De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De wekelijkse persconferentie van… Wilders

 wilders_anp-6917259.jpg

Journalisten hebben een paar zekerheidjes in Den Haag. Zo is op vrijdag na de ministerraad is de wekelijkse persconferentie met de premier: de gelegenheid voor het journaille om Balkenende aan te tand te voelen over tal van onderwerpen. Veel journalisten gaan erheen, omdat het de eerste gelegenheid is waarop ze de premier om commentaar kunnen vragen.

Sinds kort is er een nieuwe traditie aan het Binnenhof ontstaan. Op dinsdag voorafgaand aan het vragenuurtje: de wekelijkse oploop rond Geert Wilders. Hét moment waarop hij reageert op het nieuws van de afgelopen week.

Een week lang zien we de fractieleider van de Partij voor de Vrijheid niet of nauwelijks. Maar op dinsdagmiddag twee uur grijpt het journaille zijn kans. Als hij de trap afkomt op weg naar de plenaire zaal voor het vragenuurtje en de stemmingen, wordt hij belaagd door journalisten, die vervolgens getrakteerd worden op een portie stevige quotes. Journalisten noemen het fenomeen inmiddels de wekelijkse persconferentie van Geert Wilders.

Het nieuws van deze week: zijn film Fitna wordt voor 1 april vertoond en Harry de Winter verkoopt “totale lariekoek” en “complete onzin”.

Hier beelden van Wilders en zijn “wekelijkse persconferentie”.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Michiel Breedveld

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


25 reacties op “De wekelijkse persconferentie van… Wilders”

 1. Patrick zegt: 18-03-08 om 23:32

  Ik word een beetje moe van die Wilders en ook van de pers die hem almaar groter maakt. Nu al een “wekelijkse persconferentie.” Heeft niemand nou door dat deze man wat betreft standpunten niet veel afwijkt van Hans Janmaat. Hij heeft alleen wat fatsoenlijkere of misschien beter slimmere mensen om zich heen verzameld.

 2. john buijzen zegt: 18-03-08 om 23:48

  Wanneer komt er nauw eens een standbeeld voor Geert Wilders. Hij is de enige politiker die voor zijn standpunt uitkomt.

 3. hugo van der laan zegt: 19-03-08 om 00:10

  Ik schaam me als ik zie dat de journalisten in Nederland, en daaronder ook die van de NOS, de heer Wilders nog steeds met een zekere lacherigheid bejegenen. Ik schaam me ook dat de NOS blijkbaar heeft geweigerd om zijn film over de Islam uit te zenden.
  De heer Wilders is een groot vaderlander, die terecht aandacht vraagt voor de bedreiging die van de Islam uitgaat. De geschiedenis laat een traditie van ruim 1000 jaar Jihad zien, en deze zet zich nu ook voort in Nederland, nu er in korte tijd meer dan een miljoen islamitische immigranten zijn gekomen.
  De NOS zou er m.i. beter aan doen om in haar berichtgeving duidelijk te maken aan het Nederlandse volk welk de agressieve inhoud en bedoeling van de Islam is. Het gaan uitzenden van een geschiedenis van de Jihad, of van een uiteenzetting bijvoorbeeld over het tweede hoofdstuk van de Koran, zou daarvoor een goed begin kunnen zijn. En dat zou betere journalistiek zijn dan het op een lacherige manier filmpjes maken over Geert Wilders.

 4. Bill zegt: 19-03-08 om 00:51

  Ja, ik denk dat hij inderdaad vaker naar Denemarken moet gaan. Kan hij daar lekker onder een steen gaan zitten. Meneer wil niets zeggen. Over de Winter en Terpstra dan weer wel. Draaikonterij. De film wordt voor 1 april vertoond. Het zou echt een “grap” zijn als dit klopt.

  Ik denk dat Wilders een moet stoppen met het compleet voor joker zetten van de Moslims in Nederland. Ik ken er een aantal en die zorgen helemaal niet voor de criminaliteit zoals Wilders steetds loopt te verkondigen.
  Ook heeft hij het over de Sharia. Hij is bang dat deze ook in Nederland gaat komen. Nou sorry hoor Geert maar dan heb je wel heel weinig vertrouwen in de Nederlandse regering en de eerst en tweede kamer.

  Daar wilde ik het bij laten.

 5. het wordt wel lachen als het een 1 april grap blijkt te zijn straks -:)

 6. de ‘film’ bedoel ik….

 7. Paul Vinkenoog zegt: 19-03-08 om 03:13

  Kijk, dat vind ik nou flauw: Wilders gaat in het filmpje uitgebreid inhoudelijk in op De Winters advertentie, en het enige wat jullie daarvan citeren zijn de uitpraken “totale lariekoek” en “complete onzin”, alsof hij alleen maar kreten zou slaken.

 8. Wibo zegt: 19-03-08 om 08:17

  Sorry maar wie neemt deze man nu nog serieus. Er is geen film en er komt geen film. Een totaal ongeloofwaardig persoon.

 9. deniz1807 zegt: 19-03-08 om 09:02

  ik zie je half nederland namelijjk alweer rouwen.. over het feit “hoe het weer eens zo ver heeft kunnen komen”. nou zo dus, en verdient dan ook.

 10. Gijs zegt: 19-03-08 om 09:03

  Mooie 1 april grap van Wilders: haha jongens, had ik jullie allemaal even mooi tuk, eigenlijk ben ik hardstikke links, stem ik al jaren PvdA en kan de samenleving niet muli-cultureel genoeg zijn!

 11. Flip zegt: 19-03-08 om 09:04

  Ongelofelijk de aandacht die die man krijgt. Het is pure zelfdestructie waar hij mee bezig is. Hij slaat de samenhang in onze samenleving kapot en demoniseert en discrimineert moslims. En de pers rent achter dat geneuzel over vrijheid van meningsuiting van hem aan. We hebben ook nog vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs en net als katholieken, hindoestanen en protestanten hebben ook moslims daar recht op. Balkenende en Bos, wanneer komen jullie nou eens ook voor DIE gewone mensen op?

 12. Bert zegt: 19-03-08 om 12:40

  Iedereen vergeten hoe de kristalnacht ontstond? Naar alle waarschijnlijkheid “een jood” had een Duitse diplomaat vermoord. Om de zaak niet al te ingewikkeld te maken (dat willen die stomme intelectuelen namelijk altijd) werd toen maar gesteld dat alle joden terroristen waren. Zodat het volkomen geoorloofd werd joodse winkels kort en klein te slaan en joodse boeken te verbranden. En de mensen die daar toentertijd iets genuanceerder over dachten waren natuurlijk een stelletje slappelingen die ook maar uitgeroeid moesten worden. Dat was nog eens en echte vaderlandslievende sterke man.
  Het geeft te denken dat er in Nederland nu ook zo’n sterke man op staat.
  Die het dit keer niet op de joden maar op de moslims gemunt heeft. Alle (op enkele goede na natuurlijk) moslims terrorist of in ieder geval crimineel. Nog net te begrijpen voor mensen die “nou” als “nauw” schrijven.

 13. Frank zegt: 19-03-08 om 12:46

  Wilders is bekrompen. Om een religie te snappen moet je kijken hoe die religie zich in context gedraagt.

  “Een belangrijk probleem bij de bespreking van het begrip sharia is dat de islamitische wereld geen eenstemmig leergezag kent, waardoor er vele, soms sterk uiteenlopende versies van het begrip sharia bestaan. Er kan wat dat betreft dus niet gesproken worden van ‘de’ sharia, net zomin als er sprake is van één rechtsysteem in de rest van de wereld.”

  -quote van wikipedia-

  Praat met je moslim medelanders en bijna niemand is zoals Wilders omschrijft.

  Na die film is Nederland klaar met Wilders.
  (niet op een agressieve manier te interpreteren, meer een hoop)

 14. Haagse redactie zegt: 19-03-08 om 13:52

  Het Haagse weblog is er onder meer om inzicht te geven in hoe het er achter de schermen in Den Haag aan toe gaat. De heer Wilders is voorzitter van een fractie met negen zetels die dingen losmaakt en wij doen daar verslag van. Als het kabinet en buitenlandse regeringsleiders hun verontrusting uitspreken over de mogelijke gevolgen van een film beschouwen wij dat als nieuws. Zo lang er geen nieuwe ontwikkelingen zijn berichten wij niet op radio en televisie. De NOS heeft géén mening over de standpunten van de heer Wilders en laat het oordeel hierover aan de lezers, kijkers en luisteraars.

 15. pakora zegt: 19-03-08 om 14:34

  dan gaat die toch lekker naar denemarken? Zijn we hier van zijn prietpraatjes verlost.
  Heerlijk rust

 16. ton zegt: 19-03-08 om 15:09

  Nou ik zou willen oproepen aan wilders, laat al deze mensen eens zien wat je heb, ik ben benieuwd.

 17. Erik zegt: 19-03-08 om 15:59

  Wat ik niet begrijp is dat Geert Wilders nog beveiliging krijgt nu hij willens en wetens het Nederlandse volk op een dusdanige wijze in gevaar brengt. Niet Wilders moet beveiliging krijgen (ik zou zelfs zeggen stop daar onmiddelijk mee, want hij heeft blijkbaar geen beveiliging meer nodig), maar bescherm de Nederlanders hier en in landen waar ze ernstig gevaar lopen.

 18. rene zegt: 19-03-08 om 17:45

  een groot aantal jaar geleden was er dhr. Janmaat. Hij had verhalen dat Nederland vol was. Door deze man geen aandacht tegeven is hij vanzelf van het politieke toneel verdwenen. laten we vanaf NU dit zelfde een proberen met Geert Wilders. Als alle media een geert stilte inlassen zijn we hem over een jaar of 8 vanzelf kwijt. Dan woont hij in een achterstands buurt in Venlo en is Hij de man waar hij nu op afgeeft

 19. Steven Bosman zegt: 19-03-08 om 18:32

  Geachte Haagse redactie,

  Met alle respect: doordat u met camera en microfoon op Geert Wilders staat te wachten als hij een trap afloopt, verslaat u geen nieuws maar maakt u het. Als Geert Wilders moederziel alleen de tweede kamer in loopt, is dat uiteraard geen nieuws. Als u allen echter om hem heen gaat staan en hem een camera en microfoon in het gezicht duwt, gaat hij spontaan “wat zeggen”. En Geert Wilders is een meester in dit soort situaties, dat kunnen we hem allemaal nageven, dus er komt altijd “nieuws” uit. Ik vind dat er een verschil is tussen een interview met een kamerlid net na een debat waarin dat kamerlid veel aan het woord is geweest en een intervieuw met een kamerlid voor een debat, “om te kijken of er wat spannends wordt gezegd”. Ik vraag me af wat Geert Wilders doet als hij een week lang niet door de pers op de voet wordt gevolgd.

 20. Hendrikjan zegt: 19-03-08 om 19:32

  De Winter, zo begon het nazisme ook!

  De heer de Winter zou vervolgt moeten worden voor kortzichtigheid. De zelfde kortzichtigheid die te vinden was bij de vooroorlogse politici. Zij zeiden toen ook: het loopt zo’n vaart niet met de fascistische politiek in het vooroorlogse Duitsland. Kijk wat daar van kwam.

  De zelfde situatie ziet men nu in de Islamitische wereld. Men vervolgt de christenen, men vervolgt de Joden, men vervolgt de vrijdenkers, men vervolgt de atheïsten, men vervolgt de homo’s, men vervolgt iedereen die zich niet wil neerleggen bij het baarbaarse rechtssysteem voortkomende uit de leer van de Koran, men vervolgt elke roep om vrijheid, men vervolgt elke vorm van kritiek.

  Is dat niet fascisme in zijn zuiverste vorm. Wordt het geen tijd dat die laffe politici die met de mond de vrijheid prediken hier nu eindelijk eens een openlijk standpunt tegen gaan innemen. Misschien is het nog net op tijd om de totalitaire Islam te keren!

 21. Jean Soeters zegt: 20-03-08 om 03:14

  ben blij dat ik in Engeland woon, nederlanders schaam je voor deze
  nieuwe Hitler !

 22. Ruud zegt: 20-03-08 om 10:03

  Het principe blijft hetzelfde: of je nou alle mensen die de islam een warm hart toedragen/islamgeloof volgen wilt bestrijden, of sowieso alle moslims wilt bestrijden. Welke van deze twee opties je ook kiest, bij iedere optie generaliseer je.
  Net zoals de nazi’s dat vanaf de jaren ’20 in Duitsland ook deden. SCHAAM JE WILDERS!!!! Lang niet iedere moslim is zo extreem. Bij lange na niet!!

 23. Esther zegt: 20-03-08 om 15:54

  Wat ik zo verdrietig vind aan deze hele discussie is dat er wordt geredeneerd vanuit boosheid en zelfs haat. Haat naar moslims of haat naar Wilders. Het is om het even. Daar lossen we niets mee op. Het maakt het allemaal alleen maar erger. Als we dan van de geschiedenis willen leren, kijk dan eens wat er allemaal is voortgekomen uit haat. Als dat het uitgangspunt is, houd ik mijn hart vast!

 24. Piet zegt: 21-03-08 om 16:05

  Wat ik merkwaardig vind is dat de media, waaronder de NOS, iedere scheet die Wilders laat volgen en uitzenden in afwachting van DE film. Terwijl films zoals je die van Wilders mag verwachten al legio op het internet te vinden zijn. En daar hoor je niemand over.

  http://www.dumpert.nl/mediabas.....ouwen.html

 25. Erik van der Zee zegt: 21-03-08 om 17:57

  Nederlandse politici komen niet op een grote demonstratie tegen racisme omdat het opgevat zou kunnen worden als een motie van wantrouwen tegen Wilders. Merkwaardig standpunt gezien het feit dat fitna een uiting is van rascisme. Wat een gebrek aan daadkracht van de heren politici. Tegelijk is Wilders een voorbeeld van het bekende spreekwoord de pot verwijt de ketel. Ook hij is een extremist niet op geloofsgronden maar op politieke gronden. Hij legt een bom onder een tolerant sociaal Nederland. Wat mij betreft mag de vrijheid van meningsuiting voor bepaalde mensen voor bepaalde tijd worden opgeschort, b.v. als ze politicus worden. En zeker voor die mensen die misbruik maken van de vrijheid met het doel anderen diezelfde vrijheid te ontnemen. In hoeverre is iemand met G.W. inzichten een autochtoon. Waarschijnlijk haalt hij met zijn standpunten niet eens de inburgeringscursus van een tolerant land

Geef een reactie