De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Nederlandse SF in Helmand operatie actief

TF55 in HelmandTask Force 55, de eenheid special forces in Uruzgan, is vorige maand in de provincie Helmand ingezet in de voorbereiding op operatie Moshtarak. Samen met een verkenningseenheid is TF55 18 dagen lang in de noordoostelijke hoek van de provincie geweest om wegtrekkende Taliban te verhinderen naar Uruzgan te komen.

 Want dat was tijdens de NAVO operatie de angst van de Nederlanders: Helmand grenst aan Uruzgan en de NAVO had van te voren aangekondigd dat er een operatie in de stad Marjah zou plaatsvinden. Eén van de vluchtroutes voor de Taliban was de Helmandvallei die ook langs Deh Rawod in Uruzgan loopt. Nog voor de operatie half februari begon was TF55 daarom naar Helmand gestuurd. Amerikaanse, Britse en Afghaanse militairen voerden het offensief in en rond Marjah uit. Het was de eerste grote militaire operatie nadat president Obama extra troepen naar Afghanistan zond. De veiligheidssituatie in de onrustige provincie Helmand moet vanaf nu verbeteren. In juni staat een soortgelijke operatie gepland in Kandahar en ook andere zuidelijke en oostelijke provincies komen het komende jaar aan de beurt.

Task Force 55 had tijdens Moshtarak als doel de plaats Kajaki te bereiken bij het gelijknamige meer waar de Helmandrivier in uitmondt. De lange reis was niet voor niets: bij Kajaki zijn de Nederlanders in verschillende vuurgevechten met Talibanstrijders terecht gekomen.

Eén open terreinwagen, een MB, reed op een bermbom. In het Nederlandse voertuig zaten Afghaanse militairen; één van hen werd gedood en vier anderen raakten gewond. De MB is door de Nederlanders vernietigd.

Australische special forces, Task Force 66, waren betrokken bij een soortgelijke aktie. De Australische commandant der strijdkrachten Houston maakte bekend dat de Australiërs ook tijdens de operatie in Kandahar ingezet zullen worden om te voorkomen dat Talibanstrijders naar Uruzgan zullen vluchten.

Ervaren Afghaanse militairen van het derde Kandak (bataljon) uit Uruzgan hebben ook deelgenomen aan de operatie in Helmand. Zij kunnen nog niet zelfstandig opereren en werden begeleid door Amerikaanse opleiders. De Amerikanen waren boos op Australië dat weigerde om de eigen opleiders vanuit Uruzgan naar Helmand te sturen. Generaal Houston heeft bekend gemaakt dat tijdens de volgende operatie in Kandahar Australische opleiders wel deel zullen nemen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.