De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Op pad met Task Force 55 – deel 2

badge-tf55
De aangekondigde tv- en radioreportages  voor donderdag worden uitgesteld tot minimaal vrijdag, in verband met verbindingsproblemen in Kandahar.

“We willen jullie een zo’n compleet mogelijk beeld geven van wat Task Force 55 doet,” zegt kolonel Swillens van de afdeling Joint Speciale Operaties tijdens een uitgebreide briefing in Den Haag. We staan aan de vooravond van onze reis.
Het werk van Task Force 55 ligt bij Defensie gevoelig. Het gaat om de Special Forces die voor een groot deel geheime operaties uitvoeren. Nu zit een deel van de Nederlandse SF in Afghanistan, maar anderen opereren elders in de wereld. Fouten of mislukte operaties kunnen negatieve (politieke) gevolgen hebben. De militairen van TF 55, bestaande uit commando’s en mariniers, worden daarom afgeschermd van de buitenwereld. Zelfs op Kamp Holland hebben zij hun eigen kamp en leven zij gescheiden van andere eenheden. Niet dat er helemaal geen contact is met ‘gewone’ militairen. Dat is er wel. Sommige SF-ers hebben bijvoorbeeld eerst ergens anders in de krijgsmacht gediend en in de kleine Nederlandse defensiewereld komen zij ook in Afghanistan nog geregeld bekenden tegen.

Voordat wij aan deze reis begonnen hebben we wel een aantal afspraken gemaakt juist ook omdat de Special Forces anoniem moeten blijven en die wil ik hier ook benoemen om de kaders aan te geven waar binnen wij verslag gedaan hebben van het werk van de Nederlandse SF.

Defensie wilde inderdaad een zo compleet mogelijk beeld geven. Dat betekent dat wij mee zijn gereisd op een meerdaagse verkenningsoperatie in een gebied buiten Uruzgan waar volgens Inlichtingen een Taliban-verdedingslinie is. In het veld bleek dat de militairen er zelf ook behoefte aan hadden om zoveel mogelijk over hun werk te vertellen en te laten zien. Eigenlijk ging het hierbij niet anders dan wanneer wij met de ‘normale’ gevechtseenheden op pad gingen in het verleden. Ook daar ervoeren we dat veel militairen niets liever willen dan over hun werk vertellen.

We hebben alles kunnen zien en meemaken. Tijdens de operatie was er een vuurgevecht en we konden mee voorin. Een kleine groep ging als vooruitgeschoven eenheid een gebied in en ook hier was het geen probleem om mee te gaan. Iedereen die ik gesproken heb was zo open mogelijk. Er is ook veel verteld over Kevin van de Rijdt, de commando die in september bij Deh Rawod overleed. Deze lichting van Task Force 55 was erbij en was nog maar net in Afghanistan toen Kevin gedood werd. De impact van deze gebeurtenis op de groep is groot, zo blijkt ook nu nog.

De belangrijkste afspraak die wij van onze kant hebben gemaakt is dat wij de militairen onherkenbaar in beeld brengen. Daarnaast hebben wij van onze kant aangegeven dat wij ons ruwe filmmateriaal niet bij de NOS archiveren. Op deze manier kunnen beelden met daarop de militairen nooit per ongeluk toch worden uitgezonden. Verder melden wij niet de locaties waar de militairen hun operaties houden. Ook die locaties zijn namelijk geheim. Ik kan wel zeggen dat wij mee zijn gegaan op een operatie buiten Uruzgan, maar in welke provincie we waren kan ik hier niet zeggen. Geheimhouding staat namelijk hoog in het vaandel bij deze eenheden. Zij vertrouwen ons dat wij ons er aan houden en wij van onze kant zullen dat vertrouwen niet beschamen.

Op de eerste weblog gisteren is veel gereageerd (in open berichten maar ook via besloten mails) door familieleden en partners van de militairen van Task Force 55. Dat geeft wat mij betreft aan dat er ook bij het thuisfront behoefte bestaat aan verhalen over het werk van ‘hun jongens’.

Lees ook: Op pad met Task Force 55 – deel 1

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


56 reacties op “Op pad met Task Force 55 – deel 2”

 1. guus zegt: 25-11-09 om 11:45

  Goed werk, ga zo door!!!!

 2. Tim zegt: 25-11-09 om 12:05

  Feit dat jenog schrijft wil zeggen dat je nog in goede gezondheid bent. Houden zo !!

 3. Cornelis zegt: 25-11-09 om 14:30

  Dergelijke intrinsiek domme en vuige gewelds verheerlijkende rapportages -zulks gestimuleerd door het Ministerie van “Verdediging”- dient ons de keel uit te hangen. Alleen al dat oeverloze en oliedomme gezwam met allerlei Engelse/Amerikaanse terminologie (o.a. Task Force)is om spontaan te gaan janken, zulks gepaard gaand met een flinke dosis plaatsvervangende schaamte.
  Wat we doorgaans m.b.t. dergelijke missies zien is dat een stel onnozele jongmensen -niet gecorrigeerd door hun “trotse” ouders en partners- gewoon worden misbruikt voor een foute zaak.
  Laten wij er A.U.B. in de toekomst voor zorgen nooit meer in een dergelijke uiterst gewelddadige missie verzeild te raken, waar we o.a. door onze regering ingeluisd zijn.
  In AfGANGistan woedt al tientallen jaren een uiterst ingewikkelde tribale oorlog, waar we ten principale niets te zoeken hadden. Men had vooraf een betere analyse dienen te maken van dit conflict. Sta op soldaten! “Vuur” uw kritische vragen af. Het kan toch niet zo zijn dat de waarden van vrijheid en rechtvaardigheid a.h.w. worden gekaapt door een stel fraudulente beleidsmakers.

 4. bas zegt: 25-11-09 om 15:04

  Geheime spierballen

  Dubbele schande voor Nederland

 5. Erik zegt: 25-11-09 om 16:00

  @ Cornelis

  Je weet duidelijk niet waar je het over hebt. Door te spreken over “misbruikt voor een foute zaak” doe je ONZE militairen echt enorm te kort en geef je te kennen dat je niet weet waar je het over heeft, wat hun motivatie is. De toekomst zal pas de waarde van deze missie kunnen bepalen. Feit is dat de lokale bevolking de bijdrage van de Nederlandse militairen enorm waardeert. Het principe dat we niets te zoeken hadden in dit conflict kan je mening zijn, maar als de internationale gemeenschap altijd zo gereageerd had “uit principe” had de wereld er heel wat anders uit gezien en echt niet beter kan ik je vertellen.

