De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Apocalypse When?

41efvs37mrl_ss500_.jpgOok als de NOS over een onderwerp niets meldt, kan het achter de schermen erg druk zijn. Zo is er op tal van redacties -niet alleen bij de NOS dus- sinds vrijdagavond gedoe over het moment waarop de film Fitna van Geert Wilders op het internet verschijnt.

En niet alleen in de journalistiek is men hier druk mee. Politie, justitie, terrorismebestrijders, ambtenaren en politici op verschillende ministeries. Allemaal hebben ze hun draaiboeken klaar en overal wacht men in spanning af wat er wanneer komt. Van de wijkagent in één van Nederlands prachtwijken tot de ambassadeur in Teheran. Zodra één van de betrokken organisaties een “code red” lijkt af te geven, zorgt dit weer voor ongerustheid bij andere organisaties. Geert Wilders reageert de ene keer sneller dan de andere keer op geruchten en vermoedens en dus wippen er nogal wat mensen op hun stoel.

Daarom gaan er vier collega’s hier niet skiën, want je weet maar nooit. Een andere collega mocht bij Gods gratie nog net zijn vrouw verrassen met een weekendje Londen omdat ze 12 en half jaar getrouwd waren. De telefoon in de bioscoop mag niet meer uit, maar moet op trilstand. Er wordt in het buurtcafé een glaasje bier minder gedronken want ieder moment kan het zover zijn. Ondertussen begint  in de journalistiek het ongeduld toe te nemen. Het doet me denken aan de Amerikaanse krant die op een gegeven moment ongeduldige kopte: Apocalypse when? Ook hier ging het ongeduld over het moment van publicatie van een film. In dit geval de wereldberoemde oorlogsfilm Apocalypse Now van Francis Ford Coppola. Die zat inmiddels ongeveer een jaar met zijn hele filmcrew in de jungle van de Filipijnen, maar er was nog steeds geen film. Het antwoord op de vraag waarom die film zo lang op zich liet wachten kwam jaren na de film zelf in de bioscoop.
 
De vrouw van regisseur Francis Ford Coppola maakte namelijk rond de opnames van Apocalypse Now een film die bijna nog spannender was dan het origineel. Hearts of Darkness, a filmmakers apocalypse. Het was the making of Apocalypse Now en één van de meest indrukwekkende films die ik ooit heb gezien. Zo werd duidelijk dat de indianen in de eindscene van de film rondom Marlon Brando géén acteurs waren. Nee, Coppola had een complete wilde indianenstam overgevlogen van de ene kant van de Filipijnen naar de andere kant. Een orkaan vernietigde halverwege de opnames alle decors en Martin Sheen kreeg een hartaanval dankzij de gezonde werkomstandigen en het matige drugsgebruik op de set. De regisseur zelf ging tijdens de helikopteraanval op een Vietnamees dorp volledig uit zijn dak omdat de helikopters plotseling vetrokken. Coppola werd overruled door de Filipijnse legerleiding. De helikopterpiloten moesten namelijk even echt aan het werk; een uurtje verderop communistische rebellen bombarderen.
 
Laten we niet te veel zeuren over wanneer de film Fitna komt en het daarbij komende ongemak moedig dragen. Maar, wat zou het leuk zijn als mevrouw Wilders haar videocamera uit de kast haalt en achter de schermen filmt hoe Fitna tot stand is gekomen. De discussies over het vermeende eindshot en wat wel en niet kan volgens Wilders. Het overleg met minister Hirsch Ballin en terrorisme-bestrijder Joustra. Zwaarbewapende politiemensen die dag in dag uit bij een geheime studio wachten tot Geert is uitgemonteerd. De reacties van de fractiegenoten van Geert Wilders in de Tweede Kamer op zijn regiedebuut.

Het lijkt me geweldig, want net als bij Apocalypse Now zijn de omstandigheden inmiddels zo absurd dat ” the making of” ongetwijfeld nog interessanter wordt dan de film zelf.

RK

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Apocalypse When?”

 1. lecurieux selma zegt: 17-03-08 om 19:15

  Moedig dragen? Wanneer je als nederlander in het buitenland woont en zeker in een Islamitisch land, ga je niet uit van moedig dragen. Helemaal wanneer je werkzaam bent bij een nederlandse onderneming aldaar. Je bent niet in Nederland en ergens heb je het daar al mee gezegd. Beetje onozel om te denken dat het alleen Nederland aangaat.

 2. Jacq zegt: 17-03-08 om 19:16

  Wat een ophef over iets waar we niets van weten, Wilders krijgt meer aandacht dan hij verdient.
  Een echte discusie kan hij niet voeren,horen one-liners van hem, ik hou het op gratis reclame voor een persoon die het niet waard is.

 3. pas maar op , het is bijna 1 april !-:)

 4. dando zegt: 18-03-08 om 05:04

  even die brand van wildert blussen vordat het te laat woord

 5. Dirk zegt: 18-03-08 om 08:57

  Gisteren uitzending NOVA gezien? Waar maken we ons hier druk om als ze er in Iran de schouders over op halen.

 6. Volgens mij zijn we allemaal Gebleekte Geert en zijn ellenlang uitstellen en het gezeur erover, spuugzat. Ik wel tenminste, vroeger waren ze nog nuchter in dit land.

 7. robert redelijk zegt: 19-03-08 om 07:12

  Wilders is gewoon aandachtsgeil; zijn IQ is niet veel hoger dan dat van een dode garnaal. Ik zou zeggen, laat het schaapje blaten. Geen aandacht = geen podium = geen “artiest”. De reacties die er op hem zijn zijn minstens zo dom als het mannetje zelf: of ze nu van de media of de politiek komen, of van een overhitte meute onopgeleide moslims waar ook ter wereld: het is allemaal afkeurenswaardig. Men zal het op moeten gaan brengen om zich boven bepaalde provocerende lieden te plaatsen. Dit zal ons binden en het mogelijk maken gezamenlijk naast elkaar te leven, conform de Nederlandse grondwet. En wat mannen met baarden en bommen om hun vermergelde middel daar van denken heb ik geen boodschap: ook zij zullen tot de conclusie komen dat zij slechts een “hype” zijn, die nergens toe leidt.

 8. Haagse redactie zegt: 19-03-08 om 15:52

  Het Haagse weblog is er ondermeer om inzicht te geven in hoe het er achter de schermen in Den Haag aan toe gaat. De heer Wilders is voorzitter van een fractie met negen zetels die dingen losmaakt en wij doen daar verslag van. Als het kabinet en buitenlandse regeringsleiders hun verontrusting uitspreken over de mogelijke gevolgen van een film beschouwen wij dat als nieuws. Zo lang er geen nieuwe ontwikkelingen zijn berichten wij niet op radio en televisie. De NOS heeft géén mening over de standpunten van de heer Wilders en laat het oordeel hierover aan de lezers, kijkers en luisteraars.

Geef een reactie