De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wassen neus

balkenende2anp-7233697.jpgSpannende debatten op het scherpst van de snede, politieke spoedberaden met onzekere uitkomst, een crisis. Het zijn hoogtijdagen voor de parlementaire pers. Onder het motto: een ramp voor het land maar altijd nog leuk voor de krant (en dus ook radio, tv en internet), leven politiek verslaggevers dan op.

Maar ook van kleine nieuwtjes kan een verslaggever enthousiast worden. Minister Vogelaar die tegen Remi Poppe van de SP zegt: “Grote woorden voor zo’n klein mannetje”, of Kamervoorzitter Verbeet die de D66-fractieleider aanduidt als mevrouw Pechtold, tot grote hilariteit van de Kamer. Lang niet altijd leidt het tot berichtgeving, maar het maakt het werk afwisselend.

Zo konden we ons deze week verheugen op de onthulling van het wassenbeeld van premier Balkenende. Na Kok en Fortuyn heeft Madame Tussauds eindelijk weer een evenbeeld van een politicus gemaakt. Het beeld zou woensdag door Balkenende in het Catshuis worden onthuld. Niet iets van landsbelang, maar toch iets om naar uit te kijken. Vooral omdat dit dé mogelijkheid is om Balkenende aan een kritisch zelfonderzoek te onderwerpen.

De vragen borrelen gemakkelijk op: Hoe beschrijft hij zichzelf? Welke uitstraling denkt hij zelf te hebben? Als hij niet beter zou weten en zichzelf op straat zou tegenkomen, zou hij dan een premier in zichzelf zien? Naast wie wil hij graag staan in Madame Tussauds? En wat komt er later op zijn sokkel te staan: J.P. Balkenende, minister-president van 2002 tot 20(??). En wanneer denkt hij dat zijn beeld omgesmolten zal worden zodat van de was een beeld van een nieuwe politicus gemaakt kan worden.
Veel journalisten dachten dit soort vragen voor te kunnen leggen, dus hadden zij zich massaal aangemeld voor de onthulling van het wassenbeeld in het Catshuis. Maar helaas, de uitnodiging van de Rijksvoorlichtingsdienst, bleek een wassen neus. Het bleek louter een fotomoment, dus geen verslaggevers gewenst, zo bleek op de ochtend van de presentatie. Uitleg werd er niet bij gegeven, maar de reden laat zich raden. De RVD wilde de premier kennelijk beschermen voor zo’n kritisch zelfonderzoek.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Michiel Breedveld

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie