als je deze in levende lijve tegenkomt.

 40. @Kees Was een geintje van cameraman Eric Feijten die tijdens de montage ook de hond even afplakte. Niet paranoïde hoor!!

 41. Heren,

  Iedere militair die bij TF-55 of de Battlegroup zit draagt zijn steentje bij aan de missie, als het goed is met volle overgave.
  De ene militair is uiteraard de andere niet. Commando, marinier of luchtmobiel… militairen met hun eigen karakter en werkwijze.
  Commando’s en de mariniers van het MSO zijn de meest gespecialiseerde eenheden van ons Defensie, dat is gewoon een feit. Zij hebben daar ook hard voor gewerkt om die status te bereiken.
  De Battlegroup mariniers, momenteel op missie, werken op een andere wijze als andere infanterie eenheden.. Dat door hun karakter en intrepetatie. Hetzij wel, dat door BG van TFU-11 en C-TFU aangegeven is dat de progressie de laatste 3 missies hoger ligt als voorgaande jaren.
  Het Luchtmobiel heeft ook een eigen karakter, waardoor hun werkwijze ook anders is. Hebben daar ook goede missies gedraait, veel met voertuigen. Iets wat dus de mariniers minder doen. Doen veel meer te voet, om meer oog in het gebied te krijgen tot de kleinste hoeken en gaten..
  Maar nogmaals, een ieder doet daar zijn werk met volle overgave..

  ben trots op mijn collega’s,

  Onderofficier der mariniers
  D.

 42. Marinier1 zegt: 08-12-10 om 14:34

  Haha Luchtmobiel zit niet eens bij TF-55!
  Task Force 55 zijn leden van het Korps Commando Troepen en leden van de UIM van het Korps Mariniers;)

  Greatz Marn1 Hofland

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.