De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Task Force 55: de korte goedkeuringslijntjes

commando's worden op een bergrichel afgezet (Foto: NOS/Peter ter Velde)“De opdrachten die we nu uitvoeren zijn veel interessanter dan in de tijd van Viper”, zegt een commando als we even een kop koffie nemen op Kamp Holland. Viper waren de Nederlandse Special Forces tot eind 2007. Zij vielen onder de commandant Task Force Uruzgan; nu, in 2009, vallen de Nederlandse Special Forces,  Task Force 55, onder het hoofdkwartier van ISAF. “De opdrachten die we krijgen zijn meer divers, alle taken waar wij als Special Forces voor getraind zijn, kunnen we nu uitvoeren,” zo zegt de militair.

Eerst maar eens over die commandostructuur. Inderdaad is er veel veranderd sinds 2007. In die periode was de Task Force Uruzgan, de Nederlandse militaire eenheid, nog maar net opgezet en werd er veel gevochten. Het was toen nodig om de Special Forces dicht bij de deur te hebben en direct te kunnen aansturen. ‘Viper’ zoals de eenheid toen heette stopte eind 2007 en hun werk werd overgenomen door de Australische Special Forces, Task Force 66. In de organisatie veranderde het toen al. Task Force 66 valt onder operationeel bevel van de landelijke commandant ISAF. En voor de Nederlandse Special Forces, die onder de naam Task Force 55 gingen werken, ging dat in 2009 ook gelden.

Het betekent voor Task Force 55 dat de opdrachten vanuit Kabul komen. In principe zijn deze militairen overal in het land inzetbaar, maar de praktijk leert dat zij vooral in en rond Uruzgan opereren. Het zou ook gek zijn als zij plotseling naar het noorden van het land gestuurd zouden worden, maar het zou dus wel kunnen. In Uruzgan werken zij buiten de gebieden waar de andere Nederlandse eenheden actief zijn. Die opereren in en rond de belangrijke bevolkingscentra Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod. Task Force 55 zoekt de randen daarvan op; die gebieden waar de Taliban actief zijn en die daar operaties en aanslagen voorbereiden in de bevolkingscentra.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Maar Task Force 55 werkt ook geregeld buiten Uruzgan. Zo zijn wij meegeweest tijdens een meerdaagse operatie buiten de provincie. Veel van het werk van Task Force 55 buiten Uruzgan heeft wel te maken met de provincie zelf. Denk bijvoorbeeld aan doorgaande routes. Het is een bekende  guerillatactiek om die routes te beheersen. Wie de wegen beheerst, beheerst het land. Aan Task Force 55 de taak om die routes vrij te houden als er een bepaalde dreiging is. Soms is het dus nodig om buiten Uruzgan te werken om de doorgaande routes naar Uruzgan toe te beschermen.

Het brengt me op het soort operaties die Task Force 55 doet. Het soort waar de eerder genoemde militair zo enthousiast over was. Dat enthousiasme had ermee te maken dat de Special Forces nu in feite alle soorten operaties kunnen uitvoeren waarvoor ze zijn opgeleid:

1. Speciale Verkenningen: het verkrijgen van strategisch/operationeel belangrijke informatie. Deze verkenningen vinden vaak plaats in een vijandige omgeving. Commando’s worden bijvoorbeeld in kleine eenheden met helikopters in een gebied afgezet waar zij proberen informatie te vergaren. We zijn bij een training geweest waarbij commando’s op een bergrichel werden afgezet. De training was vooral bedoeld voor de nieuwe helikopterpiloten die net in Afghanistan waren aangekomen. Soms kunnen zij in de nacht op zo’n richel worden afgezet om inlichtingen uit een gebied te verkrijgen.

2. Offensieve acties: korte operaties waarbij (belangrijke) Taliban gevangen worden genomen of gedood. Het kan ook zijn dat de Special Forces er juist op af worden gestuurd om iemand te bevrijden. Het zou kunnen gaan om gijzelaars van de Taliban of andere groepen.

3. Militaire training: het gaat hier om het opleiden en begeleiden van speciale Afghaanse eenheden. In alle operaties die Task Force 55 uitvoert gaan Afghanen mee. Het zijn agenten van de Provincial Police Reserve; politieagenten die geselecteerd zijn om dit werk te doen. Het gaat om agenten die duidelijk beter zijn dan anderen en die door de Nederlandse Special Forces verder worden opgeleid. Het is voor de Nederlanders van belang dat er Afghanen meegaan omdat het hun land is en zij vaak beter aanvoelen hoe de situatie in een bepaald gebied is.