  Daarnaast vind ik dat je onderscheid moet maken tussen het politieke besluit (wel of geen Nederlandse bijdrage in Afghanistan) en de topprestaties en inzet van onze mannen en vrouwen daar. Je spreekt over “onnozele jongmensen” maar dat zegt meer over jezelf dan over die mannen en vrouwen die zich dag in dag uit inzetten voor vrede en veiligheid over de hele wereld. Deze mensen verdienen onze steun en waardering en zijn goud waard!

 6. Ted zegt: 25-11-09 om 16:57

  zo diep zijn we dus gezonken, een soort Wochenschau zonder schaamte.
  Wat is de titel, “De Overwinning van de Wil” toevallig?

 7. Jaco zegt: 25-11-09 om 18:02

  @Cornelis zegt: 25-11-09 om 14:30
  Ik zie niet in wat er in deze reportage precies ‘geweldsverheerlijkend’ zou zijn. Het is goed om te weten wat onze militairen daar doen.
  Ik vind niet dat je commando’s en mariniers onnozel kunt noemen. Volgens mij zijn het zeer professionele militairen die precies weten waar ze mee bezig zijn.

 8. SFMARNS zegt: 25-11-09 om 19:04

  SFMARNS zegt: Your comment is awaiting moderation. 25-11-09 om 18:53
  johan_17;31

  Waarschijnlijk zelf ooit afgekeurd voor de mariniers en toen maar die rode baret opgezet?Makkelijk hoor zo je mening ventilleren, misschien onderbouwen..?
  Om de mijne wel te onderbouwen:de reclames niets van overdreven gewoon het werk van de SFmarns operator en voor het gemak vergeet je ook even dat de mariniers al vanaf 2006 actief zijn in Uruzgan.
  Solliciteren kan trouwens nog steeds jongen!

 9. Leo zegt: 25-11-09 om 19:10

  Veel mensen hebben niet in de gaten dat die jongens er niet zijn om een “tribale strijd” op te lossen, maar in te grijpen in een wereldomvattend terroristisch netwerk dat ook morgen Nederland kan treffen. De Taliban-El Quaida zijn niet alleen actief in Afghanistan.
  Afghanistan is via de papaver hun financiele basis. (heroine).
  Als Schiphol doelwit wordt van deze organisatie, dan worden er ineens vragen gesteld als:” Waarom is hier niets aan gedaan?”
  Taskforce 55 is niet voor niets in Afghanistan.
  Cornelis….verdiep je eerst in de materie voor je een ongefundeerde reactie schrijft.
  Het is zo gemakkelijk om negatief te zijn.
  Of heb je zelf betere ideeen om wereldwijd terrorisme op te lossen?
  Ik hoop het. Laat jouw analyse er eens op los.
  Laat de wereld het weten. Wie weet win je volgend jaar de Nobelprijs voor de vrede.
  Tot die tijd: Dream on!

 10. Cornelis zegt: 25-11-09 om 19:26

  @ heer Ted: dank voor uw diepzinnige analyse. Daar lijkt het idd op- een Wochenschau…

  @heren Erik en Jaco.
  Het wachten is op de echte soldaten in ons leger, die in de heilige traditie van Willem van Oranje zich niet -onnozel- een oor laten aannaaien door fraudulente politici, maar die de zaken ook in breder verband willen zien. Kom in opstand Mariniers en Commando’s!! Durf dat nu eens te doen!! Weiger nog langer pro-actief mee te doen aan deze idiote oorlog, die uit oogpunt van onze Joods/christelijke traditie en beschaving hoogst misdadig is te noemen.
  Deze traditie kent slecht 1 legalisatie voor het voeren van een gewapende krijg : het daadwerkelijk (militair) aangevallen worden op het eigen territoir en/of dat van een verbondene – dan wel dat daartoe een reëele dreiging aanwezig is (de zogenaamde pre emptive attack).

  Een eventueel vergelijk te maken met het optreden der Verbondenen in WO2 en het huidige optreden der Coalitie in Afghanistan is simplistisch en ingevolge historische feiten en kaders fervent onjuist.

  Politiek morele kaders en het optreden van -individuele- militairen zijn nooit van elkaar los te maken. Voorbeeld: dat de Duitse Wehrmacht in WO2 in de sec militaire context “goed” en “professioneel” gevochten heeft, doet niets af dat zij deze “gave” ten dienste heeft gesteld van een uiterst misdadige politieke entiteit en als zodanig berust op hen een eeuwige schande.

 11. Celine zegt: 25-11-09 om 19:57

  Wanneer worden de radioreportages uitgezonden?

 12. tristan zegt: 25-11-09 om 19:58

  @Cornelis.
  Durf verder te kijken en hou je dienstplichttrauma’s voor je.

  Peter, succes en vooral ook veel plezier!

 13. Beernt zegt: 25-11-09 om 20:34

  @Cornelis
  Wat een mooie woorden, maar helaas inhoudsloos. Met welke -voor jou ongetwijfeld moverende- redenen blief jij de vergelijking tussen TF55 en de Wehrmacht te trekken. Bah! Je bent klaarblijkelijk geenszins in staat om verschillende zaken los van elkaar te zien. De discussie omtrent de noodzaak om aanwezig te zijn in Uruzgan is van geheel andere aard dan de discussie omtrent de taakuitvoering van onze militairen. Voorts staan zij ook nog eens aan de goede kant. Zulks in tegenstelling tot de Wehrmacht. Het oproepen tot desertie is wat mij betreft net zo strafbaar als het deserteren zelf. Daarom, beste man, doe er het zwijgen toe. Mocht je toch nog de neiging niet kunnen bedwingen om hier je weinig charmante mening te verkondigen, reis af naar Uruzgan en beoordeel uit eerste hand het werk (en de persoonlijke grote risico’s) van onze mannen en vrouwen in den vreemde.

  Ik sta nog steeds achter mijn zojuist verkondigde mening, ook al heb ik twee maanden geleden deel uitgemaakt van de erehaag tijdens de uitvaart van Kevin

 14. @ Cornelis,

  Je kunt je gebrek aan kennis van zaken wel proberen te maskeren met allerlei langdradig en theatraal taalgebruik, maar wellicht kun je je energie beter gebruiken. Probeer je bijvoorbeeld eens te verdiepen in de ware reden van onze aanwezigheid in Afghanistan en de deelname aan deze missie.

  En probeer er eens achter te komen wat de werkelijke beweegredenen zijn voor de militairen om dáár hun leven in de waagschal te leggen, zodat jij hier de vrijheid behoud om dit soort onnozelheden uit te kunnen kramen…

  Helaas ben je waarschijnlijk al zo zelfingenomen van je eigen “gelijk” dat je mening toch niet meer zult veranderen.

  Maar voor je mij en mijn collega’s weer eens durft te beledigen; dit “stel onnozele jongmensen” heeft vermoedelijk een gemiddeld hogere opleiding, dan jij met je wollig gezwets probeert te vijnzen…

 15. Tinuzz zegt: 25-11-09 om 21:55

  Volgens mij moeten we het werk van deze commando’s niet onderuit halen door allerlei politieke aspecten aan te halen?
  Dit betreft een geheel andere discussie.
  We mogen trots zijn dat Nederland over deze elite-eenheden beschikt.
  Hopelijk krijgt een ieder die de reportages ziet een beetje een inzicht in het werk van deze SF.

 16. Julian zegt: 25-11-09 om 22:10

  Cornelis,

  Waarom zouden de mariniers en commando’s in opstand komen?
  Voor hen is dit werk wat zij juist aanmoedigen, zonder deze oorlog was het voor hen ook een stuk saaier in de wereld.
  Binnenkort moet ik naar de introductiedagen van het Korps Commandotroepen, waar ik mij nu al heel erg op verheug, (hoewel er natuurlijk ook minder leuke dingen komen naarmate je verder komt door de selectie…)

  Groet, Julian

 17. Mijn vader heette ook Cornelis en droeg een helm in de WW2. In Arnhem. Hij was geen soldaat, nee, hij was afgekeurd voor alle diensten in het leger. Ik vond hem als kind erg moedig, want hij droeg een helm. Een helm van de luchtbescherming. En hij was blokhoofd! Ja, Cornelis was een dapper man vond ik als kind. Toen werd ik naar Nederlands Nieuw Guinea gezonden. Met een helm. Ik was niet moedig, maar leed wel honger, kreeg lemkakken, karang oren, ringpier en zeepzak. Daarna brak dysentrie uit, we deden het lucht uit op Biak en zijn naar huisgegaan. Ik kreeg drie kinderen. De oudste, Eric kreeg een helm en ging naar Libanon. Ik vond hem moedig. 6 maandan lang vlogen hem de kogels van Hadat of zo iets om de oren. Allemaal mis gelukkig. Zijn vriend Stan was minder gelukkig, helaas. Mijn vader, ikzelf, Eric, Peter, Stan, etc. ze zijn helemaal niet moedig. Mogelijk is respect een beter kreet, maar ik wil niet aan zelfverheerlijking doen. Er lopen heel wat Corsten en Carsten rond. Net als bij een voetbalwedstrijd zijn zij vaak de beste nakaarters. Op Biak noemden wij dat gewoon Blaaskakers. Dag Cornelis, slaap zacht!

 18. Niet lucht, maar licht. Sorry Cornelis!

 19. Robyn Decradle zegt: 25-11-09 om 23:07

  Alleen al vanwege de gruweldaden die de taliban hebben gepleegd is het goed dat ons leger daar is.

  @ Cornelis;

  Jij hebt wel een hoop plezier gehad van je moeilijke-woorden scheurkalener….

 20. dave zegt: 26-11-09 om 09:48

  @SFMARNS
  beetje jammer dat je nog steeds denkt dat manrs sf zijn
  marns is niet zwaarder als luchtmobiel
  zitten ook nog eens in het zelfde cluster dus dus afgekeurd voor de marns dan ook afgekeurd voor de rode baret
  er is maar 1 sf in nederland en dat is het KCT
  en de rest noemen zich zelf allen zo

 21. Cornelis zegt: 26-11-09 om 11:38

  Ja, daar zullen we het hebben… Je hebt een andere mening en je wordt massaal afgemaakt. Ja hoor, je mag zeggen wat je denkt (niet

  Ik heb helemaal geen directe link gelegd tussen de Tactische Macht (laat a.u.b. nu eindelijk eens dat oeverloze Engels achterwege! we zijn Nederlanders!) en de Duitse Weermacht. Ik voerde de laatstgenoemde roversbende uit DUISTERland slechts op om aan te tonen dat de politieke context van militair handelen en het feitelijke professionele militaire handelen (de beroeps uitoefening) nooit neutraal ten opzichte van elkaar staan. Dit is geen andere discussie – dit is onderdeel van DE discussie.
  Iedere soldaat dient met het oog op gewapende conflicten ten alle tijde zich de morele vraag te stellen: is deze oorlog waarin mijn regering mij plaatst rechtvaardig en noodzakelijk te noemen? Kon er geen andere oplossing nagestreefd worden? Horen wij in dit conflict wel thuis?
  Soldaten die dit -durven- te doen (kijk bijvoorbeeld eens naar de dienstweigeraars voor Indië) zijn m.i. de echte moedige soldaten.
  M.b.t. Afghanistan is het juist het probleem dat er welhaast geen goede en slechte kant is. Er zijn Krijgsheren die door de Navo geholpen worden die de afschuwelijkste misdrijven hebben gepleegd. Karzai is zo corrupt als de neten en de Taliban van de nacht is de marktkoopman die overdag DVD’s van Nederlandse soldaten afneemt – Welcome my friend!!
  Allemachtig, Achtentachtig – hoe naïef wilt u zijn om kritiekloos al deze zaken voor zoete koek aan te nemen…
  Overigens heb ik niets tegen Mariniers of Commando’s. Met dieven van je immers dieven (geintje). Voor het eventuele verkeerde begrip omtrent hun onnozelheid bied ik mij verontschuldigingen aan.

 22. Hans zegt: 26-11-09 om 13:40

  Als er zo’n halve eeuw geleden alleen maar van die sukkels als Cornelis zouden zijn geweest sprak half Europa nu Duits, was woensdag Bratwürstdag en hadden we geen Euro maar Reichsmark gehad! Ik vertrek a.s. dinsdag naar Afghanistan en ben daar trots op! Mijn motivatie haal ik uit het feit dat ik daar ga bijdragen aan betere leefomstandigheden voor mensen die er over het algemeen ook niet om hebben gevraagd om zo te moete leven. Als is mijn bijdrage bescheiden, ik doe tenminste meer als een azijnzeiker als Cornelis. Maak eens wat tijd vrij en ga collecteren of zo, doe je tenminste wat nuttigs!

