De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Spion Chris V.

Eind april kwam het ongewone bericht naar buiten dat een voormalig F16 piloot was opgepakt voor spionage. Na een dag van publicaties, geruchten en speculaties werd het stil rond deze Chris V. Vandaag bepaalt de rechtbank in Den Haag of V. langer vast blijft zitten.

Bronnen rond de inlichtingendiensten vertellen dat V. opdook toen hij contact kreeg met een medewerker van de ambassade van Wit-Rusland. Wit-Rusland, maar ook landen als China, doen veel aan industriële spionage. “Ze jatten alles wat ze kunnen vinden op het gebied van industriële ontwikkeling ,” vertelt een bron. De inlichtingendiensten houden dit daarom goed in de gaten. Tijdens deze observatie dook er plotseling een Nederlander op. En niet zomaar iemand. Chris V. was een bekende: hij was F16 piloot geweest, had deelgenomen aan het demonstratieteam van de luchtmacht waarmee hij de hele wereld was rondgereisd, maar hij was na zijn periode bij defensie afgegleden. Hij had grote financiële problemen door allerlei mislukte zakelijke initiatieven. “Normaal gesproken wordt iemand heel langzaam in een spionagezaak getrokken, maar hier ging het heel erg snel,” vertelt een bron. De contacten met de medewerker van de Wit-Russische ambassade overschreden “de grens van serieusheid al lang” en daarom werd V. op 17 maart aangehouden.

Het oppakken van V. gebeurde nog voordat hij iets had kunnen verkopen. Als F16 piloot kent hij als geen ander de apparatuur aan boord van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen. De Nederlandse toestellen zijn bijvoorbeeld voorzien van zeer geavanceerde verkenningsapparatuur. De F16′s zijn in Afghanistan, maar ook bij Libië, geliefd bij veel landen en worden voortdurend ingezet om verkenningen uit te voeren. V. kon dit soort kennis overdragen met daaraan gekoppeld de tactieken en procedures, die Nederland hanteert. Daarnaast heeft hij als demonstratievlieger over de hele wereld mogen meekijken in de cockpits van andere straaljagers, waardoor er “een olievlek kon ontstaan die niet meer te herstellen was,” aldus een bron.

Bronnen rond de inlichtingendiensten vertellen dat zij niet over een nacht ijs zijn gegaan. Al het materiaal over V. is vele malen bekeken, omdat men bijna niet kon geloven dat deze gevierde piloot landverraad zou plegen. Ook velen binnen de luchtmacht vertellen dat Chris V. een zeer aimabele man is, die wel in zeer grote problemen moet zijn gekomen om tot deze stappen over te gaan.

Naar aanleiding van deze spionagezaak heeft Nederland de medewerker van de Wit-Russische ambassade, met wie Chris V. contact onderhield, uitgezet.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Dit is het weblog Defensie van de NOS. Verslaggever Peter ter Velde schrijft over militaire kwesties. Dat varieert van de Nederlandse missie in Uruzgan tot andere operaties elders in de wereld, van militair beleid tot opvattingen van de soldaat in het veld. Reacties en suggesties zijn meer dan welkom! U kunt dat doen door een reactie te plaatsen op de site of door een mail te sturen aan Peter ter Velde. Het e-mailadres is: defensieweblog@nos.nl
  • Peter ter Velde

   Klik op de foto voor een korte biografie Peter ter Velde
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.