De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De spooksteden van Task Force 55

Afghaanse agent houdt de wacht in de vallei (foto: Peter ter Velde)“Bijna overal waar we komen zien we de mensen wegtrekken. Het zijn spooksteden waar we binnentrekken”,  zegt commandant Gijs terwijl we vanaf een berg de vallei inkijken. Een uur geleden is het vuurgevecht tussen de Taliban en Task Force 55 begonnen. Aan de overkant van de vallei zitten de Taliban. Vanuit de bergen vuren zij onder meer mortieren af. De bevolking beneden trekt massaal weg.

Als we na een paar uur de vallei in ingaan met een aantal Special Forces en Afghaanse politieagenten zien we wat Gijs bedoelt. Het ene na het andere huis is verlaten. Kinderlaarsjes liggen op de grond. Kleren hangen aan de waslijn. Een hond blaft als we aan komen lopen. Hij is als enige in een huis achtergebleven. Wakend, maar aan een touw vastgebonden. De Afghaanse agenten trappen deur na deur in. Genisten doorzoeken de woningen op wapens en munitie.

In één huis zit toch een oude man. Hij wordt meteen stevig ondervraagd door de jonge Afghaanse agenten over zijn familie: “Die zijn gevlucht naar het noorden. Ze waren bang”, zegt de man die ogenschijnlijk niet onder de indruk is van alle wapens die plotseling zijn erf opkomen. Hij is waarschijnlijk wel wat gewend. In zijn vallei is geen Afghaanse overheid, geen politie en leger. Hier is alleen de Taliban.

De sfeer verandert als de Afghaanse commandant arriveert. Deze ervaren agent weet de juiste toon aan te slaan. Hij komt het erf op en noemt de oude man ‘kaka’ oftewel oom. Daarmee toont de commandant respect voor de oudere man. De oude man vertelt dat de Taliban naar de huizen van de inwoners van de vallei komen om eten en slaapplaatsen op te eisen. De bevolking kan er niets tegen inbrengen. De Taliban en angst regeren.

“Eén haar van u is beter dan vijf Talibanstrijders”, zegt de oude man waarna de politiecommandant zijn duim opsteekt naar de Nederlanders. Deze man is zeker geen Taliban, vindt de commandant. De Nederlanders blijven argwanend. “U hoeft niet bang te zijn voor ons. U bent een oudere man die met respect behandeld moet worden. Wij hebben allemaal vaders zoals u,” zegt de commandant.

Na een nacht in de vallei is het beeld de volgende dag hetzelfde. De bevolking is weg en wacht waarschijnlijk tot de Nederlanders zijn vertrokken en het leven weer ‘normaal’ wordt. Dit is een verkenningsoperatie van de Nederlandse elite-eenheden, maar de bevolking laat zich niet zien. In het gebied waar we zijn, zijn verschillende huizen door inlichtingendiensten aangewezen als mogelijke Talibanoorden. We gaan één zo’n huis binnen, maar op een paar oude geweren na wordt er niets gevonden.

De vraag is natuurlijk wat operaties als deze opleveren als er elke keer spooksteden worden aangetroffen. Alle informatie van elke operatie wordt doorgegeven aan de sectie Inlichtingen die er dan mee aan de slag kan. In het gebied waar we zijn zou een verdedingslinie van de Taliban aanwezig zijn. Dat was de informatie vooraf en die klopt in ieder geval. Nog voordat de Nederlanders in de vallei zijn wordt er geschoten. Er is sprake van enige vorm van organisatie bij de Taliban. Zo veel is ook duidelijk.

De waarnemers van de strijders in de bergen geven accurate gegevens door. De mortieren die de Taliban afschieten geven aan dat ze hier zwaardere wapens hebben waarmee ze goed overweg kunnen (één mortier landt op slechts honderd meter van een aantal Nederlanders). Al dat soort informatie is van belang om de regio in kaart te brengen.

Eerder zijn Australische SF’ers in de buurt geweest en hebben hun informatie bij elkaar gesprokkeld. Al die informatiestroompjes worden naast elkaar gelegd en geanalyseerd. Zo krijgen de coalitietroepen en hun Afghaanse bondgenoten een beter beeld van een bepaalde regio. In dit geval is dat van groot belang, omdat de vallei waar we zijn dichtbij een belangrijke weg naar Uruzgan ligt waar konvooien geregeld worden aangevallen door de Taliban.

Wat het ook heeft ‘opgeleverd’ is dat een aantal Talibanstrijders is gedood. Drie strijders kwamen om door een hellfire-raket die door een onbemand toestel werd afgevuurd; waarschijnlijk kwamen nog eens zes strijders om in een huis van waaruit zij op de Nederlanders schoten. De verdedigingslinie van de Taliban is er nog, maar is mogelijk verzwakt. Tenzij zij natuurlijk in staat zijn om de omgekomen strijders snel te vervangen.

Na een aantal dagen in en rond de vallei zit deze operatie er op. Task Force 55 gaat terug naar Kamp Holland. En dan valt er toch nog een gewonde: een Afghaanse agent op een motor ziet een bocht niet en wordt meters verderop tussen de keien gevonden. Hij ligt een tijdje wezenloos op de grond en iedereen vreest het ergste. Maar na een paar minuten staat hij op, veegt het bloed van zijn benen en handen en doet alsof er niks aan de hand is. Gijs komt er bij en grijnst: “Volgens mij heb je alles meegemaakt wat Afghanistan te bieden heeft. Mortieren die vlakbij inslaan, een vuurgevecht, spooksteden en nu ook nog een verkeersongeluk”.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


41 reacties op “De spooksteden van Task Force 55”

 1. Gijs zegt: 28-11-09 om 20:10

  Reuze interessant wellicht, deze items, maar het is toch geen nieuws? Begrijp niet waarom dit het tweede item is van het acht uur journaal, en dat het zo’n groot deel van het journaal in moet nemen. Is het zulke komkommertijd?
  Groet,
  Gijs

 2. fr bouwman zegt: 28-11-09 om 20:20

  Met respect en trots gekeken naar het optreden van Task Force 55 !
  Ga zo door mannen !!

 3. @gijs: in zoverre in het wel nieuws dat er niet eerder reportages zijn uitgezonden over het werk van Task Force 55. Daarom ook extra tijd aan besteed in het Journaal van gisteren en vandaag.

 4. hans zegt: 28-11-09 om 20:32

  Goede reportage, respect en bewondering voor de mannen die daar hun moeilijke taak uitvoeren.

 5. Dick Schipper zegt: 28-11-09 om 20:43

  Ook ik voel veel respect voor het optreden van Task Force 55 en natuurlijk Peter tV. Ik hoop ook dat de geallieerden deze weerstand tegen de Taliban blijven bieden.
  Task force 55, bedankt!

 6. Etta Snoeij zegt: 28-11-09 om 21:17

  Geweldig, vorige week is mijn neefje ook naar afghanistan gegaan.Bij het korps mariniers.Nu hebben we ook een beetje het idee wat die jongens daar moeten doen.Zijn ouders zijn er niet blij mee, maar zijn zeker wel trots op hem.Ik hoop dat ook zijn peloton er goed van af komt en wens alle mannen daar heel veel succes, en kom allemaal heelhuids thuis!!!!!!

 7. Jos zegt: 28-11-09 om 21:33

  Peter ter Velde en Eric Feyten zijn altijd kritische verslaggevers, maar zeer deskundig. Geweldig dat er eindelijk eens een belangrijke reportage prime-time wordt uitgezonden. Veel mensen hebben kritiek op onze ISAF operaties in Uruzgan, maar weten nauwelijks waar ze het over hebben. Natuurlijk wordt er gevochten, als je de moeite neemt om je te verdiepen in de geschiedenis van Afghanistan, weet je dat de Taliban op uiterst onvriendelijke manier het Pasthun volk met geweld en intimidatie onderdrukt. En zijn we nu al Al-Qaida en 9/11 vergeten? ISAF maakt wel de weg vrij voor de PRT’er en NGO’s om wel degelijk wederopbouw projecten uit te voeren. In het “inktvlek” gebied rond Kamp Holland zijn voor de locale bevolking de levensomstandigheden sterk verbeterd; er zijn medische voorzieningen, de irrigatiekanalen die in 30 jaar (burger)oorlog waren vernield worden hersteld, zodat ze (naast papaver) ook weer tarwe kunnen verbouwen. Er zijn betere wegen, nieuwe bruggen en steeds meer stroomvoorzieningen. Allemaal factoren waardoor de locale bevolking weer landbouw en handel kan drijven. Het einddoel van een stabiel (lokaal) bestuur is nog lang niet bereikt. Maar Nederlanders blijven hardnekkig ontkennen dat er, behalve vechten, ook heel veel goede dingen bereikt worden. Ook dit is een beperkte vorm van ontwikkelingshulp in het straatarme Afghanistan. Onze NLD mannen en vrouwen, en zeker de gesneuvelden en gewonden, verdienen veel meer respect dan zij nu ontvangen.

 8. Dre Rotterdam zegt: 28-11-09 om 22:23

  Het maakt wel duidelijk dat de Landmacht het enige defensie deel is waar je echt en altijd wat aan hebt. En zonder de mannen op de grond kun je helemaal niks winnen. En zeker geen respect.

 9. Ronald zegt: 28-11-09 om 22:29

  Jos heeft gelijk. Het is goed om het eens wat langer te zien.

 10. thuisfront tf 55 zegt: 28-11-09 om 22:35

  Peter, mooie reportage! Geweldig dat er eindelijk een tipje van de sluier wordt opgelicht van het werk van onze jongens. We zijn trots op ze en steunen ze onvoorwaardelijk! Dank voor de beelden.

 11. Tinuzz zegt: 28-11-09 om 23:26

  @ Peter..
  Worden er nog meer reportages uitgezonden naast die van gister en vandaag?

 12. @Tinuzz: nee helaas, dit waren ze!! Na deze operatie waarin we mee waren zat het er op. We hebben nog gekeken of er meer mogelijk was (met nog een operatie mee) maar dat lukte deze week niet en dus zijn we gaan monteren en uitzenden.

 13. zag de reportage 3 dagen geleden op brabant tv.

 14. Superinteressante reportage! Eindelijk eens prime-time in het journaal (nouja..ik zie hem net via Journaal 24 in de herhaling). Ze doen daar volgens mij enorm nuttig werk. Mooi dat jullie dat eens zo mooi in beeld hebben gebracht (en natuurlijk dat het prime-time in het journaal zat).

  Ik hoop dat jullie nog meer van deze mooie reportages maken!
  Taskforce 55 (en natuurlijk Peter ter Velde) heel veel succes in Afghanistan!

 15. Willem zegt: 29-11-09 om 02:11

  Beste Peter, bedankt voor dit kijkje achter de schermen. Zat ik al lang op te wachten.

 16. jan zegt: 29-11-09 om 02:14

  Veel respect voor beide de militairen en de reportage. Jos heeft het meeste eigenlijk wel gezegd. Ik vind dat soort reportages eigenlijk wel nodig zijn, wij hebben ons daar toegewijd en dan is het ook van belang om op te hoogte te blijven. Daarnaast hoop ik dat de missie ook doorgaat, COIN (counterinsurgence) doe je niet in een regeringsperiode. Dat weten we al jaren en om het dan achter te laten wanneer er nog werk te doen is, is onethisch. Dat wil niet zeggen dat mensen die slachtoffer worden genegeerd mogen worden, maar stoppen met de missie is misschien niet de oplossing. Nog voor het doel van ons leger daar of het welzijn van de bevolking in Afghanistan.

 17. Marco zegt: 29-11-09 om 02:22

  Peter,

  Wederom een goede en realistische reportage. Het is niet voor niets dat jij wel en bepaalde andere personen niet mee mogen met TF-55.

 18. guido zegt: 29-11-09 om 04:14

  erg mooie rapotage,
  maar waarom alleen de nederlanders onherkenbaar in beeld?
  volgens mij hebben de afgaanse agenten meer te vrezen……
  (mochten deze beelden ooit taliban bekijken ^^,)

 19. @henkanneke: het is niet mogelijk dat je deze reportage eerder ergens anders hebt gezien. Misschien was het een onderwerp over afghanistan met andere eenheden, maar we waren echt de enigen die met Task Force 55 een verhaal hebben gemaakt!

 20. @guido: sommige Afghaanse agenten wilden niet in beeld; anderen hadden er geen bezwaar tegen. Sommigen (zie ook de foto bij dit verhaal) bedekten hun gezicht de hele tijd en zijn op die manier zelf al niet herkenbaar.

 21. G Van Dooren zegt: 29-11-09 om 13:11

  Wat een interessante en mooie uitzending en wat ben ik jaloers op je.
  Mijn zoon zit ook in Afghanistan en leef natuurlijk enorm met hem mee.
  Aangezien hij ondersteunend is weet ik niet of hij hierbij was,
  maar als vader zou ik graag eens achter de schermen willen kijken wat daar allemaal gebeurd en hoe er gewerkt word.
  Wie weet een nieuw item in de berichtgeving hoe ouders ervaren wat hun kind in de praktijk doet.Ik werk hier graag aan mee

 22. Celine zegt: 29-11-09 om 13:22

  Vandaag het tweede deel gekeken, mooi vastgelegd allemaal! Ik was heel benieuwd wat we te zien zouden krijgen. Nu hebben we een (heel) klein beetje een beeld wat ze daar doen. Erg jammer dat er maar 4 minuten beeldmateriaal over zijn gebleven van een meerdaagse operatie!
  Top werk in ieder geval, eindelijk eens een tipje van de sluier!

 23. Gosling Wiersma zegt: 29-11-09 om 13:49

  Boeiende reportage. Eindelijk een beeld van de acties die worden uitgevoerd door de Nederlandse Special Forces, maar helaas wel erg summier. Logisch dat die acties in het geheim worden uitgevoerd, maar misschien is het mogelijk om de Nederlandse burger toch iets meer te laten zien van wat Taskforce 55 doet, ook buiten Afghanistan. Komt er in de toekomst nog een vervolg op de docu die twee jaar geleden is gemaakt door Vic Franke?

 24. Sperwer zegt: 29-11-09 om 14:24

  Dit hoort niet in het NOS journaal maar in een actualiteitenrubriek.
  Typisch twee propagandafilms van de Defensie.
  Kennelijk moeten we rijp gemaakt worden voor het alsnog langer blijven in Afghanistan.

 25. Wilma zegt: 29-11-09 om 15:37

  Dre rotterdam 22:23,

  De quote:Het maakt wel duidelijk dat de Landmacht het enige defensie deel is waar je echt en altijd wat aan hebt.Getuigd niet van bijster veel verstand van zaken..
  -TF 55 bestaat zowel uit leden van het kct(landmacht)als uit leden van het korps mariniers(marine)
  -Zonder de luchtmacht(luchtgebonden vuursteun)zijn grondtroepen minder doeltreffend en minder dynamisch.
  -Weleens gehoord van Piraterij voor de kust van Somalie,de marine is daar al tijden goed bezig

  Keep up the good work!

 26. John uit Delft zegt: 29-11-09 om 16:06

  Een hele mooie rapportage. Heel wat anders als wat wij in de media lezen en op het nieuws zien. Mijn zoon zit er ook en is in het filmpje te zien.

  Peter ter Velde en zijn cameraman hebben een zeer realistisch beeld gegeven, hulde daarvoor. Als ouders wil je dat toch graag zien waar je kind zich bevind en mee maakt.

  Gelukkig komt hij rond de kerst weer thuis.

 27. OOSLOGSPORNO

  Eigenlijk snap ik niet zo goed waarom het Journaal dit uitzendt. Het is geen embedded, maar INbedded journalism, mooie reclame voor Defensie. Reclame voor de Balkenendes VOC-mentaliteit om ver weg mensen dood te schieten. Er is een woord voor: oorlogsporno.

  Dat er op onze jongens wordt geschoten geeft niet aan dat zij zo slecht zijn en wij zo goed, maar dat wij de zoveelste indringers zijn in land waar steeds iedere keer weer legers komen binnenvallen. En als iemand je land komt binnenvallen, dan vecht je terug. Voormalig CIA-agent Robert Baer zegt: What We’re Up Against In Afghanistan Is A “War Of National Resistance” http://www.huffingtonpost.com/.....69760.html

  De meeste militairen in Uruzagan – weet ik uit directe, dus zeer betrouwbare bron – hebben geen idee wat ze daar doen. Zonder de oliepijplijnen hadden we nu niet in Afghanistan gezeten, denk ik. Dat Al Qaidaverhaal uit het begin (2001) is al helemaal onzin, zoals Baer ook zegt: The people that want their country liberated from the West have nothing to do with Al Qaeda.

  Omdat we het gevecht nooit zullen winnen (zo leert de geschiedenis over guerillaoorlogen van onderdrukte, dus gemotiveerde mensen) is het enige wat we nu kunnen doen de Taliban afkopen. En dat gebeurt dus ook. Army tells its soldiers to ‘bribe’ the Taleban. http://www.timesonline.co.uk/t.....919516.ece

  Op andere zenders maken ze ook reportages. Geen oorlogsporno. Want waarom zou je dat ook doen. Je maakt toch reportages voor het publiek, niet in opdracht van defensie? In Engeland zenden ze dit uit: Britons believe ‘Afghan war is failing’. http://www.channel4.com/news/a.....os/3397902

  Je vraagt je dan af: Hoe enthousiast zijn de Nederlanders over het doodschieten van Afghanen door Nederlanders en het doodschieten van Nederlanders door Afghanen? Dan is je zoon dood en dan vraag je je af waarvoor hij is gestorven. Pijplijnistan?

  De Russen hebben ervaring. Die zeggen: Ga weg zo gauw je kunt. Wat er dan gebeurt in Afghanistan is dat ze onder elkaar gaan uitmaken wie de sterkste is en dan keert de rust terug. Dat zeggen die Russen in weer een andere reportage, niet op het Journaal, wel in EenVandaag: http://player.omroep.nl/?aflID.....nd=0:19:43

  De reportage in het Journaal valt samen met andere steun voor Obama. Die is onder druk gezet door het Nobelprijscomite, maar komt dinsdag waarschijnlijk wel met een verhaal waarom er 35.000 extra soldaten naar AfPak-land moeten. Die andere steun komt van Gordon Brown. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_.....384994.stm

 28. tim zegt: 29-11-09 om 17:46

  Veel respect voor deze mannen.
  Eindelijk weer een onderwerp in het nieuws over de mannen die het vieze werk opknappen wat andere mensen niet durven en kunnen doen.
  Ik vind dat Nederland trots kunnen zijn op de mannen die deze verantwoordelijkheid wel op zich nemen en dat goed doen.

 29. Hallo Peter,

  Hartelijk dank voor de rapportage. Als ouders hebben we steeds de zorg voor ons kind en zijn kameraden daar in Afghanistan. We weten daat ze goed zijn opgeleid maar zien nu ook in de praktijk dat zij dit goed weten toe te passen.
  Met name de ractie van familie en vrienden die het wel weten maar niet begrepen wat deze mannen daar doen, krijgen we positieve reacties. Dit is voor ons een steun als het thuisfront.
  We hopen dat de rapportage het beeld van de gemiddelde Nederlander positief zal bijstellen. De reactie als dat het propaganda is voor defensie is puur af te doen als onzin. Ga daar maar heen en kom dan met een mening, de beste stuurman staat aan wal.
  Nogmaals hartelijk dank.

