De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Geen grote bewegingen

bussemakeranp-4917898.jpgOp de Haagse redactie van de NOS werken we in clusters; kleine teams verslaggevers die zich specialiseren op onderwerpen die ook de politiek bezighouden. Zo doe ik samen met radiocollega Marcel Bril alles wat met onderwijs en zorg heeft te maken. Plasterk, Klink en Rouvoet beschouwen wij daarom als “onze” ministers en dan hebben we ook nog “onze” staatssecretarissen. Over één daarvan gaat het vandaag.


Marcel kwam gisteren naar me toe met de mededeling dat het morgen (vandaag dus) een dagje medisch-ethische kwesties zou worden. Met “onze” staatssecretaris Bussemaker. Maar liefst 6 uur debat stond er op de agenda, eerst over abortus en daarna over euthanasie. Allebei heikele kwesties, die al 30 jaar voor grote emotionele debatten in de politiek zorgen, zeker tijdens kabinetten van christenen en socialisten. Maar dit kabinet, nota bene met de ChristenUnie erbij, slaagt erin om de onderwerpen redelijk “kalt” te stellen. Bussemaker zag het bij het begin van dit kabinet als haar politieke opdracht dat het politiek gezien zo rustig mogelijk bleef op dit terrein.

En zo ging het ook vandaag. In de greep van het regeerakkoord is de PvdA blij dat er niks verandert en precies andersom zijn CDA en ChristenUnie ook blij dat er niks verandert. En alle drie tellen ze hun zegeningen; betere hulpverlening en meer voorlichting en preventie.
Geen grote bewegingen dus in het debat. Bussemaker krijgt zelfs complimenten, want Nederland mag – als je dat tenminste kan zeggen – trots zijn op de eigen abortuspraktijk.

Wat blijft zijn de ethische vragen. Zo vertelt SP-er Agnes Kant het verhaal van een vrouw die zwanger is van een tweeling terwijl ze maar één kind wil. Ze laat er één aborteren. Je vraagt je dan af; welke van de twee? Bussemaker wil er na het debat graag meer over horen.

Bij het euthanasiedebat – in dezelfde vergaderzaal van de Tweede Kamer – zetten we voor de zekerheid een tv camera, want je weet maar nooit. Maar ook hier geen grote bewegingen. Het zal het NOS Journaal niet halen. Ook al wil GroenLinks verruiming van de euthanasiepraktijk voor ouderen die levensmoe zijn. Deze kabinetsperiode zal het zeker niet gebeuren. 

Nee. Het nieuws komt van elders. Ook de kamerleden zien het op hun blackberry’s binnenkomen; Hugo Claus is dood. Volgens zijn familie heeft hij zelf het moment van zijn dood mogen bepalen.

Ron Fresen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie