De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Uruzgani’s vragen Nederland te blijven

55 stamleiders verzoeken Nederland in Uruzgan te blijven. De leiders zijn van verschillende stammen op de belangrijkste, de Popolzai, na. Zie vorige weblog “Nederland verliest grip op Uruzgan” over de angst die bij velen leeft als Nederland vertrekt. Hieronder de verklaring van de leiders:

Wij,  stamleiders, dorpsoudsten en lokale commandanten van verschillende districten zoals Tarin Kowt, Deh Rawod, Chora en Gizab namens de bevolking van Uruzgan verzoeken de Nederlandse volksvertegenwoordigers om verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan.

Wij zijn bang dat het vertrek van de Nederlandse militairen de economische ontwikkeling en maatschappelijke vooruitgang in Uruzgan zeer negatief zal beïnvloeden.

Er zijn heel veel wegen  aangelegd, veel bruggen, scholen en klinieken zijn gebouwd. Op het gebied van watervoorzieningen, zoals het maken van microdammen is heel veel gedaan, waardoor het levensniveau van de boeren is verbeterd. 75% van Uruzgani’s heeft van de Nederlandse hulpprojecten kunnen profiteren.

Zonder Nederlandse militairen had het PRT op het gebied van economische en maatschappelijke ontwikkeling geen succes kunnen boeken.

Doordat de Afghaanse veiligheidstroepen nog steeds niet in staat zijn om zelfstandig de veiligheid te garanderen, zou dit jaar zonder Nederlanders, Australiërs, Amerikanen, ANA en ANP in Uruzgan geen sociaaleconomisch vooruitgang verwacht mogen worden, waardoor de veiligheidsituatie kan verslechteren. De Nederlanders hebben altijd goed en eerlijk contact met de bevolking gehad, vandaar dat  de aanwezigheid van de Nederlandse troepen voor het handhaven van vrede en rust in Uruzgan zeer noodzakelijk is.

 Hoewel wij op dit moment niet zoveel kunnen doen, zullen wij ons best doen om de vrede terug te krijgen, bijvoorbeeld  door het niet verbouwen van papaver, de corruptie te bestrijden en mensenrechten te respecteren.

 

Wij, de deelnemers aan deze Shura (bijeenkomst, vergadering) zijn ons bewust van het feit dat de Nederlandse missie in Uruzgan gevaarlijk was.

Wij zullen altijd met verdriet en veel respect de gesneuvelde militairen herinneren en wij zullen ook de onschuldige Afghaanse burgerslachtoffers en de belangrijke stamleider de heer Ruzi Khan niet vergeten.

Wij doen een dringend verzoek aan de Nederlandse volksvertegenwoordigers om  de verlenging van de Nederlandse ISAF missie voor een  bepaalde periode te steunen. Aangezien Uruzgan  momenteel halverwege de opbouw is, vragen wij dat Uruzgan niet aan zijn lot wordt overgelaten.

 

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.