De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Olympische boycot

nieuwe-afbeelding.JPGOok op de wekelijkse persconferentie van de premier na afloop van de ministerraad ging het er weer even over. Moet er niet toch iets van een Nederlandse boycot komen van de deze zomer in China te houden Olympische Spelen? Het is daar immers nog steeds niet pluis met de mensenrechten, zoals vorige week maar weer eens bleek uit het optreden van Chinese militairen in Tibet.

Het kabinet, gesteund door een grote meerderheid in de Tweede Kamer, voelt er niet veel voor. Zelfs niet voor een klein pesterijtje door bij voorbeeld de aanwezigheid van ons aller IOC-lid, kroonprins Willem-Alexander, straks tot het minimum te beperken. Hij gaat gewoon naar Peking, aldus de premier donderdag op zijn persconferentie die deze week een dag vroeger werd gehouden dan normaal, omdat het kabinet al sinds mensenheugenis op Goede Vrijdag massaal naar Naarden gaat om daar de uitvoering van de Matthäus Passion bij te wonen.

Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse politiek in een Olympisch jaar met de boycot-vraag wordt geconfronteerd. Ook bij de Spelen van 1936 in Berlijn, die van 1956 in Melbourne en die van 1980 in Moskou was Nederlandse deelname niet vanzelfsprekend. In al die gevallen had de politiek overigens slechts een bescheiden invloed op de finale beslissing. Net als nu hadden de sportbonden in het Nederlands Olympisch Comité ook toen uiteindelijk het laatste woord.

De boycot-discussies over Berlijn en Melbourne lieten kabinet en Tweede Kamer dan ook grotendeels onberoerd. De vrees van vooral links Nederland dat de Berlijnse Spelen in een propaganda-show voor Hitlers nationaal-socialisten zou ontaarden, werd door de toenmalige premier Colijn niet gedeeld. De sportbonden waren verdeeld, maar alleen de Nederlandse turners en een enkele hardloper en bokser besloten die Spelen te boycotten. Ook het Nederlandse voetbalelftal bleef thuis, maar dat was vooral omdat onze toenmalige topper Puck van Heel van het IOC niet mee mocht doen, omdat hij de amateurbepalingen zou hebben overtreden.

In 1956, toen de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije vlak voor het begin van de Spelen tot een boycotdiscussie leidde, werd de politiek volledig overrompeld. Onder de indruk van de grote en heftige verontwaardiging die de Nederlanders na die inval beving, besloten de Olympische bobo’s al na een paar dagen de Spelen in Australië te boycotten. Vier reeds in Melbourne bivakkerende sporters werden in allerijl en zeer tegen hun zin naar Nederland teruggehaald. Toen de Spelen een paar weken later van start gingen, bleek Nederland met Spanje en Zwitserland de enige boycotter en was er eigenlijk vooral treurnis dat we ons zelf van het grote sportfeest hadden uitgesloten. Vijftig jaar later zou Erica Terpstra namens het NOC/NSF zelfs nog excuses uitspreken aan de sporters die toen zoveel meer dan de Sovjet-Unie door de boycot werden getroffen.

Toen eind 1979 de Sovjet-Unie Afghanistan binnenviel, was het wèl de politiek die onmiddellijk reageerde. Met uitzondering van de CPN en de PSP spraken alle partijen zich uit voor aansluiting bij de oproep van de Amerikaanse president Carter de Moskouse Spelen van 1980 massaal te boycotten. Meerdere Kamerdebatten met breed gesteunde moties en dringende verklaringen van premier Van Agt mochten echter niet baten. Terwijl grote sportlanden als de Verenigde Staten, West-Duitsland, Canada, Japan en China in Moskou ontbraken, gingen de Nederlandse sportbonden toch en besloten alleen niet aan de openingsceremonie deel te nemen. Een door het NOC van Olympische deelnemers geëiste verklaring zich in de aanloop naar en tijdens de Spelen niet over politiek uit te laten werd door een motie van de Tweede Kamer getorpedeerd.

Maar helaas voor de sportbonden werden de Spelen van Moskou voor de Nederlanders geen feest. Want terwijl de concurrentie in de meeste takken van sport door de afwezigheid van zo’n 50 boycottende landen bescheidener was dan ooit, haalde Nederland slechts één zilveren medaille op de marathon en twee keer brons bij het zwemmen en het judo. Sportief gezien voor Nederland zo ongeveer de slechtste Spelen ooit.

Toof Brader

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Olympische boycot”

  1. Jorein Versteege zegt: 20-03-08 om 19:17

    Ik persoonlijk vindt dat we niet mee moeten doen aan olympische spelen die in dictaturen gehouden worden. Of die dictaturen nu kapitalistisch of stalinistisch zijn maakt niets uit. De olympische spelen horen in een democratisch land, want Griekenland was het eerste land waar democratie werd toegepast ( ook al was die democratie nog niet perfect ).

    Landen zo als China, zijn totalitair, kapitalistisch, en imperialistisch van aard. Ze onderdrukken hun eigen bevolking, bezette andere landen, en laten westerse bedrijven fijn hun lang gaan om arbeiders uit te buiten. Nee Nederland en alle Democratische landen moeten niet mee doen, maar helaas zal de macht van het sterke kapitalistische China, Nederland wel overtuigen om mee te doen, ze hoeven alleen maar te dreigen met economische maatregelen en heel europa loopt achter China aan.

  2. Jan van der Horst zegt: 22-03-08 om 12:57

    Jorein Verstegen zegt dat landen die totalitair, kapitalistisch en imperialistsch zijn geen onderdag mogen bieden aan zo een groot sportevenement. Ten eerste zou dit gelden voor alle Europese landen, die allemaal imperialistisch en kapitalistisch van aard zijn. Verder is er misschien wel van democratie sprake, maar democratie heb je ook in China, maar wie zegt dat die democratie minder goed is dan bijvoorbeeld democratie in de VS. Daar zijn immers maar twee partijen en zo veel verandert er niet. Verder vind ik dat politiek en sport altijd gescheiden moeten zijn. De FIFA dreigde Spanje te bannen van de Europese velden als de overheid zich zo veel bleef bemoeien met de voetbalbond. En dit is misschien overdreven, maar het is wel goed van aard, en de bedoeling is ook dat sport en staat gescheiden zijn en blijven. Waarom deze olympische spelen in China geboycot zouden moeten worden is voor mij dan ook de vraag

Geef een reactie