 23. Bas zegt: 26-11-09 om 14:02

  @ Cornelis

  Ook ik kan me er niet van weerhouden te reageren op uw betoog. Hoe durft u op zo’n denigrerende manier over onze militairen te praten? Zij hebben het lef en de moed om als Nederlandse krijgsmacht vrijheid van de Afghanen te bewerkstelligen en ze tevens te verlossen van die onmenselijke Taliban. Ja, beleidsmakers hebben besloten dat wij als Nederland ons steentje bij moeten dragen aan deze oorlog en ja, het kost ons land veel geld om daar te opereren en ja, misschien gaat alles niet zo snel en zo vlekkeloos als we hadden gehoopt. Toch lijkt het mij totaal geen reden om op deze manier onze deelname in Uruzgan zo in twijfel te trekken als u doet. Wees trots op onze manschappen en doe aub geen dergelijke uitlatingen voordat u weet wat onze manschappen daar doen. Bent u toevallig de afgelopen jaren zelf gaan kijken in Uruzgan? Bekijk eerst eens de beelden die de heer Ten Velde vanaf morgen zal laten zien en geef dan uw gefundeerde oordeel. Vanachter uw beeldscherm onze militairen met tendentieuze en vooral moeilijke bewoordingen belachelijk maken lijkt mij totaal ongepast.

 24. @Dave,

  Klopt dat een Marinier alg geen sf is. Maar Korps Mariniers hebben naast KCT ook een SF status. Maar een Marinier die UIM,Kikker en/of Mountainleader opl heeft gedaan is wel degelijk SF. Commando’s hebben de naam mee maar SF operators maken niet voor niets deel uit van TF55…. Zou je huiswerk wat beter doen Dave want als ik je verhaaltje lees heb je er weinig verstand van. Lees dit maar eens op pagina 4…
  http://www.defensie.nl/_system.....124832.pdf
  Kijk iig uit naar de afleveringen en heb veel respect voor die gasten.

 25. @ Cornelemans
  Arme Corneel de eenzame Tali Banner. Ik hoop, dat u niet op uw lontje wordt getrapt als u ons landje gaat verdedigen tegen de Mexicaanse griep of uw vrienden van de opiumpluk. Zing uw liederen in vrijheid, maar vergeet uw teksten liever…
  Opa Leo

 26. Cornelis zegt: 26-11-09 om 16:57

  @ heer Hans
  Ik vind dit geen sympathieke afscheidswoorden gericht aan een landgenoot: “sukkel” en “azijnzeiker”.
  Mogelijk wilt u mijn argumenten nog eens goed doordenken.

  @ heer Bas
  Hoe durft u mij te beschuldigen dat ik op een denigrerende manier over onze militairen praat? Ik ben juist een voorstander ervan dat onze militairen zelfbewuste en kritische wezens mogen zijn – dienen te zijn.
  Uw betoog is overigens duidelijk. Kritische kanttekeningen bij een dergelijke oorlog mogen niet gemaakt worden. Tegenstanders ervan zijn al snel in het bezit van de scheurkalender moeilijke woorden en/of hebben na opsomming van een familie relaas het licht op Biak uitgedaan. “Hulde” voor het feit dat u op mijn argumenten in gaat (maar-niet-heus)….
  Neen meneer Bas – de vaandels van ons leger zijn mij te dierbaar dat zij besmeurt worden met dergelijke politieke oorlogen waar wij als Nederland niets te zoeken hebben.
  O ja, u krijgt nog de hartelijke gelukwensen van onze “betrouwbare” bondgenoot, den “heer” Karzai. Of moet ik zeggen – de gelukwensen van de Taliban? Want dat deze twee mogelijk in het geheim veel meer samenwerken dan dat wij vermoeden, zijn al veel analisten het wel over eens.
  Even voor de duidelijkheid.. meneer Karzai is die meneer die vrouwen elimentaire rechten ontneemt, kritische journalisten vervolgd en afvallige moslims levenslang wil opsluiten en de papaver teelt openlijk toe laat.
  Vindt u het heel erg bezwaarlijk dat ik in dat opzicht niet zo heel erg trots ben wat ons (is ook van mij) leger daar uit spookt? Dank u!
  Tot slot nog een meerkeuze vraag voor u. Wat denkt u – kan het steunen van een dergelijke corrupte overheid tot zegen strekken? Het antwoord is nee of neen.

 27. Martin zegt: 26-11-09 om 17:25

  @ diverse KL/KM “aanhangers”
  Je reinste kolder dat de marns niet over SF capaciteit zouden beschikken. Diverse eenheden van het korps zijn aangewezen als zijnde SF; denk bijvoorbeeld aan de Mountainleaders…

  Ten tweede; zowel bij de KL (luchtmobiel, pantserinfanterie) als het KMarns zijn voldoende individuen aan te wijzen waarvan men zich af kan vragen wat nou zijn capaciteiten zijn. Maar dat gegeven maakt niet dat de ene groep beter of slechter is dan de andere. Sterker nog; het is zelfs appels met peren vergelijken als je bedenkt wat de beoogde inzetgebieden en wijzen van optreden zijn. Tot slot, als gouwe ouwe; soms heb je elkaar gewoon nodig en ben je blij dat de ander er is… Er is voldoende succesvolle cross-training / mixed optreden te zien, dacht ik zo.

  @ corNEElis (mijn geintje)

  Na het lezen van je stukjes vraag ik mij af of ik nu medelijden met je moet hebben, verdrietig om je moet zijn, je doodzwijgen, je van repliek dienen of … Ik kan het niet laten. Het antwoord op deze prangende vraag is evident; van repliek dienen dus.

  Er is in het geheel niets verkeerd aan om er een andere mening op na te houden Waar wel iets op aan te merken valt is de wijze waarop men deze mening denkt te moeten poneren.

  Gast, ik was het even vergeten; dienen in de krijgsmacht is als de lotto; deze maand (lees opdracht / missie) doe ik wel mee, aan de volgende niet…

  Je spreekt over moedige soldaten… Nu is de term moedig subjectief, maar moed betekent ook je aan je aangegane verplichtingen (aanstelling bij de krijgsmacht) houden! Ook als je het er als individu niet mee eens bent. Moedig is ook; niet aan je “ik” denken en je maten laten afrotten, maar hen ook te steunen. Ook als dat ten koste kan gaan van jezelf. Ongeacht of je wel of niet met het groter (politiek) plaatje eens bent.

  Quote: “Sta op soldaten! “Vuur” uw kritische vragen af. Het kan toch niet zo zijn dat de waarden van vrijheid en rechtvaardigheid a.h.w. worden gekaapt door een stel fraudulente beleidsmakers.” Vreest niet, dit gebeurd en heet gebruik maken van het stemrecht.