 30. @Johan: mooi geschreven! Onze afweging is echter anders. Soms geven we aandacht aan de Nederlandse missie in Afghanistan, vaak aan ander nieuws uit Afghanistan. Het is voor het laatst in de zomer van 2008 geweest dat we met de Nederlanders mee waren dus in die zin werd het het de hoogste tijd om het weer een keer te doen en zeker niet in opdracht van Defensie (zie eerdere blogs). Bovendien is er niet eerder aandacht geweest voor het werk van de Special Forces en dus was het nieuws dat in het Journaal thuis hoort.

 31. Jvdb zegt: 29-11-09 om 20:08

  Goed werk gasten.

  Menige mensen kennen de gevolgen, opofferingen en strijd niet die gestreden wordt om ons vrijheid en veiligheid te geven in het kleine landje van ons.

  Het lijkt een ver van mijn bed show, maar we kennen allemaal de verhalen van de trainings kampen alwaar terroristen en co worden opgeleid om aanslagen te plegen.

  We kennen allemaal 11 sept. Moeten we afwachten tot iemand iets verkeerd zegt in ons kliene Nederland en een soortgelijke situatie zich opnieuw voort doet? Niet ver van huis, maar in onze achter tuin?

  De beste verdediging is nog steeds de aanval.

 32. AVD zegt: 29-11-09 om 22:33

  Weer mooi geschreven! Maar helaas werkt het filmpje niet in Firefox, je kan hem niet in full-screen mode bekijken. HTML foutje?

 33. Erik zegt: 30-11-09 om 01:50

  Beste Peter,

  Is dit nu alles wat we krijgen te zien van die meerdere dagen dat je in Afganistan bent geweest? Want als dit alles is dan zou ik willen zeggen dat het een meer één foto is waar toevallig nog wat geluid bij zit.

  Nu je de kans hebt gekregen moet je toch wel een rapportage kunnen maken van 1 uurtje met echt journalistische onderwerpen. En alles wat je hebt laten zien en hebt gezegt was al bekend en heeft al vaak genoeg aandacht gehad. Ik had graag gezien dat er een rapportage was uitgekomen als (als ik me vaag iets kan herinneren was het een rapportage van Tweevandaag) die ooit is gemaakt van een groep amerikaanse specialforces. Waarbij toen openlijke meningen van Amerikaanse militairen werd vastgelegd, zoals dat ze op een mortier die ze gingen afschieten bepaalde teksten schreven of opmerkingen maken we kunnen ze beter doodschieten want anders lopen ze hier volgend jaar toch weer rond ipv gevangennemen. Wat je nu hebt laten zien is niet meer dan een promo filmpje wat ze normaal tijdens de reclame laten zien om soldaten te werven.

  Het klinkt misschien wel een beetje kort door de bocht, maar dat is ook het gevoel dat ik krijg bij je rapportage. Laat eens zien hoe de Nederlanders bezig zijn met de afgaanse militairen, of ze al iets meer kunnen dan hun veeters strikken, en of we ze alleen los kunnen laten volgend jaar of dat ze op bepaalde punten nog te kort schieten.

  Anderen vragen die bij me opkomen zijn bijvoorbeeld, wat vinden de Nederlanders van hun niveau en van dat van de Australiërs waar ze mee samenwerken? Klopt het dat de Nederlanders liever hard wegrennen zoals de Australiers vorige week nog beweerde en niet achter de Taliban aan blijven rennen tot ze die gasten hebben? Meningen, dat is wat ik had willen horen en zien!

 34. Menno zegt: 30-11-09 om 15:19

  @Erik: Wat je aanhaalt over de Autraliërs, wordt bevestigd door dit interview met een Australische militair. Die zegt over de Nederlandse bijdrage dat DUTCH een acronym is voor: Don’t Understand the Concept Here.
  http://zaplog.nl/zaplog/articl.....fghanistan

 35. Pedro zegt: 30-11-09 om 16:55

  Begrijp niets van dit verslag in het NOS journaal betreffende taskforce 55. Leuk voor een aktualiteiten rubriek maar beslist geen item voor het journaal tenminste niet zo’n uitgebreid verslag. Kreeg het gevoel dat ik naar een propaganda film zat te kijken. Was er echt geen ander nieuws die dag ?? Er gebeurt toch genoeg in ons land ook al is het geen slecht nieuws.