Alle opdrachten die Task Force 55 krijgt worden goedgekeurd door politiek Den Haag. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm moet elke operatie goedkeuren. Na zijn goedkeuring informeert hij minister Van Middelkoop van Defensie die op zijn beurt met de operatie moet instemmen. Toen wij een uitgebreide briefing in Den Haag kregen over onze reis met Task Force 55 benadrukten de hoge officieren van de afdeling Joint Speciale Operaties dat sommige landen jaloers zijn op de korte lijntjes die Nederland heeft. De Commandant der Strijdkrachten en de minister zijn altijd bereikbaar om op zeer korte termijn goedkeuring te geven. Het is het voordeel van een klein land, zo lijkt me.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Task Force 55: de korte goedkeuringslijntjes”

 1. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by Peettv: Third blog about Dutch Special Forces, Task Force 55: http://bit.ly/4tgLOA...

 2. larie zegt: 27-11-09 om 20:11

  U doet mooi werk, 2 the point en ik leer ervan, dank u

  Maar vandaag moest ik heel hard lachen bij uw reportage in Afganistan. De hond was ook anoniem gemaakt:)))

 3. Jos Brakke zegt: 27-11-09 om 20:14

  Jammer dat een “onafhankelijke journalist” zich laat gebruiken voor reclame van defensie. Waarom vindt defensie het nodig, om de aandacht te vestigen op deze eenheid? Dat is op zichzelf opmerkelijk! Heeft defensie behoefte aan extra support van de bevolking? Als dat zo is, dan heeft Peter ter Velde zich mooi voor dat karretje laten spannen!

 4. John zegt: 27-11-09 om 20:22

  Onze jongens doen daar goed werk onder gevaarlijke omstandigheden. Onze zoon zit er ook, en is met deze Special Forces op pad geweest.

  Jongens, Keep up the good Work!

 5. nadenkertje zegt: 27-11-09 om 22:50

  arme landen?
  Welliswaar rijk aan wapens!
  Ze blijven maar vechten en hebben maar wapens!
  Waar hebben die ‘armen’ hun wapens vandaan?
  groetjes ‘nadenkertje’

 6. D A N A I zegt: 28-11-09 om 02:27

  Apart dat dit bericht over geheime missies van elite-soldaten vrijkomt vlak nadat blijkt dat in een RAND-rappport wordt geconcludeerd dat de reguliere soldaten zich onvoldoende inspannen. Er wordt pas informatie over geheime militare eenheden vrijgegeven wanneer duidelijk wordt dat de reguliere eenheden falen en de publieke opinie daalt,…

  http://www.nrc.nl/binnenland/a.....et_actueel

 7. Kees zegt: 28-11-09 om 09:21

  Mooi om eens een beeld te krijgen vanuit Uruzgan vanuit het veld. Ik ben geinteresseerd in geschiedenis en hoe verleden, heden en toekomst elkaar continu opvolgen en soms herhalen.

  Ik volg een dergelijk conflict dan ook altijd met interesse en probeer een zo obejectief beeld te vormen. Ik vind dat er veel te weinig informatie is om een duidelijk oordeel te kunnen vellen en of het helpt of niet. Ik ga en kan daar dan ook in dit geval geen oordeel over vellen. Een ding is me wel duidelijk niets doen lost zo wie zo niets op.

  Ik denk verder dat veel mensen een voorbeeld kunnen nemen aan de soldaten die daar werkzaam zijn. Als we allemaal het karakter en inzet hadden van deze jongens hadden dan waren we in deze wereld al een stuk verder.

  Los van het bovenstaande: Ik zag in de reportage kort hoe een getrainde hond mee ging op missie. Ik zou wel eens een reportage willen zien van de dieren die ons helpen en te zijde staan in dit soort moeilijke situaties. Altijd interessant de relatie mens en dier ook in deze moeilijke omstandigheden.

  Veel succes.

 8. John zegt: 28-11-09 om 10:54

  Korte lijntjes???
  da`s dan zeker alleen bij hun want bij de rest van defensie…….