  Trouwens; als je zo bezeten bent van het kuizen van den Nederlandschen Taal; Task Force betekent niet Tactische Macht…

  Quote: “…we zijn Nederlanders!” In jouw geval leidt dit gegeven bij mij tot plaatsvervangende schaamte ten aanzien van de rest van de wereld.

  Tot slot; een en ander heb ik bewust anders geformuleerd dan ik normaliter doe. Ik heb getracht je een spiegel voor te houden ten aanzien van je pompeuze en affronterende schrijfsels. En als toegift nog een goede raad; leg jouw visie niet op aan anderen. Spreek voor jezelf. Voer geen mening aan als feit. Als voorbeeld: “Wat we doorgaans m.b.t. dergelijke missies zien is dat een stel onnozele jongmensen -niet gecorrigeerd door hun “trotse” ouders en partners- gewoon worden misbruikt voor een foute zaak.”

 28. SFMARNS zegt: 26-11-09 om 17:51

  Cornelis,arm mens!

  Zoals DB 15:38 al zegt.En als je je een beetje zou verdiepen in onze krijgsmacht.
  KCT is in zijn geheel SF,De MARSOF van het korps mariniers(voor het geval je weer met een vraagteken zit:dit is een niewe eenheid bestaande uit specialisten van de UIM,mountain leaders en kikvorsmannen)zijn ook allemaal SF.
  En dat verhaal met clusters altijd grappig dat juist luchtmobiel daarom aankomt zetten.
  Get a life!

  QPO

 29. Cornelis zegt: 26-11-09 om 19:18

  Heer Martin,
  Hulde voor uw geintje – hij zit tegen het net. Hij telt.

  Ook voor mij geldt – reageren of niet reageren? Het laatste dus..

  Ik maak bezwaar tegen uw beschuldiging van het opleggen v.e. mening/visie. In iedere discussie geeft een ieder zijn mening. U geeft aan dat mijn bijdragen pompeus en affronterend (is dat correct Nederlands?) zijn. Evenwel is dat uw mening die u als een feit poneert. Dus u gaat op de avondprijs van het spel “De pot verwijt de ketel”.

  Uw doordachte visie m.b.t. moed en “Treue” vind ik tragisch. Ik proef uit uw woorden dat u in het geval u niet achter de politieke context van een missie kan staan – deze toch gaat uitvoeren. Heeft u wel eens eraan gedacht een vertrouwensman hieromtrent in te schakelen? Laat u zich s.v.p. niet niet bang maken door het etablissement. Houdt moed!! Eerlijkheid en een rein geweten zijn kostbare zaken. We hebben het hier over een oorlog met als inzet o.a. mensenlevens. Dat zijn geen lichte zaken en het siert u als het zware zaken voor u persoonlijk worden.

  Overigens… het is het kuiSen van de Ned. Taal – GEEN kuiZen.
  Wilt u mij trouwens eens de vertaling geven van de door u genoemde CROSS-TRAINING MIXED optreden? Bent u wel helemaal goed bij uw Nederlandse hoofd? -geintje…

  Voor de woordkeuze onnozele jongmensen heb ik alreeds mijn verontschuldiging gemaakt. Dat had ik zo niet moeten stellen. Evenwel wordt ik bijzonder moedeloos dat jonge mensen hun motivatie voor zulk een gewichtige zaak in het menselijk bestaan (oorlog en vrede – dood en leven) vaak versimpelen dat zij ergens op staatskosten mogen gaan pief-paffen, lees: schieten.

 30. Beernt zegt: 26-11-09 om 20:00

  zoals gezegd, de discussie of we er wel thuishoren (ik denk overigens van wel) is van geheel andere aard dan de moed van onze mannen en vrouwen. En Cornelis,……..laat maar

 31. Cornelis zegt: 26-11-09 om 21:25

  Vriend Beernt,

  Dat kunt u niet menen! In een objectieve discussie tussen volwassen mensen kunt u niet wegkomen met het gegeven dat de morele (on)juistheid v.e. militair optreden los zou staan van het feitelijk militaire optreden – hoe “moedig” deze in de uitvoering ook mag zijn.
  Ik verzoek u s.v.p. met klem een dergelijke objectieve onjuistheid niet aan te hangen.

  Ik geef u een -civiel- voorbeeld:
  Als een werkgever vraagt een uitvoering te geven aan een zaak -waarvan de analyse is dat deze geheel of gedeeltelijk frauduleus is- kan en mag het niet zo zijn dat iemand daar zijn gaven en talenten zondermeer voor inzet. Dan maakt hij zich mede schuldig aan het frauduleuze totaal product.

  Mag ik in dit verband erop wijzen dat de Duitsers tijdens het proces van Neuremberg hetzelfde trucje probeerde uit te halen – zich beroepend op hun militaire “ere”code?
  Terecht werd destijds al gesteld dat het militaire optreden niet los gezien mag worden van de politieke/morele context waarin deze plaats vindt c.q. plaats heeft gevonden.

  M.b.t. Afghanistan nog het volgende….
  Dat begon met het opsporen van Osama bin Laden in Tora Bora (of hoe dat klote gebergte ook mag heten) zulks in samenhang met de vernietiging van Al Quaida.
  Toen werd de doelstelling dat de Taliban verdreven moest worden.
  Toen moest opeens weer meneer Karzai in het zadel geholpen en gehouden worden. Een frauduleuze herverkiezing nemen we gewoon voor lief…

  Leent het NL Leger zich voor dergelijke “fratsen” ? Dat moeten we met z’n allen toch gewoon niet willen!

  Overigens wil ik m.b.t. de “moed” v.d. Nederlandse militair ook wel een kanttekening plaatsen….
  Kijk, we zijn goed in sjoemelen en handel bedrijven, maar volgens mij hebben wij nu bepaald niet zo’n grote militaire traditie m.b.t. moed. En penalties kunnen we ook al niet goed nemen.
  Dat geeft op zich niets – zo heeft een ieder zijn sterke en zwakke punten. Evenwel gingen we in Screbinica op de loop zonder vrijwel een schot te lossen en kapitein Kroon is van Engelse afkomst. Overigens vindt ik zo’n MWO feestje ook hoogst misdadig te noemen – er zijn MENSEN bij omgekomen!! en dan gaan wij er eeen feestje omheen bouwen?!. Hoe verblind en hufterig zijn we eigenlijk met z’n allen geworden?

 32. Bas zegt: 27-11-09 om 02:35

  @ Cornelis

  U mag er terdege een andere mening op na houden! Graag zelfs, kritische mensen maken elkaar scherper.