 36. Jose zegt: 30-11-09 om 23:50

  Ik kreeg een goed indruk van wat “onze” jongens daar doen. Goede realistische reportage dus. Mijn zoon zit daar ook en omdat ik hoorde dat het gelijk de laatst aangekomen groep was, vermoed ik dat hij hier ook bij was. Ook daarom “absorbeer” ik alle informatie over deze akelige oorlog. Ik begrijp waarom ze daar zijn en ik ben heel trots op deze dappere mannen.

 37. Bob zegt: 01-12-09 om 12:52

  @ Erik & menno : pure onzin wat die ‘Australische militair’ (als het er al één is) verkondigt. Het zijn juist de Australische troepen die uiterst voorzichtig optreden. Zo mochten de Australische troepen niet helpen bij de veldslag in Chora waar Nederland twee doden en een x aantal gewonden te betreuren had.

  Overigens gaat alleen de Australische SF achter de taliban aan. Reguliere eenheden gaan niet jagen op de taliban.

  Misschien moet je eens met een Nederlandse militair praten die daar is geweest in plaats van één of ander sensatie programma te geloven.

 38. Peter-Paul zegt: 01-12-09 om 22:55

  Prima om te zien, dat Nederlanders meer doen dan opbouwwerk en dat de Nederlandse krijgsmacht sinds Srebrenica ‘volwassener’ is geworden. Jammer dat sommige Aussies dit anders zien. The Dutch Approach is misschien niet perfect – zeker niet als je met maar 1700 troepen zo’n groot gebied probeert te beheersen – maar oogst meer ‘goodwill’ dan de Amerikaanse. Maar ik ben het wel eens met de Aussies, dat de Taliban veel harder aangepakt moeten worden. Het is tuig van de richel, dat geen greintje respect heeft voor wie dan ook. Vrouwen, kinderen, ouderen – politieke tegenstanders worden zonder pardon geterroriseerd en omgebracht. Ik hoop dat TF55 veel van dit schorem ‘elimineert’, om maar eens een eufimisme te noemen.
  Wat mij betreft blijven Nederlandse troepen in Uruzgan, al was het maar om Taliban uit te schakelen.
  Tip voor de NOS: laat alle tegenstanders van de oorlog ook eens zien (!) wat voor gruweldaden de Taliban uitvoeren. Het is misschien niet de primaire reden om daar oorlog te voeren, maar het verklaart wel, waarom o.a. de Nederlandse Vereniging van Officieren pleit voor een langer verblijf daar.

 39. Michael zegt: 02-12-09 om 12:13

  Peter, mooie reportage! Geweldig dat er eindelijk een tipje van de sluier wordt opgelicht van het werk van onze jongens. Ik steun ze zeker niet. Dank voor de beelden.

 40. Dan zegt: 09-12-09 om 21:33

  Onzin,
  die vergelijking met Srebrenica slaat al helemaal nergens op Peter P_aul.
  In Srebrenica stonden de NL tegenover goed bewapende Servische tanks en georganiseerde soldaten.
  In Afghanistan wordt er op een ongeregelde en licht bewapende groep geschoten waarbij het ook nog eens is toegestaan om alle burgers in de buurt in stukken te schieten.
  Het aantal gedode Taliban wordt berkend aan de hand van de lichaamsdelen die er worden gevonden na een “gevecht” alle volwassen onderdelen worden geteld als tegenstanders.

 41. guido zegt: 09-02-10 om 14:56

  vraag me altijd af,
  hoeveel kost het om 1 taliban strijder te doden,
  -hellfires
  -mortieren
  -granaten
  -kogels

  soms wordt er een fortuin afgeschoten voor 3 of minder strijders te doden

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.