 9. Jazz zegt: 28-11-09 om 12:11

  Eerste deel net gezien…. Training van heli’s. Bizar…. Een vriend van mij zit daar…
  In mijn hoofd zaten al beelden van hoe het eruit zou zien, nu kan ik zijn gezicht op een van de onherkenbaar gemaakte lijven plakken… Heel vreemd…

  Aan de ene kant merk ik een fascinatie, het lijkt me bizar gaaf om zulke extreme dingen mee te maken, dat dit je werk is….anderzijds komen veel vragen bij mij naar boven, waarom doen we dit? Heeft het echt zin? Is onze media objectief? Krijgen we nieuws te zien als het nieuws is? Wat zijn de achterliggende, vooruit bedachte beweegredenen van de overheid voor het goedkeuren van deze reportage? En waarom juist nu?
  Het is wel verwarrend als ik eenmaal over deze dingen na ga denken, dan lijkt soms niets meer eenduidig en zonder verborgen kanten en vraagtekens te ZIJN…

  Mooi om te zien dat er nog steeds wakkere en kritische mensen bestaan in onze samenleving.
  But, once again, these thoughts prove:
  “Ignorance is a bliss” and ” The more you know the more you realize you know nothing”…

 10. @larie: goed gezien! geintje van cameraman Eric Feijten!…:-)

 11. @Jos @Dana: zie mijn eerdere blogs. Ben al sinds 2007 bezig met het meegaan met deze eenheden. Het verzoek om mee te gaan kwam van mij na heel lang ‘zeuren’ en het initiatief kwam niet van het ministerie.
  Het stond al heel lang vast dat we in deze periode gingen, maar dat had met mijn planning te maken en niet met die van Defensie. Ik kon deze zomer al mee maar was toen druk met de presidentsverkiezingen in Afghanistan. Het verzoek voor deze periode kwam van mij, niet van Defensie.

 12. roy zegt: 28-11-09 om 20:36

  ik ben trots op alle jongens die daar zitten allen jammer dat ze het altijd over uruzgan hebben en niet over kandahar of andere pleken heb een beetje het idee dat iedereen denkt dat Afghanistan allen om uruzgan gaat

 13. Arno zegt: 03-12-09 om 15:13

  Ik heb mijn neef aan het werk in Uruzgan. Hij doet zijn werk met verve en vaste overtuiging om de mensen die daar al zo lang geknecht worden verder te helpen dan dat menige oorlog die daar onophoudelijk gewoed heeft hen geholpen heeft. Voor opbouw kun je geen termijn stellen. Als je hieraan termijnen gaat verbinden kun je beter direct stoppen. Ieder doel heeft de tijd nodig die het nodig heeft, vanwege zoveel factoren. Weggaan terwijl de taliban-wolven liggen te likkebaarden, evenzo een corrupte overheid; verklaard de achterliggende tijd teniet. Het kolonialischme toepassen voor onbepaalde tijd is zo gek nog niet. Maar daar zit een naar smaakje aan. Bewondering voor de mannen en vrouwen duie hun ideaal wensen te zien verwezenlijkt. Luister eens naar hen, en besluit dán pas over je inzet.

 14. peter zegt: 15-12-09 om 11:16

  hulde voor de mensen in afganistan. groot respect en bewondering voor hun bijdrage aan inzet in het verre land.
  uit de resultaten van deze werkzaamheden blijkt dat er onder de echt verantwoordelijken zoals politici, maar ook de defensie-top, weinig historische kennis is van dit land en de daar plaats gehad hebbende activiteiten in pak hem beet de afgelopen 400 jaar. ware dit besef er wel geweest, dan zouden verstandige mensen zeker niet aan deelname begonnen zijn,. het is reeds een aantal malen opgemerkt: het advies is nog steeds van toepassing, wie wil begrijpen hoe de zaken met elkaar verband hebben, lere geschiedenis.

 15. Henk zegt: 11-05-10 om 11:51

  Hulde aan de jongens. Ze doen moeilijk werk in gevaarlijke omstandigheden. Jammer dat Nederland zo’n verknipt land is als het om militaire operaties gaat. Aan de ene kant beslissen we om deel te nemen aan de operatie, maar zodra we dan mensen op pad sturen om het werk uit te voeren komt de stroom van kritiek en zeurderij. Vreemd dat wij mensen uitzenden naar levensgevaarlijke situaties en ze vervolgens laten vallen als bakstenen. Er zou wat mij betreft meer respect voor militairen moeten komen, ook als je het niet met een oorlog eens bent. Zij zijn immers niet degene die de keuze voor de oorlog hebben gemaakt, zij zitten er namens ons Nederlanders.

 16. wessel zegt: 14-05-10 om 15:21

  Ik vind het erg jammer dat hij zich zo laat gebruiken door het ministerie van defensie. Het lijkt wel een reclamespot. Niets ten nadele van de soldaten die daar vechten, maar kan iemand mij vertellen wat daar nou is bereikt en wat niet meteen verdwijnt zodra het leger wegtrekt?

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.