  Wat ik niet begrijp is het feit dat u de militairen wil aanspreken op hun morele gevoel bij deze missie en hen bij wijze van een last op hun schouders wil aanpraten. Dit zijn militairen die met hun volle verstand ervoor hebben gekozen om dit vak uit te oefenen. Daarbij horen naar mijn mening ook missies zoals deze, ongeacht of we daar nu wel of niet thuishoren. Als het tot confrontaties met tegenstanders leidt, zal er inderdaad worden geschoten met de kans dat er mensen sneuvelen.

  Naar mijn mening bekijkt u deze missie door een hele donkere bril. Alsof er niks goeds gedaan wordt op dit moment en onze militairen cowboytje aan het spelen zijn. Misschien blijkt over 5 jaar dat onze inzet tot minimaal resultaat heeft geleid en Afghanistan weer terug bij af is. Feit blijft wel dat we als Nederland in ieder geval hebben geprobeerd die zandbak daar iets veiliger en leefbaarder te maken. Feit blijft, wij zijn niet alleen op de wereld. Wij leven veilig en welvarend in Nederland en er zijn een hoop mensen die dat niet kunnen. Ik vind dat het een plicht is om deze mensen te helpen, zoals we dat ook hebben getracht in Bosnië en bijvoorbeeld straks ook gaan proberen tegen de piraterij in Somalië.

 33. Beste Cornelis,

  Ik heb uw reacties met veel plezier gelezen. U bent een moreel hoogstaand mens! U weet precies hoe de wereld in elkaar zit. De oorlog in Afghanistan is onrechtvaardig. Omdat we erin zijn beland zonder dat we zijn aangevallen door Afghanistan. Het land wat onder bewind van de “Taliban” Osama bin laden asiel en bescherming bood. De opdrachtgever van de aanslagen in de VS. Hij gaf daarmee de oorlogsverklaring aan een bondgenoot van de Joods/christelijke traditie. Kunt u mij uitleggen hoe een reactie van de NAVO dan misdadig is?

  Macht corrumpeerd, corruptie hoort helaas bij macht. Goed en fout liggen volgens u in Afghanistan heel dicht bij elkaar. Ik denk op de eerste plaats dat goed en fout niet bestaat. Goede en slechte keuzes bestaan echter wel. Er is dus gekozen tussen niet ingrijpen en ingrijpen. Voor het laatste is gekozen. Met het idee vrede en stabiliteit te brengen wordt er geprobeerd om een situatie te creeren waarin mensen voor zichzelf kunnen gaan denken. Vrij denken wordt niet getolereerd door dictaturen zoals de “Taliban”. Vrij denken is volgens ons het hoogste goed dat brengt namelijk vooruitgang en daaruit vloeiend vragen over legitimiteit van geweldgebruik en over corruptie. Daarop volgt handelen.

  Dat het verdomde moeilijk is, uitzichtloos lijkt en ten koste gaat van levens is een feit. Het laatste is het meest treurig. Maar daar waar de dialoog niet meer werkt, daar waar je leven constant bedreigd wordt daar zal moeten worden gevochten om een dialoog en ontwikkeling weer mogelijk te maken, vrijheid dus. Helaas zijn er nog een hele hoop landen en mensen die hulp en ontwikkeling kunnen gebruiken. Dat zijn volgens mij zaken om voor te strijden. In dat licht bezien is het dus moedig dat mensen daarvoor hun leven wagen. Daarvoor worden mensen beloond ook al is het wrang dat bij dat soort moedige acties slachtoffers vallen.

  Ten slotte nog een paar vragen beste Cornelis, wat is uw bijdrage aan een betere wereld? U gebruikt alleen fair-trade (eerlijke handel) producten? U draagt kleding die honderd procent niet gemaakt wordt in landen die niet uitgebuit worden? U rijdt geen auto en gebruikt geen olieproducten omdat u daarmee zou bijdragen aan onrechtvaardige oorlogen? U loopt mee in elke stille tocht om daarmee het geweld uit te bannen?

  Beste Cornelis we stellen allemaal vragen over goed en fout. En we doen allemaal goed en fout. Ik denk dat we in Afghanistan goed proberen te doen maar helaas ook fouten maken. En het is goed dat we af en toe kritische vragen stellen. Maar beste Cornelis als je belerend wil zijn; “Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.”

 34. Thuisfronter zegt: 27-11-09 om 11:12

  @ Cornelis,

  Tsjonge…. Ik kan niet begrijpen dat er mensen zijn die hun mening zo erg
  willen etaleren als jou. Je kickt er denk ik erg op om reacties te krijgen. En ja ook ik doe er aan mee, ik kan het gewoon niet laten.
  Ik heb een erg groot respect voor mijn vriend en al zijn collega’ s die ware heldedaden uitvoeren. Ooit met iemand gesproken die dit werk heeft gedaan?? Het zijn stuk voor stuk goede jongens. Ik vind dat je met zeer weinig respect praat over deze
  jongens. Heb je er ooit bij nagedacht dat zij dit lezen? Ze kunnen wel wat steun gebruiken in plaats van dit gebleer. En ook ik als vriendin van voel me eigenlijk door jou van de stoel weggeblazen. Ga je aub met je eigen zaken bemoeien. Je mag een mening hebben over de missie maar kom niet aan deze jongens en hun familie. Het is soms moeilijk genoeg en jou mening moet je lekker in een brief aan de kamer sturen ofzo.

  Get a live (voor als je dat niet snapt, ga wat doen met je leven)

 35. Hellen zegt: 27-11-09 om 13:30

  Beste heer ter Velde,
  Met belangstelling heb ik uw wegblogs gelezen en kijk uit naar de volgende en de reportage (hopelijk vanavond?). Ongeacht of we wel of niet in Afghanistan aanwezig moeten zijn, vind ik het interessant om te zien hoe onze professionals daar te werk gaan. Al ben ik (als thuisfronter) blij als ze weer op Nederlandse bodem zijn!

 36. HAVOC zegt: 27-11-09 om 13:41

  Allen;

  Ik ben al weer een aantal weken terug uit TK en kan zeggen dat de samenwerking met deze club van TF55 een eer is! Ik wordt helemaal gestoord van dat “boomhutten”gezwam van meneer Cornelis en hou ook alsjeblieft op met het zeuren over SF of niet SF…uiteindelijk knokken we daar toch met z’n allen tegen dezelfde vijand en proberen we het daar allemaal weer beetje bij beetje op te bouwen voor de lokalen, die wel verder willen. Kortom proud of all of us and the job well done!! (ja dat is Engels meneer Cornelis…get a life is ook Engels trouwens).

