De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Den Haag

 • VVD tevreden met verkiezingswinst?

  “We gíngen voor winst, en we hébben winst! ” zei VVD EU- lijsttrekker  Hans  van Baalen zondagavond.  Feitelijk klopt dat: de VVD ging van 11.39% in 2009 naar 11,9% in 2014. Maar zou  Van Baalen nou echt zo tevreden zijn geweest?   De uitslag in 2009 was de  slechtste verkiezingsuitslag voor de VVD sinds 1971, die van afgelopen zondag de op-één-na-slechtste. Daarna op het lijstje komt overigens de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van maart, toen de VVD  12,21 % haalde. De VVD is op de weg terug, riep campagneleider Han ten Broeke donderdagavond nog tegen zijn toehoorders.  (Ik wist niet dat de VVD electoraal zo was gezonken dat deze verkiezingsuitslag kan worden gezien als ‘de weg terug’.)

  Geen reacties Lees verder →

 • Kun je banen creëren? Deel 2

  “Onze redactie is op zoek naar mensen die een baan hebben gevonden dankzij het Akkoord van Wassenaar uit 1982. Wij zijn benieuwd naar hun ervaringen.”

  Geen reacties Lees verder →

 • Kun je banen creëren?

  Op dit moment is 8,6 procent (bron: CBS) van de beroepsbevolking werkloos. Morgen worden twee belangrijke cijfers gepresenteerd: de nieuwste werkloosheidscijfers door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en de doorrekening op werkgelegenheidseffecten van het begrotingsakkoord door het CPB (Centraal Planbureau).

  5 reacties Lees verder →

 • Waarom onderhandelt Eerste Kamer niet mee?

  Het kabinet onderhandelt met de oppositie over de begroting voor volgend jaar. Het doel is om straks, in de Eerste Kamer, voldoende steun te krijgen voor verschillende wetsvoorstellen. Maar als het om de Eerste Kamer draait, waarom zit minister Dijsselbloem dan alleen om de tafel met vertegenwoordigers van de Tweede Kamer?

  4 reacties Lees verder →

 • Een ‘government shutdown’ in Nederland?

  Het Amerikaanse Congres is er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de financiën en dat betekent dat veel Amerikaanse overheidsdiensten niet open gaan. Zou zoiets ook in Nederland kunnen gebeuren?

  Juist dezer dagen praat minister Dijsselbloem van Financiën met de oppositie over aanpassing van de begrotingsplannen van het kabinet. Zoals bekend heeft de coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer en om ook die achter de voorstellen te krijgen, moet een deel van de plannen mogelijk worden bijgesteld.

  Stel dat de Eerste Kamer begrotingshoofdstukken verwerpt, betekent dat dan ook in Nederland het licht uitgaat?

  9 reacties Lees verder →

 • Wat als de Eerste Kamer de begroting verwerpt?

  Doordat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, is er de laatste tijd veel discussie over de positie van de senaat. Een van de thema’s is de vraag wat er gebeurt als de Eerste Kamer (delen van) de begroting verwerpt. 

  7 reacties Lees verder →

 • De belofte van de VVD

  Gemeenteraadsleden en wethouders van de VVD maken zich zorgen over hun kansen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Na de 1000 euro belastingteruggave en het in stand houden van de hypotheekrenteaftrek sneuvelde gisteren weer een VVD-verkiezingsbelofte: een begrotingstekort van maximaal 3%. Lokale VVD’ers  vinden dat ze geen goed verhaal meer hebben voor de kiezer. “We moeten een campagne in met gebroken beloften”, aldus een lokale VVD’er.

  2 reacties Lees verder →

 • Minister Timmermans verliest krediet

  Opmerkelijk momentje in de Tweede Kamer vandaag. De voltallige oppositie wilde daar op staande voet het reisschema veranderen van PvdA-minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken).  Hij is deze week op werkbezoek in het Midden-Oosten en moet volgens de oppositie ook Ankara aandoen om bij de Turkse regering te protesteren tegen de gewelddadige onderdrukking van de protesten op het Taksimplein.

  2 reacties Lees verder →

 • Welkom in Den Haag

  Je zal maar als nieuw Kamerlid aanschuiven bij een grote fractie. Je allereerste taak is het bemachtigen van een zinnige portefeuille. Want om nou met al je idealen te eindigen als derde woordvoerder kokkelvisserij, dat is toch niet de droom van de gemiddelde nieuwe volksvertegenwoordiger.

  Désirée Bonis van de Partij van de Arbeid heeft goede zaken gedaan. Timmermans, de vaste buitenlandwoordvoerder van de PvdA schoof door naar het kabinet, en dus kwam er een belangrijke plek vrij. Bonis sloeg toe. Buitenlandwoordvoerder. Toe maar.

  En toen begon de langzame omschakeling die ieder nieuwe Kamerlid meemaakt, zeker als je ook nog in een regeringsfractie zit. Welkom in Den Haag: idealen zijn prachtig, maar ze kunnen lelijk in de weg zitten. De dag nadat het Kabinet zich officieel had gepresenteerd in de Tweede Kamer ging het al mis. De kwestie is overzichtelijk: steunt Nederland de Palestijnen, die streven naar erkenning door de VN als eigen land? Steunt Nederland dat ze alvast proefdraaien bij de VN, als een soort aspirant-land?

  Jazeker, vindt de PvdA al heel lang. Ook het Kamerlid Timmermans stemde een paar maanden geleden nog enthousiast voor een motie met die strekking: Het Nederlandse kabinet moest de Palestijnen zoveel mogelijk helpen. Maar de VVD voelt er helemaal niks voor. En tegenwoordig moeten VVD en PvdA elkaar een beetje te vriend houden. Timmermans, inmiddels minister, kwam met  een diplomatieke uitweg: hij is inhoudelijk nog steeds voor, maarrrrr: het is uiteraard een zaak van timing: het is nú eventjes geen goed idee. Opgelost.

  Opgelost, behalve voor de nieuwe buitenlandwoordvoerder Bonis. Wij van de PvdA waren toch altijd voor? Timmermans had toch in de zomer ook nog voor gestemd? Waarom zou ik dat dan nu niet mogen?

  Welkom in Den Haag. Eerst moest ze bij Timmermans komen: je gaat je toch niet tegen je eigen minister verzetten? Dat gesprekje hielp niet echt. Toen doken er een paar PvdA Kamerleden op, die een bezorgd praatje met Bonis kwamen maken; we gaan toch geen brokken maken? De vice-fractievoorzitter slenterde opzichtig rond bij het bankje van Bonis. Hij begon te bellen. En uiteindelijk kwam de ultieme troef op tafel: Diederik Samsom zelf kwam zich ermee bemoeien.

  Dat was teveel voor Bonis. Dapper stemde ze –met knarsende tanden – tegen de motie, waar ze zo ontzettend voor was. Alles voor de samenwerking. Kamerleden van andere partijen sloegen de ontgroening van Bonis met enig medelijden gade. ‘Tsja, zo gaat dat als je in een regeringsfractie zit. Welkom in Den Haag.’

  En dan moet je het nadien ook nog uitleggen. Aan de pers, en aan teleurgestelde andere fracties. En aan Harry van Bommel van de SP, die de draai al van mijlenver zag aankomen maar toch ‘totaal geschokt’ was, toen Bonis uiteindelijk tegen stemde. ‘Hoe-is-het-mogelijk!’. Niemand die zo professioneel met zijn ogen kan rollen als Van Bommel.

  Ach, ze zouden elkaar wat gunnen, PvdA en VVD. Misschien zit er ooit nog een wederdienst in het vat.

  10 reacties Lees verder →

 • De echte onderhandelingen over de zorgpremies moeten nog komen

  PvdA-leider Diederik Samsom houdt vast aan de nivellering via de zorgpremies, maar dat zal de PvdA niet kunnen volhouden. De VVD in de Eerste Kamer zal het plan zoals het er nu ligt niet steunen en de woede in het land is niet alleen gericht tegen de VVD, maar ook tegen de partij van Samsom. De VVD stuurt aan op een heronderhandeling bij uitwerking van de plannen.

  44 reacties Lees verder →