  Band of Brothers

 37. beernt zegt: 27-11-09 om 16:20

  ik doe er het zwijgen toe….ik distantieer mij volledig van de mening van Cornelis. In mijn beleving zijn dergelijke mensen als Cornelis uitsluitend uit op het discussieren, ongeacht het onderwerp. Overigens, mensen die kapitein Kroon misdadig noemen, minacht ik.

  met (oud) commando groet

 38. Jenneke zegt: 27-11-09 om 17:38

  Meneer Cornelis, heeft u niets beters te doen? Op dit moment moeten onze jongens juist hun motivatie houden en alert blijven. Zij hebben geen tijd om aan dit soort dingen te denken. Zij doen gewoon hun werk. Ze hebben niks aan wat u verteld. En ik als thuisfront al helemaal niet.Ik wil alleen maar dat iedereen veilig en gezond thuis komt.

 39. Charles zegt: 27-11-09 om 17:56

  Er zullen altijd mensen zijn die tegen alles en iedereen zijn als het om geweld gebruiken gaat. Meestal bedoeld men het allemaal wel goed en wijst men principieel elke geweld af. Als redelijk denkend mens denk ik dat iedereen tegen het gebruik van geweld is. Maar er zijn altijd plekken in de wereld waar mensen (soms door wanhoop gedreven, soms uit idealen) naar de wapens grijpen. Professionele soldaten en elite troepen in het byzonder zijn natuurlijk geen losggeslagen cowboys. Ik durf de stelling wel aan dat dit soort troepen geweld en doodslag als laatste alternatief zullen toepassen. Hun extreme training beschermd hen tegen de meest agressieve tegenstanders. Als het moet kunnen ze op elk geweldsnivo terugslaan. Goed dat er meer begrip en informatie aan de burger word doorgegeven via dit soort reportages. Prima initiatief.

 40. Rien Stegman zegt: 27-11-09 om 18:01

  Geweldig, deze reportages en blogs over het werk van TF 55. Zeker, hier is behoefte aan. Geweldig ook er journalisten zijn die gaan voor ‘the hard way’! Bedankt Peter en Eric, we blijven jullie en TF55 volgen.

  met groet, namens 1e pel. 104 wrnverkcie KCT 74-4
  Rien Stegman

 41. Cornelis zegt: 27-11-09 om 18:54

  Van Gekke Henkie (schuilnaam van Cornelis)
  De AIVD zit volgens mij ook al achter m’n broek (de telefoon klonk zo hol) – het moet niet gekker worden…

  Beste mensen,

  Ik bemerk dat op deze internet pagina vrijwel alleen maar militaire figuren met macho partners rondneuzen. Dat levert natuurlijk geen faire dialoog op.

  Nu is alles in het leven mogelijk -behalve dan een scheet op een plankje te spijkeren en een goede discussie aan te gaan met een doorsnee militair (geintje natuurlijk).

  “Jij wordt van alle kanten angevallen -het is net oorlog- welnu, dan kan je ze ook wel een poepie laten ruiken”… zo vertrouwde zojuist mijn 72-jarige blinde Tijger papagaai, met de lieftallige naam Nero, mij toe..

  Over goed en fout gesproken… Bij de baard van de profeet!! Ik heb een bankstel van rendieren plastic, drink af en toe een dikkop (het is immers niet voor de ganzen gebrouwen) en als ik stem, wordt er gestemd op ik, mezelf of m’n eigen…

  Het is treurig om te bemerken dat er juist inzake de kwestie Afghanistan blijkt dat er een moreel verval is opgetreden in Holland. Men had ons land nooit die oorlog in mogen sjoemelen. Een gerichte actie van de USA had op locatie in Afghanistan al lang het hoofd van Osama bin laden in hun schooot kunnen laten rollen. Maar nee, die cowboys gaan er massaal bommen op gooien (op mensen wel te verstaan). Als op deze wijze in dat land onze “westerse visitekaartjes” achtergelaten worden, vindt u het dan vreemd dat er een spiraal van haat en geweld ontstaat?

  Massa vernietigings wapens, Tora Bora, Al Quaida en Taliban zijn alleen maar bliksemafleiders. De Taliban zit verweven in o.a. de Pakistaanse Geheime Dienst en de huidige regering Karzai en dat weten de Yanks drommels goed.
  Ons zwarte schaap in het Witte Huis (die andere Obama) zit met een erfenis van Bush en de oorlogsindustrie zit in zijn nek te hijgen.

  We zullen naar mijn mening over enkele jaren wel weten welk een ontzettend bloedig fiasco deze oorlog weer heeft opgeleverd. en ik voorspel u, deze oorlog heeft de wereld alleen nog maar meer onveiliger gemaakt. Daar en alhier.

  Ik schaam mij diep dat het in de haarvaten van ons volksbewustzijn mogelijk is gebleken dat wij onze bijdrage aan deze zinloze oorlog hebben geleverd.

  En meneer Beernt moet ziet zo snel op zijn (oude) commando teentjes getrapt zijn en moet eens goed lezen wat ik schrijf en iemand niet valselijk beschuldigen…. Ik had het niet over dat ik de heer Kroon misdadig vond. Ik vond het feestje m.b.t. zijn MWO uitreiking misdadig.
  Lekker in het zonnetje, MWO opgespeld (lelijk ding overigens), lekkere bitterballen en in glaasje nippen tijdens de receptie in de Ridderzaal – terwijl de basis van dit alles dood en verderf is.
  Je zou het de mensen wel willen toeroepen.. zien jullie de immoraliteit van dit alles dan niet in ?

  Einde oefening.

 42. Hendrik zegt: 27-11-09 om 19:40

  Het is duidelijk dat in deze discussie het vooral om de kritiek van een bewuste spreker te doen is,
  Jammer volgens mij heeft iedereen nog steeds recht op zijn eigen mening,
  Ik ben het nooit eens geweest met de missie richting Afghanistan/Irak en het voormalige Joegoslavie..
  Allemaal oorlogen die echt niet beter zijn geworden door het ingrijpen (of beter gezegd niet ingrijpen) van de troepen
  Natuurlijk heb ik veel respect voor de soldaten die deze richting op gaan en met gevaar voor eigen hun leven daar taken uitvoeren, maar wat je je toch ernstig moet afvragen …. Waarvoor ? ? ? Voor onze zogenaamde veiligheid ? ?
  En dan laten we het niet hebben over het gedraai van alle regeringen om maar in deze oorlog in te stappen,
  Wederopbouwmissie ? Dat woord is ons door de strot gedrukt, tuurlijk moet er gevochten worden, maar ik geloof niet dat je een bermbommen oorlog ooit kunt winnen,
  Ik ben er van overtuigd dat er straks weer honderden soldaten thuis zitten met een groot aantal psychische problemen, dus weer een hoop verwoeste levens daar, en ook hier…
  Het is wel goed denk ik om inzicht te blijven geven,en wat er allemaal gebeurd daar, maar het zal altijd gekleurd blijven van alle kanten die je maar bekijkt, een goed voorbeeld is daarvan om de negatieve kanten van het verhaal maar zo ver mogelijk weg te stoppen om zo de tegenstanders niet teveel in de kaart te spelen (zie het opstappen van meerdere belangrijke figuren uit de Duitse politiek en legertop)
  Hopelijk komt er ooit nog een einde aan deze waanzin, maar ik zie het zwart in..

  Hendrik

 43. Johan zegt: 27-11-09 om 20:28

  Corrie,

  Twee woorden voor je: Get Lost

 44. jos zegt: 27-11-09 om 22:46

  waarom jagen deze special forces dan niet even de junta uit birma weg de bevolking daar zou ze echt dankbaar zijn .zomaar een vraagje hoor !!!!!

 45. Cassandra zegt: 27-11-09 om 23:06

  Even voor de duidelijkheid… de nederlandse vertaling van de term Task Force is niet Tactische macht maar gewoon Taak Eenheid. Gezien het NAVO karakter van deze missie is het toch niet meer dan logisch dat men een engelse term gebruikt!!! Taak Eenheid is zo moeilijk uitspreken als je geen nederlands spreekt!

 46. Ik merk dat er divers gereageerd wordt op de rapportage van Peter. Wij zijn de ouders van een van die jongens daar. Zij hebben gekozen om dit werk te doen en niemand anders wil dit werk doen. Wij zijn blij dat wij een beetje zicht krijgen op wat “onze” jongens daar voor werk doen.
  Het is niet de vraag wat ze daar doen, maar dat ze daar zijn om iets te doen. Geen vraag rechtvaardigd of ze daar wel goed werk doen, ze doen hun werk en dat is een pluim waard. Wij zijn apetrots op deze mannen.

 47. Patrick zegt: 28-11-09 om 06:29

  Allereerst me complimenten aan de verslaggevers van de NOS om het publiek een kijkje te gunnen in de keuken van onze strijdkrachten. Het leek me wel leuk om even bij de reakties te kijken. Maar na het lezen van bepaalde reakties gingen mijn nekhaartjes toch wel overeind staan. En dan vooral het moeilijke gelul van Cornelis. Als ik zijn reakties lees, zie ik een man voor me met lang grijs haar, een baard, een ribbroek met een gestreepte trui met v-hals. Zo man die in de jaren 80 met lang haar, geen baan liep te protesteren tegen kernwapens, omdat ie toch niks beters te doen had. En waarschijnlijk recent ook in de bossen heb geleefd om te demonstreren tegen AWACS vliegtuigen. Of wel je lijkt wel een beroepsloze kut aktivist!!! Maar nu even een vraag aan onze moraalridder: Moeten wij ons boeltje pakken en weggaan uit Afghanistan? Mag ik u dan verantwoordelijk stellen voor elke Afghaan die wordt afgeslacht door de Taliban, omdat ze met de vijand hebben geheuld.
  En dan die nutteloze opmerking over dat de militairen in t verweer moeten komen, gaat niet werken. Om het simpele feit dat je als militair leert: Eerst je opdracht uitvoeren en dan kan je in beklag gaan.
  Nee Cor, je praat heel duur, maar je ben zo achterlijk als t achterwerk van de spreekwoordelijke koe.
  O en nog even wat, die zelfde cowboytjes, zorgen er misschien nu wel voor dat jij lekker in je bedje kan dromen over, weet ik veel wat een kakker droomt. Doordat ze ook hier in ons eigen landje achter vermeende terreur cellen aanzitten. En dat gebeurt vaker dan je wil weten. Dus denk nog een keer na voor je ons militaire apparaat bekritiseerd, kneus!!!

 48. Patrick zegt: 28-11-09 om 06:42

  O ja Cor, je mag best een mening hebben hoor. Maar in jou geval. HOU HEM LEKKER VOOR JE!!!!!

 49. oudoomarns zegt: 28-11-09 om 16:22

  complimenten aan Peter ter Velde………ook journalisten in oorlogsgebied verdienen respect

 50. Beste allemaal! Hartelijk dank voor alle reacties; er is heel veel gereageerd en dat is mooi. Sommige discussies zijn nu een herhaling van zetten en worden ook erg persoonlijk (er wordt nu iets te veel gescholden zelfs). Sommige reacties zijn daarom ook geweigerd. Ik stel voor – aangezien er weinig nieuws wordt toegevoegd – deze discussie nu te staken. Dank je wel Cornelis voor je pittige woorden en allen die met hem in discussie gingen.

 51. Cassiezelluf zegt: 28-11-09 om 17:23

  Peter, chapeau, maar ik kan nergens in een programma-aanduiding vinden op welke zender, tijd en programma het wordt uitgezonden !!!

  Nunc aut Nunquam

 52. @cassiezelluf: gisteravond was de eerste uitzending in het NOS Journaal; vanavond om 8 uur de tweede! Je kunt altijd terugkijken op uitzending gemist!!

 53. En dan nu graag de lange versie van de documantaire, deze was te kort en ik weet zeker dat er meer te zien was.
  Nu of Nooit

 54. Allessie zegt: 29-11-09 om 00:58

  Hulde voor de special forces en hun werk!!!

 55. Brainy zegt: 25-01-10 om 19:05

  @Cornelis: Ik hoor je alleen maar commentaar leveren op de militairen. Mag ik je er aan herinneren dat de militair de gewapende arm van de politiek is! Het zou je sieren als je afgeeft op de politiek. En voor je begint: Kijk ook even kritisch naar linkse politieke partijen….

 56. “”@SFMARNS
  beetje jammer dat je nog steeds denkt dat manrs sf zijn
  marns is niet zwaarder als luchtmobiel
  zitten ook nog eens in het zelfde cluster dus dus afgekeurd voor de marns dan ook afgekeurd voor de rode baret
  er is maar 1 sf in nederland en dat is het KCT
  en de rest noemen zich zelf allen zo”"

  Jammer dat die Dave niet weet hoe SF in elkaar zit…commando’s die gezamelijk met de SF van de mariniers samen op pad gaan in Uruzgan….en ik kan het wel weten want mijn zoon is SF marn en draait daar nu zijn 2e term

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.